Milí labužníci, moje osmdesátiletá maminka mým dětem (citoslovce na
zlostné funění neznám) navykládala, že Poláci neumí vařit. Nevím, co
ji k tomu vede, toto jsem v dětství slyšela často (naštěstí mám
dostatek rozumu), nikdy v kuchyni neexperimentovala a v Polsku byla
jedinkrát. Nesnáším škatulkování, tak jsem hned dětem důrazně a dlouze
vysvětlila, že každá kuchyně je něčím dobrá atd atd. Chci je ale
přesvědčit uvařeným polským jídlem. Třeba udělat týden polské
kuchyně.
Jedli jsme s dětmi loni v polském Těšíně moc dobrý moučník, myslím,
že tam byla nějaká zakysaná smetana, gmpo něm na Labu
psal. Moje německá kamarádka Anke v Durynsku má za manžela Poláka a dost
často vaří polsky.
Nemáte nějaké dobré recepty, kterými bych okouzlila hned napoprvé.
Prosím, kdo polskou kuchyni rád nemá, ať raději nepíše. Zlost mě ještě
nepřešla.
Polská kuchyně
já sice polské recepty neznám, ale mám kamarádku Polku a vždy když k ní jedu tak vyžaduju aby mi uvařila bigoš (nevím zda je to správně napsané). Myslím, že jsem zde už nějaký receptík viděla. Taky hodně vaří ovocné studené polévky a třeba i polévku ze šťovíku.
tady na labužníku jich je momentálně 108. Jen jsem nahlédla a je z čeho vybírat. Vidíš, tvůj dotaz mě přivedl na další, mnou dosud opomíjený způsob hledání receptů.
Polských stránek je na netu mnoho, není problém porozumět polštině:
http://kuchnia.kisa.pl/
http://www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?…
http://www.kuchniapolska.prv.pl/
http://ugotuj.to/…rne/0,0.html
docela zajímavá je Královská hovězí polévka, zkoušela jsem jí z Polské kuchařky pana Jaroslava Vašáka. Pokud by se Ti podařila sehnat, je tam nejeden zajímavý recept. Ale to asi neřeší danou situaci viď?
Bedli, to je ono, to právě situaci řeší. Jen více dobrých a
vyzkoušených receptů.
Moc Ti díky
Sylvie
udělat správný bigos, to je fuška. Prošla jsem školení u mé známé, která měla manžela Poláka, zaučovala mně i Grazyna. Pokud bude mít Jiřinka čas, jednou uděláme z vaření bigose reportáž.
fotoreportáž by mě zajímala. Prošla jsem si teď několik receptů na bigos a zjistila jsem, že u nás leta používaný recept je přípravou úplně out. My ho od začátku pečeme v troubě, smícháná zelí, masa, cibule s kořením, až klobása nakonec.
toffo, snad to do jara stihneme. Osobně bigos jen vařím, ale je mnoho variant, tak proč ne i v troubě. Hlavně, že chutná.
BIGOS, PIEROGI, KROKIETY, SERNIK, JINAK BYCH NEŘEKLA ŽE BY MĚLI POLÁCI JINAK ZVLÁŠTNÍ RECEPTY, JSOU ZNÁMÍ PEROGAMI A BIGOSEM. MLUVÍM ZE SE VLASTNÍ ZKUŠENOSTÍ.
žurek / polévka s kváskem z tmavé mouky a zeleninou/, kluzsky / noky/. Z bramborového těsta dělají kopytka - váleček těsta se trochu zploští, krájí se zešikma proužky a vaří ve slané vodě. Ještě mě napadá slaný závin kulebjak, ale nevím, jestli už nejsem na Ukrajině. Mají zajímavé náplně do taštiček - dušené zelí s houbami, čočková, sýrová, různé masové náplně. Jestli můžete sledovat TVP 2, vaří tam Robert Maklowicz, vždy v neděli před polednem. Jezdí po světě, vaří exotická jídla, ale hodně dílů je o polské kuchyni.
Je tu vzpomenutý R.M., tu je odkaz na jeho recepty
http://kuchnia.mckornik.com/start.php
Uz jste psali davno, ale neda mi, abych nepripsala par slov. Jsem v Polsku
uz delsi dobu a jak to vypada, budu se tu vyskytovat jeste nejaky cas. Muzu jen
a jen potvrdit, ze polska kuchyne je uzasna. Hodne zeleniny, vyborne maso,
dokonce i teleci, ktere se u nas vyskytuje zridka, skvele uzeniny, zadne
nahrazky. Navic jsou tu velice srdecni lide, stale se tu schazeji u dobreho
jidla a nezaviraji se jen doma u televize. Pierogy s ruznymi naplnemi,
palacinky, kterym tu rikaji naleszniki, rovnez s ruznymi naplnemi. Jidlo je tu
lehci, moc se nedelaji omacky, spis lehke sosy. A tech ryb! Proste parada.
Bigos jsem tu zatim nejedla, delali jsme ho spis doma, protoze moje sestrenice,
ktera se kdysi do Polska vdala, nam dala recept. Je to moc dobre jidlo, dela se
ho velke mnozstvi, protoze den ode dne je lepsi a lepsi. Je pravda, trozku tezke
jidlo to je, ale opravdu dobre. A uzasne sladke pecivo nespocetnych druhu. Tak
neverte, ze by Polaci neumeli varit. Umeji a jak!!! Zdravim.
sice jen jednou jsem byla v Polsku, za to autem az nahore na hranicich a
u Polaku 14 dni. Vozili nas po navstevach, pysnili se nama a vsude nam davali
neco dobryho. Tak jsem i ja jedla nakladane slede v oleji ! Bigos jsem
ochutnala snad v deseti rodinach. Opravdu kazdy jiny, ale kazdy vynikajici !
A kanapki? krupave, dlouhe, krasne kanapki ! Ole !
Moje maminka občas dělávala Polskou omáčku (dokonce je tady někde
recept).
Nevím zda jde o omáčku z Polska, ale byla moc dobrá, nasládlá,
s mandlemi a rozinkami. Podávala se k vařenému hovězímu nebo jazyku.
Snad bych chtěla ještě podotknout že říkat že Poláci neumí vařit je
asi stejně hloupé jako že Američani nevaří vůbec atd…
Ochutnal snad někdo jídlo od VŠECH Poláků?
Mám kamarádky (i kamarády) různých národností a někteří vládnou
v kuchyni lépe než druzí. Určitě to není národností.
do tunajšieho vyhľadávača receptov daj národná kuchyňa - Poľsko a
vychrlí desiatky (stovky?) receptov.
Majstri kuchárskej vysokej pilotáže radia poľskú kuchyňu po bok
francúzskej. V Európe nie je veľa národných kuchýň, ktoré by boli tak
rozsiahle a pritom na tak vysokej úrovni ako tieto dve. A na rozdiel od
francúzskej, poľská pracuje s nám dostupnejšími surovinami.