Recept Židovský dort Pro Děti Bezlep Pra
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Starý rodinný recept, získaný od bývalé kolegyně. Přes množství cukru vůbec není přeslazený a je vhodný i pro bezlepkovou dietu, jen je nutné zaměnit obyčejnou strouhanku za strouhanku z bezlepkového pečiva nebo sušenek. Díky jablíčkům neosychá. Jen vás prosím, abyste použili opravdu šlehačku a nedávali do ní nějaké ztužovače, které mění chuť.
Postup
Troubu vyhřejeme na 180°C. Hluboký plech vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme nebo vystříkáme olejem ve spreji. V míse pečlivě smícháme všechny ingredience, "vlijeme" na plech, lehce srovnáme povrch a pečeme asi 35 - 40 minut nebo až povrch jakoby praská (a vypadá trochu jako golem). Nespoléhejte na špejli, matlá se pořád. Upečený dort necháváme na plechu. Vychladlý dort zdobíme kopečkem šlehačky velikosti Everestu nebo jak má kdo rád.
Recept je z kategorií: Moučníky
- 16.02.13 vloženo
- 4920x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hod
Ingredience
- 30 dkg strouhaných vlašských ořechů
- 30 dkg cukru písek
- 5 vajec
- 4 - 5 jablek, oloupaných a nastrouhaných
- 2 polévkové lžíce opravdu dobrého kakaa
- 5 polévkových lžic strouhanky
Na ozdobení:
- 2 - 3 kelímky 40% šlehačky (podle obliby)
- hvězdičky nejsou nutné
Doporučená příloha
dobrá kávička nebo čaj
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.2.13 14:46
Pokud se vám (dle fotky) zdá upečený dort nízký, můžete ušlehat bílky se špetkou soli do tuha a velmi opatrně je smísit s těstem.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkůmDiskuse k receptu Židovský dort
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Židovský dort
Tam nechodim, zpátky je to do kopce
Až přijedeš do Prahy, koupíš 40% šlehačku hned u vás za rohem v Jana Masaryka, potraviny Blažek
Hééézký, Casino, to je poklad! Jen bych, pokud jste to už neudělali (a vypadá to, že ano, ta zástrčka se mi zdá „moderní“, tak max. 60.léta, možná ještě mladší), vyměnila elektr. přívodní kabel.
Jinak jsou chlapec šikovná!
Připomněli mi, jak jsem si občas za odměnu směla koupit 1 (slovy jeden) čokoládový košíček s čistou šlehačkou v „mlíčňáku“ na náměstí. Bylo to dost drahý, takže jsem občas ustoupila a vyměnila kvalitu za kvantitu (něčeho jiného).
No jo, fakt asi nebyla šlehačka běžná. Možná to mělo něco společného s dojivostí a tedy i množstvím získané smetany. A protože „Z. Nejedlý sliboval, že i máslo bude…“, tak se to asi všechno vrhlo na máslo a na stůl soudruhům. A malá tlustá holčička utřela hubu.
A tady jim ještě za ten exponát posílám jednu lahůdku, co jsem teď vylovila z vod hudebních:
http://www.youtube.com/watch?…
Příspěvek upraven 18.02.13 v 00:14
Tak jsem si vyjela výpis z obchodního rejstříku, koupil je LACTALIS CZ, s. r. o., ale sídlo mají pořád v Kuníně, provozovnu v Zašové zrušili; adm. adresu a provoz mají v Martinově, kde ještě v prosinci hledali technologa. Jinou provozovnu jsem nenašla. Ale zatím mi to chutná.
Něco podobného je tady
Ohó, to jsou věci! No, ale šlehačku kupuji běžně (třeba BILLA), rychle se vyšlehá a krásně drží. Že by ji k vám nevozili? Tak už, holt, jen ta údernice.
Taky jsem se setkala s tím, že se šlehačka ohřeje, rozpustí se v ní máslo, pak se zas vychladí a myslím, že až druhý den se vyšlehá. A když se zároveň s máslem rozpustí čokoláda, tak je z toho pařížská. Ale nedělala jsem, lenora líná kupuje kelímky.
Teď jsem tu četla starší recept na Pražský koláč, dívky tam diskutovaly o technologii, několik jich pamatovalo původní chuť (jak si to v Praze kupovaly). Myslím, že s těmi 40% by také leccos vyřešily.
Žel Mlékárna Kunín je už dneska jen značka. Mlíkárna byla kousek před Novym Kočičínem. Taková pěkná kapesní a co z ní vyšlo bylo báječné. Pak koupili Ostravský kombinát a teď myslim že se výroba přesunula do České Lípy.
Mlékárna KUNÍN!!! Okres Nový Jičín, Moravskoslezský kraj!!! Červený obal.
Nebo zkus přesvědčit krávu údernici Zoju (nebo byla Zoja komsomolka a kráva jinak, no, teď nevím), aby dala. Můžeš před ní mávat pěticípou.
Jasně, že jsou kelímky jedlé - pro dobré zákazníky vyrobené z jedlého papíru, no né!!!
Jestli to nebude tím, že moje vykrajovátka dělají hvězdičky. Šalamounova pečeť je tohle: http://cs.wikipedia.org/…tar_of_David. svg
Hele, ale víš, že ta hvězda není tak stará, že byli Židé označováni kruhem? Promiň, já vím, že víš.
Ale KUNÍN nevíš! No, toto!
40% šlehačka, gde ji bereš? a ty kelímky se vstřebaj? Jestli židovské, tak máš úplně blbé hvězdy. Modrá šesticípá - Davidova / červená pěticípá - úplně jinej prorok.
To víš, BIO se tehdy nenosilo! My toho snědli a v životě jsme si nic nemyli (nemyslím těla, ale ta nám byla myta) a hele, ta krása!
Vysoká, štíhlá blondýna, prudce inteligentní.
@tlustá bába




Jo, k těm mouchám… jsi mi připomněla, jak jsem dostala od maminky na zadek hned ve školce v šatně… a to jen proto, že jsem spolužákovi uvařila „knedlo-zelo-vepřo“ a on to VŠECHNO snědl…
Na vysvětlenou: knedlo = květy pammpelišek, zelo = hrst trávy, vepřo = jedna pěkně vypasená žížala
Jemu chutnalo a já dostala vigec…
Přitom to bylo všechno BIO
A což takhle, dát formičku do mrazáčku, ozdoba na pohár, jak víno. I když,,, zmrzlá brebera!!!
Když my jsme pořád ještě ve fázi krtečka a slunéčka sedmitečného a koko a pipi a haf, haf. Vřelý vztah k hnuskám nás teprve čeká. Ale, abych se předzásobila, že?!
No, právě, je to děsně rafinované, ale musí to každý nejdřív ochutnat - a teprve pak ať si s tím dělá, co chce. Já to jíst nebudu. Ale fakt bych na tom neměnila ani chlup!

Měla jsem čest a hlavně drzost, to kdysi naservírovat 150 Židům z různých zemí. Pekli to samozřejmě profesionální pekaři podle tohoto receptu, který jsem taky nevymyslela, takže stoprocentní chlubení se cizím peřím.
Ale když vidíte, jak důstojní kmeti a dámy s nadělanými hlavinkami nahánějí po sále tlumočníka, aby vám sdělili, že tohle jim naposledy pekla maminka a pláčou, tak to s vámi zacvičí.
Takže, teď jsem změnila názor, lidi - A OPOVAŽTE SE S TÍM RECEPTEM ŠEREDIT! BUBUBU! A zelenej ksicht taky! Kalašnikov k tomu!
@tlustá bába Koupila je někde po cca šesti kaček za kus, což by formička v domácích potřebách jistě stála víc a tohle je rychlé a ve finále skvělé
Já je dělala s malinovou příchutí, jak
říkám, holky byly nadšené 
Byla to obyčejná bábovka
podle receptu na těsto zadělané limonádou (limonádová buchta)… já tam
dala tu modrou, tuším se jmenovala divoká malina… Chlapi ji chtěli vždy
na pondělí upéct a říkali jí Viagrovka 
Já takhle používám na domácí čokoládu i ta plata z advenťáků - ale z těch staýc, kde ještě bývaly hezké tvary…
K té bábovce - jeden čas letěla u kolegů v bývalé práci moje modrá bábovka
Jéžiš! To jsem viděla a přišlo mi to stejně hnusný, jako - nevím, jak se jmenovali, ale smrděli. Tohle mě tedy nenapadlo, použít formičky - no, vidíš a já tak pracně sháněla myši (sehnala, existují, ale jsou odporný).
Na večírek a pro milé kolegy jako dělaný (ta havěť). Fůůůůůůj! Nádhera!
Já jednou upekla fialovou bábovku a nechtěly to ani slepice!
273 příspěvků 16.2.13 19:43
Žiadne korenie? Som veľmi zvedavá, ale vyskúšanie musí počkať. Mládež má prázdniny a práve dnes odišla na lyžovačku. Ako inak, s maminými koláčmi - orechové - tri druhy.
@tlustá bába
Tak to se u nás stát nemůže… oni sice
zbodnou vše, ale jakoukoli část citrusového plodu by odcvrnkali těsně
před konzumací
Kandovanou kůr sní jen v biskupském
chlebíčku nebo bábovce…
Když měla slezinu v pokojíku s holkama,
udělala jsem jim nepečený piškotový dortík - ony ho vždy chtějí
předem… a ozdobila jsem jim to těmi potvorami, jsem je udělala z želatiny
ochucené šťávou
Holky byly nadšené


Mně se ale ten nápad s hvězdičkami z kůry moc líbí
Když jsme u zdobení… víš, co letí u dcery? Koupila si v plastové formičce jakýsi želatinový hmyz… formičky mi pak dala s tím, že je třeba využiju… a využila
Musím někdy využít i při focení na Labužníka
edit - zase ty nešťastné překlepy…
Příspěvek upraven 16.02.13 v 19:38
Můžu něco dodat? Stařec z moře přišel s fousama od šlehačky a povídá, že ta kůra byla dobrá (teda, já ji také zakousla, ale neodvážila bych se to tu říct), to tam je, prosím pěkně, jen na parádu a že není sluníčko, ale…
ALE, což ji kandovat? Nebo kumkvát, nebo karambolu položit…
(No, koleduju si, na talíř se prý má dostat jen to, co je určeno ke konzumaci… a ještě se, kachna, sama napráskám.)
Tak to ukládám hned


Přesně pasuje do našeho repertoáru