Čerstvé lístky koriandru a jeho chuť..

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
DanaJ
1136 příspěvků 12.07.06 17:50
Čerstvé lístky koriandru a jeho chuť..

Vysela jsem si na záhonek koriandr a čekala až vyrostě, abych ho použila do spousty receptů, které jsem našla tady na Labužníku, ve kterých je ingrediencí. Když jsem došla k záhonku a přivoněla k rostlinkám, tak to žádná sláva nebyla a nejdej bože, když jsem ho strčila do pusy a ochutnala, tak jsem si myslela, že to bude moje smrt. Prosím vás, je to normální? Koriandr svou chuť při vaření změní? Protože jinak bych ho tam nedávala. Nic ošklivějšího jsem nejedla. Doopravdy mě ta chuť velice překvapila, ale nemila.
Mletá semínka koriandru mi chutnají a běžně je používám, ale ta chuť čerstvých lístků je divná.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 12.07.06 19:47
DanaJko...

…já sice nemám zkušenost s koriandrem (alespoň o tom nevím..:-)), ale podobně na mě působí libeček. Vlastně nee, kecám - když k němu přivoním nebo jej promnu mezi prsty, tak voní, ale když jsem do něj kousnul, tak jsem se otřepal…

 
buraci
1136 příspěvků 12.07.06 19:51
Dano

Cerstvy koriandr by se varit nemel, pouze v cerstvem stavu ma onu autentickou, no i pro me problematickou chut. Nahrazuju ho hladkou petrzeli s trochou mletych seminek koriandru, to je pro nas snesitelnejsi. Neboli ano ta chut je normalni.

 
esmeralda
4813 příspěvků 12.07.06 22:29
Koriandr miluji....

…a se mnou celá Asie.
V angličtině existuje výraz „acquired taste“.
Nenašla jsem v češtině pro tohle spojení vhodný výraz. Znamená to ale chuť na kterou si musíte zvyknout.
Přiznám se, že když jsem koriandr jedla poprvé také jsem si nebyla jistá…ale to už je dávno.
Dnes ho kupuju ve stáncích u Asiatů svazeček skoro každý týden (za jejich cenu se mi nevyplatí pěstovat) a vaření bez něj si nedovedu představit.
Koriandr se vaří zcela vyjímečně. Většinou se používá čerstvý.

 
jolana
5063 příspěvků 12.07.06 22:43
...

Na koriander a jeho chut si treba zvyknut. Mne sa ( davno)stalo to iste, alebo da sa povedat este horsie. Akonahle som ho zacitila preslo to az do bolesti hlavy. Ale moj syn ho miluje, a co matka neurobi kvoli detom ( hlavne ked bol maly a s jedlom to bolo tak-tak ), zacala som ho pridavat kusok ku petrzlenu do salatov … kusok po kusku az som si na neho zvykla a teraz ho aj ja vyslovene milujem. Inac je moooc zdravy - len si na neho zvyknut. Jednoducho si na neho zvykaj nenapadnym sposobom. Inac aj varene jedla so zelenym koriandrom su bajecne-v Indii to je zaklad do vsetkych jedal a pod. Skoda kvoli jednemu nezdarnemu ochutnaniu stratit vela zdravych dobrot.

 
DanaJ
1136 příspěvků 13.07.06 08:49
Všem moc díky.

Tak já to ještě zkusím po troškách a snad to doma přežijem. Držte mi teda palečky. Je to horší než když jsem poprvé strčila do pusy olivy.

 
Papaja  14.07.06 11:57
Vlastně neznám...

…, jak přesně chutná, protože bylinky v Supermarketech v květináčích mi připadají bez chuti, u čínských stánků jsem koriandr v Praze ještě nesehnala. Ale koupila jsem si ve skleničce naložený, zatím jsem jej nechutnala.
Ale moje „chuť, na kterou si nemůžu zvyknout“ je rukola. I jediný lísteček okamžitě odhalím a prostě nechutná

 
Eleeen
1127 příspěvků 24.07.06 09:03
jsem na tom stejně,

kdysi jsem si ho pěstovala, ale tak strašně se mi hnusí ho jíst čerstvý, dodnes jsem se to nenaučila.
Vzhledem k tomu, že používám i bylinnoou kosmetiku a mám v rodině alergika na některé bylinky tak tvrdím, že to, co člověk NEMÁ jíst anebo nepotřebuje (k léčení) mu nevoní.
Celer, libeček, česnek (žlučníkáři), dokonce heřmánek - všechno voňavé na každého může působit jinak.
Doporučuji, aby ses do jezení této bylinky nenutila, abys na ni nakonec nebyla alergická a neskončila (v nejhorším případě) na JIP ve špitálu.
Věř, že opravdu vím, o čem mluvím.

 
DanaJ
1136 příspěvků 24.07.06 09:31
Eleen,

díky za rady. Já také tvrdím, že o co si tělo řekne, tak to mu dám.

Já třeba nedávno dostala chuť na yzop a přitom mi taky vůbec nechutná, ale ještě se to dalo. Na ten koriandr mám také chuť, ale pokaždý, když dojdu k záhonku, tak mi už jen ta vůně nedělá dobře na žaludek a jak u koriandru nejsem, tak na něj pořád myslím. Je to divný a já taky.

 
DanaJ
1136 příspěvků 25.07.06 13:36
Včera...

…jsem byla opět u záhonku a už se dělají semínka. Vypadá to, že sklidím aspoň je. To je boj. UFUF

 
DanaJ
1136 příspěvků 23.08.06 15:59
Ta ta da dá...

Už sklízím semínka. Na lupení jsem si netroufla. Budu se trápit ještě příští rok.

 
Marjanka2
214 příspěvků 24.08.06 11:48
...

Asi to chce vyladit chuť, já jsem takhle nesnášela olivy a dost dlouho mi trvalo než jsem se je naučila jíst. Můj syn zase nesnáší
vůni čerstvého libečku a v jídle už mu nevadí. Třeba rozmarýn nemusí u nás nikdo a má maminka ho miluje. Je to všechno o chuti a zvyku.

 
Labužník TinaH02
46 příspěvků 20.11.06 19:56
Papajo,

v Praze mivaji svazky cerstveho koriandru u stanku s ovocem a zeleninou za Tescem na Narodni

 
Alice_G
505 příspěvků 22.11.06 20:38
právě jsem čerstvý koriandr

poprvé ochutnala, a zřejmě si budu zvykat… Ode dneška ho ale NIKDY NEBUDU nahrazovat petrželkou hladkolistou nebo kadeřavou - podle prvního dojmu (otřesu) nemají nic společného.
 AG

 
DanaJ
1136 příspěvků 23.11.06 07:04
AG

To je petarda. Já se snažila celou sezonu zvyknout a nic.

 
HelcaK
960 příspěvků 23.11.06 19:31
koriandr a rukola, Papajo

Tedy koriandr jsem zatím neochutnala, a po přečtení téhle diskuze mě přechází i odvaha to zkusit, ale co se týče rukoly, (taky pro mě nic moc), kamarád její chuť po prvním ochutnání velmi trefně popsal: Jako když kousneš do nutrie… (míněno živé, nikoli jejího masa) :-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz