Zavařování v troubě

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Eleeen
1127 příspěvků 29.07.04 16:18
Zavařování v troubě

Může mi někdo poradit, jak zavařovat v troubě???? Jakým způsobem, jak dlouho (a třeba nějaký stručný přehled).
Prosíím, moc a moc.

Reakce:
penda
4752 příspěvků 29.07.04 17:12
Eleeen,

má bývalá tchýně zavařuje jen v troubě, na plechu s vodou a kamarádka dokonce v pračce (pochopitelně ne v automatické)…jes­tli se mi podaří od ní vyprosit návod, ráda Ti ho předám, ale už slyším, co mi řekne…„dělám vše by voko“…tak dělá všechno a nepochopím, jak to může být tak velice vynikající…ale podle mne na tom není zas tak nic složitého…troubu bych osobně předehřála, strčila tam plech s vodou a kompoty a nechala na určité teplotě tu samou dobu, co radí v postupech při zavařování jednotlivých druhů ovoce či zeleniny…snad Ti někdo poradí lépe… :-))

Sněhurka
446 příspěvků 29.07.04 18:33
Eleeen!

Tady máš radu od Pampelišky (z 1. dílu jejího souhrnného seriálu o zavařování):

Sterilizování v troubě
Takže - ovoce do sklenic, zalít vroucím nálevem, zavíčkovat, naskládat na plech s vyšším okrajem (ten asi 4 cm) tak, aby se sklenice nedotýkaly. Dát do trouby a zalít asi do 2-3 cm horkou vodou. Nedávej vroucí, mohla by ti ještě neprohřátá sklenice prasknout.
Teď jak péci - 15 min na 150° a spodek i vrch (troubu musíš mít takhle předehřátou) a pak 20-25 min na 100°jen na spodek.
Pokud nemáš troubu na rozlišování odkud peče (spodek, vrch), tak dodržuj prostě ty teploty.
No a po zavaření vyndat sklenice a otočit je dnem vzhůru na utěrku na stůl - fakt důležité - i ty, které by byly třeba „nechycené“, tak se chytnou. Po vychladnutí otočit zpět a poťukat nehtem na víčko - musíš slyšet jasný zvuk, ne dutý - to by znamenalo, že není dobře zavařená.
Jo a k těm teplotám - každá trouba je jiná - tyhle teploty platí pro troubu, ve které pečeš moučníky na 180°C

penda
4752 příspěvků 29.07.04 19:34
tak Eleeen,

a máme to..kdybychom četly, věděly bychom to…musíme se asi polepšit… :-))

Eleeen
1127 příspěvků 30.07.04 07:27
Holky, díky!

Sněhurko, mám teď docela dost práce a tak jsem na to hledání neměla čas, ještě si ten článek projdu. Jsi hodná, že jsi mi to sem zkopírovala. Děkuju.
Pendo, zkus to pro mě ještě pozjišťovat. Byla bych moc ráda. Mimochodem, zavařovaly jsme s mámou meruňky a já zjistila, že děláme „lenivky“. Cukr, zalít vodou a nazdar. ;-D
Já mám zá:,–(ní problém v tom, že mám plynovou troubu, hřeje zdola, teplotu si tam nenastavím. Už tady na Labužníkovi sháním teploměr do trouby.
Slyšela jsem, že se na plech má dát utěrka (nebo nějaký kus hadru) a na to vodu, pak až sklenice. V troubě nechat naplno, až láhve začnou lehce probublávat a pak ztlumit a nechat je ještě 20 minut tam. Zdálo se mi to moc jednoduché a chtěla jsem si to ověřit tady, u odborníků. Teď jsem zmatená.

Sněhurka
446 příspěvků 01.08.04 11:35
Eleeen

Včera jsem byla u vody, domů jsem vezla ještě maminku mojí kamarádky. Právě skončila se zavařováním okurek v troubě. Její zkušenosti jsou takové: používá plech s vysokým okrajem, dává hodně vody. Někdy na plech utěrku dává, včera zrovna nedávala. Teplota: 200 stupňů Celsia, doba cca 20 minut. Lahve potom otáčí na víčka, aby víčka „chytla“.
Tak si to přeber!

rosnicka
262 příspěvků 04.08.04 08:49
eleeen,

nechci Te nejak desit, ale pred par lety jsme si koupili velmi drahou troubu s programy na vse, mimo jine i na zavarovani. Zajasala jsem, nebot u nas doma se kompot v troube nikdy nedelali a s nadsenim zacatecnika jsem sla zavarovat visnový kompot (nalev ze skorice, pomerancu, konacku…no upijela jsem s vidinou jak se krasne visnicky stavickou nasaknou a ja budu na podzim za hvezdu), lec do mesice se mi nalev ve vsech sklenicich zmenil v bublave sampanské a pekne skvasil a sklenice bouchly (no, a nebylo to tim, ze by byly spatne zavrene). Tak Ti nevim, uz jsem to nikdy nezkousela v troube, mam zase stary velky hrnec po babicce. Ale urcite to bylo spise mou neschopnosti

jantar
170 příspěvků 12.08.04 18:18
to Eleeen

teploměr do trouby a i na cokoliv jiného:
koupit v OBI měřák s teplotné sondou je cca do 250 stupňů
už jsem s tim i udil.....
sonda je dlouhá cca metr

jantar
170 příspěvků 12.08.04 18:20
to Eleeen

teploměr do trouby a i na cokoliv jiného:
koupit v OBI měřák s teplotné sondou je cca do 250 stupňů
už jsem s tim i udil.....
sonda je dlouhá cca metr

Eleeen
1127 příspěvků 20.08.04 08:26
Jantare,

moc děkuju, ale to asi nebude to pravé, protože já bych tím pádem musela péct v otevřené troubě. Metr??? To bych chtěla takovou kuchyňskou troubu vidět. Možná ale, že budou mít i jiné. Zeptám se tam. Každopádně Ti děkuju za konkrétní informaci.

penda
4752 příspěvků 01.05.05 01:29
Blíží se doba zavařování.....

našla jsem po časopisech nějaké návody na zavařování v MW, třeba Ti to, Eleen letos bodne:
jedná se o kombinovaný typ MW s horkovzdušnou troubou: ovoce nebo zelenina se napěchuje do sklenic, zalije nálevem a bez víček se umístí do trouby (cca 8 sklenic). Zapne se mikroohřev na nejvyšší výkon a počká se, až z nálevu vystupují bublinky. Kompoty se poté vyjmou a zavíčkují. Mezitím se teplovzdušně zahřeje trouba na určenou teplotu, vloží se do ní kompoty a nastaví se správný čas. Hotové kompoty se vyndají a nechají se vychladit.
Meruňková marmeláda z MW (zde se jedná o normální typ MW, cca 700 W)
Meruňky se rozvaří v papiňáku, řídká hmota se přelije do varné misky a dá se odpařit do MW na 15 minut na nejvyšší stupeň. Odpařená hmota se slije do hrnce, přidá se želírovací cukr, rozvaří a nalije do sklenic.

kamilio
551 příspěvků 01.05.05 02:53
Plynová trouba - drobná úprava

Má tchýně léta používala plynovou troubu po drobné úpravě na všechno, tedy i na zavařování. Ta drobná úprava spočívala v tom, že ve spodku trouby měla na starém plechu asi 2 cm vrstvu propraných drobných kamínků, odborně se tomu říká kačírek. A zavařování dělala tak, jak doporučují ve svých příspěvcích děvčata - labužnice.

Labužník Triss
160 příspěvků 02.05.05 12:18
Plynová trouba - drobná úprava

JE to stary trik, ale neni nutne tam davat drobne kameni, ale proste dve palene stresni task,y tak velike, aby pokryly dno trouby, pripadne jsem slysela o samotovych cihlach

Eleeen
1127 příspěvků 02.05.05 14:19
kamilio, triss, pendo

kamilio, triss - a proč se to do té trouby dává? Má to pokrývat kompletně celé dno???
pendo, mám senzační recept na džemy v mw, jen si pozjišťuju detaily a snad si zítra najdu „moment“ a vložím to sem na labužníka. Bude to sice tak trošku „s křížkem po funuse“ neb ovoce a zeleniny bude (doufám) přibývat, ale i tak…
Všem děkuju za příspěvky!

Labužník Triss
160 příspěvků 02.05.05 15:38
plynova trouba

dává se to tam kvůli lepšímu rozptýlení tepla, které je jinak v plynové troube značne mizerné, už kvůli „technologii“ vzniku tepla

Lassienka
409 příspěvků 23.05.05 13:25
Nahoru nebo dolů?

Teď jsem totálně zmatená. V té troubě jsou sklenice víčky nahoru nebo dolů? Mám recept na sterilované zelí s červenou řepou - je to mňamka, tak to chci zkusit. Díky moc :-)

ajta
590 příspěvků 23.05.05 15:25
lassienko...

v troubě jsou sklenice víčky nahoru…
po vyjmutí z trouby se horké sklenice otočí dnem vzhůru a nechají v této poloze vychladnout…

Lassienka
409 příspěvků 23.05.05 18:17
Děkuju,

ale potřebuju ještě jedno upřesnění. Kde se to v troubě dělá? Dole na mřížce nebo má být mřížka na středu trouby? Tohle fakt vůbec neumím…

ajta
590 příspěvků 25.05.05 11:07
lassienko mrkni se...

… mrkni se na Sněhurčin příspěvek (druhý zezdola), je to tam přesně popsáno…
Sklenice se dávají na hluboký plech, ve kterém je nalitá voda. Moje maminka na dno dávala ještě utěrku, aby sklenice nestály přímo na plechu…
Plech se dává tak, aby sklenice byly přibližně uprostřed trouby, aby se ohřívaly stejnoměrně ze všech stran…

Lassienka
409 příspěvků 25.05.05 18:32
Děkuju,

čím jsem starší, tím míň jsem na podobné věci chápavější…

salgo
146 příspěvků 20.07.05 10:10
a co zelenina??

Chtěla bych zkusit zavařování v troubě tak jak to píše Pampeliška, ale nevím, jestli pro okurky a česnek etc. platí stejné časy a teploty jako pro ovoce . Při klasickém sterilování v hrnci se každá věc dělá jinak. Máte s tím zkušenosti?? Od té doby co mám novou krásnou kuchyň s digestoří mám problém, aby se mi hrnec vešel i s teploměrem na plotnu! Díky

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 30.07.05 16:49
Salgo,

i zeleninu dělám stejně - prostě jen dodržovat čas a teplotu, co je předepsán pro standardní zavařování, vodu tak 4 cm, dát do horké trouby… přesně jak je to tu posané
a v pohodě…
zavařovací hrnec vlastně ani nemám a letos jsem tímto způsobem zvládla už cukety a okurky

salgo
146 příspěvků 01.08.05 11:31
Díky,

všechno jsem to znovu prostudovala a tak to zkusím. I když se trošku bojím. No ale kdo neriskuje,…Tak mi držte palce.

misapoho
135 příspěvků 01.08.05 15:45
...

ten hadr se tam pry dava na ochranu gumicek na vickach a okurky by se mely delat dele nez ovoce, protoze jsou tuzsi, ale zase ne o moc. Ja mam dost rajcat, takze jsem zavarovala smes na spagety, tak jsem zvedava :o)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 01.08.05 16:08
...

ještě jsem zapomněla, že na dno plechu / pekáče, ve kterém zavařuji, dávám noviny, na to postavím sklenice a naleju vodu

vlastně ani nevím proč, prostě jsem se to tak naučila od mámy, která dávala noviny do zavařovacího hrnce na dno a možná i kolem sklenic, aby se nedotýkaly…

ale to je asi podle každého :-)

přeju zdar a vážně se není čeho bát!

Labužník gabika
117 příspěvků 17.10.05 10:58
to znamená...

…, že ak mám v recepte písané: „sterilizujeme pri 100 stupňoch asi tri minúty“, že rúru nastavím na stovku a nechám to tam tri minúty???

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 17.10.05 18:19
3 minuty?

co se steriluje tak kratičko?

v tomto případě bych asi v troubě nechala sklenice tak 10 minut - teplota přece jen klesne, když troubu otevřeš…

Scarlet02
577 příspěvků 17.10.05 19:32
Eleeen, jestli je to ještě aktuální,

tak minimální doba na chycení - přisátí víčka je 6 minut.

Scarlet02
577 příspěvků 17.10.05 19:35
a ještě dodávám...

při 100 stupních celsia

Labužník gabika
117 příspěvků 24.10.05 20:39
a je to v ......

vyskúšané a polovica už letela do záchodovej misy - skyslo to. V rúre som to na 100 stupňoch nechala 20 minút, no vo fľašiach to aj tak nebublalo (a malo vôbec?). Víčka urobili po vychladnutí „ťuk“, ale po piatich dňoch sa na polovici vyduli a leeeeeteli do záchoda .
Hm a taká dobrotka to mohla byť.

Scarlet02
577 příspěvků 26.10.05 20:25
Gabika

Nevím kde jsi udělala chybu, já tak zavařuji 25 let. Když je ovoce tvrdé, přidám nějakou minutku, ale okurky stačí těch 6 minut na bodu varu.

penda
4752 příspěvků 22.01.07 14:34
exmamka ...

… jak jsem předpokládala, to dělá „by voko“ … na plech trochu vody, aby bylo dno sklenic ponořené, jakmile začne voda ve sklenicích vřít (bublat), nechá je tam tak 5 až 10 minut, podle tvrdosti ovoce, pak je vytáhne a ještě jednou utáhne víčko - buď přitáhne šroubovací anebo ještě jednou zamáčkne víčko zavařovací hlavou … ;o)

kvetocka
1 příspěvek 17.08.15 18:14
zavařování v troubě

Já zavařuji v troubě tak, že na plech položím hadr, naliji na něj 1 litr studené vody, vložím sklenice na plech tak, aby se nedotíkaly, vložím do trouby, zapnu obě topení na 200 stupńů, nechám zavařovat 20 minut.Po 20 minutách obě topení vypnu a ještě nechám dojít v troubě 15 minut.Pak skledice vydělám na prkýnko a přikriji utěrkou namočenou ve studené vodě.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz