Recept Vídeňská pažitková omáčka Pra

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vídeňská pažitková omáčka

Postup

Rozmixovat žloutky, mléko a chleba do hladka. Nalít do misky, zamíchat dovnitř majonézu a kyselou smetanu. Přidat ocet podle chuti a osolit a opepřit. Zamíchat dovnitř pažitku.

Recept je z kategorií: Studené omáčky

Nahlásit recept

  • 10.06.02 vloženo
  • 12194x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • žloutky z šesti na tvrdo uvařených vajec
  • 1/4 hrnku mléka (60 ml)
  • 5 krajíčků bílého toustoveho chleba bez kurky
  • 1 hrnek majonézy (250 ml)
  • 1/2 hrnku kysele lehké smetany (125 ml)
  • 1/3 hrnku octa z bílého vína, (90 ml, nebo podle chuti)
  • sůl a bílý pepř podle chuti
  • pažitka na jemno posekaná (asi 4 lzice)

Doporučená příloha

  • Vídeňský Tafelspitz nebo jiné teplé, nebo studené maso.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vídeňská pažitková omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gabi
551 příspěvků 12.02.12 10:48

v niektorych oblastiach zapadneho Slovenska sa robievala podobna omacka aj na svadobnu hostinu…ale chrenova…na 5 rozkov sa dava liter silneho slepacieho vyvaru, 3-4 zltka, chren, mast alebo vypek z masa…rozky sa rozmacaju vo vyvare, pridaju sa k nim zltka a vsetko sa za staleho slahania povari…nakoniec sa prida vypek z masa alebo mast a do odstaveneho struhany chren…dochuti sa ciernym korenim a solou…niekde sa pridava do omacky aj trochu slahackovej smotany

babi
6360 příspěvků 12.02.12 00:47

uz se mi stalo nekolikrat, ze recept se casem nejak rozsteloval…v tomto pripade sestka pro pocet porci utekla dolu. Pridala jsem hodnoty v ml. Chleb by se mel namocit v polevce po uvareni hoveziho a potom vymacka. Muze se namocit do mleka, avsak to mleko se musi uschovat do omacky. Ocet do omacky zajiste patri! Mohla jsem napsat recept velice podrobne…zloutky se pasiruji sitem atd. Dalsi omacka se pripravuje z krenu.

di
2451 příspěvků 11.02.12 18:50

:-) ;-)
Nebo prostě zkuste hledat šnytlíkovou omáčku, „Schnittlauch sauce“, jak jsem se tak koukala, receptů je dost a některé i použitelné (ale kupodivu je tam vždycky ten chleba. Pokud jde o ten Paulusův recept, podle mě tam zapomněl napsat olej.).
P.S. Při tomhle hledání jsem našla jeden celkem pěkný blog o jídle, zatím jsem ovšem prozkoumala jen první stránku, která se mi celkem pozdává, dál to možná bude horší, nevím: http://turbohausfrau.blogspot.com/

casino
4488 příspěvků 11.02.12 18:38

di, tak Vám pěěěkně děkuji za ten odkaz :) :twisted:

…to abych se zde autorce omluvil :oops: ; vypadá to, že v Rakousku 3 kg masa/4 osůbky je asi normální a tomu by odpovídalo i to množství pažitkové omáčky zde v receptu uvedené… :think: …a to mléko s octem asi také není mimo rámec jejich chutí (já mám recept bez mléka :think: )

di
2451 příspěvků 11.02.12 16:23

Teď byl recept od Pauluse v pátek v Lidovkách (v Magazínu LN), možná to mají i na webu?
Po pauze - tak jsem se koukala, zatím nemají; ale počítám, že to tam někdy příští týden dají.
Po další pauze - přepisuju z LN: „Pažitková omáčka, která k tafelspitzu neodmyslitelně patří, se v Rakousku dělá z toastového chleba namočeného v polévce,“ vysvětluje Roman Paulus a přidává stručný recept: „Chléb se rozmixuje, přidají se vařená vejce a syrové žloutky a utočí se majonéza; nakonec se vmíchá usekaná pažitka.“ Ač zní spojení chlebová majonéza podivně, chutná skvěle a díky použitému vývaru má omáčka i správnou konzistenci. - konec citace
P.S. Po editaci - tady jsem našla tu omáčku jinak, ale je to jen takový nástřel, jedna z prvních věcí, které na mě při hledání vyskočily: http://www.salzkammergut.at/…mmergut.html

Příspěvek upraven 11.02.12 v 16:26

casino
4488 příspěvků 11.02.12 15:41

No, hotovím se na Tafelspitz takže pátrám ffšude možně, a možná budu za chytré jako rádio :)
„5 krajíčků bílého chleba bez kurky“ - je lépe před mixováním namočit v polévce, (tady asi ve mléce)

…a jak tak koukám na kvanta ingrediencí, tak to vidím na tři porce pro Polyféma :) …pokud má tedy rád mlíko s voctem :think: :mrgreen:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Bazalkové máslo

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz