Recept Hovězí polévka Pho Bo

(Hodnoceno 1x) Vietnamská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hovězí polévka Pho Bo

Postup

Na suché pánvičce osmažíme zázvor a cibuli úplně do hněda a rozmačkáme je. Omyjeme kosti, dáme je do velkého hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme vše k varu a ihned vodu slijeme.
Ke kostím přidáme 3 litry čerstvé vody a uvedeme znovu do varu, přičemž sbíráme z povrchu pěnu. Přidáme osmahnutou cibuli a zázvor, badyán, sůl a cukr. Na mírném ohni vaříme 30 minut. Hovězí maso nakrájíme na nudličky a dáme stranou.
Z vývaru vyndáme kosti, koření a zeleninu. Nudle připravíme podle návodu na obalu a poté je omyjeme ve studené vodě. Vývar uvedeme znovu do varu.
A servírujeme: Nudle rozdělíme do 4 až 6 velkých misek. Na ně položíme proužky syrového masa, cibulku, cibuli a koriandr. Zalijeme vařícím vývarem, ozdobíme výhonky a kořením a ihned podáváme. Zvlášť nabídneme čtvrtky citronu nebo limety, rybí omáčku, omáčku hoisin a chili omáčku.

Zdroj: chinesefood.a­bout.com

Určeno pro ty, kteří stejně jako já chtějí vyzkoušet, jaká polévka tak moc chutná Anthonymu Bourdainovi v knize Šéfkuchař na cestách při návštěvě Vietnamu. Tohle je jedna z mnoha verzí polévky Pho.

Recept je z kategorií: Polévky



Nahlásit recept

  • 18.05.07 vloženo
  • 224550x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Hovězí vývar:
  • 1 malá nakrájená cibule
  • 3 cm dlouhý kousek čerstvého zázvoru
  • 1 kg hovězích kostí
  • 3 litry vody
  • 6 hvězdiček badyánu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 500 g libového hovězího (roštěnec nebo svíčková)
  • Nudle:
  • 250 g plochých rýžových nudlí
  • Obloha:
  • 3 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
  • 1 velká cibule
  • 10 jemně nasekaných snítek koriandru
  • 1 šálek výhonků (mungo nebo sojových)
  • 10 snítek thajské bazalky
  • 10 snítek culantro (ngo gai), možno nahradit koriandrem
  • 1 tence nakrájená čerstvá zelená nebo červená chili paprička
  • Další přílohy:
  • čtvrtky citronu nebo limety
  • rybí omáčka
  • omáčka hoisin
  • pálivá chili omáčka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 04.11.12 11:40

Aj ked Dawe Tran nesuhlasi bolo my povedane ze tych Pho Bo je asi tolko ako receptov na svickovu trochu pomenene a chrisantemy – Tần Ô- co idu na hroby dane do polievky :-)))

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Hovězí polévka Pho Bo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
794 příspěvků 04.11.12 21:52

Dmnc, nevsimol som si tvoj prispevok, sorry, ale ked je sezona ja pouzivam ten „zubaty koriander“ ako to volas culantro na miesto toho petrzlenoveho cilantro
ako som uz dole spominal vo Vietnamskej kuchyni sa pouziva pod menom Ngò Gai alebo dlhy koriander.
Zda sa ze su vsetci zhrozeny 8o z tych cerstvych chrizantenovych listkov Tần Ô v hovadzej polievke.
A ako pise Daw tiez som zbieral penu ked som varil :palec:

Příspěvek upraven 04.11.12 v 21:56

 
dmnc
2 příspěvky 26.10.12 16:47
Culantro není totéž co Cilantro

Dovolím si v zásadě nesouhlasit, je to jiný rod a druh rostliny, mají společnou jen čeleď (tím pádem jsou to 2 „podobné“ mezi dalšími cca 4.000 „podobnými“). Vypadají naprosto jinak, co však je smrtící protiargument, mají podobnou chuť. Předpokládám, že Culantro u nás lehce neseženeme a pro zajímavost, pokud si latinský název Eryngium foetidum přeložíme, je to Máčka smrdutá.

Začal jsem sepisovat všechny tyhle sporné otázky kolem Pho, náměty na další výzkum jsou vítány.

 
dmnc
2 příspěvky 06.10.12 10:21
pho na videu

Ja bych video rozhodne ocenil, takovy youtube kanal s cesky hovoricim Vietnamcem, to mi docela chybi!

 
Bento
794 příspěvků 08.08.12 04:22

Anthony Bourdain, jeden z mala chefs ktory maximalne uznava originalne domace recepty,
aj tento je z jeho ciest po Vietname nie po drahych restauraciach…
http://www.youtube.com/watch?…
Ten obrazok som pridal ja ako ma naucili u nas Vietnamci, u nas sa vsade v kazdej Vietnamskej restauracii davaju bylinky aj nudle, aj v nedelu sme robili Vietnamsku super polievku Canh Chua Tom :potlesk: tiez s bylinkami
( fotku som vymazal ked tvrdis ze sa nehodi )

 
Dawe Tran
2 příspěvky 08.08.12 02:36

A hoveziho masa je vic druhu… Co vim znam 3.
1. Pripravene maso pustime na 10-15 vterin do skoro vrouciho vyvaru (ne do msiky zustane totiz sirove)
2. Maso nakrajime na kosky, krychle, kvadry, cokoli. Cca muzou byt 5×2×5… Mam rad tento krok s tucnymi kousky. Protoze tento krok se vari s kostmi od zacatku, maso se rozpada na jazyku, neni suche, plne stavy a hodne dochuti vyvar v misce.
3. Maso nalozene v cesneku jako pri prvnik kroku osmahneme s olejem ale klidne i bez do hneda (jako steak ale hodne tenke placicky a hl. Malinke) a pote se pridaji do polevky.

P. S. Co jsem parkrat videl, jen dodavam 1 se davaji do misky nudle pak maso pote zelenina a nakonec zalevame vyvarem.
A obrazek co je k tomuto receptu tk asi jak bych to videl… Ma to byt orientacni obrazek ano, ale nudle ee. Nejaky byliny co tam vubec snad nemaji co delat.. A vyvar je trochu zkaleny, asi se pri vareni spechalo nebo spatne nabiral vyvar… Nebo proste mensi chyba, ale budu rad, kdyz se s Vami podelim o toto male,,kouzlo'' VIETNAMSKE kuchyne, cetl jsem i komentare a toto opravdu z ciny neni. Doporucuji kdyz uz tak ochutnat i tu moc krat zminovane Pho Ga, ale samo sebou i Pho Bo a Po Lon (veprovy). Nem (zavitky) Bun Cha (ryzove nudle s grilovany masem) Banh Quan ( proste banh quan viz google:D) a jednu specialitu, kterou zrejme nikde na internetu nesezenete, je z me vesnice Thai Binh. Je sice velmi znama, ale malo lidi co to dokazou uvarit, svet je plny tajemstvi, nektera jsou ukryty nami nektere pred nami… Tato jidla jsou vzacna a ne jednoducha na pripravu, jmenuje se Canh Ca Quinh Coi aneb Canh Ca v prekladu… (jak to vysvetlit canh {kaň} je neco jako polevka Ca je ryba, Quinh Coi je cast te vesnice). V praze, v Ha Noii, brne, nebo ostrave tato jidla nesezenete. Je malo lidi co se dostalo az k rodinam, ktere varili domaci verze a dali i ostatnim ochutnat, treba v me rodine byli jen 3 cesi… A tu specialitku Canh Ca vubec nikdo, tento recept neznaji i vetsina vietnamcu nacoz ostatni staty… Historie je dlouha a ja unaveny, budu rad kdyz se poradime e mail mate. Takze je to jen na vas ;) Nashledanou!

 
Dawe Tran
2 příspěvky 08.08.12 02:01

Pane boha! Nevim kdo ten recept psal, ale je dost pomateny!
Osmahnout na panvi do hneda? Sorry, ale toto se dela na primim ohnu dokud se prvni vrstvy nespali, za 1.
Za 2 asi to, ze ty nudle co koupite, budou na 90% nekvalitni a pusti vam do polivky cosi bilyho…
3cm zazvoru opravdu stacit nebude, a maso se nekraji bohuzel na nudlicky, ale na tenke platky, a ze date sirove maso az nakonec tak vam z toho muze byt tak maximalne blbe… Co treba skorice? To se tam nedava? A co citron, ocet s cesnekem a chili tzv Dam taky ne? Kdyz delate recept pro x lidi, tak se rozmyslete, poradte s vietnamcama co a jak…
Dalsi vec co bych podotkl je to ze pri prvnim varu kosti vznika ona pena, kterou sbirate aby vam nepretekla pres hrnec… A varite ne v max teplote ale ta
k aby to nevarilo pri 120°C a ani moc malo… Asi 10 minut, muzete opakovat… 3 litry vody stacit nebude… 4-6 misek to nenaplni, aneb to doma varime v 18ti litrovem hrnci, je dobre dat do vyvaru i slepici vyvar je sladsi a nemusime pak davat cukr. A vyvar neohrivame x krat! Max 3× pak ztraci chut. Toto leto jsem delal brigadu v asijskym podniku me,,tety'' a opravdu, bylo to opravdu blizko Pho, ale kdyz dene varite pro desitky zakazniku tak kvalita proste neni… Ja to zkousel cely dny… Ale na domaci to nema, z hrnce kosti, byliny a ani nic jineho nevytahovat!!! Pribira to na kvalite.. Vyvar ma byt pruhledny az nazloutly se zlatyma okama… Nesmite varit moc rychle, zkutecne pho se dela 12-36 hodin! Ale 36 hodin uz je konec a musi se skonzumovat co nejrychleji, vetsinou se nechava na malem ohni pres noc.

A P. S. Tomu kdo to psal, at priste vic objevuje a poznava, nebat se mluvit, vietnamci vam hlavu neutrhnou a ani ja ne ;) inak ten postup fakt nic moc, ale praci si cenim, poksuim se udelat postup na video, cely zaznamenam, bude to v CESTINE protoze jak delsi dobu koukam, ptal jsem se i zakazniku bistra ze o pho se snazili mnohokrat a vzdali to… Tak tedy natocim video pro milovniky Pho Bo. Podle reakci muzu natocit dalsi videa ;)- a ano jsem vietnamec.

 
bepviet
5 příspěvků 26.12.11 15:56

Autentický recept na pho bo (a mnoho dalších) je také u nás na bepviet.cz, tak se kdyžtak všichni milovníci vietnamské kuchyně můžete mrknout! tčuk an ngon (dobrou chuŤ)

 
Bento
794 příspěvků 22.02.11 00:23

Dufam, ze sa pridavatel receptu nebude hnevat , ja som robil velmi podobnu Pho Tai, ktoru som chcel pridat ale ked som nasiel vo vyhladavaci tuto perfektnu verziu na Pho Bo tak aspon pridam ( moju fotku) lebo tento recept si to zasluzi :potlesk:
PS:
Ja som este varil chvosty… tak mi bolo povedane ,
rozdiel medzi BO and TAI je ze ja som konci do misky pridaval na velmi tenko nakrajane surove maso ktore som zalial vriacim vyvarom a ozdobil presne ako Bo.

 
mjam  12.08.10 05:03
Re: Hovězí polévka Pho Bo

Kdysi jsem podobnou polévku dělal, snad to dám z paměti dohromady. Jak už řečeno, je natolik podobná zde popsané, že si samostatný recept nezaslouží.

Osmahnu půl napříč rozkrojené a neloupané velké cibule nasucho. Zaliji vodou, přidám kousek (300 g) hovězího žebra, čerstvý zázvor (50 g), dva celé muškátové oříšky, trochu soli, kousek (2 cm) skořice, pepř, vše zaliji 3 litry vody. Povařím za stálého sbírání pěny. Když se další pěna přestane vytvářet, přikryji hrnek poklicí a nechám při 90°C táhnout nejméně 24 hodin.

Pak výtažek scedím a odtučním, poté přefiltruji. Nakrájím konec hovězí svíčkové (tzv. filet mignon) na co nejtenčí plátky a vložím do polévkových misek, do každé asi 5 plátků. Uvařím nudle z rýžové mouky. Do misek k masu dám rozmačkanou jarní cibulku i s natí, podélně naříznutou a jadřince zbavenou thajskou feferónku, horké nudle a vše zaliji velmi horkým výtažkem. Ozdobím vietnamskou bazalkou a kolečkem citronu, lépe limetky, a dochutím 1 - 2 kapkami rybí omáčky nuoc-mam. Servíruji co nejteplejší, skoro vařící.

Vydatnost: 4 – 6 porcí.

Pozn.: Veškeré pří:,–(y k vaření výtažku, tj. žebro atd., se vyhodí. Jejich hodnota se „přestěhovala“ do polévky.

 
Manana
1516 příspěvků 27.03.10 13:47
Re: Hovězí polévka Pho Bo - culantro

Hledal jsem něco o Eryngiu a hodilo mi to sem. Esme dík za obrázek.

Culantro je totéž co cilantro. Pod pojmem cilantro je většinou míněno evropské Coriandrum sativum, kterému se ve Střední a Jižní Americe také říká culantro fino. Tato bylina je ale v Americe import, původní středoamerickou bylinou je koriandr dlouhý (Eryngium foetidum), kterému tam také říkají cilantro, častěji však cilantro ancho nebo culantro recao. Obě byliny mají velice podobnou chuť i aroma.
Pár slov mám na mé stránce v Ranci surovin - Cilantro zde .

 
pho
2 příspěvky 20.02.10 06:05
Re: Hovězí polévka Pho Bo

Jste na Facebooku a máte rádi Pho? Přidejte se ke skupině http://www.facebook.com/home.php !/group.php?v=wa­ll&gid=332903427657

 
1777
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

ahoj, jsem chebák, takže o vietnamské restaurace tu nouze není, jsem velkej labužník a obdivovatel té polévky pho bo/ga, chodím na ní do takové rodiné vývařovny, kterou navštěvují převážně vietnamci ale česká menšina se zvětšuje, mám pár dotazů, jestli někdo třeba ví, dávám si do ní ještě naloženej česnek v octu s chilipapryčkama, ale musí tam být ještě něco, o čem nevím, protože když si to naložím doma, tak to chutná trochu jinak, ten jejich nálev je víc do sladka, neví někdo, v čem je česnek naložený? druhá věc, recept co je uveden zde, není podle mě zdaleka dokonalý, například vím, že se do té polévky dává glukasol, pak ještě jiný druh vietnamské soli(něco jako podravka), pak se tam asi dává i muškátovej ořech, atd atd, jinak každá famílie to samozřejmě může dělat po svém, až se vrátí ten jeden borec z té restaurace z vietnamu, řeknu mu at vysolí recept a podělím se s váma, je to fakt síííííla polívka. Jinak už mě jí jeden viet učil, ale pořád to není ono, ale řekl bych že ten recept je tak na 90 procent uplnej.

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

no je tam mnoho stejných surovin, tak nevím, zda se to hodí jako samostatný recept…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

Eleeen, to bude dobrota! Myslim, ze bys mohla tuto polevku vlozit jako samostatny recept, aby nezapadla, nebo ji aspon klepnout jeste pod muj recept na kureci polevku (Pho Ga). Diky moc za novy recept a preji pekny den:-)

 
Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

pokud se neurazíte, ráda bych přidala svou trošku do mlýna.
Asi to bude jiným krajem ve Vietnamu, ale dostala jsem recept na tuto fantastickou polévku od Vietnamců, ke kterým ji chodím pravidelně jíst. trvalo mi to měsíc, než mi recept prozradili. Ale vzhledem k četnosti návštěv a přímluvě jedné Češky, co jim hlídá děti, se nakonec ukecat dali.
Tohle je jejich recept na PHA, ale kuřecí nebo slepičí:
PHA od českých Vietnamců
vývar z celého kuřete, balíček celého badyánu, balíček celké skořice, 2 cm kousek zázvoru, 1 stř. velká cibule, rýžové nudle (děsně dlouhé, placaté cca 4 mm)
na ozdobu: koriandr, pórek na nudličky, 2-3 řezy červené kápie (kdo chce, dá chilli papričku), ti naši Vietnamci tam dávají ještě hrášek a kukuřici.
Uvařím vývar. Mezitím na suchou pánev dám orestovat nakrájenou cibuli na větší kusy, na cca 5 ks rozkrájený zázvor, badyán a skořici. Toto restuji, dokud cibule nezačne na okrajích hnědnout. Pak zaliju vřící vodou a vařím a vařím a vařím, dokud to koření nezačne měknout. Scedím a mám výluh, kterým dochucuji vývar. Tento výluh si případně mrazím do kostek pro pozdější použití.
Mě ji servírují takto:
mísa o objemu 1l s polévkou, ve které jsou nudle (přiměřeně) a na plátečky nakrájená celá čtvrtka kuřete (za studena ostrým nožem mi jdou ty plátky líp), ozdobené zeleninou (viz výše) a ochucený tím výluhem, k tomu dávají řez citronu na okyselení.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo - Buráci,

musím se přiznat, že jsem o hodně lepší (přímo výtečný) jedlík než kuchař.
A vařit v Austrálii asijskou kuchyni je skoro nošení dříví do lesa, takže si občas na něco raději zajdeme.
Asijské restaurace jsou malinké a skromné, ale velice laciné a jídlo je většinou moc dobré. Oni mají talent fantasticky vybalancovat chutě.
Myslím že se každá kuchyně musí trochu přizpůsobit zemi ve které chce uspět.
Jsem ráda že vám chutnají asijská jídla.
Jedno jídlo které vařím pravidelně doma je z Thajska . Je to snad moje nejoblíbenější. Doporučuji vyzkoušet.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo - Esme

Diky, zes pozadala o zavedeni vietnamske kuchyne na Labuzniku. Behem zitrka bych chtela pridat recept na kureci polevku Pho Ga, tak jak jsme ji meli dneska k obedu, moc nam chutnala. Budu rada, pokud i ty necim vietnamskym prispejes, prece jenom mas vetsi sanci ochutnat originaly. U nas v Plzni bohuzel vari Vietnamci v restauracich prevazne jidla, ktera vyhovuji vetsinovemu ceskemu vkusu, tedy takovou ceskou cinu (maso, zelenina, spousta omacky zahustene skrobem a sojovka), na skutecnou vietnamskou restauraci si musime jeste pockat.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo - Buráci,

mám nepříjemné tušení, že národními kuchyněmi může disponovat jenom Pepíček.
Už jsem mu napsala, snad mě vyslyší.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo - Esme

Diky moc za obrazek a povidani. Hledala jsem tuto polevku na Labuzniku a udivilo me, ze tu jeste neni, melo by se jednat o jedno z nejpopularnejsich vietnamskych jidel. Zemi puvodu jsem chtela udat spravne, ale neni tu na vyber, tak jsem si myslela, ze to nejde. Vi nekdo, jak na to?

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo - ještě jsem chtěla dodat....

…tuhle polévku doporučuji všem Labužníkům.

 
esmeralda
4799 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo - Buráci,

zase jste mě předběhli (díky ničemu jinému než mé lenosti).

Toto je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Několikrát jsem ho vařila doma, ale není nad to zajít si pro autentičnost do opravdové vietnamské restaurace. Chodím na ni do vietnamské čtvrti, kde se člověk pomalu nedomluví, ale sedí tam samí asijci a to je znak že se tam vaří dobře.

Zemi původu jste uvedli Čínu, ale z pokračování je mi jasné že víte že by to měl být Vietnam. Nevím zda se to dá předělat, snad někdo z Labužníků poradí.

Culantro se také nazývá Dlouhý koriandr (Ngo gai), chuťově je ale velice podobný obyčejnému koriandru (cilantro).

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

Tak ted uz je mi to jasné. Jedná se o rostlinu Eryngium foetidum, která roste v Jizní Americe a v Karibii. Na obrázky jak vypadá se je mozno podívat v Google. Tamtéz se lze o ní dovedet vsechno (anglicky).
Dekuji Ti za odpoved!

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

oprava … autor:-)

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

Neminim:-) Culantro je dle vikipedie neco trochu jineho nez cilantro, vice viz na http://en.wikipedia.org/wiki/Culantro, je tam i obrazek, mam pocit, ze jsem tuhle bylinu u nas jeste nevidela, ale aurot receptu pise, ze se da nahradit pridanim dalsiho koriandru.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hovězí polévka Pho Bo

Slovem „culantro“ mínís zrejme „cilantro“ coz je jiný (americký) výraz pro koriandr.

Vložit nový komentář

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Cuketové placky Cuketové placky
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz

TOPlist