Recept Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

Postup

Nejprve dáme vařit oloupané a na malé kousky pokrájené brambory. Zatímco se vaří, nakrájíme na kostičky šunku a spolu s hráškem osmahneme na třetině másla (jenom zlehounka, tak, aby hrášek a šunka pochytila vůni másla). Zalijeme vývarem a hrášek uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme vejce natvrdo. Ze zbytku másla a z mouky uděláme moučné máslo a postupně ho zašleháváme do vývaru s hráškem a šunkou, pokud omáčka houstne moc rychle střídáme zašlehávání mouky se smetanou. Nakonec doředíme na požadovanou hustotu smetanou, podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme oloupaná a úhledně nakrájená vejce. Stranou si nechápe pár kousků vajec, ještě nám poslouží jako dekorace.

Na oleji osmahneme droboučce nakrájenou cibulku, přidáme žampióny a zlehka osolíme, aby houby pustily šťávu. Podusíme do měkka, podle potřeby podlijeme vodou.
Měkké brambory slijeme a podle našich zvyklostí vyrobíme bramborovou kaši, hlaďoučkou a takové hustoty, jakou máme nejraději. Do bramborové kaše jemně vmícháme žampiónovou směs.

Podáváme zdobené zelenou petrželkou a kouskem vejce, které jsme si nechali stranou.

Pozn. V této podobě se jedná o velmi jemné jídlo, vhodné pro děti, rekonvalescenty a milovníky jemných jídel. Pokrm si přímo říká o inspirativní obměny či dochucení, např.:

  • spolu se šunkou osmahnout na kostičky nakrájený lovecký salám (s citem, chuť salámu by neměla přebít ostatní chutě)
  • hrášek zaměnit za chřest (čerstvý nebo konzervovaný, v případě chřestu čerstvého je dobré použít vývar z chřestu namísto zeleninového vývaru)
  • zajímavé chuti (a jaksi slavnostního rázu) dosáhneme posypáním frikasé zlatavými plátky mandlí
  • dochutit můžeme špetičkou muškátového oříšku, čtyřbarevným pepřem, pikantnějším kořením
  • část vývaru můžeme zaměnit za bílé víno

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.02.09 vloženo
  • 2716x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 vajec
  • 200 g mraženého hrášku
  • 100 g šunky
  • 60 g mouky
  • 120 g másla
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl
  • bílý pepř
  • cca 1 kg brambor
  • cca 100 g másla
  • 150 ml mléka
  • 1 cibule
  • 200 g žampiónů
  • 1 PL oleje
  • petrželka na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 28.09.15 17:03

Alis, bylo to moc dobré. Sice to vypadá na první pohled složitě, ale není. Vychází to přesně na 4 hořáky sporáku a vše je hotové najednou. Přemohla jsem horečku, kašel a pocit že mne někdo zmlátil a nelitovala jsem…je mi výrazně lépe :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1137 příspěvků 29.09.15 17:34

Ejo, jsem na tom jako ty :(, vařím poctivou gulášovku, snad mne vzpruží :-)

 
Alis
2617 příspěvků 22.02.09 00:25
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, Soni,

je toho dost pro tebe i zdravého vládce Vysočiny :-))
Krásný víkend
 A.

 
noskovice
1323 příspěvků 21.02.09 20:21
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré-Alis,

mne taky „neni moc dobre“…!

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 20:12
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, holky moje

hrnce na sporáku už bublají :-))

 
anickav
2904 příspěvků 21.02.09 19:56
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

My tu s kámoškou sa cítime akosi nie v svojej koži, ideme na maródku…No?

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 19:41
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, Aničko,

ty potvůrko, řekla sis o to, příští recept od Alis bude její soté!!!

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 19:40
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré, Mrtvolko,

to víš, jsem od přírody samaritán, nemocné a rekonvalescenty hýčkám :-)

 
anickav
2904 příspěvků 21.02.09 06:16
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

…aj jej soté je báseň!

 
mrtvola
1394 příspěvků 21.02.09 05:10
Re: Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré

Alis, u tebe bych chtěla být rekonvalescentem!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz