Recept Šamorínský rožeň

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šamorínský rožeň

Úvod

Na špíz můžeme použít i libovější vepřové maso, např. krkovičku a podávat můžeme s různě upravenými bramborami nebo bramborovou kaší a salátem z čerstvé sezónní zeleniny.

Normálně bych si to nedal…, ale jinou „hotovku“ už dnes neměli. Byl to normální špíz, jakých je plno: „šamorín“ je patrně vždy z vepřového, někdy dokonce z bůčku. Tento byl mimořádný tím, že byl sice z bůčku, ale z bůčku i s kůží!!! Máloco mě v hospodách překvapí…, ale toto překvápko stálo za to. Nevím, zda tento „zázrak“ vznikl z čisté lennosti stáhnout prase z kožichu, a je to jedno.
Takže, ještě za čerstva vám předkládám k vyzkoušení. Budu rád za obrázek k receptu, protože já se k uvaření dostanu tak na sv. Dyndy, v lepším případě až 1. dubna :mrgreen:

Postup

Bůček nakrájíme na kostky.

Na stejně velké kousky nakrájíme i slaninu, klobásu, papriky a uvařené brambory. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a použijeme jednotlivé plátky.

Kousky pak napichujeme na jehlu nebo na špejli. Začínáme masem, pokračujeme, cibulí, klobásou, bramborou, paprikou a tak dokola, až skončíme masem.

Podle chuti osolíme, opepříme a dáme při 180°C dusit doměkka - přibližně 60 minut. Když je maso skoro akorát, pozlatíme špízy v troubě.

Recept je z kategorií: Maso Speciality z vepřového bůčku Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 22.08.12 vloženo
  • 42277x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g vepřový bůček s KŮŽÍ!
  • anglická slanina
  • klobása
  • pár menších cibulí
  • menší vařené loupané brambory
  • červená paprika (kapie)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • brambory ve všech formách

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 21.10.12 20:31

Vynikající. A ta kůže na tom..........

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Šamorínský rožeň

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3805 příspěvků 25.08.12 10:42

Jsem se zasekla na zásadní surovině - bůček s kůží…už jsem si představovala hezky opečenou trošku ozdobně naříznutou kůžičku pěkně ze všech stran špízu. Tak jindy. :dance:

 
casino
4463 příspěvků 23.08.12 21:40
No, s těmi bramborami jsem byl na vážkách…

…ale potom, co jsem se na půl (prázdné ;) hospody zeptal na celou hubu, kterýže tydýt dal na jídelníček v tropických vedrech zabíjačkovou polévku, tak už jsem neměl potom odvahu kuchaře se na brambory otázat… Při psaní receptu jsem se nakonec přiklonil k většinovému názoru v receptech na nettu.
Tím zázrakem v úvodu jsem myslel měkoučkou kůžičku a na jazyku se rozplývající to, co je mezi ní a masem. Mám dokonce podezření, zda na jehlu nenapíchli i odvárek co už se nevešel do tý polívčičky… :)

 
danda  23.08.12 14:03

Casino, náhodou tohle bylo hitem 70-80 let v restauracích III.cen. kat. :-), v normách uváděné jako minutka, ale špízy, ne s klobásou, ale s obyčejným kabanosem a syrovými brambororami, se pekly ve velikém hospodském pekáči v troubě, bylo to velice chutné jídlo, a většinou z lenosti kuchaře býval bůček i s kůží (bez chlupů), ta dodala sosu tu správnou konzistenci.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Vegan raw cheesecake


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz