Jak se uřízne z ryby fileta?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
marek
18 příspěvků 18.07.04 15:26
Jak se uřízne z ryby fileta?

Ahoj všichni zkušení, jak mám postupovat, když bych rád z lososa vcelku uřízl filety - takove, jaké se prodávají v krámě? Díky Marek


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 18.07.04 16:23
marku,

třeba Ti pomůže tento nákres …jestli ne, ozvi se, já zkusím najít něco podrobnějšího anebo Ti pomůže jiný labužník…já jsem rozmazlená a kupuji filety či steaky hotové… :-))

 
marek
18 příspěvků 19.07.04 19:22
A technicky

Diky moc za odkaz na stranky, jenze - pokousel jsem se stahnout kuzi a byly to katastrofa, pak jsem mel dojem, ze snad musi mit na to vykostovani nejakou masinu, vzdyt oni to maji uriznute podel patere, tedy napric „zebrum“, tako vy nuz snad ani neexistuje :-) Anebo se pocita s takovym odpadem a proto je cena filet tak drasticka v porovnani s celou rybou?

 
penda
4752 příspěvků 19.07.04 19:43
Marku,

snad Ti tedy poradí nějaký zkušený labužník nebo rybář…při nejhorším budeš muset počkat na Buntera (Toma), který má určitě zkušenosti, ale momentálně je na dovolené…zatím si můžeš přečíst ještě jeden článek …:-)

 
Kari
545 příspěvků 20.07.04 09:47
Vykostění lososa bez nože

Nevím, zda vykosťuji správně, jak se má, ale nemá s tím problém, zvláště u lososa, ten si v celku kupuji velmi často, protože je to moje nejoblíbenější rybka. Vykuchaného lososa si položím na linku, rozřízlým břichem nahoru. Odříznu mu ocas a pak prstem podeberu pod koncem páteře (tam co začínal ocas) a tím prstem nebo prsty pokračuji co nejdál do masa těsně pod a podél páteřní kosti a tím ji odděluji. Ostatními prsty přitom poddloubávám okolní kůstky, tak aby zůstaly stále připojené k páteři. Prsty opatrně odděluji kosti od masa, střídavě podebírám hlavní páteř a drobné kůstky, dokud nedojdu k hlavě, kterou pak jednuduše odkrojím. Zůstane mi celá páteř i s okolními kostičkami v celku, kterou vyndám, a vzniknou mi dva podélné pláty lososa bez jediné kůstky. Možná to zní divně, ale téméř u toho nepoužívám nůž, v prstech mám mnohem větší cit a mohu jimi přesně kopírovat a podebírat kosti, aniž bych poškodila maso. Nožem akorát odkrojuji ocas, hlavu a ploutve. Vykosťuji takhle i předtím zmrazeného lososa, ten je mnohem levnější než čerstvý, ale musí se nechat dobře rozmrazit a trochu vysušit plátynkem, a pak není na chuti nic poznat.

Ale asi jsem vykošťovací a kuchací maniak, protože mi tyhle věci nějak bez jakéhokoli učení nezvykle jdou, i když se jedná třeba o kuře Mě to fakt hrozně baví.. . Ale jinak jsem skoro úplně normální

 
alouch
56 příspěvků 20.07.04 10:43
Kari

budeš asi moje krevní skupina. Jsem taky celkem normální, ale vykošťování čehokoli dělám ráda a intuitivně. Ráda se dívám na různé profíky řezníky a rybáře, jak jim to jde rychle, ale při bližším ohledání vždy zjistím, že mají velký odpad. Kdysi jsme měli přísun levných kuřat a já jsem se ve vytvoření plátu z kuřete vypracovala téměř k dokonalosti. Takže pro Marka rada - hodně trpělivosti, "chirurgické " schopnosti a malý ostrý nožík.

 
Kari
545 příspěvků 21.07.04 11:09
Alouchko,

tos mne potěšila, že se našel taky takový blázen. Já vždycky na oslavách na chatách slavila úspěch tím, že jsem z kuřat vypreparovala kostry v celku, na nichž bylo minimum masa, a zbyly mi úhledné řízečky nebo plát. Kostry jsem pak zavěsila na stromy a ty se houpaly ve větru (jsem magor, ale jen trošičku.:o)) Mamča mi zase vždy „vyčítala“ že z kostí není žádné maso na polévku…Je to divné mít talent na řezničinu..ale asi je hlavní ta trpělivost, přitom na některé věci mi trpělivost velmi chybí…
Měj se krásně

Marku, držím palce. Z vykosťovacích a jiných řeznických návodů jsem nikdy moc moudrá nebyla, vždycky vyhrálo vlastní uvážení, jak by to mohlo jít…

 
marek
18 příspěvků 22.07.04 15:58
Díky všem

Ahoj, už se těším na víkend, pokusím se postupovat podle přiložených návodů, dám vědět, jak to dopadlo. Marek

 
Eleeen
1127 příspěvků 28.07.04 07:33
Obdobně jako Kari...

Kupuju zmrazeného losososa docela často v Kauflandu (109 Kč/kg) a postupuju obdobně jako Kari, ale s nožem. Taky patřím k těm, kteří se rádi „hrabou“ v syrovém mase. No,každý máme svou úchylku, že? Já tedy pracuju s nožem, klidně i velkým. Naříznu kůži za hlavou a podél páteře až k ocasu, pak postupuju podle kostí. Dostanu dva velké pláty masa, kde zůstane jedna řada kostiček (od hřbetu ryby cca v 1/3), které trošku trčí ven a lze je v pohodě vytáhnout prsty anebo pinzetou. Pak Ti zůstanou fláky masa de facto bez kostí. Kůži nestahuju. Tento filet bývá vysoký (pokud máš rybu tak 1,5 kg), takže ho ještě klidně rozřežu na poloviční tloušťku, tím pádem dostaneš 4 tenší fláky, z toho dva i bez kůže.
Doufám, že jsi vše už přes víkend odzkoušel. Má rada přichází tak trochu „s křížkem po funusu“, ale třeba se někomu zalíbí a bude se hodit.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz