Bramborová kaše

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3754 příspěvků 27.02.04 10:29
Bramborová kaše

Nevím, do jaké části diskuzního fóra bych to měla zařadit, tak snad sem. Chci se s labužníky jen podělit o vylepšení bramborové kaše. Už jsem nevěděla, co vymyslet, tak jsem do hotové našlehané kaše přisypala strouhaný parmezán a znovu lehce prošlehala. K chuťove nepříliš výrazným masům a hlavně třeba k uzenému jazyku je to fakt skvělé, vyzkoušejte.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.02.04 12:12
Prima nápad,

děkuji za inspiraci, určitě to vyzkouším.

 
penda
4752 příspěvků 26.06.04 21:49
zkuste holky...

taky třeba k bramborům, které chcete vařit na bramborovou kaši přidat cca 3 větší mrkve, 2 petržele a kousek celeru…vše doměkka uvařte a společně rozmixujte …osolte či ochuťte podle svých zvyklostí…uvidíte, že je kaše chutnější a krásně zbarvená..anebo tavený sýr, jak radí v receptech habánek (habana)…vše je bašta…

 
glama  28.06.04 07:50
Další varianta...

a vyzkoušená je uvařit společně s brambory celer - asi 1/3 množství brambor a po uvaření společně našlehat jako jakoukoliv bramborovou kaši. A pak máslíčko… A mňam!
A nebo přidat do kaše špenát! A máte krásně zeleňoučký žabinec!

 
penda
4752 příspěvků 15.10.06 15:16
bramborová kaše

700 g vařených brambor nastrouháme a smícháme s 200 g krupice, 2 vejci, kouskem kvasnic a česnekem, majoránkou a pepřem, škvarky a solí. Chvilku necháme kynout a potom ve vymazaném pekáči upečeme.
(recept od členek Dámského klubu z moravské Šumné)

 
Bali
1254 příspěvků 15.10.06 15:34
Zapečená!

Bramborovou kaši dáme do zapékací misky a posypeme strouhaným sýrem, třeba Ementál. Zapečeme. Je to taky mňam.

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 16.10.06 05:45
Zapečená bramborová kaše

Zkuste tento recept: Do vychladlé bramborové kaše zamíchat 1-2 vejce, strouhaný sýr, nakrájenou uzeninu a nějakou zeleninu (hrášek, kukuřici, vařený květák …) Nechat zapéct, výborné!

 
vranas
130 příspěvků 16.10.06 11:01
Sterilovaný hrášek

v mikrovlnce ohřeju a vmíchám ho úplně nakonec do kaše, do níž jsem při šlehání přidala trochu smetany a másla a utřený česnek (nebo jemně nakrájenou cibulku). Porci na talíři posypu nahrubo nastrouhaným sýrem (eidam, eidam+Niva, Balkán…) a nechám v mikrovlnce povolit. Je to výborné a maso k tomu už nemusím, popř. to udělám jako rychlou večeři.

 
DanaJ
1136 příspěvků 16.10.06 13:27
...

Moje budoucí tchýně dává také do bramborové kaše vařenou mrkev. Mrkev se vaří s bramborama a pak se samostatně rozmixuje nebo nastrouhá, protože když se mixuje s bramborama, tak to jde špatně. Zůsanou tam větší kusy. Mrkev je totiž tvrdší než brambory.

 
gegina
358 příspěvků 28.10.06 21:15
...

Když je brokolice, přidám ji k bramborám před koncem vaření. Potom už postupuju stejně jako s obyčejnou kaší. Je krásně puntíkatá…ňam!

 
Manana
1515 příspěvků 28.10.06 22:09
brkaše

a co takhle z ní udělat lepenici nebo nastavovanou kaši? To je taky výborné pochutnání, zvlášť když do nastavované kaše přidáme česnek (někdo to dělá bez něj).
Lahodné je do brkaše přidat nasucho opečené a oloupané lehce pálivé papriky, třeba tzv. slovenské, na menší kousky krájené.

 
Eja
3754 příspěvků 28.10.06 22:47
Maňano,

lepenice a nastavovaná kašemňam mňam. Do lepenice dávám kysané zelí syrové, někdo ho vaří, ale to podle mne není ono, jen ho pokrájím a trochu vymačkám. A nastavovaná se spoustou česneku, dávám i majoránku, navrch osmaženou cibulku

 
Eleeen
1127 příspěvků 01.11.06 10:24
zapékaná a máslová

ráda dělám zapékanou, kdy do kaše přidám vajíčko, vymíchám a ve formě posypu sýrem. Občas (jak už radili) zamíchám i mražený hrášek anebo osmažené kousky anglické slaniny, to se u nás doma obzvláště oceňuje.

Bramborovou kaši nemáme rádi tekutou, máslovou kaši mě naučil bývalý kolega, starý mládenec, který do kila vařených brambor dá celou osminku másla (125 g), nechá rozpustit a pak rozmixuje. Pro mě je tato kaše ta nejlepší.

Min. týden jsem náhodou viděla kluky v akci a musím přiznat, že jejich kaše s krutony pro mě osobně byla dost odpudivá… Co si o tom myslíte vy? Podle mě má být kaše jemná a našlehaná a ne křupavá od krutonů…

 
kamilio
548 příspěvků 01.11.06 21:47
Bramborová kaše

Má tchýně mě naučila dávat do bramborové kaše kromě másla a mléka lžičku sádla. Kaše je hladší a dají se vytvářet různé tvarové variace. Samozřejmě se tam nechají i stroučky česneku, s kterými se brambory vařily.

 
Labužník janat02
33 příspěvků 29.12.06 17:47
S celerem a jablkem; S pečeným česnekem

Já přidávám do vaření brambor ještě celer (1:3, celer:brambory). Tohle povařím, nastrouhám na to půlku jablka, přidám jeden kapucínek, sůl, pepř, trocha mléka a pomixovat.

A pak tu mám recept na bramborové pyré s pečeným česnekem, ještě jsem to ale nezkusila:
8 až 10 stroužků česneku
800 g brambor, oloupané, nakrájené
1/3 šálku kyselé smetany
1 šálek mléka
1 lžíce nastříhaného rozmarýnu, tymiánu nebo oregana
1 lžička soli
1 lžičky drceného pepře

Neoloupané stroužky česneku zabalíme do alobalu. Pečeme je v troubě u při teplotě 200°C po dobu 25 až 35 minut nebo do chvíle, kdy jsou při zatlačení prstem již uvnitř měkké. Když jsou ochlazeny vymačkáme stroužky ze slupek a rozmačkáme je na pastu. Mezitím v hrnci po pokličkou uvaříme brambory v malém množství vody, asi během 20 až 25 minut nebo až jsou měkké (jako na pyré). Brambory scedíme a vrátíme do hrnce. Přidáme česnekovou pastu a vše rozmačkáme nebo rozmixujeme elektrickým mixerem při nízkých otáčkách. Přidáme kyselou smetanu, mléko, rozmarýn, tymián nebo oregano. Podle chuti osolíme a opepříme. Šleháme dokud není česnekové okořeněné pyré lehké a nadýchané.

 
Eja
3754 příspěvků 30.12.06 03:42
Jano,

s tím pečeným česnekem a bylinkami - to musí být veliká dobrota. Koupila jsem uzený jazyk, takže příloha je jasná

 
HelcaK
960 příspěvků 30.12.06 04:11
kašové pusinky

Pro slavnostnější příležitost je možné kaši na plech (papír) nastříkat sáčkem do tvaru pusinek a zapéct, vypadá to moc dobře. Pří:,–(y možné dle chuti.

 
Ivo
1045 příspěvků 05.01.07 18:38
Moje rodina...

…je příliš konzervativní…takže mléko a máslo a šlehat dokud ponorný mixér zvládá.....zkoušel jsem mrkev a musím dát za pravdu DanaJ … fakt to chce si s mrkví pohrát separátně…

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.01.07 16:27
Bramborová kaše podle Jamie Oliver

Ta je u nás také oblíbená.
Brambory se uvaří doměkka.
V mikrovlnce povařím asi dvě minuty mléko s kusem másla a nakrájenou jarní cibulkou. Brambory do toho rozmačkám pomocí speciálního mačkadla na brambory (nevím proč, ale tady se to jmenuje ricer). Vše promíchám a je to.

 
Sylvie
2302 příspěvků 06.06.10 22:21
Kvalita brambor

Prosím, mohli byste mi poradit, jaký druh brambor na kaši kupovat? Mám bramborovou kaši moc ráda, ale už pár let se mi nedaří. Nevím, čím to je, ale vždycky se mi brambory po uvaření zdají jaksi vodnaté (rodině to nevadí, já ji nemůžu ani ochutnat). Nebo se mi to jenom zdá? Kdysi jsem používala tchánovy brambory (byly takové bramborovatější), teď už je nepěstuje, jsem odkázána na hypersupermarkety.
Děkuji
 Sylvie

 
hafca  07.06.10 20:03
Sylvie, jsou tři druhy bambor

Jestli to víš, pak mi nebij. Brambory jsou k dostání A ty jsou na saláty, B přílohové a C na pyré, tedy kaši. Fakt je, že z áček ta kaše jde hodně špatně, spíš vůbec. Je to docela lepidlo. Určitě záleží i na odrůdě, ale jak jsem tak po nich koukal, každý obchod má něco jiného a tak nezbývá než zkoušet. Hloupé je, že než je všechny odzkoušíme, tak už je nemají a začínáme znovu.

 
midla
266 příspěvků 08.06.10 08:24
Tak pokračuji

Když je, tak s masem peču tykev (dýni) a pár kousků pak přidám k brkaši. Chutě brambor a dýně se hezky doplňují a barevně to taky nevypadá špatně.

 
1irena
591 příspěvků 09.06.10 07:22
šlehat nebo mixovat?

myslím, že je v tom rozdíl. Šlehám metlami a mixuju ponorným mixérem. Jen jednou jsem zkusila dělat kaši mixérem a „tekla“. Možná to byla náhoda- třeba špatné brambory. Ale zas když čtu některé pří:,–(y-mrkev anebo vůbec kořenovou zeleninu, pak by byl mixér výhodnější. Vy, co mixujete, sdělte zkušenosti.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.06.10 09:29
Ireno, není to brambory

Je to ponorným mixérem.
Ponorný mixér nebo sekací robot má příliš vysoké otáčky, uvolní škrob a stane se z toho lepidlo.
Nejvíce se mi osvědčilo speciálního mačkadlo na brambory (podívej se na můj komentář níže). Pak je jedno jaké použiješ brambory. Nikdy v kaši nejsou hrudky.

Do kaše někdy též přidávám sladkou bramboru a skoro pokaždé česnek.

 
1irena
591 příspěvků 09.06.10 10:58
šťouchadlo

Já brambory rozšťouchám šťouchadlem a pak našlehám, je jedno jestli s máslem, nebo smetanou či mlékem. Ten ponorný mixer mě zmátl

 
Sylvie
2302 příspěvků 09.06.10 11:55
Hafčo,

já mám v těch druzích brmabor pořád hokej, takže Ti jsem spíše vděčná.
Posílám pusu Tobě i Zlatě.
 Míša


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz