Recept Židovský dort Pro Děti Bezlep Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Židovský dort

Úvod

Starý rodinný recept, získaný od bývalé kolegyně. Přes množství cukru vůbec není přeslazený a je vhodný i pro bezlepkovou dietu, jen je nutné zaměnit obyčejnou strouhanku za strouhanku z bezlepkového pečiva nebo sušenek. Díky jablíčkům neosychá. Jen vás prosím, abyste použili opravdu šlehačku a nedávali do ní nějaké ztužovače, které mění chuť.

Postup

Troubu vyhřejeme na 180°C. Hluboký plech vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme nebo vystříkáme olejem ve spreji.

V míse pečlivě smícháme všechny ingredience, „vlijeme“ na plech, lehce srovnáme povrch a pečeme asi 35 - 40 minut nebo až povrch jakoby praská (a vypadá trochu jako golem). Nespoléhejte na špejli, matlá se pořád.

Upečený dort necháváme na plechu.

Vychladlý dort zdobíme kopečkem šlehačky velikosti Everestu nebo jak má kdo rád.

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.02.13 vloženo
  • 3207x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 30 dkg strouhaných vlašských ořechů
  • 30 dkg cukru písek
  • 5 vajec
  • 4 - 5 jablek, oloupaných a nastrouhaných
  • 2 polévkové lžíce opravdu dobrého kakaa
  • 5 polévkových lžic strouhanky

Na ozdobení:

  • 2 - 3 kelímky 40% šlehačky (podle obliby)
  • hvězdičky nejsou nutné

Doporučená příloha

  • dobrá kávička nebo čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.02.13 14:46

Pokud se vám (dle fotky) zdá upečený dort nízký, můžete ušlehat bílky se špetkou soli do tuha a velmi opatrně je smísit s těstem.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Židovský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gmp
1603 příspěvků 02.03.13 16:46
/

Tam nechodim, zpátky je to do kopce :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 02.03.13 14:34

Až přijedeš do Prahy, koupíš 40% šlehačku hned u vás za rohem v Jana Masaryka, potraviny Blažek :-)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 17.02.13 22:01
technické muzeum

Hééézký, Casino, to je poklad! Jen bych, pokud jste to už neudělali (a vypadá to, že ano, ta zástrčka se mi zdá „moderní“, tak max. 60.léta, možná ještě mladší), vyměnila elektr. přívodní kabel.
Jinak jsou chlapec šikovná!
Připomněli mi, jak jsem si občas za odměnu směla koupit 1 (slovy jeden) čokoládový košíček s čistou šlehačkou v „mlíčňáku“ na náměstí. Bylo to dost drahý, takže jsem občas ustoupila a vyměnila kvalitu za kvantitu (něčeho jiného).
No jo, fakt asi nebyla šlehačka běžná. Možná to mělo něco společného s dojivostí a tedy i množstvím získané smetany. A protože „Z. Nejedlý sliboval, že i máslo bude…“, tak se to asi všechno vrhlo na máslo a na stůl soudruhům. A malá tlustá holčička utřela hubu. :mavam:
A tady jim ještě za ten exponát posílám jednu lahůdku, co jsem teď vylovila z vod hudebních:
 http://www.youtube.com/watch?…

Příspěvek upraven 18.02.13 v 00:14

 
tlustá bába
1209 příspěvků 17.02.13 21:43

Tak jsem si vyjela výpis z obchodního rejstříku, koupil je LACTALIS CZ, s. r. o., ale sídlo mají pořád v Kuníně, provozovnu v Zašové zrušili; adm. adresu a provoz mají v Martinově, kde ještě v prosinci hledali technologa. Jinou provozovnu jsem nenašla. Ale zatím mi to chutná.

 
casino
4469 příspěvků 17.02.13 21:34
"šlehačka ohřeje, rozpustí se v ní máslo"

Něco podobného je tady

 
tlustá bába
1209 příspěvků 17.02.13 21:09

Ohó, to jsou věci! No, ale šlehačku kupuji běžně (třeba BILLA), rychle se vyšlehá a krásně drží. Že by ji k vám nevozili? Tak už, holt, jen ta údernice.
Taky jsem se setkala s tím, že se šlehačka ohřeje, rozpustí se v ní máslo, pak se zas vychladí a myslím, že až druhý den se vyšlehá. A když se zároveň s máslem rozpustí čokoláda, tak je z toho pařížská. Ale nedělala jsem, lenora líná kupuje kelímky.
Teď jsem tu četla starší recept na Pražský koláč, dívky tam diskutovaly o technologii, několik jich pamatovalo původní chuť (jak si to v Praze kupovaly). Myslím, že s těmi 40% by také leccos vyřešily.

 
gmp
1603 příspěvků 17.02.13 20:47
-

Žel Mlékárna Kunín je už dneska jen značka. Mlíkárna byla kousek před Novym Kočičínem. Taková pěkná kapesní a co z ní vyšlo bylo báječné. Pak koupili Ostravský kombinát a teď myslim že se výroba přesunula do České Lípy.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 17.02.13 19:07

Mlékárna KUNÍN!!! Okres Nový Jičín, Moravskoslezský kraj!!! Červený obal.
Nebo zkus přesvědčit krávu údernici Zoju (nebo byla Zoja komsomolka a kráva jinak, no, teď nevím), aby dala. Můžeš před ní mávat pěticípou.
Jasně, že jsou kelímky jedlé - pro dobré zákazníky vyrobené z jedlého papíru, no né!!!
Jestli to nebude tím, že moje vykrajovátka dělají hvězdičky. Šalamounova pečeť je tohle: http://cs.wikipedia.org/…tar_of_David. svg
Hele, ale víš, že ta hvězda není tak stará, že byli Židé označováni kruhem? Promiň, já vím, že víš.
Ale KUNÍN nevíš! No, toto! :mavam:

 
gmp
1603 příspěvků 16.02.13 23:51
-

40% šlehačka, gde ji bereš? a ty kelímky se vstřebaj? Jestli židovské, tak máš úplně blbé hvězdy. Modrá šesticípá - Davidova / červená pěticípá - úplně jinej prorok.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.02.13 21:15

To víš, BIO se tehdy nenosilo! My toho snědli a v životě jsme si nic nemyli (nemyslím těla, ale ta nám byla myta) a hele, ta krása!
Vysoká, štíhlá blondýna, prudce inteligentní.

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.02.13 20:39

@tlustá bába :palec:
Jo, k těm mouchám… jsi mi připomněla, jak jsem dostala od maminky na zadek hned ve školce v šatně… a to jen proto, že jsem spolužákovi uvařila „knedlo-zelo-vepřo“ a on to VŠECHNO snědl… :oops:
Na vysvětlenou: knedlo = květy pammpelišek, zelo = hrst trávy, vepřo = jedna pěkně vypasená žížala :mrgreen:
Jemu chutnalo a já dostala vigec… :cert:
Přitom to bylo všechno BIO :nevim: :mrgreen: :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.02.13 20:13

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Híííííí, hihi! Chlápci, zejména někteří, jsou schopni dělat neuvěřitelné věci. Třeba jíst mouchy…
A což takhle, dát formičku do mrazáčku, ozdoba na pohár, jak víno. I když,,, zmrzlá brebera!!!
Když my jsme pořád ještě ve fázi krtečka a slunéčka sedmitečného a koko a pipi a haf, haf. Vřelý vztah k hnuskám nás teprve čeká. Ale, abych se předzásobila, že?! :lol:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.02.13 20:02

No, právě, je to děsně rafinované, ale musí to každý nejdřív ochutnat - a teprve pak ať si s tím dělá, co chce. Já to jíst nebudu. Ale fakt bych na tom neměnila ani chlup!
Měla jsem čest a hlavně drzost, to kdysi naservírovat 150 Židům z různých zemí. Pekli to samozřejmě profesionální pekaři podle tohoto receptu, který jsem taky nevymyslela, takže stoprocentní chlubení se cizím peřím.
Ale když vidíte, jak důstojní kmeti a dámy s nadělanými hlavinkami nahánějí po sále tlumočníka, aby vám sdělili, že tohle jim naposledy pekla maminka a pláčou, tak to s vámi zacvičí.
Takže, teď jsem změnila názor, lidi - A OPOVAŽTE SE S TÍM RECEPTEM ŠEREDIT! BUBUBU! A zelenej ksicht taky! Kalašnikov k tomu!
:mavam:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.02.13 19:52

@tlustá bába Koupila je někde po cca šesti kaček za kus, což by formička v domácích potřebách jistě stála víc a tohle je rychlé a ve finále skvělé :palec: Já je dělala s malinovou příchutí, jak říkám, holky byly nadšené :D
Já takhle používám na domácí čokoládu i ta plata z advenťáků - ale z těch staýc, kde ještě bývaly hezké tvary…
K té bábovce - jeden čas letěla u kolegů v bývalé práci moje modrá bábovka :mrgreen: Byla to obyčejná bábovka podle receptu na těsto zadělané limonádou (limonádová buchta)… já tam dala tu modrou, tuším se jmenovala divoká malina… Chlapi ji chtěli vždy na pondělí upéct a říkali jí Viagrovka :mrgreen:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.02.13 19:45

Jéžiš! To jsem viděla a přišlo mi to stejně hnusný, jako - nevím, jak se jmenovali, ale smrděli. Tohle mě tedy nenapadlo, použít formičky - no, vidíš a já tak pracně sháněla myši (sehnala, existují, ale jsou odporný).
Na večírek a pro milé kolegy jako dělaný (ta havěť). Fůůůůůůj! Nádhera!
Já jednou upekla fialovou bábovku a nechtěly to ani slepice!

 
goralka
271 příspěvků 16.02.13 19:43

Žiadne korenie? Som veľmi zvedavá, ale vyskúšanie musí počkať. Mládež má prázdniny a práve dnes odišla na lyžovačku. Ako inak, s maminými koláčmi - orechové - tri druhy. :D

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.02.13 19:36

@tlustá bába :mrgreen: Tak to se u nás stát nemůže… oni sice zbodnou vše, ale jakoukoli část citrusového plodu by odcvrnkali těsně před konzumací :mrgreen: Kandovanou kůr sní jen v biskupském chlebíčku nebo bábovce…
Mně se ale ten nápad s hvězdičkami z kůry moc líbí :palec:
Když jsme u zdobení… víš, co letí u dcery? Koupila si v plastové formičce jakýsi želatinový hmyz… formičky mi pak dala s tím, že je třeba využiju… a využila :mrgreen: Když měla slezinu v pokojíku s holkama, udělala jsem jim nepečený piškotový dortík - ony ho vždy chtějí předem… a ozdobila jsem jim to těmi potvorami, jsem je udělala z želatiny ochucené šťávou :mrgreen: Holky byly nadšené :palec: :mrgreen:
Musím někdy využít i při focení na Labužníka :mrgreen:

edit - zase ty nešťastné překlepy… :oops:

Příspěvek upraven 16.02.13 v 19:38

 
tlustá bába
1209 příspěvků 16.02.13 19:25

Můžu něco dodat? Stařec z moře přišel s fousama od šlehačky a povídá, že ta kůra byla dobrá (teda, já ji také zakousla, ale neodvážila bych se to tu říct), to tam je, prosím pěkně, jen na parádu a že není sluníčko, ale…
ALE, což ji kandovat? Nebo kumkvát, nebo karambolu položit…
(No, koleduju si, na talíř se prý má dostat jen to, co je určeno ke konzumaci… a ještě se, kachna, sama napráskám.) :zed:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.02.13 16:20

Tak to ukládám hned :palec: :potlesk:
Přesně pasuje do našeho repertoáru :kytka: :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz