mohl by mi někdo poradit, jak se pracuje s droždím…? Chtela bych udelat kynuty kolac, ale mam strach, at vykyne. Co je dulezite a na co si mam dat pozor? A jeste jak odmerovat susene drozdi? Je to chyba, kdyz tam da clovek cely sacek, kdyz ma napr jen 250g mouky? Dekuji predem za pomoc
Droždí
mela jsem stejny problem s kynutym testem jako ty. Vsechno je jednou poprve, ale jeste dnes si dodavam odvahu na praci. Podivej se do chlivku clanky- typy do kuchyne - kynute testo. Pampeliska to moc pekne popsala. Ja to mam vytiskle a vzdy po ruce. Anito, 1sacek susenych kvasnic je na 1/2kg mouky a tak mozna jen 1/2 sacku dat. Pekny den
Já mohu vřele doporučit sušené droždí. Je vždy po ruce. Používám
ho úplně na všechno. Jediné co z něho nemůžeš udělat jsou různé
drožďové polévky a pomazánky. Ty ale u nás stejně nikdo nejí.
A sáčky se kterými jsem se setkala byly mezi 6 a 8 gramy. To je množství
vhodné na cca půl kila mouky.
aniko, já peču dosti kynuté a zá:,–(ně z čerstvého droždí
váženého, nebo Noeli kostka v kauflandu, ale pozor na datum!Staré droždí
nevykyne.
Na půl kila polohr. mouky- 2dcl/45°teplého mléka dám kostku droždí 42g a
lžičku cukru a vykyne vždy.
- používám toto čerstvé pekárenské droždí. Díky Labužníkovi, jeho
receptům a radám snad všech přítomných jsem se naučila připravovat
kynutá těsta. Vyzkoušela jsem sušené droždí, Noli, Fala droždí.
Nejlepší je ale fakt Dr. Moormanns. A hrozně mě teď potěšili
v časopisu Apetit: ocenili ho tam jako velice dobré.
Já osobně jsem velice rychle odešla od sušeného droždí, nevyhovuje mi. Nevím proč, ale mě prostě těší, když mi krásně vzejde kvásek.
Před Vánoci jsem už nechtěla běhat z obchodu do obchodu a koupila jsem Noli droždí - není špatné, ale i po upečení jsem ho v těstě cítila. Proto už mám v lednici zase dvě droždí Dr. Moormanns.
často peču chleba a v knize receptů radí vždy přidávat ke kvasnicím vodu v pokojové teplotě a těsto nechat kynout v prostředí od 24 do 27 stupňů.osobně používám sušené droždí-na sáčku je vždy návod na jaké množství mouky je určen.ale příště hodlám zkusit čerstvé kvasnice,třeba bude chuť autentičtější.
dekuju za rady , chtela jsem se zeptat, jestli to vadi, kdybych tam toho drozdi dala vice? Nebude to testo tak kvalitni? A k tomu sackovemu drozdi, to tam muzu nasypat jen pulku? Nechtela bych ten zbytek drozdi vyhazovat, ale nezvetra kdyz bude nejakou dobu otevrene?
Aniko, kvalitní sušené droždí by nemělo zanechat žádnou pachuť. Na 250 gr mouky použij jen půl sáčku. Ten zbytek pěkně zabal a přelep lepící páskou. Když k tomu nemůže vzduch tak nevyprchá. U čerstvého droždí mi vadí to patlání. Svoji energii raději investuju jinam.
nechci Vám do toho sušeného droždí kecat, ale já jsem měla doma
pytlík sušeného droždí na 1 kg mouky!!!! Takže aniko, pokud chceš
používat sušené droždí, přečti si, co máš na pytlíku napsáno a
použij možství podle svého receptu (resp. podle množství mouky).
Otevřenému sušenému droždí by se nic stát nemělo, ale pro jistotu ho
můžeš přesypat do nějaké pidi-krabičky, aby Ti případně nenavlhlo.
Já jsem zastáncem klasického droždí (viz můj předchozí příspěvek). Do
kvásku dávám rozdrobené droždí, pytlíček cukru a malou lžičkou mouky,
vše zaliju vlažnou vodou a pak už jen pozoruju, jak vzniká kvásek.
Rada pro kynutá těsta 1: kynuté těsto opravdu lépe kyne v teple!!!! Ve
studené kuchyni to těstu trvá déle!!!!
Rada pro kynutá těsta 2: kvásek, který se udělá z vařené brambory,
vzejde jako v pohádce Hrnečku, vař! Mám to odzkoušeno z jednoho receptu
od babi: bramboru nakrájíš na kostičky, uvaříš ve vodě a necháš
zchládnout, až je voda správně vlažná na kvásek. Pak bramboru vidličkou
rozmělníš do vody, přidáš nadrobené kvasnice a cukr (a pak můžeš
říct ono slavné Hrnečku, vař!)
ma prvni zkusenost s kynutym testem dopadla doslova jak v hrnecku var. Nevim kde jsem udelala chybu. Pouzila jsem cerstve drozdi, mleko podle receptu a udelala jsem kvasek v Maxi fixu, nevim jak to, ale kvasek mi hrozne nabyl az mi bouchl a pretekl(maxi fix jsem nemela zavreny, pry bych to neotevrela, kdybych ho mela zavreny). Udelala jsem testo, ale to bylo jak pena, kdyz vykynulo. Bylo napenene, hrozne se lepilo a bylo ridke. Pritom jsem dodrzela recept, tak jsem dosypala polohrubou mouku, ale porad se silene lepilo. Pak jsem ho placla na plech, potrela povidly a pohazela mandlovymi lupinky (to testo melo byt na povidlove buchty, z casopisu Katka - varime peceme). Upeklo se krasne, ale slo z neho citit drozdi a moc mi to nechutnalo ( i kdyz memu muzi ano). Poradte, co jsem asi provedla spatne a mate nejaky zaruceny recept na kynute testo na buchty? Diky moc
buchty, bohužel, nepeču, takže recept na těsto neporadím, ale
přiznávám, že před rokem, kdy jsem se začala učit dělat kynutá těsta,
jsem měla stejnou zkušenost - první dva pokusy: děsně řídké těsto,
které se všude lepilo a ani jsem se nepokoušela něco nějak zamotávat!!!!
Prostě jsem kusy těsta (patvary) upekla. Bylo to dobré, ale rozhodně to byla
děsná práce a výsledek absolutně neodpovídal obrázkům!!!
Moje zkušenost je tato: zkoušet různé recepty! Najít si SVOJE recepty!
Obětovat třeba měsíc času A 2× týdně (já to dělala přes víkend)
něco zkusit upéct. Mám už svoje oblíbené těsto na chleba (už jsem to
tady všude psala snad 3×), univerzální těsto na slané i sladké kousky a
záviny, bábovku (s nádivkou). Tohle je jediná možnost.
NEVZDÁVEJ TO!!! PŘEJU HODNĚ ÚSPĚCHŮ!!!
PS - ohledně mix fixu na kvásek: já ho vůbec na toto nepoužívám, raději si vezmu malou misku Hitparáda a kvásek udělám v ní - droždí zasypu cukrem, lžičkou mouky a zaliju vlažným mlékem, misku uzavřu, odvzdušním a postavím do teplé (ne horké) vody. Až se mi víčko otevře, kvásek je hotový (stejný princip jako mísa na míchání, že?).
Aniko, ještě jsem si vzpoměla, že jsem kdysi četla, že na kynutí
těsta může mít vliv menstruační cyklus. A konec konců proč ne.
Chemické procesy v těle jsou velice složité. Já mívala těsto taky
hrozně patlavé. A od doby co jsem začla používat gumové rukavice (které
jinak z duše nenávidím) se to podstatně zlepšilo.
Nyní používám na hnětení pekárničku, takže se toho prakticky nedotknu.
Vyzkoušej to. Nemáš co ztratit.
Řídké těsto, lepivé, jako pěna? Já nevím, ale mně to připadá na
moc tekutiny i moc droždí.
Kvalita kynutého těsta závisí na mnoha okolnostech:
již zmiňované teplotě v místnosti - s tím se dá pracovat, když si
chceš třeba připravit těsto předem (dát do chladna, ono kyne, ale
pomaličku), na droždí, na mouce (hodně), na složení těsta - čím víc
cukru a tuku, tím víc droždí (ale ty rozdíly nejsou tak velké, v rozmezí
1 - 2 g na kg mouky).
A pozor na uváděná množství tekutiny, brát spíš orientačně, taky bys
mohla „utopit mlynáře“, nebo zas mít těsto tuhé. No, chce to mít
„v ruce“. Souhlasím s Eleen, metoda pokus-omyl je asi
nejosvědčenější.
Dělám kynuté těsto „od oka“, ohromné divy s ním dělá domácí
kyselá smetana, buchty a koláče netvrdnou (ale nevím jak dlouho, obvykle se
sní brzo). Někdy mám těsto řidší, hůř se s ním pracuje, ale zas je
lehoučké a jemné. Nepoužívám žádné zázraky, obyčejnou smaltovanou
zadělávačku, nepatlám si další misky, udělám důlek do mouky, rozdrobím
droždí, trochu cukru, vlažnou vodu (opravdu jen vlažnou), nechám vzejít.
Pak přidám zbytek surovin a pak už jen důkladně propracuju dřevěnou
vařečkou. Droždí používám jen čerstvé, sušené mám doma pro případ
nouze, ale ono tolik nevoní a spíš je z těsta cítit, ale většinou taky
neublíží. Ale to je jen moje „úchylka“, kupuju si droždí jako feťák,
i když nevím, jestli budu péct.
Zkus pobrouzdat po Labužníkovi v Receptech, moučnících a tam zkus hledat
v Buchtách, Koláčích, Vánočkách, Chlebech apod. Docela určitě najdeš
spoustu skvělých receptů od excelentních kuchařek-kuchařů,
pekařek-pekařů. A autor uvedený pod každým receptem Ti jistě rád
zodpoví případné otázky. Jen do toho a jednou se to musí podařit.
Hodně zdaru a měj se hezky.
Eleeen: asi to taky vyzkousim v te male Hitparadce.
Jinak moc dekuji za rady. Snad se to priste povede
a já jsem padla na čumák v sobotu, těsto vypadalo dobře, když jsem vyndala koláč z remosky (mám plynovou troubu, ve které bych mohla podle žáru vyrábět glazovanou keramiku, ale určitě ne sladké pečivo - nebezpečí požáru), klepali jsme se na něj, uvařili si čaj. Po rozkrojení jsem ovšem zjistila, že má takový BRUS, brousek je slabý výraz, prostě se mi srazil. Takže, opravdu zkoušet, jednou se povede, potisící taky a potisícíprvé třeba ne. Jojo, stejně jsme ho snědli , heč.
co ti budu vyprávět o plynové troubě, s tou jsem se taky natrápila,
než jsem ji ke své spokojenosti doladila. Na dně trouby se usídlila
střešní taška a při pečení pečiva byl v troubě kastrůlek s vodou.
Všechno se změnilo, když sporák doslova vzala voda. Po povodni jsem dostala
od městského úřadu, jako všichni podnikatelé, příspěvek 10.000.- a tak
jsem si koupila kombinovaný sporák. To je pohádka péci v elektrické
troubě, pečivo je lepší nevysušené.
Zdraví Vali.
Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovohnědou barvu, voní příjemně a při lámání lístkuje. Vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou i nazelenalou barvu. S takovým droždí těsto nevykyne.
Na vyzkoušení droždí je jednoduchý recept: Když dáte malý kousek droždí do horké vody, pak vystoupí ihned na povrch, pokud má ještě schopnost kynout.
Souhlasím s Pendou, čerstvé droždí se pozná podle vůně a konsistence, poměr mouka/droždí se liší podle typu těsta. U všech, hlavně třeba na pizzu a naopak na některá težší těsta se mi osvědčílo dvojí i trojí kynutí - vykyne, zbouchnout, propracovat, kynout a ještě třeba jednou zopakovat. POkud je cítit, bylo ho tam moc. Noli používám bežně a nemám s ním problém.