Cervené zeli

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
noskovice
1323 příspěvků 13.01.09 20:12
Cervené zeli

Tak jsem dneska mela konecne moznost navigovat na Labu a hledat recepty na Cervené zeli zavarené. Zde je ted kratké obdobi, kdy se da koupit, coz trva tak od predvanoc (pise se to tak?) do unora. Ten konec neni jisty, proste najednou neni a do dalsich Vanoc nemam narok. Rada bych si zavarila nejakou tu sklenici, protoze nam silene chutna. Nejaky recept, co se hodi ke kachnicce a nejaky recept spis jako polotovar, abych z toho mohla delat salaty, jako treba Hanacky salat, ktery také zboznuji. Ja si z tech co jsou na Labu neumim vybrat a nemam cas je vsechny vyzkouset. Doufam, ze se se mnou rozdelite o vase zkusenosti. Mockrat vam vsem dekuji i za Umbertaka. Ahoj, Sona


Reklama


Reklama

Reakce:
 
iva  13.01.09 23:57
Soňo,

řekla bych, že nejjednodušší bude pokrájené zelí napěchovat do sklenic, zalít slaným nálevem a sterilovat. Z tohoto polotovaru po okapání lehce připravíš to, na co máš zrovna chuť. Ahoj Iva

Doufám, že se máte lépe, u nás je právě -15°C
Nejraději bych do jara nevystrčila nos. Brambory, zelí a uhlí doma mám.
Umbertovi posílám pusu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 14.01.09 10:54
...

Nemám nic k zelí, ale přála bych si být Karafiátovic broučkem. Děsně moc

 
noskovice
1323 příspěvků 14.01.09 14:58
Sylvie,

jestli se nepletu, s obrazky Jiriho Trnky. Moje maminka, kdyz se ji zdalo, ze jsme trochu vyrostly (ja a moje sestra), darovala tuto knizecku moji tete, pro bratrance a sestrenici. Do tydne byla disintegrovana, nebo-li roztrhana a vyhozena. To samé udelala moje maminka s prstynkem, ktery mi byl jiz maly a ktery jsem najednou uvidela na kredenci u tety. Pro mne to bylo veliké zklamani, nikdo se mne neptal, zda ho chci nekomu darovat! Zivot tropi hlouposti a moje maminka také! Mam Spalicek, je mi skoro 60 (vlastne 59), ale daruji ho jedine tomu, kdo umi s knizkami zachazet!
S cervenym zelim toto nema nic spolecného, ale vyuzivam toho, ze mi funguje internet a tak se „roztahuji“.
Ahoj, Sona

 
noskovice
1323 příspěvků 14.01.09 15:21
Ivco,

prave mi to vyskocilo a muj prispevek zmizel. Tak jsem si na nem dala zalezet! Neni to na mrtvici? Ja to zkusim k veceru, az me ten vztek prejde. Zatim pa, Umbertakovi jsem tu pusu „vyridila“, Sona.

 
iva  14.01.09 22:17
...

Sylvie, přesně to mne napadlo, když jsem psala, že bych nejraději zůstala do jara „zazimovaná“. Karafiátovy Broučky mám s ilustracemi J.Trnky. Chtěla jsem se podívat na rok vydání a kniha ta svém místě není. No to by mne ranilo, kdybych o ní přišla. Mám s ní spojené dětství u babičky. Moc mne mrzelo, že moje děti ji ani nepřečetly, prostě nad ní ohrnuly nos.
Soňo, moje knihy mi naštěstí zůstaly, moji sourozenci čtou tak akorát knížky vkladní.

 
noskovice
1323 příspěvků 14.01.09 22:24
...

Jak dlouho bych mela sterilovat, aby to zeli nebylo „rozvarené“? Budu delat 0,5 l sklenice.
Jinak, „brouckové“, tady je to pocasi desne prastené. Minuly tyden bylo i -13°C, v pondeli rano -4°C a ve 13 hodin +16°C. Dnes je celkem teplo a prsi i v noci. Pak nema byt clovek „mimo misu“.
Uz se na vas vsechny tesim a Umbertak taky! Pa, Sona.

 
iva  15.01.09 22:30
Doba sterilace

Soňo, myslím, že postačí 30 minut. A pak po dobu skladování hlídat, jestli se nekazí. Na druhou stranu, když začne kvasit ve sklenici, budeš mít aspoň ke kachně či huse správné zelíčko.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 16.01.09 08:22
Získala jsem od kolegyně

Soňo, mám od kolegyně z práce, která pochází s východního Slovenska recept, který považuje opravdu za fantastický.
Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli na kostičky, smícháme, promačkáme, přidáme cukr, ocet, sůl, trochu kmínu a kdo má rád trochu hořčičného semínka (já ho nedávám). Důkladně prohněteme, přidáme kapku olivového (nebo jiného kvalitního) oleje, ještě promícháme, napcháme do sklenic a sterilujeme 10 minut varem. Uložíme do temna, necháme tak měsíc uzrát - a je to. Zelí používám stejně jako sterilované - na saláty, ke kachně či kanci, do polévky zelňačky.

 
noskovice
1323 příspěvků 16.01.09 20:07
Devcata,

ja vam moc dekuji za pomoc. Zitra se do toho pustim a asi za mesic (jak doporucuje Jana), az otevru prvni sklenici, vam dam vedet, jak to dopadlo! Ode dneska mam konecne nové spojeni na internet, tak se mohu plizit Labuznikem, koumat recepty atd. Docela urcite priberu nejaké to kilo, ale nevadi!

 
gabi
551 příspěvků 17.01.09 21:42
cervene zeli

noskovice, cervenu kapustu mozes nechat par dni mliecne prekvasit podobne ako bielu, nalozit do poharov a zavarit…ja to robim takto…asi 5 kg kapusty nastruham na jemne rezance, tiez aj jednu vacsiu cibulu, pridam nahrubo nastruhane dve jablcka, posolim, ocukrim (na kazde kilo kapusty davam necelu lyzicu soli a stipku praskoveho cukru), vsetko spolu dobre pomackam, necham postat asi hodinu, kapusta pusti stavu a zmakne, potom do nej pridam par zrniecok noveho korenia, cierneho korenia, kminu, kusok rozdrveneho bobkoveho listu, premiesam a natlacim do velkeho skleneneho pohara (na Slovensku predavaju velke pohare na utopence v Metre), na vrchu musi byt aspon 2-3 centimetre stavy, zatazim hrncekom naplnenym vodou, pohar s kapustou postavim do misky a necham v kuchyni v teple kvasit…na druhy den zacne burlive kvasenie, vytvori sa pena, obycajne pretecie stava aj do misky, ja to necham tak 3-4 dni kvasit, kym to nema prijemnu sladkokyslu chut…potom to mozes dat do poharov a zavarit…da sa to pouzit aj ku kacici aj do salatu-1 pohar scedenej kapusty, 3 zemiaky varene v supke, 3 vajcia, 200 g udeneho syra, 200 g sunky, trochu majonezy alebo tatarky…

 
noskovice
1323 příspěvků 17.01.09 22:36
Gabi,

mockrat Ti dekuji. Tak ja budu experimentovat a uvidim, co se mi nejlépe osvedci. Pristi rok budu (aspon doufam) chytrejsi. Ahoj, Sona.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz