Recept Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

mrtvola Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

"... Proto vám teď poradím několik takových jídel, která budou po včerejších husích játrech a drůbeži znamenitým odpočinkem. Dík těmto jídlům půjdete silvestrovské večeři s lehkým srdcem a v dobré formě vstříc: Smažené brambory hojně ozdobené řeřichou. Rajská jablíčka na smetaně s bramborovou kaší. Hrubě posekaný špenát, oblitý rajskou omáčkou. Rýže po kreolském způsobu, se šťovíkem připraveným jako špenát. Pilaff se žampiony. Smažený hlávkový salát, ozdobený rozsekanou červenou řepou. Nudle se špenátem. Vařená mrkev s hlávkovým salátem. Smažená brukev s opékaným chlebem. Hříbky s holandskou omáčkou. Vidíte, kolik jich je a kolik se jich dá jen při trošce představivosti ještě vymyslit! Ano - namítnete -, ale jak z nich udělat celou večeři? I to jde - a dokonce velmi snadno. Podívejte se, řeknu vám, co budu mít zítra k večeři. Tato večeře nebude levná - už proto, že jsem pozval několik přátel, abychom toto vegetariánské pokání oslavili pohromadě: Zeleninová polévka s rýží. Dušené hříbky s řeřichou. Ananas se šlehačkou. Ovoce. ..." Tolik tedy pan Edouard de Pomiane ve svém Veselém umění kuchařském, které v češtině vydal v Praze pan Borový r. 1937. Inu, časy se mění. Ale tolik zase ne ;)).

Recept je z kategorií: Zábavné recepty

Nahlásit recept

  • 29.12.08 vloženo
  • 4257x zobrazeno

Ingredience

  • "... Už opravdu nemohu. Musil jsem přijmout pozvání na tři štědrovečerní večeře. Při té první jsem si vzal ode všeho jen na košt, při druhé jsem se najedl a při třetí mně už nebylo dobře. Proto dnes vám při nejlepší vůli nemohu vyprávět o složité kuchyni, ba ani o kuchyni prosté. Mám totiž v úmyslu stát se na nějaký ten den vegetariánem a jíst zeleninu uvařenou ve vodě a syrové ovoce..."
  • "...Ale mít výčitky svědomí nestačí, je nutno se kát. A pokáním labužníků je přinejmenším vegetariánská dieta - ne-li půst úplný. Zrovna Vás vidím, jak jste protáhli obličej. Všichni se už vidíte, jak padáte do mdlob vysílením..."

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.1.12 12:30

Zaujala me kombinace hribku s rerichou. Jak to ale udelat, az budu mit ty hribky, abych si na to vzpomnela!? Upominku do mobilu? :lol: Ale co kdyz je zrovna ten den nenajdu!? Na lednici listecek? V tech uz se sama nevyznam. Snad jen mit po ruce porad rerichu. Jenze tu zase zapominam zalejt.
Ty hribky vidim tedy blede. Papa, hribky s rerichou :mavam:

Alis
2617 příspěvků 16.1.12 11:42

Vytahuji na světlo pro hezké počtení a pro inspiraci :-)

Jsem tu na labu asi jediná, co pana Pomiana ještě nečetla :-(

Jeho návrh na večeři s přáteli se mi moc líbí, jen hříbky bych s rýží a polévku bez rýže, ananas bez šlehajdy.

Ale pan Pomian by zasloužil vycinkat: Má totiž v úmyslu stát se na nějaký ten den vegetariánem a jíst zeleninu uvařenou ve vodě a syrové ovoce… a nabízí nám vegetariánskou alternativu - smažené brambory, smažený hlávkový salát a smaženou brukev s opékaným chlebem :-D

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Milá Jau, už jsem o tom přemýšlela, takže jakmile bude chvilka, asi to prubnu. Všem hezký nový rok!

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana- Landospand

A co využít deníček? Já děsně ráda čtu ;-)

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Jo, se švagrovou zažívám hodně veselých chvilek. Ale už zapadly v běhu dějin. Ta hlava, ta hlava. Tato byla čerstvá a k vánočnímu času sedla. Škoda, že vám nemůžu napsat historku: „O suprovní buchtě s krémem a čokoládovou polevou, igelitce plné mnou vypěstovaných plodin a půlce melounu“. Bylo by to nadlouho a mnozí by se zlobili, že to je mimo téma. Uvidíme, třeba se někdy šikne. Tak veselého silvestra!

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

…teda, ja mám slovenskú národnosť, ale začínam prenikať do krásy vášho jazyka…

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Landospandos, a neříkala „brýlemi“ ? :-) to by mohlo být taky zajímavé.....

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Hele, ja teda neviem ako Vy, ja švagrovou úplne chápem. Zá:,–(ne kapra smažím aj konzumujem s brýlemi…

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Že by až tak? Křupavý kapr po dalekozraku?

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

No já bych volila spíš opačný postup - brýlová nádivka v kapříkovi.....

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Landospandos, přemítám o chuťové atraktivitě brýlí. No, nejlepší asi budou, když v nich toho kapra usmažím, řekla bych, že nasáknou ten šmak. A pak rychle k jídlu. Než zase vyvětrají.

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Sláááva, lidé se smyslem pro humor a nadsázku ještě žijííííí!!!!!!!!!! Připomnělo mi to to včerejší posezení se švagrovou, jež pravila, že konzumace kapra, vzhledem k velkému počtu kostiček, jí dělá potíže, takže ho jí s brýlemi. Sami/y jistě uznáte, že to nešlo jen tak přejít, takže jsem jí na to odpověděla, že teda já kapra jím s bramborovým salátem :-)))

zlata
1200 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Óóch … pěkné.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

No, netřeba se poblít, je-li špenát oblit, že ;)?

Teprve teď mi došlo, že nadpis je jakési nezamýšlená „da-da“: po, po, po, pa, Po. A sakra, sakra…

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana-Landospando

Ale tam není na začátku „p“ :-)

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Já vám nevím, ale oblitý špenát čímkoliv bych si teda opravdu nedala. Něco mi říká, že by mi nebylo dobře před konzumací, natož po ní! Kdoví, jestli by z toho nebylo nakonec povánoční pokakání..:-)

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Jo, na tohohle pána je spolehnutí :).

Eja
3883 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vegetariánské povánoční pokání podle pana Pomiana

Rajská jablíčka na smetaně s bramborovou kaší - tak to bych si dala ( ostatní samozřejmě taky). Krása.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Chilli con carne Chilli con carne
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz