Recept Štika na másle z Nantes Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štika na másle z Nantes

Úvod

K tomuto receptu na štiku Achille Gregor napsal:
Jednou mě jeden dobrák, který ví, že jím rád ryby, pozval na štiku. Přišel jsem pln dobré vůle a poznal jsem, jak se dá štika nejvhodněji zkazit. Ze všech možných úprav si ten dobrák vybral právě ten nejméně vhodný: smažení.
A recept končí slovy: To je recept z Nantes, který z méně hodnotné štiky vytvoří jídlo par excellence!
Vyzkoušejte a seznáte, že A. Gregor nepřehání :) …i když já bych to spíše nazval „Štika s máslem“

Recept upraven

Postup

Napřed připravíme cibulový základ pro máslovou omáčku:
V rendlíku povaříme ve 4 PL vína drobně krájenou šalotku. Vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se kapalina vyvaří. Odstavíme a přidáme 2 PL vína.
*
Vytipujeme nádobu takové velikosti, aby se v ní ryba dala uvařit.
Odhadneme (nebo odměříme) takové množství vody ve kterém bude ryba skoro ponořena.
Z odměřené vody, zeleniny, koření, octa a soli uvaříme slabě kyselý, přiměřeně kořeněný le court bouillon
Když se zelenina uvařila, vodu scedíme a ve vývaru asi 20 minut povaříme očištěnou štiku.
*
V mezičase připravíme máslovou omáčku:
Máslo rozdělíme asi na 10 kousků.
Rendlík s cibulovým základem dáme na velmi mírný oheň a když se tekutina zahřeje, přidáme kousek másla. Mícháme, a když se máslo rozpustí, přidáme další kousek másla. Za stálého míchání postupně přidáme všechny kousky másla. Výsledkem je krém, který vypadá jako řídká holandská omáčka. Tento máslový krém vlijeme do nahřátého omáčníku a společně s uvařenou štikou na táce můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Sladkovodní


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.12.13 vloženo
  • 10273x zobrazeno

Ingredience

  • NA VÝVAR (le court bouillon)
  • Kořenová zelenina + cibule
  • Divoké koření + tymián
  • Ocet
  • Sůl
  • MÁSLOVÁ OMÁČKA
  • 4 + 2 PL bílé víno
  • 4 šalotky (cibule)
  • 200 g studené máslo
  • Štika

Doporučená příloha

  • Brambory, bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 14.12.13 15:49

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Štika na másle z Nantes

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 14.12.13 21:12

Ze to je dekorace, to je mi jasne, ale co tam dela? Dekorovat jidlo jedovatou drevinou mi neprijde jako dobrej napad.

 
Eja
3815 příspěvků 14.12.13 21:04

DEKORACE :think: :mavam:

 
hippolyta
394 příspěvků 14.12.13 20:56

Zacatecnik se podle fotonavodu nejspis otravi - co tam dela ten brectan???

 
Eja
3815 příspěvků 14.12.13 20:45
Dala bych si to hned

Obrázkový průvodce vařením je pěkný a naznačí poměr surovin, ten je v postupu utajen :) začátečník podle toho neuvaří…
Ale začala bych pomalým táhnutím court bouillonu s přidáním kostry vyfiletované štiky…a pak už bych táhla v bouillonu jen filátka…
( no a rybí polévka druhý den…) :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 14.12.13 19:21

Jsem barbar, kdyz pouziju maslo z Ceska..? :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz