Recept Tažený štrůdl

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tažený štrůdl

Postup

Do prosáté mouky vlijeme vlažnou vodu, přidáme vejce, ocet a asi 20 g margarínu (sádla). Těsto zpracujeme a necháme odpočinout pod nahřátým hrnkem asi půl hodiny. Na vál si připravíme utěrku, poprášíme moukou a rozválíme. Lehce pokropíme rozpuštěným tukem, posypeme strouhankou a poklademe plátky oloupaných jablek, posypeme skořicovým cukrem a rozinkami a srolujeme za stálého potírání tukem. Pečeme asi 30-40 minut.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 44475x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Ingredience

  • 300g hladké mouky
  • 1/8l vlažné vody
  • 5 kapek octa
  • vejce
  • 100g margarínu
  • 50g prosáté strouhanky
  • 500g jablek
  • 100g rozinek
  • skořicový cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mishak66666 06.04.19 09:02

haha

Odkaz na uvaření

jcs1 10.11.12 22:06

Výborný.

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Tažený štrůdl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3854 příspěvků 29.09.12 18:49

Hromada výborných jablek si přímo volala o tažený štrůdlík :)
V loňském zářijovém Apetitu šéfcukrář Four Seasons prezentoval svůj recept s vychytávkou, o které jsem nikdy neslyšela. Těsto klasika - 300 g hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, pak ale 30 g panenského oliváče a 130 g vody, žádný ocet ani nic podobného. Těsto ve fázi zpracovaného bochánku rozdělit napůl, ponořit (úplně) do misky se slunečnicovým olejem a nechat dvě hodiny rozjímat. Utěrku důkladně pomastit olejem, vyndat bochany, rozplácnout a tahat - jde to jak po másle :mrgreen: spíš po oleji :mrgreen: pomazat roz/přepuštěným máslem ( hodně), naplnit ( konce nechat jen lehce přimáčknuté), zarolovat, přemístit na plech s pečícím papírem, pocukrovat moučkovým cukrem, upéct - 30 minut cca.
Mistr radí do náplně k jablíčkům rozinky, sušené meruňky a opražené piniové oříšky. Já jsem dala jen macaté dobroučké sušené brusinky. A jablíčka na malé plátky ( osminka jablka nakrájená).
Pocukrování před pečením :potlesk:

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

No tak sláva vítězům ! Zase se podařila jedna dobrá věc, a to doslova dobrá…;-)

toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

Povedlo se, smůla přetržena. Do těsta jsem dala sádlo, ruce jsem si taky podle rady promazala sádlem a nemusela jsem ani použít váleček.
Děkuji za cenné rady.

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

Sumi, ta představa nakrátko ostříhaných prstíků je hrozně děsivá. Nebude to těsto zacákané krví? Já bych pro pro ty méně otrlé navrhovala ostříhat pouze nehtíky :-). Ale zase máš recht v tom, že pokud nechám krev zaschnout, těmi pahýlky které zbudou, se těsto neprotrhne v žádném případě :-))))). Tak hodně zdaru, děvčata! Mimochodem jsem si přitom vzpomněla na tu moji máti, jak kdysi krájela nudle a a jak se snažila, aby je měla co nejtenčí, přikrojila si i tři nehty. A řádně. Podívaná to teda nebyla nic moc, to vám povím. Takže takto raději přece jenom nee.

suma
114 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

Už moc let ho dělám úplně stejně jako tea63, jako bych slyšela maminku. Ta navíc ještě říkala, že pokud má být opravdu parádní, tak je potřeba odkrojit ty silnější okraje, které vznikají při tažení. Je to opravdu jednoduché, jen musíte mít na krátko ostříhané prstíky.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl-Pajinka:-)

Tak to vyzkoušej znova, snad se mi podařilo popsat docela dobrý postup, s těstem pěkně práskni několikrát o vál ( ale bacha na linku, nevím, jakou máš sílu), nech ho odpočinout a určitě se podaří. Chce to zkoušet a hledat. A trochu šikovnosti. Držím palce. :-)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl-toffo:-)

Hodně štěstí, budu na Tebe myslet ! :-) Dej vědět kolikaděrná krajka se Ti podařila udělat. …Mně mnohoděrná a mnohokrát…:-))

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

Já s taženým těstem nejsem kamarádka. Zkoušela jsem ho 2×, vždy podle jiného receptu a štrůd mi při pečení strašně popraskal a jablka vytekla ven, i když jsem těsto poctivě během pečení potírala máslem. :-(

toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl-tea63 dík

Děkuji, hezky jsi to napsala, při popisu jsem se usmívala víc a víc, až od ucha k uchu. Tak doufám, že ho o víkendu pokořím, no, nejdříve v pátek, během pracovního týdne se mi nechce, ani bych možná neměla trpělivost.

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl-Landos:-)

To je pěkné, že jsem Ti připomněla Tvoji máti.....:-)))) A těsto mlátit a mlátit. Nic jiného si nezaslouží. Zrovna včera jsem měla na štrůdl takovou chuť…to bych se vyřádila…, ale neměla jsem jablka…:-)))) Někdy to zkuste, ono to není tak složité. Hned na poprvé nemusí být placka tenká jako papír, ono je to taky dobré, i když je trochu silnější. A pak trénovat a trénovat…:-)

Landospandos
256 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

Tei, tos mi připomněla moji máti, je to už snad sto let, kdy jsem ji pozorovala, jak vytahuje těsto na štrůdl, aby pak z trouby vyndala dvě obrovské nohavice. Tak na toto si fakt netroufnu. A zasmála jsem se tomu prásknutí o vál. Ještě bych u toho zařvala: Tak kdo je tady pánem?!?! (Já teda trochu sprostěji)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl

a zapomněla, do těsta špetičku soli, tady není, to jsem si nevšimla…:-))

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Tažený štrůdl- pro toffo :-)

Odpovídám na dotaz u pivního štrůdlu. Dělám stejně, jako je tento recept. Octa asi 1 lžičku, 1 lžíci rozpuštěného sádla. Mouky raději trochu méně a případně přidat. Těsto musí být krásně vláčné. Hodně ho vytloukej o vál, prostě s ním párkrát práskni. :-) Pak ho dám pod nahřátý kastrůlek a na něj postavím další s horkou vodou. Nechám asi 1/2 hodiny. Na stůl velkou utěrku nebo raději menší ubrus, poprášit moukou, na něj půlku těsta (budou to 2 nohavice), válečkem rozválet asi na velikost talíře a pak vytahovat na hřbetech rukou, dobré je si je namastit. Potom pomazat rozpuštěným máslem, posypat opraženou strouhankou, jablíčka na plátky, cukr, skořice a balit pomocí té utěrky. Při balení ještě promazávám máslem, štrůdl je křehčí. Přenést opatrně na pomaštěný plech (já sádlem), pomašlovat máslem a upéct. Uf, snad jsem na nic nezapomněla. Jo, jen pokud máš dlouhé pěstěné nehtíky, tak to ani nezkoušej, to nejde, pak máš z těsta krajku.....:-))))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Tiramisu z mascarpone

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz