Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejprve dáme vařit oloupané a na malé kousky pokrájené brambory. Zatímco se vaří, nakrájíme na kostičky šunku a spolu s hráškem osmahneme na třetině másla (jenom zlehounka, tak, aby hrášek a šunka pochytila vůni másla). Zalijeme vývarem a hrášek uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme vejce natvrdo. Ze zbytku másla a z mouky uděláme moučné máslo a postupně ho zašleháváme do vývaru s hráškem a šunkou, pokud omáčka houstne moc rychle střídáme zašlehávání mouky se smetanou. Nakonec doředíme na požadovanou hustotu smetanou, podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme oloupaná a úhledně nakrájená vejce. Stranou si nechápe pár kousků vajec, ještě nám poslouží jako dekorace. Na oleji osmahneme droboučce nakrájenou cibulku, přidáme žampióny a zlehka osolíme, aby houby pustily šťávu. Podusíme do měkka, podle potřeby podlijeme vodou. Měkké brambory slijeme a podle našich zvyklostí vyrobíme bramborovou kaši, hlaďoučkou a takové hustoty, jakou máme nejraději. Do bramborové kaše jemně vmícháme žampiónovou směs. Podáváme zdobené zelenou petrželkou a kouskem vejce, které jsme si nechali stranou. Pozn. V této podobě se jedná o velmi jemné jídlo, vhodné pro děti, rekonvalescenty a milovníky jemných jídel. Pokrm si přímo říká o inspirativní obměny či dochucení, např.: - spolu se šunkou osmahnout na kostičky nakrájený lovecký salám (s citem, chuť salámu by neměla přebít ostatní chutě) - hrášek zaměnit za chřest (čerstvý nebo konzervovaný, v případě chřestu čerstvého je dobré použít vývar z chřestu namísto zeleninového vývaru) - zajímavé chuti (a jaksi slavnostního rázu) dosáhneme posypáním frikasé zlatavými plátky mandlí - dochutit můžeme špetičkou muškátového oříšku, čtyřbarevným pepřem, pikantnějším kořením - část vývaru můžeme zaměnit za bílé víno
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.9.15 17:03
Alis, bylo to moc dobré. Sice to vypadá na první pohled složitě, ale
není. Vychází to přesně na 4 hořáky sporáku a vše je hotové najednou.
Přemohla jsem horečku, kašel a pocit že mne někdo zmlátil a nelitovala
jsem…je mi výrazně lépe
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Vaječné frikasé s bramborovo-žampiónovým pyré
1150 příspěvků 29.9.15 17:34
Ejo, jsem na tom jako ty
, vařím poctivou gulášovku, snad mne
vzpruží 
je toho dost pro tebe i zdravého vládce Vysočiny
Krásný víkend
A.
mne taky „neni moc dobre“…!
hrnce na sporáku už bublají
2904 příspěvků 21.2.09 19:56
My tu s kámoškou sa cítime akosi nie v svojej koži, ideme na maródku…No?
ty potvůrko, řekla sis o to, příští recept od Alis bude její soté!!!
to víš, jsem od přírody samaritán, nemocné a rekonvalescenty hýčkám
2904 příspěvků 21.2.09 06:16
…aj jej soté je báseň!
Alis, u tebe bych chtěla být rekonvalescentem!