Recept Zelenina pečená s zaatarem s česnekovou omáčkou Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zelenina pečená s zaatarem s česnekovou omáčkou

Úvod

Jednoduchá příloha, která může posloužit i jako hlavní jídlo. U nás doprovodila skvělé dandiny kotlety Chuaracha.

Zaatar je směs koření, používaná v arabské kuchyni, většinou se jedná o sušený tymián, sezamová semínka, sumac a sůl, variant je ale víc.

Postup

Troubu předehřejeme na 180°C.

Mrkev, brambory a sladké brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme podélně na přibližně stejně dlouhé a silné kusy. Dáme je na hlubší plech, pokapeme olejem, opepříme a hustě posypeme zaatarem. Promícháme, aby se zelenina dobře obalila kořením, posypeme nasekaným česnekem a pečeme, dokud není zelenina měkká, což trvá přibližně 30 minut.

Mezitím si nakrájíme cuketu na stejné podlouhlé kousky a opečeme ji na pánvi. Přidáme k zelenině až na konci pečení, aby nebyla příliš rozměklá.

Na omáčku rozšleháme žloutek se solí a rozmačkaným česnekem, pomalu přilejeme olej a nakonec vmícháme kysanou smetanu a pepř.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.02.12 vloženo
  • 5619x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 40 minut

Ingredience

  • Mrkev
  • Brambory
  • Sladké brambory
  • Cuketa
  • 2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
  • Sůl, pepř, olivový olej, zaatar
  • Omáčka (asi na 4 porce):
  • 1 žloutek
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř (dala jsem červený)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kysané smetany

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 11.02.12 17:08

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

zébulon 11.02.12 16:24

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Zelenina pečená s zaatarem s česnekovou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
midla
266 příspěvků 14.02.12 09:40

Dobře jste mě inspirovaly ! Včera k večeři bez doprovodu jakéhokoli masa. Místo zátaru jsem na horké sádlo dala tymián (made in moje zahrada), sezamová semínka, přihodila trochu horkého koření (made in doporučení wydra) a s tím upekla zeleninu ve složení brambory, červená řepa, celer, mrkev, cibule, česneku a jednu velkou kapii přihodila ke konci. V doprovodu tvarohu s medvědím česnekem to byla výborná večere. Sladké brambory zkusím taky někdy, ale nevím jestli by nám takto chutnaly.
Zátar mi přivezli z trhu z Jeruzaléma, ale nechutnal mi ani nevoněl, připadal mi nějaký zatuchlý… :nevim: ale takhle to bylo výborné.

 
babi
6360 příspěvků 12.02.12 19:03

zebulko, mne ses take zavdecila timto receptem. U sladkych brambor bych rada upozornila na nesrovnalost mnozi casto delaji a to je, ze je davaji na jednu kupu s yam http://cs.wikipedia.org/…%A1tov%C3%A1 a pritom jsou to rozlicne hlizy. Sladke brambory jsou po strance vyzivy hodnotnejsi, hlavne pro diabetiky. Osobne je mam rada v japonskem sushi. Za'atar si pripravuji tak jako u receptu http://www.labuznik.com/…enim-zahtar/ ,avsak i kdyz pecenou zeleninu s ruznymi bylinkami mam casto, pouzit za'atar a k tomu pikantni cesnekovou omacku me zatim nenapadlo. Dekuji za napad…

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.12 17:33

Vzdyt ja taky bataty nkupuju, nechutnaj mi. Ale hodne pouzivam dyne a cukety, miluju ceske brambory a na ctvrtky cibuli. Bezvadna je kombinace bile a cervene.
Ten zaatar prave nevim, ktery to je, co mi nejede. Ale uz poznam pohledem . Mozna ten oblibeny je s koprem.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.12 16:29

Mas pravdu, wydruse, je to variabilni - ja to tentokrat poprve zkusila s temi sladkymi brambory. Ale jestli nemas rada mrkev, nepojedou ti asi ani pecene sladke brambory. Ja jsem je taky musela hodne macet v tom cesnekovym sosu. Ve Farahu maji ten vazeny zaatar hodne tymianovo oreganovy, to mi taky chutna.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.12 17:13

Zebu, tu pecu kazdy tyden skoro, menim bylinky i zeleniny. Tu mrkev tolik nemusim, ale je tam take. Rada dam kousek repy a celeru. Ted se tesim na brambory s fenyklem. Posledni byla s rozmarynem cerstvym a bylinkama - smesi - susenyma. K tomu rada salat, ledak, okurka, cerne olivy, zakysanka doprostred a tu posypu zaatarem a pokapu citronovym olejem. S tou zeleninou je to skvele jidlo. Ani maso nechybi ! Je to hodne variabilni a dobre jidlo. :mavam:
Zaatar dochazi, musim do Myslikovy pro dalsi. Tam maji zarucene ten dobry. Jeden druh mi nechutna.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz