Recept Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

Postup

Nejprve dáme vařit oloupané a na malé kousky pokrájené brambory. Zatímco se vaří, nakrájíme na kostičky šunku a spolu s hráškem osmahneme na třetině másla (jenom zlehounka, tak, aby hrášek a šunka pochytila vůni másla). Zalijeme vývarem a hrášek uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme vejce natvrdo. Ze zbytku másla a z mouky uděláme moučné máslo a postupně ho zašleháváme do vývaru s hráškem a šunkou, pokud omáčka houstne moc rychle střídáme zašlehávání mouky se smetanou. Nakonec doředíme na požadovanou hustotu smetanou, podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme oloupaná a úhledně nakrájená vejce. Stranou si nechápe pár kousků vajec, ještě nám poslouží jako dekorace.

Na oleji osmahneme droboučce nakrájenou cibulku, přidáme žampióny a zlehka osolíme, aby houby pustily šťávu. Podusíme do měkka, podle potřeby podlijeme vodou.
Měkké brambory slijeme a podle našich zvyklostí vyrobíme bramborovou kaši, hlaďoučkou a takové hustoty, jakou máme nejraději. Do bramborové kaše jemně vmícháme žampiónovou směs.

Podáváme zdobené zelenou petrželkou a kouskem vejce, které jsme si nechali stranou.

Pozn. V této podobě se jedná o velmi jemné jídlo, vhodné pro děti, rekonvalescenty a milovníky jemných jídel. Pokrm si přímo říká o inspirativní obměny či dochucení, např.:

  • spolu se šunkou osmahnout na kostičky nakrájený lovecký salám (s citem, chuť salámu by neměla přebít ostatní chutě)
  • hrášek zaměnit za chřest (čerstvý nebo konzervovaný, v případě chřestu čerstvého je dobré použít vývar z chřestu namísto zeleninového vývaru)
  • zajímavé chuti (a jaksi slavnostního rázu) dosáhneme posypáním frikasé zlatavými plátky mandlí
  • dochutit můžeme špetičkou muškátového oříšku, čtyřbarevným pepřem, pikantnějším kořením
  • část vývaru můžeme zaměnit za bílé víno

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.02.09 vloženo
  • 2797x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 vajec
  • 200 g mraženého hrášku
  • 100 g šunky
  • 60 g mouky
  • 120 g másla
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • cca 1 kg brambor
  • cca 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 cibule
  • 200 g žampiónů
  • 1 PL oleje
  • petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 28.09.15 17:03

Alis, bylo to moc dobré. Sice to vypadá na první pohled složitě, ale není. Vychází to přesně na 4 hořáky sporáku a vše je hotové najednou. Přemohla jsem horečku, kašel a pocit že mne někdo zmlátil a nelitovala jsem…je mi výrazně lépe :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1140 příspěvků 29.09.15 17:34

Ejo, jsem na tom jako ty :(, vařím poctivou gulášovku, snad mne vzpruží :-)

 
Alis
2617 příspěvků 22.02.09 00:25
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, Soni,

je toho dost pro tebe i zdravého vládce Vysočiny :-))
Krásný víkend
 A.

 
noskovice
1322 příspěvků 21.02.09 20:21
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré-Alis,

mne taky „neni moc dobre“…!

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 20:12
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, holky moje

hrnce na sporáku už bublají :-))

 
anickav
2904 příspěvků 21.02.09 19:56
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

My tu s kámoškou sa cítime akosi nie v svojej koži, ideme na maródku…No?

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 19:41
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, Aničko,

ty potvůrko, řekla sis o to, příští recept od Alis bude její soté!!!

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 19:40
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, Mrtvolko,

to víš, jsem od přírody samaritán, nemocné a rekonvalescenty hýčkám :-)

 
anickav
2904 příspěvků 21.02.09 06:16
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

…aj jej soté je báseň!

 
mrtvola
1394 příspěvků 21.02.09 05:10
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

Alis, u tebe bych chtěla být rekonvalescentem!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz