Recept Bezinkové víno II. Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

aneb Jak zavařovaly naše prababičky.

Letos jsem poprvé zkusila vařit z plodů černého bezu. Šťávu z květů děláme již pár let. Plody letos poprvé. A byla jsem moc a moc překvapená, jak je to dobré. Také jsem vyzkoušela pár receptů od vás zde na černý bez. Tento recept jsem ještě nezkoušela, spíš zkusím víno podle „pampelišky“, ale možná pro pobavení nás všech vkládám. Myslím, že pro naše zpracování bychom si tento níže vložený recept museli „trochu“ přizpůsobit.

Recept jsem nalezla při mém pátrání po zpracování černého bezu. Jedná se o jakousi zkopírovanou knížečku. Tyto kopie jsem tvořila cc před více než 20 lety. A tak není divu, že krajní listy chybí. Tudíž neznám původního autora. Přesto tato kopírovaná knížečka skrývá řadu zajímavých receptů.

Postup

OPIS přesně dle kuchařského sešitku:

Víno připravené z bobulek bezinkových má dobrou chuť. Připravuje se obyčejně ve velkém; v malém nestojí za to. V 50 litrech vody vaří se společně se 60 g zázvoru, 30 g nového koření, asi 13 kg dobře vyzrálých a stopiček zbavených bobulek bezinkových asi hodinu. Do větší nádoby nasype se 22 kg cukru, odvar se zcedí do něho a také šťáva ze zbylých bezinek vylisuje se k tomu. Pak se přidá 125 g čistého vinného kamene a vše ponechá asi 3 dny v klidu. Víno se vpraví do sudu, na jehož spodní otvor se položí cihla. Vždy po dvou dnech se jím zamíchá. Skončí-li kvas, přilijí se 2-3 litry čistého lihu anebo kořalky, sud se zazátkuje a ponechá asi 5 měsíců ve sklepě. Po této době stáčí se známým způsobem již čisté víno do lahví, jež se dobře zazátkují a ponechají se nejméně půl roku ležmo v klidu. Teprve pak lze víno píti.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 03.10.13 vloženo
  • 4579x zobrazeno

Ingredience

  • 50 litrů vody
  • 13 kg plodů černého bezu
  • 22 kg cukru
  • 125 g vinného kamene
  • 2-3 litry čistého lihu či kořalky
  • Koření:
  • 60 g zázvoru
  • 30 g nového koření
  • Všechny nádoby, sklepy a jiné dle textu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Bezinkové víno II.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Mrkvový salát Mrkvový salát

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz