Dřív než začneme finišovat, námět na nové téma:

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
mrtvola
1394 příspěvků 12.12.08 15:06
Dřív než začneme finišovat, námět na nové téma:

Co chystáte na Štědrovečerní večeři a vlastně vůbec - co jíte po celý Štědrý den a následující svátky, Boží hod a Štěpána? Držíte se tradice, vytvořili jste novou tradici nebo experimentujete každý rok s něčím jiným?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
mrtvola
1394 příspěvků 12.12.08 15:07
A abych to hned načala:

U nás je vytvořena nová tradice, skloubením rodinných zvyků mých a mého muže. Na Štědrý den máme dopoledne k „snídaňoobědu“ vánočku a štolu s bílou kávou, večer potom hovězí polévku s velkým játrovým knedlíčkem (1 na osobu) a domácíme nudlemi a aspoň malou terrinku hrachovky, šneky s bylinkovým máslem, kapra smaženého a pečeného na sardeli, pár kuřecích řízků pro nerybožrouty. Salát klasický s majonézou i obyčejný, německý s vývarem, octem a olejem a taky pár krajíčků chleba jako univerzální přílohy. Ovoce, závin, cukroví. k pití většinou moselské, od přípitku až k dezertu. Káva. Při večeři se toho zpravidla moc nesní, ale každý rád zobne, když přijdeme promrzlí z půlnoční. To se pak vaří i punč.
Na Boží hod nejklasičtější klasika - pečená krůta s mandlovou a kaštanovou nádivkou, bramborová kaše a pečený celer a pastiňák. A pití stejné jako o Štedrém dnu. My to můžeme po hektolitrech.
Na Štepána mám vánoce i já, chodíme do dobré hospody.
A teď vy - pochlubte se.

 
meisje
580 příspěvků 12.12.08 15:11
...

My jsme mezinarodni rodina. Ja z ceska, manzel holandan, dite mix a zijeme v Indii. Takze u nas se o svatcich pomelou zvyky vseho mozneho. Ja trvam na ceske tradici, vanocka, bramborovy salat, ryba, kralik na cerno a na druhy svatek vanocni husa. Holandane jedi zverinu a steaky na vanocni svatky, smazena jablka a na Novy rok musi byt podle jejich zvyku koblihy. Indie se u nas o svatcich odrazi na tom, ze ne vsechno je tady k dostani takze misto dobreho tucneho kaprika mame morskeho lososa a morskeho sola. Mistni husy velikostne odpovidaji ceskym kachnam, kdyz se me podari sehnat husi dorostenku co ma okolo 2,5 kg. jsem stestim bez sebe. Zverinu nesezeneme vubec tak jsme ji nahradili „kozinkou“ a steaky se nechame uz mesic pred vanoci dovezt z UAE. Ostatni se da nekdy s velkym jindy s mensim uspechem nahradit. Proto treba mam misto kandovanych tresnich letos v marokankach kandovanou mrkev ( kdo to nevi - nepozna to ). At delame co delame vzdy po vanocnich svatcich konstatujeme bylo to dobry ale doma to chutna stejne nejlip !!!

 
Manana
1515 příspěvků 12.12.08 15:17
ale mrtvolo,

to je přeci jasný.
Ke štědrovečerní večeři klasickou rybí polívku s chlebíčkem osušeným na másle, smaženýho kapra s obyčejným českým brsalátem (bez salámu, bez vejcete, bez hrášku, ale zato s kostičkami jablíčka) a cukroví, na Bóží hod k obědu kachničku s drožďovým knedlíkem a domácím kysaným zelím a k večeři studenýho kapra se salátem, a na Štěpána zbytky a z kachny, knedlíků, zelí a sádla míchanici.
Není nad klasiku. Jednou jsem zkusil taky krocana, ale to je umerický a ne mexický, a jedli jsme ho až do velikonoc.

 
jau
457 příspěvků 12.12.08 16:10
...

U nás taky klasika. K obědu bramboračka sklínka a kuba, k večeři rybí polévka (jestli se mi povede koupit mlíčňáka, zkusím Mánkovy knedlíčky) s osmaženou žemlí, bramborový salát klasický a klasicky smažený kapr. Ovoce, ořechy, muzika (vocet), cukroví a káva nebo čaj. Na Boží hod husa nebo kachna nebo husokachna s bosáky a zelím, na Štěpána většinou nějaká minutka. Moje maminka dodnes na Štědrý den dělá všechny staročeské pokrmy jak byla zvyklá z domu: hrách se zelím, brambory se zelím, kubu,…celý den v podstatě stráví u plotny, ale nedá jinak

 
AbiesAlba
400 příspěvků 12.12.08 17:17
mrtvolo, prosím,

mohla bys mi napsat recept na onen německý salát bez majonézy? Potřebuju na svatbu bramborový salát, ale nechci majonézu, té bude dost i v jiných jídlech. Díky.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 12.12.08 18:12
Sváteční dny...

U nás funguje také víceméně klasika- na Štědrý den k obědu dělám převážně Jihočeskou kulajdu a k ní krájenou veku, nebo chléb. K večeři dobrý bramborový salát a řízky z kapra, které obaluji ve strouhance smíchané s nastrouhaným tvrdým sýrem.
Na Boží hod bude kachna s chlupatými knedlíky a se zelím.
A na Štěpána se to bude odvíjet od toho, kolik bude zbytků z předešlých dnů, pokud nic nezbyde, (ale salát vždycky, dělám ho dost) tak k němu usmažím krůtí řízky- tak uvidíme. T.

 
Bali
1254 příspěvků 12.12.08 19:24
...

Jsme taktéž mezinárodní rodinka, tudíž se zlatým prasátkem neuspěji.
To už jsem dlóuho neviděla.
K snídani si dám kafe a vánočku; letos asi od babičky, jelikož manžel nebude mít čas ani prostor na pečení. Jinak peče fantastickou!
Obědvat budu s ním, tudíž bude asi něco od masa nebo z mořských potvor.
Na véču budeme u rodičů, tak bude klasický kapřík a salát (na což se těším). Manža asi nějakého humra, langustu či podobnou havěť. Nějaký ten předkrm podle našich představ a přání zbytku rodiny. Babička rozhodla, budou to šneci ;-)
Asi k tomu přidáme krevetky s domácí aioli. Také nesmí chybět ústřice. Mamka si dá tradičně jen jednu, kvůli vitamínům, ostatní jich sní víc. Jestli babička neomarodí, tak bude i její supr rybí polívčička. Tu u nás v rodině jím jen já, babi a taťka. Dezertík ještě nevím, ale uritě něco lehčího. Na polínko nemám čas ani prostor; viděla bych to na nějakou pěnu, možná čokoládovou, creme brulee nebo tak nějak. Popíjet se bude kdeco. Na apéro asi champagne nebo Martini, neudělám li náš oblíbený liči koktejl. K jídlu bílé vínko, někdo i pivko. K dezertu, to záleží co bude. Jestli něco z čoko, tak červený sekt ze Saumur.
Na Boží hod posnídám studeného kapra s pečivem, to už se fakt těšim. Oběd asi u babičky, možná kachnička nebo nějaký jiný pták. Na předkrm asi terrinka foie gras, jestli nebudeme přežraný ze Štědrého dne.
Na Štěpána asi nějaké zbytky a gautching ;-)
P.S. toto všechno snim jen v případě, že neodpadnu se žlučníkem

 
mrtvola
1394 příspěvků 13.12.08 00:03
Děkuju všem a prosím,

pište dál a další. Rozviňte se do epické šíře jako Bali a můžete se podělit třeba i o vlastní přípravu salátu jako Manana. Vždycky hrozně ráda čtu, čím se těší ti druzí

 
valina
31 příspěvků 13.12.08 10:41
Klasika

U nás klasika, stejné jaku u Manany. Před mnoha lety jsem se snažila udělat rybí polévku tak, abych přehlušila rybí pach, přidáváním různých smetan, žloutků, koření apod. Trvalo mnoho let, než mi muž řekl, že mé vánoční polévky jsou sice vynikající, ale vůbec nejsou cítit rybou. Nyní mám trauma, že polévka dostatečně nebude „páchnout“. Rovněž jsem před pár lety inovovala kapra tak, že jsem ho vykostila. Nesetkalo se to s úspěchem, dokonce mi manžel sdělil, že jsem mu pokazila vánoce. Příští rok jsem tedy dělala klasiku tak , jak se má. Stejný večer na pohotovosti, když mu tahali kost z krku připustil, že něco na vykoštěné rybě bude.

 
iva  13.12.08 15:23
...

u nás o Štědrém dni je vánočka, na oběd vařím něco lehkého a rychlého a k večeři pečeného kapra a pangasia (na víně s cibulkou a česnekem), bramborovou kaši a zelný salát. Jako aperitiv máme ovocnou pálenku, pijeme bílé víno, nejraději moselské. Kromě cukroví máme chlebíčky s hermelínovou nebo salámovou pomazánkou.
Na Hod boží u mé maminky si já jediná dám rybí polévku, ale všichni se těšíme na její úžasné karbanátky, které já neumím. , s bramborovým salátem.
Na Štěpána máme nějakou drůbež, druh a způsob úpravy je podle momentální přežranosti po návštěvě u maminky.

 
toffo
244 příspěvků 13.12.08 16:51
...

Na Štědrý den k snídani jsou u nás peciválky - malé buchtičky z vánočkového těsta, napečené v předstihu. Ráno je rychle a krátce spařím horkou vodou a ihned zaleju připravenou sladkou omáčkou. Na plotně jsem rozpustila máslo a v něm dobrých pár lžic medu - nesmí se vařit. A pak zahustím strouhaným perníkem. Vše jen tak od oka, protože představu, jak to má správně chutnat a jaká má být konzistence, to mám zafixované na věky věkův. Celý svůj život totiž peciválky na Štědrý den snídám. Celá rodina sedí okolo stolu a každý svojí vidličkou vyškrabuje peciválky ze společné mísy. A k tomu jedině bílé neslazené kafe, meltu. Při snídani se tradičně přesladíme a přejíme, takže obvykle vydržíme až do štědrovečerní večeře bez dalšího jídla. Jen pro děti mám v záloze hrachovou polévku. Večeři začínáme přípitkem a přáním, šunkovou rolkou s křenovou šlehačkou (syn bez křenu), kuřecí řízek, kapr pro mě (poslední dva roky si ho místo smažení v trojobalu peču jen na másle a kmínu v troubě), bramborový salát (syn hranolky). Po rozbalení dárků máme ovoce a cukroví. Další dva vánoční obědy trávíme u mých a manželových rodičů a téměř vždy to jsou dva stejné obědy: polévka s játrovými knedlíčky, husa, kachna nebo vepřo se zelím, knedlíky. Na tuhle českou klasiku nejraději chodím k mámě a ke tchýni, mají to prostě v ruce.

 
jau
457 příspěvků 13.12.08 19:18
...

Tak alkohol na Štědrý den u nás není, já i manžel jsme zvyklí dodržovat ten den půst, to neznamená hladovět, ale jíst střídmě, malé porce a víc chodů. Místo přípitku před večeří je u nás tradicí společná motlitba. Nejsme horliví křesťané, do kostela moc nechodíme, ale ta jedna společná motlitba ročně je u nás tradicí

 
jau
457 příspěvků 13.12.08 19:29
Ježkovy voči...

modlitba, modlitba…omlouvám se.

 
mrtvola
1394 příspěvků 13.12.08 23:08
Bezva, Jau,

to je taky dobrý nápad, co kdo krom jídla na Štědrý den děláme. Víte, že na Šumavě nosila už ozdobený stromek do domu mladá dívka teprve po večeři, spolu s nějakými dárky? Že na německé straně Šumavy dodnes chodí Maria s Josefem dům od domu a prosí o nocleh, aby měla kde porodit Pána?
Máme jen pár rodinných zvyků, ale na nich rigidně trváme. V časném odpoledni chodíme na hřbitov. Ne na rodinný hrob, ale na všechny ty hroby, které už nikoho nezajímají, protože potomci těch, kteří v nich leží, byli vyhnání před více než šedesáti lety a možná už ani sami nežijí. Před večeří se i u nás modlíme, ale na Štědrý den navíc čteme z Písma o narození Páně, tedy text, který se pak opakuje na Půlnoční. Vždycky si připíjíme. Je to víc poděkování za uplynulý rok a radosti, kterými jsme se navzájem potěšili než přání. Před rozdělováním dárků zpíváme koledy pod širým nebem.
Neodléváme olovo, neházíme střevíc, nekrájíme jablka.

 
zlata
1200 příspěvků 14.12.08 03:10
a u nás nevěřících...,

Tak ráno na štědrý den, to si dáme každý ke snídani co máme nejradši. Vlastik obvykle snídá štrůdl na jakýkoliv způsob, ale nejvíc mu chutná od jeho maměnky, té babičce je 85 a peče jak divá, to mě tedy nebaví, přeci masíko je to nejlepší né.
Já snídávám „vlastnoručně“ zamotanou a upečenou vánočku, kterou papkám celý týden, ale miluju ji. Oběd většinou nějaký ten rychlík a pozór véča …tak ta je skoro každý rok tedy tradiční, čili stejná … jinak by snad byl rozvod. Řízkyyyyyyyyyyy … jedno jaké a k tomu moravský salát, známý i jako znojemský, či rakouský atd. a pak různě , ovoce, cukroví, chlebíčky nějaké ty skoč do hubky, vájo kójó atd. prostě na co máš chuť, spíž je otevřená…
1 svátek vánoční jsme za mlada chodívali na oběd k jednej mamce a to byla tchyňka a druhý k mojej mamce. To Vám bylo dobrot. Já většinou mým mláďatům servíruju - jeden den nějakou tu omáčku aby si si užili všici knedlíků, páč dcera je velmi vytížený človíček a její dva kluci jsou žraví zrovna tak zeťáček. Milují omáčky, smůla je, že kluci jsou alergici a tak vařím na několikrát. Mám na výběr milión kombinací, ale vítězí svíčková a klukům bez smetany či šlehačky. K tomu syn s holčinou a skoro snachou, tam jsem ráda, že mohou vše. A Štěpán ten už je ve znamení něčeho co běhalo po dvorku, ať už kuře, krůta nebo husa. Ale největší potěšení mám z toho, že se sejde celá rodina, ještě bych tak brala bráchy a segru s rodinami, jen ten byteček je pro tolik lidí malý. Když se zadaří bývá nás 13, ale mohlo by být víc, já bych se tomu nebránila.

 
jau
457 příspěvků 14.12.08 11:11
mrtvolo,

tak to my jablka krájíme a každý musí díl jablka sníst, aby rodina držela pohromadě. Louskáme vlašské ořechy a podle zdravého jádra „věštíme“ zdraví jednotlivců. Já nevstávám od stolu během večeře, všechno musí být poblíž nachystané, abych se pro to jenom natáhla. Za svobodna jsem třásávala bezem a házela pantoflem, taky protože jsme měli havěť (drůbež apod.), první tři lžíce z každého jídla se odendávaly do mísy zvířatům, abychom příští rok „nebučeli“. Rybí kosti od večeře hážeme ovocným stromkům, aby lépe plodily. U nás se čarovalo ostošest Zajímavé, jak se ty pohanské rituály udržely dlouho i přes atack křesťanství, že? Až moderní doba jim moc nepřeje, všechno je zrychlené a podřízené konzumu

 
Alis
2617 příspěvků 15.12.08 15:05
U nás na horách se čaruje i modlí

Každoročně začínáme den omýváním ve sněhu, každá část těla, která přijde do styku se štědrodenním sněhem, je po celý rok zdravá a krásná (že to opravdu funguje, to mi můžete věřit ). Já se omývám klidně a decentně, kluci to řeší skočením do sněhu po hlavě. Snídaně bývá rozličná, ale musí začít rozlousknutím ořechu a snědením vlašského jádra na lačno. Pod žádným talířem nesmí chybět mince a šupinka, bez pouštění lodiček si večer neumím představit… Od stolu se nevstává a polévka se jí strááášně pomalu, abychom byli dlouho živí. A zavedla jsem jednu tradici na Boží hod - někde jsem se dočetla, že hospodyňky na Boží hod měly zapovezenou jakoukoli práci, vzhledem k tomu, že trávíme svátky na samotě u lesa a daleko od příbuzných, nebojím se nenadálých návštěv a tuhle tradici si náležitě užíváme

 
anickav
2904 příspěvků 15.12.08 16:00
U nás,

na Štedrý deň sa postíme, kto nevydrží, zobne si niečo, napr. štólu s kakaom. Večera začína oblátkami, medom, orechami, jedným jablkom - na toľko dielikov sa rozdelí jablko, koľko je nás pri stole. Kapustnice varím dve - jedna je bez mäsa, nakoľko sa voľakedy mäso jedávalo až na druhý deň, ale je v nej kopa sušených hríbov a šľahačka, druhá kapustnica je s mäsom, klobásou, údeným mäsom aj hríbami.
Potom dva druhy zemiakového šalátu a vysmážaná ryba, tentoraz pangasius čučí v mrazničke. Potom sú koláče makové a orechové a kakové, zákusky, atď., ale nikto nevládze. Po polnočnej si obyčajne dávame druhú večeru - kapustnicu. Na druhý deň šalát a rezne, kapustnica aj vývar a na Štefana zvyšky, príp. kura s ryžou.
Náboženské zvyky ako v klasickej kresťanskej rodine.

 
bona
2416 příspěvků 15.12.08 20:02
Vánoce a Velikonoce

jsou pravděpodobně jediným časem v roce, kdy ta naše bláznivá rodinná partička trochu zvážní. Na štědrovečerní večeři se všichni scházíme u rodičů, bývá nás 12 a pes. Před večeří se postavíme, máma odříkává nahlas Otčenáš a Zdrávas Maria, přičemž to neustále kazí, ostatní jí napovídají, nakonec to společně nějak dáme dohromady (já tedy slova znám, ale nechci ji tu úlohu brát), všichni máme sepnuté ruce, jen táta je má dlaněmi otočené vzhůru a zavřené oči. Do toho se ozývá hýkání a tlumený smích pubertálního osazenstva a někdy i pískání mé dcery, která se bojí pološíleného pobíhajícího psa. Pak následuje „Pane Bože, děkujeme Ti za tyto dary…“, přípitek s ťukáním a mnohonásobným voláním „hlavně ne křížem“ a přání, abychom se zase za rok všichni sešli.
Předkrm tvoří šunková rolka s křenovou šlehačkou a obložený talířek s chřestem. Polévka klasická rybí (můj děda kdysi dělával polévku ze slávek), první chod smažený kapr nebo kuřecí řízek s bramborovým salátem, druhý chod kuře na černo (nebo na modro…ani nevím - prostě jsou tam švestky, mandle apod.) Nakonec celerový pepřový salát a ke kávě cukroví a štrůdl.
U stromečku zpíváme koledy, začínáme „Štědrej večer nastal“ a končíme „Narodil se Kristus Pán“.
Celé Vánoce nemusím vařit, protože se přejídáme na návštěvách. Také bych někdy byla ráda hostitelkou, ale nedaří se… [;-)

 
bona
2416 příspěvků 15.12.08 20:03
Na Štědrý den

máme k snídani vánočku, čaj a kávu (já jen kávu, nesnídám), k obědu oukrop, odpoledne s manželem svařené víno a večeříme s východem první hvězdy. To se dobře dodržovalo na chalupě i v Písku, v Praze to bereme odhadem…
Odpoledne chodíme po vánoční Praze, zajdeme do Týna a Svatého Mikuláše na jesličky a jen se divíme, kolik lidí se o tomto dni nacpává klobásami u stánků…

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.12.08 21:25
Vánoce jsou za námi

Asi se ptáte proč.
Někteří z našich čtyř kluků bydlí dosti daleko. A protože se v období vánoc také chtějí setkat s rodinami jejich manželek, snoubenek, přítelkyň a milenek dostanou každý rok výběr kdy přijet za Mickem a mnou. Letos se to tedy rozhodlo na weekend 13. prosince.
Jelikož jsme nevěřící, Mickovi I mně je to jedno. Můžeme mít vánoce třeba v červenci. Důležité je abychom se sešli všichni aspoň jednou za rok u jednoho (nebo dvou) stolů.
Posnídala jsem jako většinu roku Vegemite toast (Mick nesnídá). Hodina H byla určena na 14:00.

Plán byl, že nikdo nic nebude nosit, neboť tu bylo jídla na týden. Jako první dorazil č.3 a přinesl celý pekáč doma dělaných Sausage Rolls.

Byly ale velice nezvyklé s asijskou tematikou (koriandr, piniové oříšky, krevety, mleté vepřové, čili papričky a jiné koření, rybí omáčka, sojovka atd…), vše napřed osmaženo na pánvi a pak zabaleno do listového těsta a upečeno. Místo tradičního kečupu jsme je máčeli ve sladké čili omáčce. Pohádka….bohužel můj názor sdíleli i ostatní.

Na stole již bylo samozřejmě připraveno cukroví, datle, fíky a ořechy .
Pak jsem se dala do smažení " krevetových kotlet":http://recepty.labuznik.com/recipe.php?… . Ač jsme jich koupili tři kila, nezbyla ani jedna. To už jsme byli všichni najedení k prasknutí. Tak jsme posedávali v zahradě a čekali až nám zase trochu vyhládne. Jelikož nám počasí přálo a bylo 35°C, Č. 2 a vnučky strávili většinu času v bazénku.

K páté odpolední jsme zase trochu vytrávili, tak jsme začli na novo.
První přišla na řadu Mickova věhlasná harpunářská polévka . Ač se obával že toho udělal moc jeho obavy byly brzy pryč. Každý si přidal a zůstal prázdný hrnec.
Po té přišel na stůl tradiční krocan, domácí uzené vepřové a bramborový salát. Odmítám kupovat komerční vánoční šunky napíchané slaným roztokem.
Krocan byl s mojí mnohokráte vyzkoušenou nádivkou . Nadila jsem krocana už v pátek večer a dala ho do velice pomalé trouby podle Dorschova vzoru . Prakticky se pekl přes dvacet hodin. Jenom ke konci jsme z něho sundali alobalové víko aby trochu zezlátnul. Jen se rozpadal.

Pilo se vše co teklo. Kluci pili ponejvíce pivo, občas to proložili tajtrlíkem brandy, Becherovky atd…
Děvčata většinou víno, ta slabší si to ředila. Já nikoliv. Já to mám už dost rozředěné bublinkami. Vnučky se zatím spokojily s pomerančovým a jablečným džusem.

Vše bylo zakončeno desertem zvaným Chocolate Log. Bylo to jakési čokoládové semifreddo. Podívám se zda na Labu není a eventuelně přidám.

K večeru se příjemně ochladilo a my seděli povídali a popíjeli až do pozdní noci a modlili se abychom nepraskli. Místní šli domů pěšky, vzdálenější odjeli taxíkem a nejvzdálenější zůstali do neděle.

Největší změna tento rok byla že jsme se dohodli: žádné dárky, jenom pro ty malé.
Odpadlo tím zbytečné nakupování a potom dilema “ kam s ním”.

Abyste nás ale nelitovali: 22.12. jedeme s Mickem na pět dní k moři kde jsme si zamluvili bungalow. 24. prosince budeme na všechny vzpomínat sedět na terase v klidu usrkávat šampus a pozorovat z dálky vánoční paniku.

Merry Christmas, Labužníčci.
Ať se vám splní všechny tajné sny a hlavně hodně zdravíčka.

 
zlata
1200 příspěvků 15.12.08 22:48
Esme,

tak se také těším na tu naší celou rodinku. Jen bych brala také nějaké to teploučko.
Zkusím jim pro příště navrhnout přesunutí Vánoc na léto. Zdravíme oba. Pa , ale měli jste to moc „dobré“.

 
mrtvola
1394 příspěvků 15.12.08 23:19
Esme,

a já bych ty tvoje vánoce brala i toho třináctého. I u nás je to hlavně o tom být zas jednou chvilku spolu. A už se sjíždíme! Natahujeme postele, prostěradla i deky a stejně chybí, ale je to fajn!
Krásný zbytek roku i tobě.

 
Frantiska
927 příspěvků 19.12.08 20:42
krasne tema :)

Zaciname oplatky s medem, pak mame Kyselici ( s takovou jsem se setkala jen u babicky v Korytne, nikde jinde - je takova specialni, mozna na Slovensku to nevim) pak kapr a bramborovy salat (mame ho jednou za rok, tak se ho vzdycky prejim, kapra nejim) a to je vsechno :) cukrovi po veceri uz teda nezvladam

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 05.01.09 12:58
...

Asi toho už moc do společného rance nepřidám. Oba jsme s mužem Pražáci po několik generací a to se nutně na vánočním menu odrazí. Takže ráno jen čaj s medem a vánočka či štrůdl.
V poledne jen káva nebo když to někdo nevydrží, tak si dá repete ze snídaně. Brzy odpoledne (věřící mi snad odpustí) se oblékneme, sbalíme špekáčky, nůž, chléb a hořčici, pár jablek a oříšků a vydáme se do lesa (zapoměla jsem sdělit, že ač rodem pražáci, poslední rok bydlíme na chalupě na kutnohorsku) k rybníčku, kde si rozděláme na starém ohništi ohýnek, opečeme buřtík, eventuleně si lokneme z termosky grog - synovec čaj, neb je mu teprve 8 a slavnostně popřejeme hezké vánoce zviřátkům a rozdáme jim jablíčka a ořechy.
Po návratu dokončíme přípravu na večeři, která sestává ze zapékaných šneků - nešneků (je tu recept) jako předkrm, rybí polévky se smaženou houstičkou, smaženými řízky kapřími, pangasovými, vepřovými a kuřecími a bramborovým salátem (taky dávám jablíčka).
Pak je na výběr něco sladkého s kávou a zpravidla Becherovkou na vytrávení.
Po rozdávání dárků, kdo má chuť, dostane po tradiční pouti na místní hřbitůvek se zapálenými svíčkami a šampaňským, talířek staročeského kuby (musí být opravdu černý - hodně hub) trochu ostřejšího - dost česneku i pepře, aby se spravila chuť.
Pokud ani potom nejsou chuťové buňky uspokojeny, má dotyčný smůlu. Ale to se ještě nestalo.
Druhý den nevařím, jíme na co kdo má chuť z toho co zbylo.
Na Štěpána byla do krupava vypečená husička s lokšemi a zelím a drůbková polévka.
Ani ostatní dny jsme nehladověli. Výsledek: + 5.

 
anickav
2904 příspěvků 05.01.09 20:25
Jandule, si dobrá...

ja nemám odvahu sa odvážiť…
A.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz