Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Na špíz můžeme použít i libovější vepřové maso, např. krkovičku a podávat můžeme s různě upravenými bramborami nebo bramborovou kaší a salátem z čerstvé sezónní zeleniny. Normálně bych si to nedal…, ale jinou „hotovku“ už dnes neměli. Byl to normální špíz, jakých je plno: „šamorín“ je patrně vždy z vepřového, někdy dokonce z bůčku. Tento byl mimořádný tím, že byl sice z bůčku, ale z bůčku i s kůží!!! Máloco mě v hospodách překvapí…, ale toto překvápko stálo za to. Nevím, zda tento „zázrak“ vznikl z čisté lennosti stáhnout prase z kožichu, a je to jedno. Takže, ještě za čerstva vám předkládám k vyzkoušení. Budu rád za obrázek k receptu, protože já se k uvaření dostanu tak na sv. Dyndy, v lepším případě až 1. dubna :mrgreen:
Bůček nakrájíme na kostky.
Na stejně velké kousky nakrájíme i slaninu, klobásu, papriky a uvařené brambory. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a použijeme jednotlivé plátky.
Kousky pak napichujeme na jehlu nebo na špejli. Začínáme masem, pokračujeme, cibulí, klobásou, bramborou, paprikou a tak dokola, až skončíme masem.
Podle chuti osolíme, opepříme a dáme při 180°C dusit doměkka - přibližně 60 minut. Když je maso skoro akorát, pozlatíme špízy v troubě.
Recept je z kategorií: Maso Speciality z vepřového bůčku Vepřové maso
brambory ve všech formách
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
21.10.12 20:31
Vynikající. A ta kůže na tom..........
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Šamorínský rožeň
Jsem se zasekla na zásadní surovině - bůček s kůží…už jsem si představovala hezky opečenou trošku ozdobně naříznutou kůžičku pěkně ze všech stran špízu. Tak jindy.
…ale potom, co jsem se na půl (prázdné
hospody zeptal na celou hubu, kterýže tydýt
dal na jídelníček v tropických vedrech zabíjačkovou polévku, tak už
jsem neměl potom odvahu kuchaře se na brambory otázat… Při psaní receptu
jsem se nakonec přiklonil k většinovému názoru v receptech na nettu.
Tím zázrakem v úvodu jsem myslel měkoučkou kůžičku a na jazyku se rozplývající to, co je mezi ní a masem. Mám dokonce podezření, zda na jehlu nenapíchli i odvárek co už se nevešel do tý polívčičky…
Casino, náhodou tohle bylo hitem 70-80 let v restauracích III.cen. kat.
, v normách uváděné jako minutka, ale
špízy, ne s klobásou, ale s obyčejným kabanosem a syrovými brambororami,
se pekly ve velikém hospodském pekáči v troubě, bylo to velice chutné
jídlo, a většinou z lenosti kuchaře býval bůček i s kůží (bez
chlupů), ta dodala sosu tu správnou konzistenci.