Karob

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Marjanka2
214 příspěvků 05.12.05 14:35
Karob

Hledám recept na polevu z karobového sirupu,používá se místo čokoládové polevy,nevíte někdo jak a z čeho se to dělá? Moc děkuji za pomoc a radu.

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 05.12.05 15:30
Podle Dadala:

KAROB, KAROBOVÝ PRÁŠEK / a. CAROB, ST. JOHN´S BREAD / fr. CAROUBE, CAROUGE / n. JOHANNISBROT, KAROBELAT / rus. ROŽOK / lat. CERATONIA

  • tmavě hnědé a tuhé ovoce stromu „Ceratonia siliqua“ známé také jako „Svatojánský chléb“. Nejkvalitnější karob roste běžně na středním Východě a ve Středomoří. Kdysi byl vedle cukrové třtiny aj., důležitým zdrojem cukru obyvatel těchto oblastí. Karobový prášek je používán jako náhrada čokolády. Vyrábí rozdrcením restovaného usušeného plodu. Plody, tj. lusky s karobovými boby, jsou sklízeny v pozdním létě a na podzim. Karobový prášek svou chutí silně připomíná oslazené kakao a vyznačuje se řadou pozitivních účinků na člověka: Obsahuje 50% přírodního cukru a nahradí cukr v téměř každém receptu. Je používán jako náhrada čokolády, která zbarví jídlo sice tmavě, ale nenahradí její vůni. Karob má však svoji zvláštní vůni, která se dobře hodí do karobových bonbónů, tyčinek, pečiva, koktejlů, barbecue omáček i pečených fazolí aj. Je bohatý na vápník (3× více než mléko tj. 325 mg/100 g proti 130 mg / 100 ml mléka), neobsahuje šťavelovou kyselinu, která brání vstřebávání vápníku, dále obsahuje 4% tuku a 76% sacharidů, fosfor (81 mg/100 gramů), draslík (800 mg/100 gramů), sodík, železo, vitamíny A, B vitaminy a další minerály. V karobu se nenachází „teobromin“ jako v čokoládě. Je vhodný jako náhrada čokolády zvláště pro lidi alergické na složky čokolády. Karobový prášek můžeme koupit v prodejnách biopotravin a obchodech zdravé výživy, např. zde
 
Eleeen
1127 příspěvků 06.12.05 10:02
...

Karobový prášek mám doma, ale stejně nevím, jak z něj připravit třeba polevu - místo čokoládové. Nemáte někdo recept? Ráda bych s karobem letos dozdobila cukroví místo čokolády.

 
marmelada
1643 příspěvků 06.12.05 10:43
Marjánko, Eleen

Dala jsem do receptů recept na čokoládu z karobu, který jsem vylovila na Googlu.
Projela jsem některé odkazy tamtéž a hledala recept na polevu z karobu. Nenašla jsem nic. Asi bych vám doporučila - pokud již máte doma karobový prášek - trochu zaexperimentovat a zkusit prostě nahradit kakao karobem - prostě tuk, kakrobový prášek - cukr asi nebude třeba, karob je sladký.
Energeticky to určitě bude stejné jako s čokoládou. Co se týče minerálů, vitamínů a dalších člověku prospěšných složek, je to skoro srovnatelné, karob má víc vápníku, ale jinak je na tom asi lépe čokoláda. Jen prý je karob vhodný pro lidi alergických na kakaový prášek. - mě tedy svatojánský chleba moc chutná, ale znáte to čokoláda je čokoláda.

 
Marjanka2
214 příspěvků 06.12.05 12:11
Díky marmeladko

Budu experimentovat neboť kakaový prášek je pro mne tabu. Co se týče kalorií : člověk může zobnout ne se přecpat. Ještě jednou děkuji.Dám vědět ,jak jsem dopadla a co na to má rodinka.

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz