Recept Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

(Hodnoceno 4x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Úvod

Láska prochází žaludkem a kdo umí upéct dobrý tvarohový koláč, je milován. Snad žádný jiný moučník není tak oblíben, jako právě tento…

Postup

Těsto připravíme podle "základního předpisu":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=13051 . Vyložíme jím rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm. Předpečeme nejprve naslepo 15 minut bez nádivky (těsto ve formě překryjeme pečícím papírem a zatížíme směsí luštěnin). Utřeme dohromady tvaroh, cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, mouku, škrobovou moučku a žloutky. Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme zbývající cukr. Sníh spolu s rozpuštěným máslem opatrně zapracujeme do utřené nádivky. Naneseme na předpečené těsto a pečeme celkem 40 minut při teplotě 180° C. Koláč z formy vyklopíme ještě teplý a přeneseme ho na drátěnou podložku. Necháme úplně vychladnout. *Obměna:* Višně se šťávou z kompotu přivedeme k varu, zahustíme namočenou škrobovou moučkou a povaříme dohusta. Můžeme přisladit nebo přikyselit citronovou šťávou. (*na 500-700 g ovoce potřebujeme zhruba 100-170 g cukru a 3 lžíce škrobové moučky*). Pak za občasného promíchání necháme vychladit a rozetřeme na naslepo předpečený koláč. Pak přidáme tvarohový krém a upečeme podle shora uvedeného popisu. Čerpáno z tajných zdrojů :-) (1993).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 25.06.04 vloženo
  • 36641x zobrazeno

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 50 g cukru
  • 100 g másla
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek;
  • *Kromě toho:*
  • luštěniny na slepé pečení;
  • *Nádivka:*
  • 500 g tvarohu
  • 150 g cukru
  • 3 ČL vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 vrchovatá PL škrobové moučky
  • 7 žloutků
  • 7 bílků
  • 50 g cukru
  • 50 g rozehřátého másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

sliva78 07.04.14 16:37

Výborný!!! … moje dcerka Emilka (budou jí 2 roky) za mnou chodí a stále dokola opakuje: „ještě koláček, ještě koláček… prosíííím“ :-) A to už zblajzla 2 velký kusy. Ingredience jsem trošičku upravila, hlavně ten cukr, do těsta ždibec prdopeče a na těsto dala amarena višně, které jsem rozkrájela na kousíčky. Rozhodně nepeču naposledy… jde o rychlý recept, to mi vyhovuje.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Shira313 11.08.13 14:09

Cukru stačí dať asi dve tretiny

Odkaz na uvaření

Gurmánka 17.07.13 14:47

Epesní koláč. Ale souhlasím, že cukru je trochu moc, příště dám méně. Možná je to jenom pouze můj nezvyk. Ale velice chutnal.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

kacana 26.01.11 19:23

výborní koláč, obzvlášť v doplnění s višněmi, skutečná lahoda. bohužel tedy ten název asi neodpovídá realitě..:o)

Diskuse k receptu Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
gaburiatko
740 příspěvků 10.01.14 08:02
Eja

Nedavno som bola v jednej kaviarnicke a predavali tam cheescake v papierovych kosikoch, tak mozno keby to upecies v nich, tak by to mohlo byt bez cesta.

Eja
3854 příspěvků 17.07.13 18:01
Fotka

Gurmánko, je mi líto, ale původní fotka u receptu byla výrazně „jedlejší“ než tahle :,( :mavam:

jolana
5066 příspěvků 24.11.12 15:06

Alebo typicky nemecky Kasekuchen ktory nema chybu..v Nemecku ho naj robia v poredajniah Tchibo…robievam pretoze tvarohove vsetky bez ohladu narodnosti u nas idu.. nedavam skrob ale len za lyzicu muky, 1-2 Pl vanilkove pudingu v prasku a podstatne menej vajec..dva -tri..mam radsej ak je viac tvarohovy (tvaroh do neho ma byt jemny, odporucam ten nas typicky rozmixovat alebo prepasirovat)..cesto nepredpiekam, vylozim mensiu formu s vysokym okrajom cestom a plnky vela aby bola vyssia..na obrazku je zhora hnedy ci zlatavy neviem preco lebo inac ma normal farbu bielozltu..najviac vystizny, trefny a presne popisujuci Kasekuchen ma Marus..je to rozpravka.. :palec:
PS: v nemecku sa da kupit v obchodoch aj priamo namiesany skrob a bohvieco v sacku, co sa da uz len do nadivky..

kacana
7 příspěvků 26.01.11 19:23

výborní koláč, obzvlášť v doplnění s višněmi, skutečná lahoda. bohužel tedy ten název asi neodpovídá realitě..:o)

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Co myslíte, dala by se upéct jen ta nádivka? Jeden rohový kousek měl trochu vyšší vrstvu těsta, tak jsem snědla jen tu nádivku s jahůdkou a bylo to mňam. Asi to v neděli zkusím - ve skleněném pekáčku by se to asi nemělo moc přichytit a s těmi jahodami a jahodovou želatinou by to byl skvělý lehký moučník. Poreferuji, jak jsem dopadla.

airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Tak uz vim co bude na vikend, Vladi, dekuji za recept. Ma uzasny nazev a ja si na to potrpim - viz moje recepty na www.recepty.cz:-)))))))

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Na půlku jsem nakladla kousky jahod a lehce přetřela instantní želatinou s příchutí lesních jahod. Marus mne inspirovala, nedala jsem tam těch dalších 50 g cukru. Půlka bez jahůdek byl výborná, a ta půlka s jahůdkami DOKONALÁ. A to nejsem na sladké a hodně málo peču. Ale tohle stojí za to.

rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Uź si to bohužel nevybavuji, dělám s tvarohem jinak dost často..hmmm, prostě zkusím další pokus a uvidí se:-))

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Rosničko, na pečení čehokoli používám vždycky tvaroh zabalený ve staniolu, ty klasické kostky - ty ve vaničkách se na pečení podle mne nehodí, protože je
v nich moc vody. Nepoužila jsi ten ve vaničce ?

rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Prosím, jaký jsi použila tvaroh? Mě se sice kolač ve finále povedl (vážně je to mňamka), ale kdyz se to peklo, hodně se odpařovala voda ze syrové tvarohové náplně a trouba byla plná kouře…

Labužník marus02
58 příspěvků 25.01.09 03:43
Všichni padnou na zadek !

Tenhle recept bych nazvala receptem údivů - pustíte-li se do něj, neustále budete jen kroutit hlavou a podezřívat autora, zda si z vás nevystřelil… udělat těsto z tvrdého studeného másla, které spolu s moukou vytvoří jakousi zdánlivě neslučitelnou drobenku nejprve vypadá jako nemožné, ale CHCE TO VÝDRŽ a přesně dodržovat postup. Faktisch to funguje! Taky mě překvapilo, jak je těsta málo, placka do formy je docela tenká a na okraj už mi zbyly jen cca 2 cm. Překvapilo mě, že nádivky je strašně moc, takže ve formě pak přes těsto jakoby přetéká. Ale zázrak, všechno to vyšlo. Výsledkem je úžasný jemný, nadýchaná tvarohový koláč. Pohádka. Výsledek vypadá dost profícky. Sklidil neobvyklý úspěch. Snad jen - příště bych dala trošičku méně cukru, možná vynechat těch 50 g cukru do nádivky nakonec. Koláč je dobrý skonzumovat hned, protože do druhého dne se křehké těsto trochu promáčí (ale myslím, že s tím nikdo nebude mít problém!).

lin
90 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tvarohový koláč, kvůli kterému se lidé berou

Tak jsem ho upekla … trošku vylepšený, pod tvaroh jsem dala jako překvápko podušenou, pudinkem zahuštěnou rebarboru … a ani nevim, jak chutnal, nezbyl na mě ani drobeček :o) Takže nejspíš bude skvělý :o)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Štika na smetaně Štika na smetaně
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz