Focení jídla

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3825 příspěvků 19.01.06 13:21
Focení jídla

Jak fotíte jídlo ? je mi jasné, že foťákem, asi většina digitálním, ale máte nějaké vychytávky, aby fotky vypadaly dobře ?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.01.06 16:18
Ano,

taky jsem ten „postižený“, který nechá všechny u stolu čekat a fotí jednu porci :-))) Podle mého je dobré ani ne zvrchu ani ne z boku, prostě šikmo. A na matné ploše........Výhoda digi-foťáku je, že to vidíš hned a mažeš a fotíš znovu a znovu
Tak hodně zdaru
 P.

 
Manana
1515 příspěvků 19.01.06 18:04
focení jídla

nejlépe shora. Při focení šikmo se může při dobrém objektivu stát (a často), že přední část talíře a jeho zadní část jsou rozostřeny a ostrý je jen střední vodorovný pás.

 
Ivo
1045 příspěvků 19.01.06 18:24
Souhlasím s Maňanou...

…já jsem už natolik postižený, že fotím zásadně ze stativu, kdy si kontroluji nejlepší úhel. Stativ také proto, že nejlepší (pokud nejsme v ateliéru…hihi) je denní rozptýlené světlo. Nemáme-li, tak teplé žárovkové (a zde už to není šance „udržet“ v ruce (dojde k roztřesení)). Blesk je sice pohodlný, ale posouvá barevné odstíny a některé místa hodně „svítí“. Máte-li u foťáku ZOOM, tak běžte od talíře dál a pomocí ZOOMu si ho přibližte - zminimalizují se deformace (tzv. zborcené linie). Tím se zvětší i hloubka ostrosti (to je ten moment, o kterém mluví Maňana). A pokud chcete mít celý talíř ostrý, tak foťte s prioritou clony, tj. že máte na aparátu nastavený takový režim, kdy si ručně nastavíte co nejvyšší clonovou hodnotu (tj. co nejmenší dírka clony :-) ) a aparát k tomu přizpůsobí dobu osvitu (čas). To vám zajistí, že talíř bude ostrý od svého předního okraje až k zadnímu (v ideálním případě). Když to uděláte opačně, tak bude ostrý jen střed talíře a zbytek se bude topit v mlze neostrosti. Zde už to ale opravdu vyžaduje stativ anebo mít aparát postavený na nehybné podložce. Ještě jedna z fint je, že pokud je váš přístroj vybaven zpožďováním osvitu (já mám 2 a 10 vteřin - tzv. samospoušť), tak ji používejte, neboť i domáčknutí spouště způsobuje to, že foťákem mírně hnete a při extrémně dlouhých časech osvitu dojde rovněž k rozostření.

 
Florentyna
439 příspěvků 20.01.06 10:20
Ivo to trefil přesně,

fotit ze stativu, pomocí samospouště, z co největší vzdálenosti a co nejvíce „zazoomovat“ (tím se ze zorného pole vyloučí spousta detailů z okolí, které jinak rozptylují pozornost), nastavit co největší clonu a případně si ještě pohrát s celkovou úrovní osvětlení (snížit nebo zvýšit EV o půl až jeden stupeň). To je důležité, pokud je jídlo moc světlé nebo moc tmavé. Správné nastavení se dá zkontrolovat na tvz. histogramu, který by měl vypadat jako Gaussova křivka - s jediným vrcholem umístěným uprostřed. Víc vrcholů nebo příliš excentrické umístění znamená, že je něco špatně.

Světlo je nejlepší přirozené, blesk v žádném případě, a pokud už dojde na žárovku nebo zářivku, musí se to foťáku říct, aby udělal barevnou kompenzaci. Jinak budou žárovkové fotky moc do žluta a zářivkové do zelena, modra nebo fialova. Fotek udělej aspoň dvacet z několika různých pohledů, vzdáleností a nastavení osvětlení, protože teprve až na monitoru počítače přesně uvidíš, kde jsou jaké drobné chybičky. A pak už bývá pozdě chtít jídlo vyfotit znovu…

No a pak už je to jenom o tom, jak naaranžuješ jídlo na talíř, protože i přes skvělé nastavení foťáku nemůžeš očekávat, že si skutečnost tak trochu dokreslí

 
Florentyna
439 příspěvků 20.01.06 10:25
ještě k té cloně,

„nastavit co největší clonu“ znamená použít co nejmenší clonové číslo. Clona znamená, jak moc se při stisknutí spouště rozevře clonová uzávěrka, a u focení jídla chceme, aby se otevřela co nejvíc. Jenomže se to pro zmatení označuje nízkým clonovým číslem. V tomhle případě bych nepoužívala více než 5,6 - tedy pokud to světelné podmínky aspoň trochu umožňují.

 
Eja
3825 příspěvků 20.01.06 11:36
Díky všem

za cenné rady. Budu se to učit na studené kuchyni protože jinak by mi jídlo vystydlo.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.01.06 18:39
...

ahojky Ejo, pokud se chceš dozvědět, jak fotí jídlo J.Prokop, který za soubor snímků jídla dostal prestižní titul QEP, zakup časopis FotoVideo-leden-únor. I když se řadí k těm dražším, stojí za to . Sám autor zde říká : fotografie jídla není talíř s pokrmem na stole focený shora digitálem s bleskem.....

 
Eja
3825 příspěvků 22.01.06 22:42
Dando,

Ty jsi mne někdy viděla fotit jídlo???? Dík za tip, hned zítra časák zakoupím.

 
DanaJ
1136 příspěvků 23.01.06 12:33
Jak říká Danda...

…v tom časopísku jsou dokonalé fotky s jídlem. Nádhera.

 
Pupek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.01.06 12:48
A z druhé strany...

nejde taky někdy o to, jestli onen profesionální fotograf to jídlo skutečně vařil – případně, zda se to jídlo po focení vůbec dalo jíst?
Myslím, že jsme tady všichni tak trochu v něčem amatéři, tak buďme trošku shovívaví. Vždyť žádnej učenej z hrušky nespadl.

 
penda
4752 příspěvků 23.01.06 14:12
Rady kolem focení

udílel i pepíček v článku Jak psát recepty , hříšníci!!!

 
Ivo
1045 příspěvků 23.01.06 14:17
Pendi....

…Pepíček tu toho už nakecal (a umazal)…

 
Vali
1326 příspěvků 23.01.06 15:34
Jak psát recepty

… tento článek by si měl každý, kdo chce vkládat recepty, dobře přečíst, nejen noví členové, ale i pár „starousedlíků“. Je dobré před vložením receptu použít náhled a dobře si přečíst to, co se povedlo a nepovedlo napsat, chyby a překlepy je možné ihned před uveřejněním opravit. Dá to sice trochu práce, ale publikování čehokoliv je přece jakási vizitka autora. Taky jsem se překlepům nevyhnula, za upozornění jsem vždy byla vděčná. Občas ještě nějaký drobný najdu a opravím.

S chutí do toho - půl je hotovo !!!!

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.01.06 21:59
ahojky Ejo :-))

a viděla jsi Ty někdy mě ? Myslím, že bychom si mohly podat ruce, dlouho jsem neměla jídlo neohřívané v mikrovlnce :-)) Ale žádný učený z nebe nespad, takže věřím, že se to časem zlomí. Měj se hezky :))

 
oldsoft
682 příspěvků 17.10.09 11:05
Taky jedině ze stativu

Připojuji se ke skupině uživatelů stativu, bez toho to prakticky nejde. Je třeba naprosto zakázat používání vestavěného blesku!
Není nutno fotit jen shora, s hloubkou ostrosti se dá hrát. 20 fotek každého jídla nedělám, jen cca 5 - 6.
Občas si cvaknu jídlo v hospodě, tam mám jenom mobil a samozřejmě blbé světlo, chce to pevnou ruku, případně si nahradit stativ opřením mobilu třeba o opěradlo židle nebo něco, co je po ruce. Naložený hermelín z restaurace U Parlamentu pak vypadá celkem solidně: http://www.facebook.com/photo.php?…
(Lidi jsou vůbec šílení, jsou schopni fotit z Karlova mostu v noci Pražský hrad kompaktem a ještě do toho prásknout interní blesk… )

 
filipobr
1 příspěvek 08.07.13 12:39

Nejlepší je fotit jídlo za denního světla - nejlépe poblíž špinavého okna, které dává měkkčí světlo. Pár tipů jak fotit jídlo jsem sepsal na blogu http://tipyjakfotit.cz/…fotit-jidlo/

 
šrek
1 příspěvek 18.07.15 21:29
Focení

Stačí mobil a dostatek světla.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz