Recept Salmorejo Veg

(Hodnoceno 1x) Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salmorejo

Úvod

Hustá studená rajčatová polévka, pro teplé dny jak dělaná. Osobně mi chutná mnohem víc než Gazpacho, na které se používá více typů zeleniny.

Postup

Den starou bagetu nakrájíme nebo nadrobíme na kousky do vyššího hrnce. Zalijeme olejem a přidáme nakrájená rajčata a česnek. Podle chuti a odhadu osolíme a zakápneme asi 2 lžícemi balzamikového octa. Promícháme a necháme přibližně 20 min odstát, aby chleba krásně nasáknul.

Tyčovým mixérem celou směs pořádně rozmixujeme a rozhodně je lepší ji i propasírovat. Zbavíme se tak peciček a slupek z rajčat. Pro jistotu ochutnáme, kdyžtak přidáme sůl nebo ocet.

Polévku necháme vychladit v ledničce.

TIP: Salmorejo je původně z Cordóby, ale často ho najdete i v Katalánsku, kde žije hodně lidí původem z Andaluzie. Zde najdete mnoho podob salmoreja, dobrá je například i varianta, kdy přidáte vodní meloun.

Recept je z kategorií: Studené polévky

Nahlásit recept

  • 23.06.14 vloženo
  • 11821x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg zralých rajčat (nejchutnější jsou ty odrůdy RAF)
  • 200 g den staré bagety
  • 1 stroužek česneku
  • 150 ml panenského olivového oleje
  • balzamikový vinný ocet
  • sůl

Doporučená příloha

  • Ve Španělsku se salmorejo podává s nakrájeným uvařeným vajíčkem a jamónem. Mně osobně chutná jen tak samotné.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 27.06.14 10:20

Z polovičnej dávky.
Veľmi chutné.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Caperucita 23.06.14 21:17

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Salmorejo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
esmeralda
4813 příspěvků 27.08.14 02:40

Caperucita, máš jedničku.
Návštěva si jen pomlaskávala, musela jsem hlídat mísu, aby mi ji neokousali.

Vajíčko a prosciutto na tom vypadalo velice elegantně.
Na můj vkus bylo toho panenského oleje až až, ale je to pouze osobní názor.

Pro úspěch se zařazuje do našeho repertoáru.
Už se těším na léto, kdy bydou zase rajčata za babku a hlavně budou pořádně vyzrálá.

babi
6360 příspěvků 25.06.14 21:34

Pravdou je, ze v moderni spanelske kuchyni se muze pouzit take jiny ocet, avsak pokud je mi znamo, klasicky v tomto recepte se poziva cherry ocet (vinagre de Jerez).

Eja
3839 příspěvků 24.06.14 16:25

@Caperucita vzhledem ke kvalitě receptů Ti to myslím bude prominuto :mavam: ale polepši se :mrgreen:
Koukám na svá balsamica - Aceto balsamico di Modena „Fondo Dotale“,pak Fini Modena Reducción de Aceto frambuessa - můj oblíbený, a ještě Ponti z Modeny, ten mi moc nejede.

Caperucita
5 příspěvků 24.06.14 16:11

Obrazky jsou z webu, protoze jsem se prihlasila teprve vcera a zatim jsem si jidla nefotila…Az je budu znovu delat, tak pridam i originaly ;-) Nicmene jsem hledala takove, ktere odpovidaji skutecnosti, to znamena, ze takove je jidlo opravdu i ve vysledku ;-) Tak snad mi to prominete…

casino
4483 příspěvků 24.06.14 12:39

@Joris2, dívku zatím nikdo neupozornil, že na rozdíl od uvádění zdroje, se na LABU kopírované obrázky nenosí 8)

@Caperucita, jsem si říkalo, proč takový nick? :nevim:
Už vím :potlesk:
Máte pod čepicí :) :mrgreen: :P :mavam:

Joris2
4 příspěvky 24.06.14 09:45

Vsechny fotky u receptu mate z webu, coz pridat svoje vlastni?

esmeralda
4813 příspěvků 24.06.14 00:58

Karkulko, přesto že tu už recept na Salmorejo je, ten tvůj se mi zdá jednodušší a hlavně z něj mluví zkušenost.

Poprve jsem viděla dělat tuto polévku asi před pěti lety v pořadu se Sophie Grigson a moc se mi to líbilo.
Díky tvé inspirační verzi budu realizovat.

S balsamikem máš pravdu. I moje moto je: Použij ty nejlepší suroviny které si můžeš dovolit.
Ač jsem holka šetrná, na balsamiku nešetřím.

Caperucita
5 příspěvků 23.06.14 22:39

Eji, to urcite. Ja pouzivam nejradsi balzamikovy ocet od Borges, ale musi to byt EDICION DORADA, coz nevim, jestli je v CR k sehnani. Ma takovou vybornou nasladlou chut. Samozrejme, ze cim lepsi ingrediemce, tim lepsi vysledek ;-)

Eja
3839 příspěvků 23.06.14 22:29
Moc pěkné

Kápla bych do talíře spíš tři čtyři kapičky balzamikové redukce a trošku extradobrého oliváče. Počkám na zralá rajčátka česká a vyzkouším. :mavam:

Caperucita
5 příspěvků 23.06.14 22:18

:lol: No jo, po letech v cizine uz to neni ono, stydim se za to, ale kolikrat musim googlit ceska slovicka :oops:
Uz se tesim, az budeme mit vlastni rajcatka. Mnam…

daduuja
1143 příspěvků 23.06.14 22:02

Moc dobrá polévka.
Rozesmálo mne - zakápneme 2 lžícemi balzamikového octa - pořádné kapice :P
Fotka se ti moc zdařila, pokud je tvoje vlastní.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz