Recept Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Postup

Postup:
Kachnu očistíme (vytaháme špičky a zbytky peří), opláchneme ve studené vodě a osušíme. Naporcujeme na čtyři díly. Prsa a stehna propícháme dřevěnou špejlí a lehce poprášíme v hladké mouce. V hrnci na sucho popustíme slaninu, přidáme sádlo a opečeme kachní maso. Opékáme z obou stran nejprve kůží dolů, na zlatavou barvu. Hotové osolíme a dáme stranou. Na zbylém výpeku orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme divoké koření, část brusinek, cukr a podlijeme červeným vínem. Svaříme skoro do sucha a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme a opatrně vložíme opečené kachní maso a snítku tymiánu. Dusíme zakryté ve vyhřáté troubě při 180°C do měkka. Hotové kachní maso vyjmeme a dáme do mělké pečící nádoby. Šťávu svaříme na potřebné množství, prolisujeme a přes jemné sítko na maso. Krátce zapečeme v troubě na 200°C na zlatavou kůrčičku.
Na pánvi popustíme máslo a třtinový cukr. Přidáme jablka, brusinky, doplníme hřebíčkem, badyánem. Zastříkneme bílým vínem nebo kapkou jablečného kalvádosu a krátce podusíme. Šťávu z ovoce sváříme skoro do sucha a vrátíme do ní ovoce, které ještě teplé navršíme na pečené kachní maso. Samozřejmě nezapomeneme vyndat badyán s hřebíčkem.

Postup na kroketovou hrušku:
Oloupané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Slijeme a necháme vychladnout. Do mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory a osolíme. Doplníme moukou, bramborovým škrobem, vaječným žloutkem a muškátovým oříškem. Bramborovou hmotu prsty promícháme. Navlhčenou rukou vytvarujeme hrušky, které opatrně obalíme strouhankou, vpíchneme hřebíček (jako bubák – stopka) a dáme do mrazáku na chvilku zatáhnout - zamrazit. Před smažením si rozehřejeme olej, krokety ještě zatuhlé prohodíme opět v proseté strouhance a smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Například 5×5 cm se smaží zhruba 3–4 minuty. Čím větší kroketa – tím delší smažení, počítejte též, že když budete mít brambory řídké, budete muset přidat i více mouky a to není dobré! Proto je lepší, když jsou brambory moučné a nerozvařené.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.07.17 vloženo
  • 727x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • - 1x středně velká kachna cca 1,5kg
  • - 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • - 1x polévková lžíce kachního sádla možno vepřové
  • - 1x lžíce změklého másla
  • - 100 g očištěného a nakrájeného na plátky celeru
  • - 100 g petržele
  • - 100 g mrkve
  • - 2x menší cibule pokrájené najemno
  • - 400 ml červeného vína
  • - 1x polévková lžíce hladké mouky
  • - 1x polévková lžíce třtinového cukru
  • - 1x bobkový list
  • - 5x zrníček nového koření s celým pepřem
  • - 4x větvička tymiánu
  • - 400 ml kachního nebo kuřecího vývaru
  • - 2x jablka očištěná a nakrájená na kostičky
  • - 150 g mražených nebo kompotovaných brusinek
  • - 2x hřebíček s jedním badyánem
  • - 20 ml bílého vína kalvádosu
  • - sůl
  • Ingredience na kroketovou hrušku:
  • - 1 kg oškrábaných celých brambor
  • - 1–2 x žloutek
  • - 100 g hrubé mouky
  • - 100 g dětské krupičky
  • - 1x polévková lžíce bramborového škrobu
  • - rostlinný olej na smažení
  • - strouhanka na obalení
  • - hřebíček
  • - špetka muškátového oříšku
  • - sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3826 příspěvků 04.07.17 21:57

@birkana
Roztomilá je ta hruštička, super nápad. Jako stopku po usmažení bych tam zapíchla asi malou větvičku tymiánu - nebo klidně stopku z hrušky :mrgreen:
Hezky by vypadala i jedna rozkrojená a místo jadřince třeba dýňová semínka…

Hezká variace by byla kachní prsa na pánvi na medium, výpek odvařit červeným vínem. Podávat po mírném odležení nakrájené na plátky. A ovocnou „omáčku“ dle receptu.

Příspěvek upraven 04.07.17 v 22:00

 
birkana
1671 příspěvků 04.07.17 19:35

Mně se ten recept líbí a za dva týdny jej hodlám realizovat. Kladně hodnotím, že nejsou použity komerčně vyráběné komponenty typu masox a spol. Jen to „šéfovské“ logo na fotce kalí celkový dojem. Proto předběžně dávám receptu(!) *****, fotka by zasloužila retuš :cert:.

 
Putin
57 příspěvků 04.07.17 09:57

To je business, nový majitel chce vydělávat a získal sponzora ve Vodňanském kuřeti. Ty časy, kdy Labužník byl nevýdělečný jsou dávno pryč a s nimi i dlouhá řada členů. S tím se musíte nebo nemusíte smířit a odejít.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Cuketové placky Cuketové placky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz