Recept Stika po zidovsku

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cerstvou stiku si nechame vykuchat, oskrabat, zbavit hlavy a stahnout z kuze. Kuzi si nezapomeneme nechat pribalit.
Vejce na tvrdo oloupeme a drobne rozsekame, rozsekame petrzel a syrova vejce rozslehame. Stiku rozebereme rukama tak, abychom vyndali vsechny kosticky a zbyly nam jen kousky masa. Maso usekame na hrubo. Smichame maso, usekana vejce a petrzelku a rozslehana syrova vejce. Osolime, operime. Kasi nandame do kuze, ale ne vsechnu, jinak by ryba pri peceni praskla (zbytek kase uvarime ve vymstenem hrnecku v pare nebo zahustime rozdrcenymi macesy nebo i strouhankou, udelame male knedlicky, ktere uvarime v zeleninovem vyvaru; vlastne nevuvarime, nechame jen tahnout). Kuzi sesijeme.
Cibuli oloupeme a nakrajime na slabe pulmesicky. Do zapekaci misky nalijeme pul hrnku dobreho, treba slunecnicoveho oleje a vsypeme vsechnu cibuli. Lehce osolime a polijeme dalsim pul hrnkem oleje (nesmi se pouzit maslo). Na cibuli vlozime rybu. Misku pokryjeme hlinikovou folii a vlozime do slabe (do 100°) vytopene trouby. Peceme hodinu az hodinu a pul zakryte, pak folii sundame a peceme dalsi jednu az dve hodiny odkryte. Celou dobu nemusime troubu hlidat, nemusime podlevat, pouze rybu jednou az dvakrat otocime.
Vysledkem by mela byt upecena ryba, ktera se kraji jako rolada a lehce nasladla, svetle hneda, husta cibulova omacka.
Podavame v zapekaci mise, nakrajene na platky, oblozene knedlicky ze zbyle rybi kase, posypane zelenou petrzelkou.
Jako prilohu muzeme jist varene brambory nebo chalu (houskove testo pecene ve velikosti a tvaru tlusteho copu), salat z cervene repy a sederove vino nebo caj, vodu ap.

Je to jidlo vsech stredoevropskych zidu - v Cechach, na Slovensku, v Polsku, Madarsku i Nemecku. Muze se pouzit i jina ryba, ale musi mit supiny.

Podobny recept vlozila babi v roce 2003, jedna se o svedskou stiku plnenou varenymi vejci, ale celkove je recept tak odlisny, ze si myslim, ze neni zdvojeny.

Recept je z kategorií: Sladkovodní


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.07.08 vloženo
  • 13292x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min priprava, 2-3

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 stika kolem 1kg ciste vahy po ocisteni
  • 2 vejce na tvrdo
  • 2 vejce syrova
  • zelena petrzelka
  • 1,5kg cibule
  • olej, pepr, sul

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Stika po zidovsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sezeruihovnopodsebou
2 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Stika po zidovsku

skvělé

 
Frantiska
927 příspěvků 21.07.08 20:49
Re: Stika po zidovsku

a nebo to podavat jako predrkrm :) aspon tak jsem to na navsteve dostala ja

 
myska2
144 příspěvků 21.07.08 18:36
Re: Stika po zidovsku

Manku tim jsem samozrejme myslela cistou vahu, opravila jsem. ale jinak te ujistuji, ze 100g je u nas bezna porce, nikdo uz se neprejida.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Stika po zidovsku - mysko2,

pán jako slon vůbec jíst nemusí, ony jsou to jednoduché počty: z kilové štiky po očištění a uříznutí hlavy zbude cca 500 g masa, což dá pro 6 lidí 100 g na porci (včetně těch vajec atd.). To je u rybího masa dost málo, pokud u toho nejsou ještě jako příloha dva řádky brambor pro každého. :-D

 
myska2
144 příspěvků 21.07.08 06:15
Re: Stika po zidovsku

Aaaaaaaa, pan zere jako slon, ze?

 
Labužník tic_tac02
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Stika po zidovsku

6 osob?????????­????????????? Somálců??????????­????

 
hou
48 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stika po zidovsku

Štika to je ryba bystrá,
pro přípravu žádá mistra.
Myška ta to dobře ví,
u Židů se poučí.
Však ta košer kuchyně
chutná každé rodině,
u Židů i katolíků
každý sahá po rendlíku.

Po dlouhém letním čase opět zdraví Magdalen Dobromil Rettig

 
Frantiska
927 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stika po zidovsku

je to výborný recept, já ho sice nikdy nevařila, jen jedla :)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz