Tak jsem dneska mela konecne moznost navigovat na Labu a hledat recepty na Cervené zeli zavarené. Zde je ted kratké obdobi, kdy se da koupit, coz trva tak od predvanoc (pise se to tak?) do unora. Ten konec neni jisty, proste najednou neni a do dalsich Vanoc nemam narok. Rada bych si zavarila nejakou tu sklenici, protoze nam silene chutna. Nejaky recept, co se hodi ke kachnicce a nejaky recept spis jako polotovar, abych z toho mohla delat salaty, jako treba Hanacky salat, ktery také zboznuji. Ja si z tech co jsou na Labu neumim vybrat a nemam cas je vsechny vyzkouset. Doufam, ze se se mnou rozdelite o vase zkusenosti. Mockrat vam vsem dekuji i za Umbertaka. Ahoj, Sona
Cervené zeli
řekla bych, že nejjednodušší bude pokrájené zelí napěchovat do sklenic, zalít slaným nálevem a sterilovat. Z tohoto polotovaru po okapání lehce připravíš to, na co máš zrovna chuť. Ahoj Iva
Doufám, že se máte lépe, u nás je právě -15°C
Nejraději bych do jara nevystrčila nos. Brambory, zelí a uhlí doma mám.
Umbertovi posílám pusu.
jestli se nepletu, s obrazky Jiriho Trnky. Moje maminka, kdyz se ji zdalo,
ze jsme trochu vyrostly (ja a moje sestra), darovala tuto knizecku moji tete,
pro bratrance a sestrenici. Do tydne byla disintegrovana, nebo-li roztrhana a
vyhozena. To samé udelala moje maminka s prstynkem, ktery mi byl jiz maly a
ktery jsem najednou uvidela na kredenci u tety. Pro mne to bylo veliké
zklamani, nikdo se mne neptal, zda ho chci nekomu darovat! Zivot tropi hlouposti
a moje maminka také! Mam Spalicek, je mi skoro 60 (vlastne 59), ale daruji ho
jedine tomu, kdo umi s knizkami zachazet!
S cervenym zelim toto nema nic spolecného, ale vyuzivam toho, ze mi funguje
internet a tak se „roztahuji“.
Ahoj, Sona
prave mi to vyskocilo a muj prispevek zmizel. Tak jsem si na nem dala zalezet! Neni to na mrtvici? Ja to zkusim k veceru, az me ten vztek prejde. Zatim pa, Umbertakovi jsem tu pusu „vyridila“, Sona.
Sylvie, přesně to mne napadlo, když jsem psala, že bych nejraději
zůstala do jara „zazimovaná“. Karafiátovy Broučky mám s ilustracemi
J.Trnky. Chtěla jsem se podívat na rok vydání a kniha ta svém místě
není. No to by mne ranilo, kdybych o ní přišla. Mám s ní spojené
dětství u babičky. Moc mne mrzelo, že moje děti ji ani nepřečetly,
prostě nad ní ohrnuly nos.
Soňo, moje knihy mi naštěstí zůstaly, moji sourozenci čtou tak akorát
knížky vkladní.
Jak dlouho bych mela sterilovat, aby to zeli nebylo „rozvarené“? Budu
delat 0,5 l sklenice.
Jinak, „brouckové“, tady je to pocasi desne prastené. Minuly tyden bylo i
-13°C, v pondeli rano -4°C a ve 13 hodin +16°C. Dnes je celkem teplo a prsi
i v noci. Pak nema byt clovek „mimo misu“.
Uz se na vas vsechny tesim a Umbertak taky! Pa, Sona.
Soňo, myslím, že postačí 30 minut. A pak po dobu skladování hlídat, jestli se nekazí. Na druhou stranu, když začne kvasit ve sklenici, budeš mít aspoň ke kachně či huse správné zelíčko.
Soňo, mám od kolegyně z práce, která pochází s východního
Slovenska recept, který považuje opravdu za fantastický.
Zelí nakrouháme na nudličky, cibuli na kostičky, smícháme, promačkáme,
přidáme cukr, ocet, sůl, trochu kmínu a kdo má rád trochu hořčičného
semínka (já ho nedávám). Důkladně prohněteme, přidáme kapku olivového
(nebo jiného kvalitního) oleje, ještě promícháme, napcháme do sklenic a
sterilujeme 10 minut varem. Uložíme do temna, necháme tak měsíc uzrát - a
je to. Zelí používám stejně jako sterilované - na saláty, ke kachně či
kanci, do polévky zelňačky.
ja vam moc dekuji za pomoc. Zitra se do toho pustim a asi za mesic (jak doporucuje Jana), az otevru prvni sklenici, vam dam vedet, jak to dopadlo! Ode dneska mam konecne nové spojeni na internet, tak se mohu plizit Labuznikem, koumat recepty atd. Docela urcite priberu nejaké to kilo, ale nevadi!
noskovice, cervenu kapustu mozes nechat par dni mliecne prekvasit podobne ako bielu, nalozit do poharov a zavarit…ja to robim takto…asi 5 kg kapusty nastruham na jemne rezance, tiez aj jednu vacsiu cibulu, pridam nahrubo nastruhane dve jablcka, posolim, ocukrim (na kazde kilo kapusty davam necelu lyzicu soli a stipku praskoveho cukru), vsetko spolu dobre pomackam, necham postat asi hodinu, kapusta pusti stavu a zmakne, potom do nej pridam par zrniecok noveho korenia, cierneho korenia, kminu, kusok rozdrveneho bobkoveho listu, premiesam a natlacim do velkeho skleneneho pohara (na Slovensku predavaju velke pohare na utopence v Metre), na vrchu musi byt aspon 2-3 centimetre stavy, zatazim hrncekom naplnenym vodou, pohar s kapustou postavim do misky a necham v kuchyni v teple kvasit…na druhy den zacne burlive kvasenie, vytvori sa pena, obycajne pretecie stava aj do misky, ja to necham tak 3-4 dni kvasit, kym to nema prijemnu sladkokyslu chut…potom to mozes dat do poharov a zavarit…da sa to pouzit aj ku kacici aj do salatu-1 pohar scedenej kapusty, 3 zemiaky varene v supke, 3 vajcia, 200 g udeneho syra, 200 g sunky, trochu majonezy alebo tatarky…
mockrat Ti dekuji. Tak ja budu experimentovat a uvidim, co se mi nejlépe osvedci. Pristi rok budu (aspon doufam) chytrejsi. Ahoj, Sona.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
