Recept Šamorínský rožeň

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šamorínský rožeň

Úvod

Na špíz můžeme použít i libovější vepřové maso, např. krkovičku a podávat můžeme s různě upravenými bramborami nebo bramborovou kaší a salátem z čerstvé sezónní zeleniny.

Normálně bych si to nedal…, ale jinou „hotovku“ už dnes neměli. Byl to normální špíz, jakých je plno: „šamorín“ je patrně vždy z vepřového, někdy dokonce z bůčku. Tento byl mimořádný tím, že byl sice z bůčku, ale z bůčku i s kůží!!! Máloco mě v hospodách překvapí…, ale toto překvápko stálo za to. Nevím, zda tento „zázrak“ vznikl z čisté lennosti stáhnout prase z kožichu, a je to jedno.
Takže, ještě za čerstva vám předkládám k vyzkoušení. Budu rád za obrázek k receptu, protože já se k uvaření dostanu tak na sv. Dyndy, v lepším případě až 1. dubna :mrgreen:

Postup

Bůček nakrájíme na kostky.

Na stejně velké kousky nakrájíme i slaninu, klobásu, papriky a uvařené brambory. Cibuli nakrájíme na čtvrtky a použijeme jednotlivé plátky.

Kousky pak napichujeme na jehlu nebo na špejli. Začínáme masem, pokračujeme, cibulí, klobásou, bramborou, paprikou a tak dokola, až skončíme masem.

Podle chuti osolíme, opepříme a dáme při 180°C dusit doměkka - přibližně 60 minut. Když je maso skoro akorát, pozlatíme špízy v troubě.

Recept je z kategorií: Maso Speciality z vepřového bůčku Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

Ověřený recept
  • 22.08.12 vloženo
  • 43126x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600 g vepřový bůček s KŮŽÍ!
  • anglická slanina
  • klobása
  • pár menších cibulí
  • menší vařené loupané brambory
  • červená paprika (kapie)
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • brambory ve všech formách

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tuso 21.10.12 20:31

Vynikající. A ta kůže na tom..........

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Šamorínský rožeň

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3815 příspěvků 25.08.12 10:42

Jsem se zasekla na zásadní surovině - bůček s kůží…už jsem si představovala hezky opečenou trošku ozdobně naříznutou kůžičku pěkně ze všech stran špízu. Tak jindy. :dance:

 
casino
4471 příspěvků 23.08.12 21:40
No, s těmi bramborami jsem byl na vážkách…

…ale potom, co jsem se na půl (prázdné ;) hospody zeptal na celou hubu, kterýže tydýt dal na jídelníček v tropických vedrech zabíjačkovou polévku, tak už jsem neměl potom odvahu kuchaře se na brambory otázat… Při psaní receptu jsem se nakonec přiklonil k většinovému názoru v receptech na nettu.
Tím zázrakem v úvodu jsem myslel měkoučkou kůžičku a na jazyku se rozplývající to, co je mezi ní a masem. Mám dokonce podezření, zda na jehlu nenapíchli i odvárek co už se nevešel do tý polívčičky… :)

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.08.12 14:03

Casino, náhodou tohle bylo hitem 70-80 let v restauracích III.cen. kat. :-), v normách uváděné jako minutka, ale špízy, ne s klobásou, ale s obyčejným kabanosem a syrovými brambororami, se pekly ve velikém hospodském pekáči v troubě, bylo to velice chutné jídlo, a většinou z lenosti kuchaře býval bůček i s kůží (bez chlupů), ta dodala sosu tu správnou konzistenci.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Květákový salát s okurkou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz