Recept Zelenina pečená s zaatarem s česnekovou omáčkou Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelenina pečená s zaatarem s česnekovou omáčkou

Úvod

Jednoduchá příloha, která může posloužit i jako hlavní jídlo. U nás doprovodila skvělé dandiny kotlety Chuaracha.

Zaatar je směs koření, používaná v arabské kuchyni, většinou se jedná o sušený tymián, sezamová semínka, sumac a sůl, variant je ale víc.

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Mrkev, brambory a sladké brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme podélně na přibližně stejně dlouhé a silné kusy. Dáme je na hlubší plech, pokapeme olejem, opepříme a hustě posypeme zaatarem. Promícháme, aby se zelenina dobře obalila kořením, posypeme nasekaným česnekem a pečeme, dokud není zelenina měkká, což trvá přibližně 30 minut.

Mezitím si nakrájíme cuketu na stejné podlouhlé kousky a opečeme ji na pánvi. Přidáme k zelenině až na konci pečení, aby nebyla příliš rozměklá.

Na omáčku rozšleháme žloutek se solí a rozmačkaným česnekem, pomalu přilejeme olej a nakonec vmícháme kysanou smetanu a pepř.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.12 vloženo
  • 5455x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 40 minut

Ingredience

  • Mrkev
  • Brambory
  • Sladké brambory
  • Cuketa
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • Sůl, pepř, olivový olej, zaatar
  • Omáčka (asi na 4 porce):
  • 1 žloutek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř (dala jsem červený)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kysané smetany

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 11.02.12 17:08

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

zébulon 11.02.12 16:24

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Zelenina pečená s zaatarem s česnekovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
midla
266 příspěvků 14.02.12 09:40

Dobře jste mě inspirovaly ! Včera k večeři bez doprovodu jakéhokoli masa. Místo zátaru jsem na horké sádlo dala tymián (made in moje zahrada), sezamová semínka, přihodila trochu horkého koření (made in doporučení wydra) a s tím upekla zeleninu ve složení brambory, červená řepa, celer, mrkev, cibule, česneku a jednu velkou kapii přihodila ke konci. V doprovodu tvarohu s medvědím česnekem to byla výborná večere. Sladké brambory zkusím taky někdy, ale nevím jestli by nám takto chutnaly.
Zátar mi přivezli z trhu z Jeruzaléma, ale nechutnal mi ani nevoněl, připadal mi nějaký zatuchlý… :nevim: ale takhle to bylo výborné.

 
babi
6360 příspěvků 12.02.12 19:03

zebulko, mne ses take zavdecila timto receptem. U sladkych brambor bych rada upozornila na nesrovnalost mnozi casto delaji a to je, ze je davaji na jednu kupu s yam http://cs.wikipedia.org/…%A1tov%C3%A1 a pritom jsou to rozlicne hlizy. Sladke brambory jsou po strance vyzivy hodnotnejsi, hlavne pro diabetiky. Osobne je mam rada v japonskem sushi. Za'atar si pripravuji tak jako u receptu http://www.labuznik.com/…enim-zahtar/ ,avsak i kdyz pecenou zeleninu s ruznymi bylinkami mam casto, pouzit za'atar a k tomu pikantni cesnekovou omacku me zatim nenapadlo. Dekuji za napad…

 
wydra  12.02.12 17:33

Vzdyt ja taky bataty nkupuju, nechutnaj mi. Ale hodne pouzivam dyne a cukety, miluju ceske brambory a na ctvrtky cibuli. Bezvadna je kombinace bile a cervene.
Ten zaatar prave nevim, ktery to je, co mi nejede. Ale uz poznam pohledem . Mozna ten oblibeny je s koprem.

 
zébulon  12.02.12 16:29

Mas pravdu, wydruse, je to variabilni - ja to tentokrat poprve zkusila s temi sladkymi brambory. Ale jestli nemas rada mrkev, nepojedou ti asi ani pecene sladke brambory. Ja jsem je taky musela hodne macet v tom cesnekovym sosu. Ve Farahu maji ten vazeny zaatar hodne tymianovo oreganovy, to mi taky chutna.

 
wydra  11.02.12 17:13

Zebu, tu pecu kazdy tyden skoro, menim bylinky i zeleniny. Tu mrkev tolik nemusim, ale je tam take. Rada dam kousek repy a celeru. Ted se tesim na brambory s fenyklem. Posledni byla s rozmarynem cerstvym a bylinkama - smesi - susenyma. K tomu rada salat, ledak, okurka, cerne olivy, zakysanka doprostred a tu posypu zaatarem a pokapu citronovym olejem. S tou zeleninou je to skvele jidlo. Ani maso nechybi ! Je to hodne variabilni a dobre jidlo. :mavam:
Zaatar dochazi, musim do Myslikovy pro dalsi. Tam maji zarucene ten dobry. Jeden druh mi nechutna.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz