Recept Polévka z hovězí oháňky

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Polévka z hovězí oháňky

Postup

Hovězí oháňku vložit do 2 – 3 l studené vody s očištěnou kořenovou zeleninou, kořením, solí a pepřem a nechat asi 2 hodiny pomalu vařit.Maso musí jít lehce od kosti. Zeleninu vyjmout, nebude více zapotřebí (eventuelně lze pasírovanou použít jako základ omáčky pro jiné jídlo). Oháňku vyjmout a nechat vychladnout, vykostit a nakrájet na malé kousky. K vyčištění polévky zašlehat do polévky ušlehané bílky a nechat jednou přejít varem. Ještě horkou polévku přefiltrovat přes filtrační sáčky na kávu (moje poznámka: nejlépe vložit do cedníku dvojitou vyždímanou mokrou utěrku). Když je čištění u konce, získáme úžasný zlatavý vývar. To vše je možno připravit v klidu den předem. Vývar ochutit solí, pepřem a portským vínem.Zeleninu nakrájet na tenké nudličky (Julienne) nebo na plátky a z nich pak malými formičkami na vykrajování vánočního pečiva vykrájet drobné tvary (hvězdičky apod.). Připravenou zeleninu nechat ve vývaru krátce táhnout, aby zůstala v každém případě křupavá. Maso nechat ve vývaru prohřát.
Pokud možno servírovat na bílém porcelánu, aby vynikla úžasná barva polévky.Tato polévka je opravdu sen, ale je velmi pracná.
Poznámka:
Ochsenschwanzsuppe je typickou polévkou rakouské kuchyně (zřejmě však z dob, kdy ji vařily české kuchařky). Předpis jsem našla a přeložila z německého webu.

Recept je z kategorií: Masové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.08.04 vloženo
  • 23837x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 hovězí oháňka
  • 4 velké mrkve
  • ½ bulvy celeru
  • 2 ks pórku
  • 1 kořen petržele
  • 2 bobkové listy
  • 4 jalovčinky
  • sůl a pepř
  • 4 pevně ušlehané bílky k čištění vývaru
  • zelené natě (petrželka, libeček, pažitka)
  • 2 velké mrkve jako vložka do polévky
  • 1 ks pórku jako vložka do polévky
  • ¼ bulvy celeru jako vložka do polévky
  • 1 sklenice portského vína

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 23.11.16 17:07

Je to velmi zajímavá polévka. Přiznám se, že jsem dělal zrychlenou verzi bez čištění. Pórek jsem dal jenom jeden a myslím, že to bylo akorát. Líbí se mi ta nakonec přidaná zelenina, je to opravdu křupavé, křehké a chutné. Chuťově je malinko mdlá, ale to je spíše jen o zvyk. Jsem zvyklý na polévky se spoustou libečku a nového koření, portské liju do polévek zřídkakdy. Jinak je moc dobrá a působí slavnostně.

Odkaz na uvaření

jjirka 09.03.12 22:40

z oháňky je nejlepší vývar a kvalitní portské z něj udělá excelentní pochoutku

Diskuse k receptu Polévka z hovězí oháňky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Dwarfy
21 příspěvků 24.01.16 10:31

Tohle je jen slabý odvar, který zdaleka nemá takovou sílu a chuť, jakou má consommé, neboli dvojitý vývar - královna všech polévek. A dle mého názoru je na tenhle recept oháňky škoda. Doporučuji následující recept, který je kombinací receptů Pohlreicha a Romana Pauluse (je sice daleko pracnější, ale vývar je daleko lepší):
500 g volské oháňky
300 g kořenové zeleniny (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtku celeru a 1 cibuli),
200 g namletého libového hovězího masa,
5 vaječných bílků na sníh,
100 až 200 ml červeného vína,
2 lžíce rajčatového protlaku
divoké koření (černý pepř, nové koření a bobkový list)
sůl čerstvou petržel do hotové polévky
Oháňku nejprve nasekejte na menší kusy, narovnejte na pekáč, zakápněte trochou oleje a přihoďte pár kuliček černého pepře, dvě tři kuličky nového koření dva bobkové listy a lehce osolte. Přidejte i na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli pokrájenou na čtvrtky, a vše zapékejte zhruba půl hodiny v troubě rozehřáté na 220 °C. Přitom obsah pekáče párkrát promíchejte, vše má být rovnoměrně zlatavě opečené. Vyndejte z trouby, vypečený tuk slijte a k opečené zelenině na pekáči přidejte trochu rajského protlaku a podlijte vínem. Na plotně na mírném ohni promíchejte, kousky oháňky po chvíli vyberte z pekáče a přendejte do velkého čistého studeného hrnce. Zbytek restujte, občas promíchejte, až zelenina pěkně zkaramelizuje a víno se odpaří. Pak obsah pekáčku přidejte k oháňce do hrnce a přilijte studenou vodu. Přiměřeně osolte.Na nejmenším možném ohni pomalu přiveďte k varu a nechte táhnout přibližně 4 až 7 hodin – polévka nesmí vřít, jenom těsně nad bodem varu „sem tam bublina“. Poté z vývaru vyndejte oháňku, zeleninu i koření a vyhoďte je, samotný vývar přeceďte přes hustý cedník a nechte vychladnout (pokud nemáte rádi v polévce příliš mnoho tuku, nechte vychladnout přes noc v lednici a ztuhlý tuk můžete druhý den lehce z polévky sebrat). Polévku ochutnejte a podle potřeby přisolte. A na řadě je čištění vývaru, bez toho konsomé nepřipravíte…
Mleté hovězí maso smíchejte se sněhem z pěti bílků a tuto směs zamíchejte do vychladlého vývaru. Za stálého míchání, které je nutné, aby se maso s bílky nepřichytilo ke dnu, přiveďte k varu. Jakmile se vývar začne vařit a na povrchu se utvoří vrstva masa s bílky, stáhněte plamen na minimum a táhněte pod pokličkou zhruba hodinu. Již vůbec nemíchejte. Pak vývar opatrně, naběračku po naběračce, přeceďte přes plátno do čisté nádoby.
Zdroj (obsahuje i video a fotky): http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…
Moje rada: Zeleninu, knedlíčky, nudle / zavářku - všechno vařte samostatně v jiném hrnci!!! Nikdy nevařte ve vývaru, jinak ho a) zakalíte b) úplně změníte jeho chuť. Hotovou zeleninu a knedlíčky pak můžete dát do polévky, ale zavářku/nudle dejte na talíř a zalijte vývarem a uchovávejte je odděleně v misce s víčkem. Ohřejte je také samostatně horkou vodou, nikdy je neohřívejte v polévce. Petržel také nesypte do vývaru v hrnci, ale pouze na polévku v talíři.
Ten Paulusův játrový štrůdl je fakt skvělý!

 
Dwarfy
21 příspěvků 24.01.16 10:29

Tohle je jen slabý odvar, který zdaleka nemá takovou sílu a chuť, jakou má consommé, neboli dvojitý vývar - královna všech polévek. A dle mého názoru je na tenhle recept oháňky škoda. Doporučuji následující recept, který je kombinací receptů Pohlreicha a Romana Pauluse (je sice daleko pracnější, ale vývar je daleko lepší):
500 g volské oháňky
300 g kořenové zeleniny (cca 1 mrkev, 1 petržel, čtvrtku celeru a 1 cibuli),
200 g namletého libového hovězího masa,
5 vaječných bílků na sníh,
100 až 200 ml červeného vína,
2 lžíce rajčatového protlaku
divoké koření (černý pepř, nové koření a bobkový list)
sůl čerstvou petržel do hotové polévky
Oháňku nejprve nasekejte na menší kusy, narovnejte na pekáč, zakápněte trochou oleje a přihoďte pár kuliček černého pepře, dvě tři kuličky nového koření dva bobkové listy a lehce osolte. Přidejte i na větší kusy pokrájenou kořenovou zeleninu a neoloupanou cibuli pokrájenou na čtvrtky, a vše zapékejte zhruba půl hodiny v troubě rozehřáté na 220 °C. Přitom obsah pekáče párkrát promíchejte, vše má být rovnoměrně zlatavě opečené. Vyndejte z trouby, vypečený tuk slijte a k opečené zelenině na pekáči přidejte trochu rajského protlaku a podlijte vínem. Na plotně na mírném ohni promíchejte, kousky oháňky po chvíli vyberte z pekáče a přendejte do velkého čistého studeného hrnce. Zbytek restujte, občas promíchejte, až zelenina pěkně zkaramelizuje a víno se odpaří. Pak obsah pekáčku přidejte k oháňce do hrnce a přilijte studenou vodu. Přiměřeně osolte.Na nejmenším možném ohni pomalu přiveďte k varu a nechte táhnout přibližně 4 až 7 hodin – polévka nesmí vřít, jenom těsně nad bodem varu „sem tam bublina“. Poté z vývaru vyndejte oháňku, zeleninu i koření a vyhoďte je, samotný vývar přeceďte přes hustý cedník a nechte vychladnout (pokud nemáte rádi v polévce příliš mnoho tuku, nechte vychladnout přes noc v lednici a ztuhlý tuk můžete druhý den lehce z polévky sebrat). Polévku ochutnejte a podle potřeby přisolte. A na řadě je čištění vývaru, bez toho konsomé nepřipravíte…
Mleté hovězí maso smíchejte se sněhem z pěti bílků a tuto směs zamíchejte do vychladlého vývaru. Za stálého míchání, které je nutné, aby se maso s bílky nepřichytilo ke dnu, přiveďte k varu. Jakmile se vývar začne vařit a na povrchu se utvoří vrstva masa s bílky, stáhněte plamen na minimum a táhněte pod pokličkou zhruba hodinu. Již vůbec nemíchejte. Pak vývar opatrně, naběračku po naběračce, přeceďte přes plátno do čisté nádoby.
Zdroj (obsahuje i video a fotky): http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…
http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…
Moje rada: Zeleninu, knedlíčky, nudle / zavářku - všechno vařte samostatně v jiném hrnci!!! Nikdy nevařte ve vývaru, jinak ho a) zakalíte b) úplně změníte jeho chuť. Hotovou zeleninu a knedlíčky pak můžete dát do polévky, ale zavářku/nudle dejte na talíř a zalijte vývarem a uchovávejte je odděleně v misce s víčkem. Ohřejte je také samostatně horkou vodou, nikdy je neohřívejte v polévce. Petržel také nesypte do vývaru v hrnci, ale pouze na polévku v talíři.
Ten Paulusův játrový štrůdl je fakt skvělý!

 
danda  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jeno :-)

celou oháňku jsem vařila dobrých pět hodin, ze tří litrů se zredukovala na půl jednoho, nemusela jsem ji ničím dochucovat, vývar byl silný, voňavý… :-), díky za překlad :-)

 
kltko  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

chvost (oháňku) mali aj v kauflande, už nakrájanú, v sobotu bola uvarená polievka

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky - Jiti

právě se v Praze dlouhodobě vyskytuji, tak mi dej zprávu na můj meil na Labužníkovi.

Díky moc

Manek

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Pozor, oháňky se již zacínají vyskytovat i u nás na severu - mám ji v lednici.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

oháňku kupuji v jednou suprovém řeznictví v Praze na Vinohradech. Kdyby jsi měl cestu, tak děj vědět, podám podrobnější popis. Ale je pravda, že se na ní musí „narazit“. Ale lepší polévka není.

 
manek  25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Jen tak sehnat tu oháňku… :-(

 
luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Polévka z hovězí oháňky

Táto polievka je naozaj super. Ak máte poruke dobré brandy (ešte lepšie koňak), dajte si pár kvapiek rovno do taniera. To tiež pochádza z Rakúska. Tam polievku odvaria na taký silný vývar, že sa podáva v malých miskách alebo šálkach, nie väčších ako čajové.
Zdravím

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Hubník s pohankou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Chléb s celerem Chléb s celerem
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz