Recept Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Postup

Postup:
Kachnu očistíme (vytaháme špičky a zbytky peří), opláchneme ve studené vodě a osušíme. Naporcujeme na čtyři díly. Prsa a stehna propícháme dřevěnou špejlí a lehce poprášíme v hladké mouce. V hrnci na sucho popustíme slaninu, přidáme sádlo a opečeme kachní maso. Opékáme z obou stran nejprve kůží dolů, na zlatavou barvu. Hotové osolíme a dáme stranou. Na zbylém výpeku orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme divoké koření, část brusinek, cukr a podlijeme červeným vínem. Svaříme skoro do sucha a zalijeme kuřecím vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme a opatrně vložíme opečené kachní maso a snítku tymiánu. Dusíme zakryté ve vyhřáté troubě při 180°C do měkka. Hotové kachní maso vyjmeme a dáme do mělké pečící nádoby. Šťávu svaříme na potřebné množství, prolisujeme a přes jemné sítko na maso. Krátce zapečeme v troubě na 200°C na zlatavou kůrčičku.
Na pánvi popustíme máslo a třtinový cukr. Přidáme jablka, brusinky, doplníme hřebíčkem, badyánem. Zastříkneme bílým vínem nebo kapkou jablečného kalvádosu a krátce podusíme. Šťávu z ovoce sváříme skoro do sucha a vrátíme do ní ovoce, které ještě teplé navršíme na pečené kachní maso. Samozřejmě nezapomeneme vyndat badyán s hřebíčkem.

Postup na kroketovou hrušku:
Oloupané a omyté brambory uvaříme ve slané vodě do měkka. Slijeme a necháme vychladnout. Do mísy nastrouháme na jemném struhadle brambory a osolíme. Doplníme moukou, bramborovým škrobem, vaječným žloutkem a muškátovým oříškem. Bramborovou hmotu prsty promícháme. Navlhčenou rukou vytvarujeme hrušky, které opatrně obalíme strouhankou, vpíchneme hřebíček (jako bubák – stopka) a dáme do mrazáku na chvilku zatáhnout - zamrazit. Před smažením si rozehřejeme olej, krokety ještě zatuhlé prohodíme opět v proseté strouhance a smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě oleje dozlatova. Například 5×5 cm se smaží zhruba 3–4 minuty. Čím větší kroketa – tím delší smažení, počítejte též, že když budete mít brambory řídké, budete muset přidat i více mouky a to není dobré! Proto je lepší, když jsou brambory moučné a nerozvařené.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.07.17 vloženo
  • 681x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • - 1x středně velká kachna cca 1,5kg
  • - 100 g anglické slaniny nakrájené na kostičky
  • - 1x polévková lžíce kachního sádla možno vepřové
  • - 1x lžíce změklého másla
  • - 100 g očištěného a nakrájeného na plátky celeru
  • - 100 g petržele
  • - 100 g mrkve
  • - 2x menší cibule pokrájené najemno
  • - 400 ml červeného vína
  • - 1x polévková lžíce hladké mouky
  • - 1x polévková lžíce třtinového cukru
  • - 1x bobkový list
  • - 5x zrníček nového koření s celým pepřem
  • - 4x větvička tymiánu
  • - 400 ml kachního nebo kuřecího vývaru
  • - 2x jablka očištěná a nakrájená na kostičky
  • - 150 g mražených nebo kompotovaných brusinek
  • - 2x hřebíček s jedním badyánem
  • - 20 ml bílého vína kalvádosu
  • - sůl
  • Ingredience na kroketovou hrušku:
  • - 1 kg oškrábaných celých brambor
  • - 1–2 x žloutek
  • - 100 g hrubé mouky
  • - 100 g dětské krupičky
  • - 1x polévková lžíce bramborového škrobu
  • - rostlinný olej na smažení
  • - strouhanka na obalení
  • - hřebíček
  • - špetka muškátového oříšku
  • - sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zapečená kachna s brusinkami a jablky, bramborová kroketová hruška

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3815 příspěvků 04.07.17 21:57

@birkana
Roztomilá je ta hruštička, super nápad. Jako stopku po usmažení bych tam zapíchla asi malou větvičku tymiánu - nebo klidně stopku z hrušky :mrgreen:
Hezky by vypadala i jedna rozkrojená a místo jadřince třeba dýňová semínka…

Hezká variace by byla kachní prsa na pánvi na medium, výpek odvařit červeným vínem. Podávat po mírném odležení nakrájené na plátky. A ovocnou „omáčku“ dle receptu.

Příspěvek upraven 04.07.17 v 22:00

 
birkana
1667 příspěvků 04.07.17 19:35

Mně se ten recept líbí a za dva týdny jej hodlám realizovat. Kladně hodnotím, že nejsou použity komerčně vyráběné komponenty typu masox a spol. Jen to „šéfovské“ logo na fotce kalí celkový dojem. Proto předběžně dávám receptu(!) *****, fotka by zasloužila retuš :cert:.

 
Putin
53 příspěvků 04.07.17 09:57

To je business, nový majitel chce vydělávat a získal sponzora ve Vodňanském kuřeti. Ty časy, kdy Labužník byl nevýdělečný jsou dávno pryč a s nimi i dlouhá řada členů. S tím se musíte nebo nemusíte smířit a odejít.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz