Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sivakova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uvedené množství vody převaříme a necháme vychladnout. Do velké nádoby, používám na to dřez , dáme květy černého bezu a na tenké plátky pokrájený citron, jadérka vyhodíme.Zalijeme vychladlou vodou a necháme 24 hodin vyluhovat. Výluh scedíme přes čistou utěrku a zamícháme do něho cukr, kyselinu citronovou , a proto aby se nám šťáva nekazila použijeme kyselinu ascorbovou nebo, máte-li, tak půl balení petolu.Když se rozpustí cukr, což trvá několik hodin, hotovou šťávu plníme do láhví, zavíčkujeme a uchováváme v chladnu a temnu. Šťáva je velmi lahodné chuti. Podáváme s plátkem citronu a několika kostkami ledu v cukrem zdobené sklenici. Ředíme minerálkou nebo sodovkou.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
26.7.17 20:09
Ještě se nám zbláznil jeden z bezových keřů, a ač se blíží konec
července a jeho kamarádi už mají krásné kuličky, které jen a jen začít
tmavnout, vykvetlo na něm asi třicet květenství…
Takže jsem toho využila a ještě honem jednu várku sirupu udělala
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Trvanlivá šťáva z květů černého bezu
1 příspěvek 29.5.12 08:32
Kyselina askorbová je vitamin C. Jako konzervant se používá kyselina sorbová.
Jinak dobrý recept, také šťávu dělám. Bez konzervantu není trvanlivá.
Vydržela mi do ledna, v chodbě ve špajzce. A potom odešla našimi krky, ne že by se zkazila
.
490 příspěvků 26.5.09 16:21
Skladuji ve sklepě, vydrží opravdu i několik let. Zdraví Libuše.
Já jsem nesterilizovala, proto jsem ho měla uložený v ledničce. Vařila jsem na zkoušku množství přesně podle receptu, proto nám dlouho nevydržel
Přidávala jsem jen kyselinu citronovou.
4813 příspěvků 26.5.09 07:59
Zrovna mi kvetou. To abych se do toho dala.
Mrtvolo, alergiky sice nemám, ale také se ráda vyhnu konzervantům.
Vydrží to? Jak dlouho? Je to třeba skladovat v ledničce?
588 příspěvků 26.5.09 04:38
myslím, že je trochu zavádzajúci názov. Asi by to mal byť sirup vzhľadom na to množstvo cukru. Až keď to zriedim vodou, nazvala by som to šťavou. Pri vyhľadávaní to pomôže, inak kvôli tomu budem kľudne spať…
Už chystám láhve. Vloni jsem dělala 20 litrových lahví a zájem byl tak obrovský, že letos budu muset zdvojnásobit. Doporučuju sterilovat v láhvích od juice se šroubovacím víčkem.
Dnes jsme otevřeli poslední láhev a pořád je báječný, i když byl kvůli rodinným alergikům beze všech konzervantů.
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Ahoj, sťávu připravuji třetí desítku let a musím souhlasit s pisatelkou ..zd.. opravdu to funguje bez chemie.
25 příspěvků 25.1.09 03:43
Tento sirup dělám již dávno a abych se vyhnula chemii (protože nejvíce v rodinách pijí malé děti), nedávám žádný konzervant, naliji sirup do zavařovacích lahví a sterilizuji na 80-85 stupňů asi 25 min. Po otevření sklenice sirup přeliji do lahve a raději ukládám v lednici. Nikdy se mi nezkazil. Předpokládám, že takto vysokou teplotou nezničím většinu hodnot.
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Misko, kyselina askorbová je obyčejný c-vitamin.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Není to dávno, co jsem viděla v Penny, tak to zkus máš-li možnost a Penny dostupné. Ahojky Jana
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Každoročně dělám tohoto sirupu několik litrů, abych se vyhnula jajékoliv „chemii“ nechám hotový sirup prohřát v lahlích na 65-70 stupnů po dobu 15 minut. Vydrží do příští sezony
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Kyselina ascorbová (acidum ascorbicum) není nic jiného nez vitamin C. Takze jestlize dostanes nekde koupit (nejspís v lékárne) cistý vitamin C, problém by byl vyresen.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Vždy jsem tyto věci kupovala v drogerii. Pravda je, že již několik roků petol nebyl k sehnání. Pak prodávali kyselinu sorbovou a po té kyselinu ascorbovou. Když , tak se zeptej v drogerii co se prodává nyní. Jinak Ti opravdu neumím poradit. Zdraví Libuše.
108 příspěvků 25.1.09 03:43
Ahoj.Mám problém.Nemúžu sehnat ve F-M ani kys.askorbovou ani petol.Nemůžu to nahradit nečím jiným?