Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Manana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Do uzavíratelné plastové krabičky vlijeme a vsypeme všechny suroviny (mandarinky i s tekutinou) až na šlehačku z dózy, promícháme, dobře uzavřeme víkem a třepeme, až obsah přestane kvrdlat a kloktat. Pak hmotu přendáme do rozebíratelné dortové formy, na jejíž dno můžeme dát vrstvu piškotů. Nebo můžeme hmotu navršit na dortový korpus, třeba promazaný marmeládou. Dáme vychladit a ustát přes noc do lednice. Druhý den krájíme na porce a zdobíme šlehačkou. Doporučuji dodržet použití Oetker pudinku, z ostatních to nefunguje. To není reklama, ale zkušenost!
Recept je z kategorií: Dorty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
24.11.10 15:33
Doporucuji… naprosto vyborny recept, jen ho delam s macenymi cukraskymi
piskoty do kavy a davam je dolu i nahoru nad pudinkovou vrstvu Hydro
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Třepaný dort
Doporucuji… naprosto vyborny recept, jen ho delam s macenymi cukraskymi piskoty do kavy a davam je dolu i nahoru nad pudinkovou vrstvu
Hydro
… moc se omlouvám, ale protože na tomto Tvém dortíku ulítávám, hledám méně kalorickou variantu, protože za minulý týden mám 2kg! nahoru, uf…takže včera jsem nahradila smetanu pouze smetanovým jogurtem bílým 400g, šálkem studeného mléka a přidala 1 vanilkový cukr, mandarinkový kompot a samozřejmě dr. Oetkera a šlehala el. šlehačem přímo v míse (už se s tím třepat nedá). Pak jsem v tom utopila pár dlouhých piškotů a snažila se zapomenout, že je to v ledničce… i v této variantě je to nebezpečně jedlé, takže ještě jednou sorry a díky
… tak jsem včera znovu třepala, tentokrát pouze se 12% smetanou, opět jahody,ale… přímo ve skleněné míse (má pevně uzavíratelné plastové víko) a do hmoty jsem pak utopila pár cukrářských piškotů, uhladila, vychladila a teď pojídám už bez bombičkové šlehačky a je to skutečná bomba
4813 příspěvků 28.2.10 06:04
ráda vysvětlím.
Tady (v Austrálii) je běžné že když jsi někam pozvaná na večeři nebo BBQ, je zvykem se zeptat co mám přinést. Nebo sama nabídnu že přinesu salát, sladkost atd…
A jelikož Sydney je obrovská vesnice (přes 100 km napříč) ke všem známým jezdíme.
Stále také vyrábím narozeninové dorty pro naše děti a mladší bydlí ode mne 130 km.
Riziko poškození sladkostí v míse je minimální.
98 příspěvků 28.2.10 02:57
Esme,
asi som natvrdnutá, ale pritom zvedavá. Jednoducho neviem pochopiť, prečo cestuješ s miskami.
253 příspěvků 27.2.10 23:34
Já jsem hrozná pontičkářka, co se šlehačky týče, já vím:)) Ale někdo má rád máslové dorty, někdo vánoční cukroví a já si potrpím na vše se šlehačkou. Zkuste mi tedy prosím poradit konkrétní značku a kde koupit ptu poživatelnou ve spreji. Já zatím hreším na vyšlehané 40% tní:)))
…když jsi zatížená…že bych tě taky trochu zatížila až přijedete a nějakou pěknou skleněnou mísu připravila
švýcarský nůž už pro tebe mám …
222 příspěvků 27.2.10 17:33
V ČR se po dnázvem „šlehačka“ ve spreji koupí i rostliná „pseudošlehačka“, něco jako našlehaný margarín… to je ta e-e. Když je to pravá smetana, tak mi nevadí, že je ve spreji. Naopak mi to přijde praktické, protože většinou doma nesníme celou šlehačku najednou, naopak každý chodí a dá si tu do kafe, tu na dortík, tu jen tak do pusy
4813 příspěvků 27.2.10 09:12
díky za radu. Musím se ale přiznat že jsem asi trochu zatížená na hezké skleněné mísy. A cestování s nimi je opravdu jednodušší.
…nechci moc radit, ale do té skleněné misky když se vloží potravinářská fólie a po zatuhnutí se to poklopí na podnos a fólie stáhne, může se dozdobit a je to připravené k servírování…v případě, že nezdobím odkrojím co potřebuji fólii znovu přiklopím a otočím zpět do misky a uložím do ledničky…proti šlehačce ve spreji nic nemám, i kdyby tam nějaké škodlivina byla, co to je proti jiným škodlivinám co do sebe lidé cpou, jenom proto, že jim to chutná…
253 příspěvků 27.2.10 06:58
Já ani tak nejsem moc vybíravá, ale na šlehačku ve spreji jsem z nějakého důvodu háklivá. Možná tobude tím, že v restauracích v ráci šetření kupujítu nejlevnější, a to si piš, že to poznáš. Domů sobě člověk pochopitelně koupí kvalitu a ne rostlinnou náhražku, nemám pravdu?
4813 příspěvků 27.2.10 04:34
z mísy to servíruji velkou lžící na malé talířky. Nebo ještě lépe, pověřím někoho kdo má větší smysl pro estetično než já (a to je skoro každý).
Debata o šlehačce ve spreji mě zaujala, tak jsem se šla schválně podívat do lednice co v ní vlastně je: 78% smetany, zbytek je sušené mléko, trochu cukru, stabilizátor (tužidlo?) a ten plyn co to tlačí ven (v tomto případě nitrous oxide).
Pro zdejší řetěz ALDI supermarketů se vyrábí na Novém Zélandě.
V těch složkách jsem nenašla nic závažného.
Z jedné bomby se udělá 1,4 l šlehačky. Myslím si že to je dobrý pomocník. Jediná nevýhoda je, že se to musí brzy servírovat, neboť je to hodně našlehané a brzy to spadne.
Jo…a pro štíhlou linii je vhodnější než šlehačka našlehaná metličkou.
Jsem tu v Praze, tu na Šumavě, v Praze nakupujem v Penny, Albertu, Lidlu a taky v Bille, jak se to hodí, ve Vimperku v Penny a v Lidlu, někdy ve Sparu. Šlehačku ve spreji ze smetany se mi většinou koupit podaří, někdy slazenou, někdy neslazenou, ale ve kterém řetězu ji kupuju, to nevím ani náhodou. To by možná věděla ta moje, ale má nějakej babinec, tak jsme tu se psem sami a víme prd.
253 příspěvků 27.2.10 01:28
Nevím, kde přesně bydlíš, tak se tímto omlouvám. V Čechách, na Moravě prostě nenajdeš pravou šlehačku ve spreji. Vždy je to znát. Pokud je něco takového, ráda se nechám poučit, i ty nejdražší jsou šílené
Vzhledem k tomu, že se jedná o třepaný dort, který by se bez umělotin v použitých surovinách vůbec nemohl povést, tak v použití šlehačky ve spreji takový faux pas nevidím, pokud je to ovšem šlehačka ve spreji pravá (jak v surovinách píšu), tedy ze smetany.
253 příspěvků 26.2.10 18:26
Manano, mě se recept celkem líbí, nicméně mě u Tebe zaráží takové fau paux jako zdobení šlehačkou ve spreji:))) Já do restaurace, kde mi to vídeňského kafe dají šlehačku ve spreji už nepáchnu. Tady v čechách je to skutečně znát, zdali jde o šlehačku ve speji, či ne.
Jago, Tvůj recept na mandarinkový dort je super
Myslím, že jaga13 si tu barvu dovede docela dobře představit
Mandarinkový dort
288 příspěvků 26.2.10 16:30
Zkusila jsem to přesně podle Maňany a ty mandarinky na tom byly tím nejlepším…
288 příspěvků 26.2.10 16:11
Škoda Jago,žes ty mandarinky nahradila................přišla jsi o krásně naoranžovělou hmotu............
Ahoj, mísa je krásná, cestování s ní asi jednodušší, ale jak potom servíruješ? Je to systém každý vyfasuje lžíci a jdeme na to? V rámci sbližování asi dobrý tah
a taky návrat ke kořenům … zdravím
k protinožcům 
4813 příspěvků 26.2.10 08:14
sladkosti tohoto typu (včetně Tiramisu) dávám do pěkné skleněné mísy (kterou povětšině koupím za babku v sekáči).
Odpadne tím dilema zda to půjde či nepůjde vyklopit a hlavně se s tím cestuje lépe než s dortem z formy.
Pak stačí jenom ozdobit povrch a je to!
hola, hola Manana, tak jsem zatřepala, místo mandarinek jahodový kompot 425g, jinak vše dle receptu… akorát nevím, zda je speciální požadavek na třepací nádobu, použila jsem hranatou, jinou nemajíc
výsledná hmota je jemně růžová, nikoli
hladká, ale hroudečky se rozplývají, nyní se chladí ve formě, příště
však asi rovnou do mističek s pár pokropenými piškoty na dně,
už nevychlazené však chutnalo báječně, což teprve zítra
4813 příspěvků 23.2.10 12:00
Maňáno, Gabi, Blanco, Ivo, díky vám všem.
Jenofefa mi poslala poštou stránky na Dr. Oetker, tak jsem je prostudovala.
Je tam mimochodem pár hezkých receptů.
tady je obrázek
musí to být puding bez vaření, CremeOlé Dr. Oetker, hmotnost 56 g, na 300 ml mléka, jeden sáček stačí na kelímek šlehačky 200 ml.
551 příspěvků 22.2.10 17:36
esmeralda, prave pouzitie slahackovej smotany, ovocia a tohto Oetker pudingu je fintou vsetkych HRK receptov…a je to fakt dobre
Milá Jano, já jsem na samotě na Šumavě, takže až se dostanu do města a budou-li mít pudink Oetkera, zjistím množství a napíšu, ale možná že to stihne dřív některý ze znalejších Labužníků. Moc se omlouvám za mé základní neznalosti, ale v tomhle věku bych si to už stejně nepamatoval, nebo zapomněl, neb jsem známý hosipa.
4813 příspěvků 22.2.10 14:13
asi jsem natvrdlá, ale na místních pudincích není návod na míchání se šlehačkou ale s mlékem.
Na půllitru mléka tady váží puninkový prášek 43 gramů, tak jsem se chtěla zeptat kolik gramů je v jednom pytlíčku pana doktora Oetkera.
Nemyslela Verbena 1/2 litru? Místo 1/2 šlehačky…
Tak to se omlouvám, nevěděl jsem to, protože sladké nejím a proto recepty na sladkosti ani nečtu. Předevčírem to předváděla kamarádka Zdena a tak mě to zaujalo, že jsem to sem na Labužníka dal, když jsem si před tím zjistil, že tu žádný recept na třepaný dort není. O tom, že se tomu říká „hrk hrk“ jsem neměl ani tušení, protože kamarádka tomu říkala třepaný dort.
Navíc, podobný je tomu asi jen jeden recept, v ostatních je buď mouka, nebo vejce, nebo se to peče.
Bude-li to tolik vadit, mohu recept vymazat, není problém.
1136 příspěvků 21.2.10 20:55
Tohle je náplň z Hrk hrk buchty (dortu, koláče). Recept je tu nesčetněkrát;-)
To se mi zdá trochu mnoho. Já ten recept mám vyzkoušený, tvoji verzi jsem nezkoušel, ale podle tebe vychází na množství dle receptu 8 sáčků pudinku (cit.: „2 sáčky pudinku bez vaření jsou na 1/2 šlehačky“), tj. čtyřnásobek.
Už jsem to opravil v receptu, doufám, že už bude vše jasné. Jeden pytlíček je na jedno balení šlehačky (250ml), ale poloviční porci nedoporučuji dělat. Blbě se třepe a pak chybí!!
6 příspěvků 21.2.10 15:34
2 sáčky pudinku bez vaření jsou na 1/2 šlehačky. Doporučuji po utřepání směs hned přemístit do nádoby, ve které se bude dort servírovat. Používám čerstvé nebo mražené ovoce - borůvky, maliny, jahody, rybíz i vypeckované višně. Připravím z ovoce kompot, jako na okamžitou spotřebu.Poměr sirupu a ovoce, dle dvou malých konzerv mandarinek.
4813 příspěvků 21.2.10 07:52
to jde do oblíbených. Rychlovky je moje forte.
Jen několik upřesnění…Ty Oetkerovy pytlíčky pudinku. Jsou na 500 ml mléka každý?
Dále píšeš že "vsypeme všechny suroviny ".
Ale šlehačka ve spreji…ta je jen na finální dekoraci. Nebo ne?