Máslo -

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Podskalacka
109 příspěvků 21.07.06 20:18
Máslo -

milí labužníci a labužnice, poraďte prosím. Jak jsem stará, tak jsem hloupá - poznáte spolehlivě máslo vhodné na pečení cukroví? Raději kupuji to nejdražší, ale stejně si nejsem nikdy jistá, protože těch značek je teď v obchodech tolik!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Yavanna
87 příspěvků 21.07.06 20:51
Podskalačko,

podle mého je jediný fígl v tom, aby bylo v názvu slovo „máslo“. Pak už má mít dotyčná potravina víceméně standardizované složení a vlastnosti. I když pravda je, že z neznámého důvodu mi např. máslo od Olmy nechutná, a přitom je to máslo takže já kupuju mou milovanou Madetu a zkušenosti s ní mám výborné.

P.S.: Nejsem agent Madety, jen mi chutnají jejich výrobky

 
Podskalacka
109 příspěvků 21.07.06 21:14
Mám dojem,

že v tom to nebude. Někde je asi vyšší podíl vody nebo čeho.

 
jolana
5065 příspěvků 21.07.06 21:38
Skusenost

Ja kupujem maslo podla obsahu tuku a vody a milk solids ( neviem prelozit ) .Klasicke maslo ma obsahovat od tych 80 % tuku a ostatne voda a milk solids.Samozrejme cim viacej tuku, tym lepsie maslo, podla toho sa drz. Najviac si myslim som sa stretla 85 % tuku. Vselijake ostatne reklamne masielka lahko roztieratelne maju pridavky tych najlacnejsich tukov ako je napr. palmovy a pod. a mnozstvo konzervacnych latok. V podstate som odporca vsetkych tych margarin a pod. a samozrejme mnozstvo konzervacnych a umelych latok. Nie su moc zdrave . Ked uz ,aspon miesat .

 
buraci
1136 příspěvků 21.07.06 22:17
Jedine...

… Jihoceske. Uz roky ho pouzivam na peceni. Krasne se s nim pracuje, chutove vynikajici je zejmena v krehkem teste. Patri k tem drazsim, ale zejmena tam, kde je maslo vyraznou pri:,–(ou, se vyplati.

 
buraci
1136 příspěvků 21.07.06 22:22
Jihoceske je Madeta

No, ted jsem se zasla kouknout kolik ma Jihoceske tuku (82 procent) a zjistila jsem, ze to je to jiz vychvalene maslo od Madety. Takze se k chvale pridavam.

 
GurmetKlub.cz
10 příspěvků 21.07.06 23:30
Máslo

Já se držím osvědčeného postupu. Nejdříve se podívám na etiketu. Když produkt obsahuje nad 80% tuku, kupuji. Dost masel se drzi okolo 77%. Maximum, na ktere jsem narazil, bylo 82% - Jihoceska produkce (firmu si nepamatuji).

 
Yavanna
87 příspěvků 22.07.06 12:25
Tak mi to nedalo

a šla jsem se podívat: Jihočeská máslo od Madety, 82 % tuku.

A znovu mi to nedalo a vygooglila jsem si tohle:

 
Podskalacka
109 příspěvků 22.07.06 15:23
Zdá se,

že koupit máslo není vůbec jednoduché. Děkuji za vaše rady, asi to znamená na:,–(it brýle a hledat, které z „másel“ má obsah mléčného tuku vyšší než 80 %. I tak ve mně pořád zůstává dojem, že mohu šlápnout vedle.

 
Yavanna
87 příspěvků 22.07.06 16:21
Take it easy

aneb žádný stres, Podskalačko! Kdyby bylo náhodou nějaké máslo s % > 80 i tak nevyhovující, tak ho příště nekoupíš Vždyť je to jen máslo
Dej vědět, jaké máš s jednotlivými značkami zkušenosti, ráda se poučím.

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.07.06 13:44
Také používám Madetu. Je doopravdy nejlepší.

Odkaz na stránky Madety.

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.07.06 13:47
Z encyklopedie:

Máslo je mléčný výrobek, vzniklý stloukáním smetany. Jedná se o emulzi tuku, vody a mléčných bílkovin, v níž tvoří zhruba 80 % tuk.

V minulosti se nechal mléčný tuk jednoduše vyplavat na hladinu, odkud se sbíral. Dnes je oddělován průmyslově v odstředivkách.

Proces stloukání je také dnes mechanizován, byť jednoduché stloukací stroje existovaly i v minulosti.

Staré technologie výroby másla lze shlédnout v muzeu másla v obci Máslovice severně od Prahy.

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.07.06 13:53
Odborné rozdíly

Máslo je živočišného původu a nesmí obsahovat jiný než mléčný tuk a maximálně 10 procent vody. Margarín naopak pochází z tuků rostlinných, do něj se však mohou přidávat i tuky živočišného původu, jako je sádlo, rybí tuk nebo lůj. Obsah mléčného tuku v margarínu nesmí přesáhnout tři procenta. V margarínu jsou ještě obsaženy vitamíny, voda, emulgátory, sůl, regulátory kyselosti, barviva, aroma a konzervační látky. Směsný tuk obsahuje od 10 do 80 procent mléčného tuku z celého svého obsahu a dále vodu, podmáslí, mléčné i rostlinné bílkoviny, sůl, emulgátory, vitamíny, regulátory kyselosti, barviva, aroma a konzervační látky.

Všechny skupiny se ještě dělí do podkategorií a to podle celkového obsahu tuku. Například roztíratelné tuky s nižším obsahem tuku mohou být třičtvrtětučné (zhruba 60 %), polotučné (40 %) nebo nízkotučné (10-40 %). Své podkategorie má samozřejmě i máslo.

 
Podskalacka
109 příspěvků 09.08.06 20:58
Yavanno,

pekla jsem teď větší množství cukroví a 2 dorty, nakonec jsem použila Čerstvé máslo od Olmy a docela se osvědčilo. Do těsta, příp. krémů, je klidně použij, i když - jak říkáš - k mazání ti moc nechutná.

 
pekarka
410 příspěvků 10.08.06 11:49
...

Mně poradila sestra, která je v pečení dortů a cukroví zběhlejší, že nejlepší máslo je bez smetanového zákysu. To se údajně sráží. Takže při koupi másla si dávám na to dost pozor a věřtě nebo ne, má pravdu. Prostě koupit máslo není jen tak!

 
Yavanna
87 příspěvků 10.08.06 17:07
Podskalačko,

dávám na Tvou radu a máslo od Olmy u mne dostane ještě jednu šanci Jakmile dojíme linecký koláč s ovocem a pudinkem, upeču něco máslového!

 
Pilka
113 příspěvků 14.08.06 15:42
Souhlasím

s těmi, kdo tady chválí Jihočeské máslo od Madety. Dobré na chuť, málo vody, nezřídne tak jako jiná másla (hrozná mi v tomhle třeba připadá Tatra). Takže se z něj dobře dělá i cukroví a třeba listové těsto. Asi patří z domácích k nejdražším, u nás není k sehnání, tak kdykoliv ho někde vidím, je moje. Jednou jsem zahlédla i jejich dvojku, ale o té nic bližšího nevím, nemám vyzkoušeno.

 
Podskalacka
109 příspěvků 14.08.06 20:08
Dvojka -

moje maminka, která kdysi pracovala v Lacrumu (výroba mléčných výrobků), říká, že dvojka bylo máslo s prošlou záruční dobou, které se znovu upravilo a znovu se dostalo do prodeje. Vhodné bylo snad jen do těsta. Já jsem je ale raději nikdy nekupovala. Nevím, možná je to dnes jinak.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz