Recept Trvanlivá šťáva z květů černého bezu

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvedené množství vody převaříme a necháme vychladnout. Do velké nádoby, používám na to dřez , dáme květy černého bezu a na tenké plátky pokrájený citron, jadérka vyhodíme.Zalijeme vychladlou vodou a necháme 24 hodin vyluhovat. Výluh scedíme přes čistou utěrku a zamícháme do něho cukr, kyselinu citronovou , a proto aby se nám šťáva nekazila použijeme kyselinu ascorbovou nebo, máte-li, tak půl balení petolu.Když se rozpustí cukr, což trvá několik hodin, hotovou šťávu plníme do láhví, zavíčkujeme a uchováváme v chladnu a temnu. Šťáva je velmi lahodné chuti.
Podáváme s plátkem citronu a několika kostkami ledu v cukrem zdobené sklenici. Ředíme minerálkou nebo sodovkou.

Recept je z kategorií: Konzervace


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.06.08 vloženo
  • 41910x zobrazeno

Ingredience

  • 25 květů černého bezu
  • 2 citrony pokrájené na plátky
  • 2,5 l vody
  • 2,5kg cukru
  • 70g kyseliny citronové,já určuji množství spíše podle chuti
  • kyselina ascorbová, dávkování je uvedeno na obalu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.07.17 20:09

Ještě se nám zbláznil jeden z bezových keřů, a ač se blíží konec července a jeho kamarádi už mají krásné kuličky, které jen a jen začít tmavnout, vykvetlo na něm asi třicet květenství…
Takže jsem toho využila a ještě honem jednu várku sirupu udělala :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Trvanlivá šťáva z květů černého bezu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
laevis
1 příspěvek 29.05.12 08:32

Kyselina askorbová je vitamin C. Jako konzervant se používá kyselina sorbová.
Jinak dobrý recept, také šťávu dělám. Bez konzervantu není trvanlivá.

 
mrtvola
1394 příspěvků 27.05.09 05:08
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Vydržela mi do ledna, v chodbě ve špajzce. A potom odešla našimi krky, ne že by se zkazila ;).

 
sivakova
489 příspěvků 26.05.09 16:21
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Skladuji ve sklepě, vydrží opravdu i několik let. Zdraví Libuše.

 
toffo
244 příspěvků 26.05.09 13:20
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Já jsem nesterilizovala, proto jsem ho měla uložený v ledničce. Vařila jsem na zkoušku množství přesně podle receptu, proto nám dlouho nevydržel :) Přidávala jsem jen kyselinu citronovou.

 
esmeralda
4813 příspěvků 26.05.09 07:59
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Zrovna mi kvetou. To abych se do toho dala.

Mrtvolo, alergiky sice nemám, ale také se ráda vyhnu konzervantům.
Vydrží to? Jak dlouho? Je to třeba skladovat v ledničce?

 
alena45
588 příspěvků 26.05.09 04:38
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

myslím, že je trochu zavádzajúci názov. Asi by to mal byť sirup vzhľadom na to množstvo cukru. Až keď to zriedim vodou, nazvala by som to šťavou. Pri vyhľadávaní to pomôže, inak kvôli tomu budem kľudne spať…

 
mrtvola
1394 příspěvků 26.05.09 02:46
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Už chystám láhve. Vloni jsem dělala 20 litrových lahví a zájem byl tak obrovský, že letos budu muset zdvojnásobit. Doporučuju sterilovat v láhvích od juice se šroubovacím víčkem.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Dnes jsme otevřeli poslední láhev a pořád je báječný, i když byl kvůli rodinným alergikům beze všech konzervantů.

 
matutka
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Ahoj, sťávu připravuji třetí desítku let a musím souhlasit s pisatelkou ..zd.. opravdu to funguje bez chemie.

 
jaroslava.li
25 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Tento sirup dělám již dávno a abych se vyhnula chemii (protože nejvíce v rodinách pijí malé děti), nedávám žádný konzervant, naliji sirup do zavařovacích lahví a sterilizuji na 80-85 stupňů asi 25 min. Po otevření sklenice sirup přeliji do lahve a raději ukládám v lednici. Nikdy se mi nezkazil. Předpokládám, že takto vysokou teplotou nezničím většinu hodnot.

 
gemma
245 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Misko, kyselina askorbová je obyčejný c-vitamin.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.-Miska12

Není to dávno, co jsem viděla v Penny, tak to zkus máš-li možnost a Penny dostupné. Ahojky Jana

 
..zd..
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Každoročně dělám tohoto sirupu několik litrů, abych se vyhnula jajékoliv „chemii“ nechám hotový sirup prohřát v lahlích na 65-70 stupnů po dobu 15 minut. Vydrží do příští sezony

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu. Miska12.

Kyselina ascorbová (acidum ascorbicum) není nic jiného nez vitamin C. Takze jestlize dostanes nekde koupit (nejspís v lékárne) cistý vitamin C, problém by byl vyresen.

 
sivakova
489 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu - Miska12.

Vždy jsem tyto věci kupovala v drogerii. Pravda je, že již několik roků petol nebyl k sehnání. Pak prodávali kyselinu sorbovou a po té kyselinu ascorbovou. Když , tak se zeptej v drogerii co se prodává nyní. Jinak Ti opravdu neumím poradit. Zdraví Libuše.

 
Miska12
108 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Trvanlivá šťáva z květů černého bezu.

Ahoj.Mám problém.Nemúžu sehnat ve F-M ani kys.askorbovou ani petol.Nemůžu to nahradit nečím jiným?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Štika na smetaně Štika na smetaně
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz