Droždí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník Anika02
66 příspěvků 19.01.05 22:17
Droždí

mohl by mi někdo poradit, jak se pracuje s droždím…? Chtela bych udelat kynuty kolac, ale mam strach, at vykyne. Co je dulezite a na co si mam dat pozor? A jeste jak odmerovat susene drozdi? Je to chyba, kdyz tam da clovek cely sacek, kdyz ma napr jen 250g mouky? Dekuji predem za pomoc

Reakce:
Labužník Sarka
433 příspěvků 19.01.05 22:56
Aniko,

mela jsem stejny problem s kynutym testem jako ty. Vsechno je jednou poprve, ale jeste dnes si dodavam odvahu na praci. Podivej se do chlivku clanky- typy do kuchyne - kynute testo. Pampeliska to moc pekne popsala. Ja to mam vytiskle a vzdy po ruce. Anito, 1sacek susenych kvasnic je na 1/2kg mouky a tak mozna jen 1/2 sacku dat. Pekny den

esmeralda
4813 příspěvků 19.01.05 23:48
Droždí, Anika

Já mohu vřele doporučit sušené droždí. Je vždy po ruce. Používám ho úplně na všechno. Jediné co z něho nemůžeš udělat jsou různé drožďové polévky a pomazánky. Ty ale u nás stejně nikdo nejí.
A sáčky se kterými jsem se setkala byly mezi 6 a 8 gramy. To je množství vhodné na cca půl kila mouky.

Labužník Bery02
58 příspěvků 20.01.05 11:04
Droždí

aniko, já peču dosti kynuté a zá:,–(ně z čerstvého droždí váženého, nebo Noeli kostka v kauflandu, ale pozor na datum!Staré droždí nevykyne.
Na půl kila polohr. mouky- 2dcl/45°teplého mléka dám kostku droždí 42g a lžičku cukru a vykyne vždy.

Eleeen
1127 příspěvků 20.01.05 11:28
Dr. Moormanns
  • používám toto čerstvé pekárenské droždí. Díky Labužníkovi, jeho receptům a radám snad všech přítomných jsem se naučila připravovat kynutá těsta. Vyzkoušela jsem sušené droždí, Noli, Fala droždí. Nejlepší je ale fakt Dr. Moormanns. A hrozně mě teď potěšili v časopisu Apetit: ocenili ho tam jako velice dobré.
    Já osobně jsem velice rychle odešla od sušeného droždí, nevyhovuje mi. Nevím proč, ale mě prostě těší, když mi krásně vzejde kvásek.
    Před Vánoci jsem už nechtěla běhat z obchodu do obchodu a koupila jsem Noli droždí - není špatné, ale i po upečení jsem ho v těstě cítila. Proto už mám v lednici zase dvě droždí Dr. Moormanns.
chocolat
106 příspěvků 20.01.05 17:57
droždí

často peču chleba a v knize receptů radí vždy přidávat ke kvasnicím vodu v pokojové teplotě a těsto nechat kynout v prostředí od 24 do 27 stupňů.osobně používám sušené droždí-na sáčku je vždy návod na jaké množství mouky je určen.ale příště hodlám zkusit čerstvé kvasnice,třeba bude chuť autentičtější.

Labužník Anika02
66 příspěvků 20.01.05 18:21
...

dekuju za rady , chtela jsem se zeptat, jestli to vadi, kdybych tam toho drozdi dala vice? Nebude to testo tak kvalitni? A k tomu sackovemu drozdi, to tam muzu nasypat jen pulku? Nechtela bych ten zbytek drozdi vyhazovat, ale nezvetra kdyz bude nejakou dobu otevrene?

esmeralda
4813 příspěvků 20.01.05 21:51
Droždí

Aniko, kvalitní sušené droždí by nemělo zanechat žádnou pachuť. Na 250 gr mouky použij jen půl sáčku. Ten zbytek pěkně zabal a přelep lepící páskou. Když k tomu nemůže vzduch tak nevyprchá. U čerstvého droždí mi vadí to patlání. Svoji energii raději investuju jinam.

Eleeen
1127 příspěvků 21.01.05 07:40
Sušené droždí - aniko!

nechci Vám do toho sušeného droždí kecat, ale já jsem měla doma pytlík sušeného droždí na 1 kg mouky!!!! Takže aniko, pokud chceš používat sušené droždí, přečti si, co máš na pytlíku napsáno a použij možství podle svého receptu (resp. podle množství mouky). Otevřenému sušenému droždí by se nic stát nemělo, ale pro jistotu ho můžeš přesypat do nějaké pidi-krabičky, aby Ti případně nenavlhlo.
Já jsem zastáncem klasického droždí (viz můj předchozí příspěvek). Do kvásku dávám rozdrobené droždí, pytlíček cukru a malou lžičkou mouky, vše zaliju vlažnou vodou a pak už jen pozoruju, jak vzniká kvásek.
Rada pro kynutá těsta 1: kynuté těsto opravdu lépe kyne v teple!!!! Ve studené kuchyni to těstu trvá déle!!!!
Rada pro kynutá těsta 2: kvásek, který se udělá z vařené brambory, vzejde jako v pohádce Hrnečku, vař! Mám to odzkoušeno z jednoho receptu od babi: bramboru nakrájíš na kostičky, uvaříš ve vodě a necháš zchládnout, až je voda správně vlažná na kvásek. Pak bramboru vidličkou rozmělníš do vody, přidáš nadrobené kvasnice a cukr (a pak můžeš říct ono slavné Hrnečku, vař!)

Labužník Anika02
66 příspěvků 23.01.05 15:46
první zkušnost

ma prvni zkusenost s kynutym testem dopadla doslova jak v hrnecku var. Nevim kde jsem udelala chybu. Pouzila jsem cerstve drozdi, mleko podle receptu a udelala jsem kvasek v Maxi fixu, nevim jak to, ale kvasek mi hrozne nabyl az mi bouchl a pretekl(maxi fix jsem nemela zavreny, pry bych to neotevrela, kdybych ho mela zavreny). Udelala jsem testo, ale to bylo jak pena, kdyz vykynulo. Bylo napenene, hrozne se lepilo a bylo ridke. Pritom jsem dodrzela recept, tak jsem dosypala polohrubou mouku, ale porad se silene lepilo. Pak jsem ho placla na plech, potrela povidly a pohazela mandlovymi lupinky (to testo melo byt na povidlove buchty, z casopisu Katka - varime peceme). Upeklo se krasne, ale slo z neho citit drozdi a moc mi to nechutnalo ( i kdyz memu muzi ano). Poradte, co jsem asi provedla spatne a mate nejaky zaruceny recept na kynute testo na buchty? Diky moc

Eleeen
1127 příspěvků 24.01.05 07:48
aniko,

buchty, bohužel, nepeču, takže recept na těsto neporadím, ale přiznávám, že před rokem, kdy jsem se začala učit dělat kynutá těsta, jsem měla stejnou zkušenost - první dva pokusy: děsně řídké těsto, které se všude lepilo a ani jsem se nepokoušela něco nějak zamotávat!!!! Prostě jsem kusy těsta (patvary) upekla. Bylo to dobré, ale rozhodně to byla děsná práce a výsledek absolutně neodpovídal obrázkům!!!
Moje zkušenost je tato: zkoušet různé recepty! Najít si SVOJE recepty! Obětovat třeba měsíc času A 2× týdně (já to dělala přes víkend) něco zkusit upéct. Mám už svoje oblíbené těsto na chleba (už jsem to tady všude psala snad 3×), univerzální těsto na slané i sladké kousky a záviny, bábovku (s nádivkou). Tohle je jediná možnost.
NEVZDÁVEJ TO!!! PŘEJU HODNĚ ÚSPĚCHŮ!!!

PS - ohledně mix fixu na kvásek: já ho vůbec na toto nepoužívám, raději si vezmu malou misku Hitparáda a kvásek udělám v ní - droždí zasypu cukrem, lžičkou mouky a zaliju vlažným mlékem, misku uzavřu, odvzdušním a postavím do teplé (ne horké) vody. Až se mi víčko otevře, kvásek je hotový (stejný princip jako mísa na míchání, že?).

esmeralda
4813 příspěvků 24.01.05 09:09
Droždí

Aniko, ještě jsem si vzpoměla, že jsem kdysi četla, že na kynutí těsta může mít vliv menstruační cyklus. A konec konců proč ne. Chemické procesy v těle jsou velice složité. Já mívala těsto taky hrozně patlavé. A od doby co jsem začla používat gumové rukavice (které jinak z duše nenávidím) se to podstatně zlepšilo.
Nyní používám na hnětení pekárničku, takže se toho prakticky nedotknu. Vyzkoušej to. Nemáš co ztratit.

Pilka
113 příspěvků 24.01.05 14:10
Aniko,

Řídké těsto, lepivé, jako pěna? Já nevím, ale mně to připadá na moc tekutiny i moc droždí.
Kvalita kynutého těsta závisí na mnoha okolnostech:
již zmiňované teplotě v místnosti - s tím se dá pracovat, když si chceš třeba připravit těsto předem (dát do chladna, ono kyne, ale pomaličku), na droždí, na mouce (hodně), na složení těsta - čím víc cukru a tuku, tím víc droždí (ale ty rozdíly nejsou tak velké, v rozmezí 1 - 2 g na kg mouky).
A pozor na uváděná množství tekutiny, brát spíš orientačně, taky bys mohla „utopit mlynáře“, nebo zas mít těsto tuhé. No, chce to mít „v ruce“. Souhlasím s Eleen, metoda pokus-omyl je asi nejosvědčenější.
Dělám kynuté těsto „od oka“, ohromné divy s ním dělá domácí kyselá smetana, buchty a koláče netvrdnou (ale nevím jak dlouho, obvykle se sní brzo). Někdy mám těsto řidší, hůř se s ním pracuje, ale zas je lehoučké a jemné. Nepoužívám žádné zázraky, obyčejnou smaltovanou zadělávačku, nepatlám si další misky, udělám důlek do mouky, rozdrobím droždí, trochu cukru, vlažnou vodu (opravdu jen vlažnou), nechám vzejít. Pak přidám zbytek surovin a pak už jen důkladně propracuju dřevěnou vařečkou. Droždí používám jen čerstvé, sušené mám doma pro případ nouze, ale ono tolik nevoní a spíš je z těsta cítit, ale většinou taky neublíží. Ale to je jen moje „úchylka“, kupuju si droždí jako feťák, i když nevím, jestli budu péct.
Zkus pobrouzdat po Labužníkovi v Receptech, moučnících a tam zkus hledat v Buchtách, Koláčích, Vánočkách, Chlebech apod. Docela určitě najdeš spoustu skvělých receptů od excelentních kuchařek-kuchařů, pekařek-pekařů. A autor uvedený pod každým receptem Ti jistě rád zodpoví případné otázky. Jen do toho a jednou se to musí podařit.
Hodně zdaru a měj se hezky.

Labužník Anika02
66 příspěvků 24.01.05 19:16
...

Eleeen: asi to taky vyzkousim v te male Hitparadce.
Jinak moc dekuji za rady. Snad se to priste povede

Pilka
113 příspěvků 01.02.05 14:32
Pýcha předchází pád

a já jsem padla na čumák v sobotu, těsto vypadalo dobře, když jsem vyndala koláč z remosky (mám plynovou troubu, ve které bych mohla podle žáru vyrábět glazovanou keramiku, ale určitě ne sladké pečivo - nebezpečí požáru), klepali jsme se na něj, uvařili si čaj. Po rozkrojení jsem ovšem zjistila, že má takový BRUS, brousek je slabý výraz, prostě se mi srazil. Takže, opravdu zkoušet, jednou se povede, potisící taky a potisícíprvé třeba ne. Jojo, stejně jsme ho snědli , heč.

Vali
1326 příspěvků 01.02.05 14:52
Pilko

co ti budu vyprávět o plynové troubě, s tou jsem se taky natrápila, než jsem ji ke své spokojenosti doladila. Na dně trouby se usídlila střešní taška a při pečení pečiva byl v troubě kastrůlek s vodou. Všechno se změnilo, když sporák doslova vzala voda. Po povodni jsem dostala od městského úřadu, jako všichni podnikatelé, příspěvek 10.000.- a tak jsem si koupila kombinovaný sporák. To je pohádka péci v elektrické troubě, pečivo je lepší nevysušené.
Zdraví Vali.

penda
4752 příspěvků 05.03.07 00:56
staré x nové droždí

Čerstvé droždí je na omak jemné, má růžovohnědou barvu, voní příjemně a při lámání lístkuje. Vyschlé droždí je tvrdé, má trhliny a tmavou i nazelenalou barvu. S takovým droždí těsto nevykyne.

Na vyzkoušení droždí je jednoduchý recept: Když dáte malý kousek droždí do horké vody, pak vystoupí ihned na povrch, pokud má ještě schopnost kynout.

Helena7
1 příspěvek 07.04.12 16:02
Kvasnice

Cukr přidejte ke kvasnici a počkejte asi 5 minut a ono se vám samo rozpusti.

Eja
3839 příspěvků 07.04.12 20:08

Souhlasím s Pendou, čerstvé droždí se pozná podle vůně a konsistence, poměr mouka/droždí se liší podle typu těsta. U všech, hlavně třeba na pizzu a naopak na některá težší těsta se mi osvědčílo dvojí i trojí kynutí - vykyne, zbouchnout, propracovat, kynout a ještě třeba jednou zopakovat. POkud je cítit, bylo ho tam moc. Noli používám bežně a nemám s ním problém.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz