Prosím o radu:mám rád bramborák,ale vadí mi příliš oleje,zkoušel jsem dát bramborák na ubrousek ale stále cítím olej-šlo by smažit na sádle?Poraď te prosím nějaký fígl,ale asi smažení je smažení předem děkuji L.
BRAMBORÁK
bramborák je na sádle vynikající!
Nebo se dávají do těsta škvarky, že prý méně nasákne, ale s tím
nějak nesouhlasím, nepocítila jsem rozdíl.
Na zbavení se oleje je jiný fígl, který jsem já sama nikdy nedělala,
protože olej neřeším.
Smažíš topinky, řízek, a vedle na sporáku přivedes do varu vodu. A jak
vytáhneš tu topinku či bramborák z pánve, ponoříš do a okamžitě
vytáhneš ven z vařící vody. VAŘÍCÍ!
Tím ponořením do vroucí vody spláchneš z jídla tuk, ale nezmáčíš ho.
Říkám, já sama jsem to nedělala, podkládám ubrousky, odsaju, smažím na
méně oleji, dobře rozpáleném. Ale moje známá na tento způsob přísahá
a běžně ho provozuje.
Třeba by to šlo provést i s bramborákem..?
jsem zkoušela právě u bramboráku, ale jako na potvoru to nedopadlo
nejlépe. Jednak se mi trhnul a spadl do té vody, a pak v těch drobných
prohlubinkách voda zůstala a bramborák po chvíli byl takový opatlaný,
nekřupavý.
Ale jestli je to jen otázka chuti oleje, tak celkem s inertní chutí a
vhodný na smažení je olej palmový. Jinak sádlo nemá chybu, pokud se chuti
týká, ani pokud se týká vlastností na smažení - jen ty nasycené
živočišné tuky. Ale jednou za čas…
aj ked ma palmovy olej vysoky bod zadymenia-cize sa najmenej prepaluje, obsahuje 2× tolko nasytenych mastnych kyselin ako bravcova mast…bravcova mast obsahuje asi 40% a palmovy olej nieco cez 80%…ja robim bramboraky za:,–(ne na masti…odkedy esmeralda dala na labuznika vyborny recept na mast z mikrovlnky, vzdy si vyrobim trochu cerstvej…placky na domacej masti su neprekonatelne
smažím na pánvičce, kterou mašlovačkou jen zlehka potřu sádlem. Není sice moc křupavý, ale zase naše žlučníky neprotestují.
ale pokud se týká škvaření sádla, tak jsem vyzkoušela teď při zabíjačce v pomalém hrnci. Připadá mi to úplně fantastické - mimochodem, další využití PM. Sádlo je bělounké, čisťounké a práce žádná. Prostě nandáme, zalijeme tak deckou vody a pustíme na 10 hodin high (Bionair). Sádlo z jednoho průměrného prasete (150 kg) - škvařím pouze řemenové, se udělá na 4 x.
Jandule, i mne škvaření sádla v Pomalém hrnci okouzlilo, hlavně moc
krásně voní a nehrozí připálení.
Lejlo, podívej se sem: http://diskuse.dama.cz/d.php?…
Mě se osvědčilo přidat trochu strouhanky (tip jsem našla tady na Labužníkovi), případně i trochu škrobové moučky (dtto). Mouku nedávám, brambory strouhám nahrubo, bramboráky roztírám na velice tenko a peču na teflonové pánvi jen lehce potřené tukem (slunečnicový olej, sádlo moc rádi nemáme), poté nechávám „vykapat“ na papírovém ubrousku.
… já se taky přiznám. Kdysi tady na Labu proběhly dvě diskuse - jedna
o tom, co se nám nedaří v kuchyni, druhá o tom, jak na smažený sýr.
V kuchyni jsem toho zkazila možná víc, než snědla, ale kupodivu smažený
sýr ještě nikdy.
Prostě jsem ho poprvé obalila, osmažila a fungovalo to. Žádnou mojí
zásluhou, naši trpaslíci prostě v kuchyni smažený sýr chrání, stejně
jako nedovolují srážení majonézy a domácí odlehčené tatarky (raději
nebudu popisovat, jak nešetrně se k ní chovám a prckové ji vždy
ochrání).
Za to ty potvory malincí nesnáší bramboráky!!!!!
Dělala jsem je na všechny možné způsoby, s kdejakým fíglem, co kdo
poradil, jsem vyzkoušela… no, jíst se to dá, ale ta nádherná zlatá
šťavnatá kolečka s křupavými okraji, jaké umí moje sestra, to prostě
nejsou ani z dvoukilometrové dálky.
Je tu vcelku osm příspěvků jak na ně - všechny se týkají otázky, kterou položila lejla35 - totiž přílišné mastnoty. Já poprosím o rozšíření diskuse na všechny vychytávky, co vás napadnou, třeba jednou upeču takovou dobrotu, kterou umí každý z vás stokrát lépe než já.
Předem všem děkuji a doufám, že nenapíšu po proběhlé diskusi „vzdávám to“, jako to napsala Aničkav pod smažák, doufám, že napíšu „musím se pochlubit“, tak jak to stejná kuchařka mohla napsat o pár příspěvků výš
bramborák jinak nedělám. Křupavost se snadno dožene tím, že se tam na rozředění dá místo mléka pivo. No a taky to jinak neděláme. Zkusil jsem podle rad přidat strouhanku, ale neviděli jsme žádný rozdíl. Další rada je přidat rum, jenže Tuzemák, když nám ho někdo do Ameriky doveze, je příliš vzácný, abychom jím „plýtvali“ takhle.
… ty si tedy troufáš… blbku ze mě veřejně děláš a to dokonce před naším setkáním… Počkej, abych ti to nevrátila!!!
To víš, že jsem se sestry zeptala, nejenom zeptala, dokonce na školení byla!!! Bramboráky dnes byly, dokonce byly i trochu zlaté, ale ne křupavé a krásně vypečné. Jsou prostě takové mokré…
mám stejné problémy s bramborákem, jako Ty. Mám taky sestru, jako Ty.
Měla jsem taky jednu kamarádku, jako Ty …
Srdečně Tě zdraví (promiň) jeden moula, jako Ty.
Pa, Soňa.
Ja vás obe mám rada. Bol to z mojej strany, Alis, chabý pokus o vtip.
Tiež mám sestru - staršiu. Stále je predo mnou. Niektoré veci varí
neskutočne skvele, nenapodobniteľne. Takže aj vy sa s tým zmierte, je to
náš osud, nie je to iba syndróm…
Dúfam, že máte stále spoločnú kamarátku.