...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
avelek
2 příspěvky 06.12.05 05:31
...

Kdo poradí?
Sháním recept na bramborový knedlík, který je vyroben ze strouhaných syrových brambor(?) + další pří:,–(y a vyznačuje se především tím, že je při požívání poznat struktura a chuť strouhaných brambor, povrch je slizký jako u chlupatých knedlíků a jsou celé bílé i v řezu. Zkoušel jsem hodně receptů, ale knedlíky mi vždycky ztmavly a struktura nastrouhaných brambor nebyla poznat. Výše popsané knedlíky se servírují prakticky v každé restauraci v Bavorsku i v bystrech na benzinových pumpách podél dálnic v kombinaci s vepřovou pečeni, popř. i včetně salátu ze syrového zelí s křenem. Děkuji.



Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 06.12.05 06:18
Knedlík ze syrových brambor - Avelek,

do sekacího mixéru dám asi pět dost velkých oloupaných brambor, osolím a pulsovacím knoflíkem nasekám. Pak přidám cca 4 lžíce polohrubé mouky a promíchám. Těsto musí být husté asi jako krupičná kaše. Pak ho jen lžící nabírám a házím do vroucí osolené vody. Vařím asi 4 minuty.
Zkus to.
V Bavorsku jsem kdysi žila, ale na knedlíky se nepamatuji. Je to už dávno…

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.05 09:13
aveleku

podle popisu to vypadá na „šlonzké kluzki“, ale recept mám doma… Google také nic nevygooglil, tak až v pátek.

 
Ivo
1045 příspěvků 06.12.05 09:54
Aveleku...

…kdesi jsem četl, že aby nám chlupaté knedlíky nezmodraly, má se do brambor po scezení škrobové vody přidat mléko nebo smetana (v poměru 1 lžíce na 1/2 kg brambor) a ihned po uvaření je vložit do zelí.

Nemám však ověřeno, takže bez záruky. Vyzkoušíš-li, dej vědět.

Pěkný den.

 
Ivo
1045 příspěvků 06.12.05 10:00
Jo...

…a ještě jsem zapomněl říct, že po uvaření se také mají okamžitě rozkrojit, aby z nich mohla uniknout pára, jinak se z nich stane příliš kompaktní hmota (toto by snad mohlo mít vliv na strukturu). Ale v jakém pořadí krájet a vkládat do zelí, to už neuváděli

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.05 11:52
Aveleku,

našli moji rádcové! Já jsem to psal se „z“, ono má být „s“…

Slezské kluski:

1/2 kg vařených brambor,
1/2 kg syrových brambor,
2 vajíčka,
30 dkg bramborového škrobu,
1 lžíce másla,
 sůl.

Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme vodu. Vařené brambory slijeme, pomeleme a přidáme k syrovým bramborám. Přidáme bramborový škrob, vajíčka, sůl, a vypracujeme těsto. Lžící vykrajujeme nočky, které vaříme ve slané vodě dokud nevyplavou.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.12.05 11:57
A ještě něco:

To máslo se dává do vody, ve které se kluski vaří…

No, skleróza je sfina…



 Váš příspěvek


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz