Zdravím všechny příznivce dobré jídla!
Prosím o radu. Poradil by mi někdo, jak ugrilovat sele???
Děkuju! Pukees
Grilované sele
Nemám dobrou zkušenost s balením do alobalu při opékání na rožni. I když to byl opravdu velký čuník, rozdusil se do měka a kůže zůstala přilepená k alobalu. Kůrčička žádná. Další pokusy byly vydařené, opékalo se systémem dvou ohňů a potíralo svazkem jalovcových větviček na klacíku. Je smůla, že v grilovací sezonu nebývají malá selátka. Přijde mi to jako velké plýtvání, když se ten velký čuník nesní. Příště zkusím přesvědčit hostitele a na velký rožeň napíchneme větší kusy naložené krkovičky.
Pukees,
na rozdíl od JanyQ mám s alobalem pouze tu nejlepší zkušenost, ale napřed
jsem se nechal poučit od pána, který tak selata připravuje na zakázku na
různé párty. Naložené sele (15 kg), dobře zabalené do alobalu, jsem
opékal nad přímým ohněm (který se nemusel nijak hlídat a omezovat) asi
dvě a půl hodiny, otáčel jsem co 15 minut o čtvrt otočky. Po této době
jsem vzal čistý kbelík, čuník se sundal z ohně, a opatrně (pára a
vařící sosík!!) se nad kbelíkem proříznul alobal pod krkem. Vyteklo asi
8 litrů fantastického sosíku, tím si pak kdo chtěl přelil porci, zbytek
ne rozhodně nevyhodil. Pak jsem alobal sundal a selátko, už krásně měkké,
ale ještě nerozbablané, se dopeklo nad žhavými uhlíky pěkně dokřupava.
Má žena vlastní dost zmlsaného strýčka, a i ten prohlásil, že tak
dobře upečené sele ještě nejedl, a to jsem bral jako tu největší
poklonu, kterou jsem mohl dostat!
V oblasti peceni prasat jsem zacatecnik, protoze jsme teprve nedavno ziskali nemovitost, kde se da neco podobneho uskutecnit. Takze se zeptam, mozna jako blbec, kde se da prase, pripadne kyta, koupit? Pokud jsou tady nejaci Plzenaci, tak kde v Plzni nebo okoli? Diky.
Pravidelne som zabezpečoval grilovanie prasiatka pre kolegov. Na priamom
ohni (aj keď je zabalené v alobale) je maximálna veľkosť prasiatka čo sa
dá bezpečne urobiť do 10 kg ! (vyčistené bez vnútorností) väčšie sa
jednoznačne musí predpiecť - buď nájdeš kamarátov vo veľkých
kuchyniach, kde sú veľké rúry, alebo (ideálne) v pekárni - klasická
chlebová pec je na nezaplatenie. Keď sa dobre dohodneš, upečú Ti ho na 3/4,
zvyšok dogriluješ nad pahrebou - nie ohňom, chytí správnu arómu bez
problémov. Keď niet inej možnosti. môžeš prasiatko rozdeliť na dve
časti, časť estetického zážitku zmizne, ale chuťovo to určite vadiť
nebude. Pri pečení samozrejme tiež prikryté - napríklad alobalom, aby sa
privešmi nevysušilo. Napácovanie aspoň 12 hodín, ak je možné aj 48
(postup si vyber s uvedených receptov).
Ak budete jesť uši, zabaľ ich aj pri grilovaní do alobalu, aby nezhoreli
(sú fajné). Grilovali sme aj kurence a kačice vcelku, ale tiež sme ich vždy
buď napolovicu predvarili, alebo zmikrovlnili - už aj pri nich je riziko, že
povrch ti zhorí a vnútri ostane surové.
Alternatívou je spôsob ako keď sa pečie vôl, kedy sa upečené mäso
z povrchu priebežne odkrajuje. Ale s týmto skúsenosti nemám, len som to
videl na trhoch.
iný zážitok! )))
jedinú chybu vidím v tom, že k opekaniu žvancia miesto jemných zvukov
znie v pozadí temné dunenie diesla ;o)
Ahoj,jestli už máš zkušenost s grilováním něčeho menšího tak to zkus,ale nejlepší pro tebe bude vzít si napoprvé někoho s praxí.
Zdar žehu prase i kýtu koupíš v makru nebo objednáš v řeznictví.Nebo se podívej na www.hakl-peceni.ic.cz
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
