Recept Štrúdl z křehkého těsta

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štrúdl z křehkého těsta

Úvod

Recept hlavně pro Taanku…Pokud těsto nespotřebujeme hned, klidně počká i do druhého dne.

Postup

Mouku dáme na vál, přidáme špetku soli, uprostřed uděláme hluboký důlek, okolo nastrouháme na hrubém struhadle Heru, do důlku dáme žloutky, vodu a ocet, rozmícháme na kašičku a potom rychle zaděláme těsto (promneme prsty a posléze dlaní všechno tak, aby vznikla hladká koule). Přikryjeme fólií a necháme v chladnu odpočinout aspoň hodinu.

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Oloupeme si jablka, na každý štrúdl cca 3-4 ks, těsto rozdělíme na tři části, každou rozválíme na obdélník cca 20×30 cm, potřeme máslem, posypeme lehce strouhankou, nastrouháme na hrubém struhadle oloupaná jablka, aby povrch těsta byl rovnoměrně zakryt. Na konci obdélníku si necháme kousek volný - jak budeme štrúdl rolovat, bude se náplň posouvat, tak aby nám nevytekla ven. Jablka posypeme lžící cukru, trochou skořice, podle chuti rozinkami a drcenými ořechy, pokapeme rozpuštěným máslem, okraje přehneme dovnitř a pevně zarolujeme. Dáme na plech, potřeme ještě zvrchu máslem.

Štrúdly pečeme 45 minut, ke konci můžeme na pět minut pustit horkovzdušnou troubu.

Recept je z kategorií: Záviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.12.11 vloženo
  • 42601x zobrazeno

Ingredience

  • 40 dkg hladké mouky
  • 1 celá Hera z lednice (ano, Hera, nikoliv máslo)
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 3 lžíce studené vody
  • 2 lžíce octa
  • asi 12 jablek
  • 12 dkg rozehřátého másla
  • strouhanka
  • cukr
  • skořice
  • rozinky, ořechy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

elis007 19.07.12 09:42

potřebovala jsem spotřebovat heru, a tenhle recept je fakt výborný. tohle těsto mi na závin chutnalo více než lisstové :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Štrúdl z křehkého těsta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
391 příspěvků 15.09.14 19:09

Vyzkousejte a te Hery se nebojte, testo je vytecne, krehke a dobre se s nim pracuje. Hlavne neprodelavat moc dlouho. At se podari! Zdravi zebulon.

 
janovacova
1 příspěvek 15.09.14 12:03

Děkuji moc za recept určitě ho vyzkouším. Moje babička dělala taky takový závin ale recept se bohužel ztratil z celou její kuchařkou. Velikánská škoda. Vyzkouším ten váš vypadá jako ten její a snad se přiblížím mému dětském světu kdy jsem se na něj vždy moc těšila. Ještě jednou moc děkuji . :potlesk:

 
casino
4463 příspěvků 10.02.13 13:55
A kdo nerad "brousek"...

…tak neštrúdluje, anobrž jen zavine :)

 
Anitta
521 příspěvků 12.12.11 23:16

Ja bych rekla Zebulon, ze duplicitni recept neni zas takovy problem, pri takove spouste receptu se lehce ujede, to spis ta hera, :mrgreen: ja se lekla, ze se to bez ni nesmi, pac mi ji tady nemame (nastesti) :mrgreen: :-D

 
zébulon  12.12.11 22:54

Anitto, je to starý recept po babičce, usoudila jsem, že Hera je i studená z lednice měkčí, než máslo a těsto se s ní rychleji vypracuje, protože rychlost je u tohoto druhu těsta zásadní.

glamo, jednou za rok si to mohu dovolit, takže reaguji. Pečlivě jsem si pročetla Vámi vybraný recept, ke kterému bych měla přidat svůj komentář a fotky. Nedovolím si tam ale svůj komentář přidat, protože by vypadal asi takhle:

Místo 300 g hladké nebo polohrubé mouky dám 400 g hladké, místo 80 g cukru nedám žádny, místo citrónu i s kůrou 2 lžíce octa, místo mléka 3 lžíce vody, místo 150 g másla 250 g Hery a žádný kypřicí prášek. Jablka nenakrájím na plátky, ale nastrouhám, záviny udělám tři zarolované, nikoliv jednu placku, přikrytou druhou plackou. Štrúdly místo vejcem potřu máslem. Jinak je všechno do puntíku stejné. No, jsem prostě trubka, že sem dávám duplicitní recepty. Sorry.

 
Anitta
521 příspěvků 12.12.11 20:20

A proc hera a nikoliv maslo? :think:

 
zébulon  12.12.11 19:15

Diky za pochvaly, ale dala jsem to sem hlavne proto, ze to je opravdu snadne a zvladne to i uplny zacatecnik. Pri valeni pomoucit val!

 
ssalonis
61 příspěvků 12.12.11 12:15

No parada, listkove cesto u nas nemaju a s drobnym vianocnym pecivom sa mi tento rok akosi nedari… bude „strudl“ :-)

 
glama  12.12.11 10:49

A toto je opravdu první recept na křehké těsto na Labužníku…?
Nic ve zlém..jen jestli se to nemělo napsat spíše pod ty stávající…, co tu už roky jsou.. ;-)
Např. pod http://www.labuznik.com/recipe.php?… doplnit instrukce k pracovnímu postupu..a přidat fotky..
:mrgreen:

Příspěvek upraven 12.12.11 v 11:39

 
midla
266 příspěvků 12.12.11 09:00

Fí ha, velmi jedlé obrázky i recept. :palec:

 
dag
539 příspěvků 11.12.11 23:14

Zebulónko, to vypadá moc pěkně.Já dělám takový ten téměř bezpracný s jogurtem, ale Tvůj recept se mně opravdu líbí a tak zkusím.
Dám zprávu, jak to dopadlo.

 
danda  11.12.11 22:46

Zeb :-), a pro mě !!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz