Recept Rybízový koláč s pusinkou pro casino

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Rybízový koláč s pusinkou pro casino

Úvod

Na kulatou formu o průměru 28 cm.

Postup

Mouku se solí dáme na vál, uprostřed uděláme důlek, do něj dáme žloutky, vodu, cukr, dokola nakrájíme studené máslo na malé kousky a rychle zpracujeme ruka těsto. Když se vytvoří hladká koule, zabalíme ji do fólie a necháme aspoň hodinu v chladnu odpočinout.

Troubu rozehřejem na 180°C.

Dno formy vyložíme papírem na pečení. vyválíme těsto, přeložíme ho do formy, těsto pokryjeme alobalem, na který nasypeme suché fazole nebo hrách a předpečeme cca 20 minut. Vyndáme z trouby, sundáme alobal s fazolemi.

Troubu stáhneme na 120°C.

Těsto potřeme rybízovou marmeládou, pokryjeme rybízem, na ovoce rozetřeme sníh, který jsme deset minut šlehali elektrickýcm šlehačem s cukrem. Pečeme podle toho, jak křehkou a vysušenou pusinku chceme mít. 20-30 minut pro pusinku vláčnou, hodinu pro pusinku křehkou. Pozor, nespálit, sníh rychle zhořkne.


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.12.10 vloženo
  • 5866x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 95 min

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • Na těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 70 g cukru moučky
  • 2 žloutky
  • 5 cl studené vody
  • špetka soli
  • Na pusinku:
  • 3 bílky pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • Rybízová (nebo jiná) marmeláda podle potřeby
  • Obraný a opraný a osušený rybíz

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Tervi_cz 18.08.14 19:59

Není lepší koláč!

Odkaz na uvaření

2905 26.08.11 06:26

Pochváleno, vyzkoušeno, i když jen v mikrovlnné troubě. Krásná vysoká čepice sněhu „pusinka“ neprošla, škoda…na přání jen povlak s kokosem.
Recept byl pro casíno, pekla jsem v kulaté formě bez fazolí, přidala žloutky, okrájela kraje, aby šly jakž takž nakrájet řezy. Další pečení bude v troubě s pořádnou pusinkou.
Casino - o borůvkách jsem četla asi jinde a komentář přidala sem, jsem popleta :)

Diskuse k receptu Rybízový koláč s pusinkou pro casino

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
2905
753 příspěvků 26.08.11 06:26

Pochváleno, vyzkoušeno, i když jen v mikrovlnné troubě. Krásná vysoká čepice sněhu „pusinka“ neprošla, škoda…na přání jen povlak s kokosem.
Recept byl pro casíno, pekla jsem v kulaté formě bez fazolí, přidala žloutky, okrájela kraje, aby šly jakž takž nakrájet řezy. Další pečení bude v troubě s pořádnou pusinkou.
Casino - o borůvkách jsem četla asi jinde a komentář přidala sem, jsem popleta :)

 
zébulon  17.01.11 22:27

Haha, casino, mysíte lepší bez odpovědi, nežli strašlivou míti jistotu :-). Ne ne, z mé strany to bylo ryze nezištné :-). Dobrou noc!

 
gmp
1603 příspěvků 17.01.11 20:25

To je zjevné. Pusinka pro Casino doprovázená koláčem :lol:

 
casino
4463 příspěvků 17.01.11 19:55

mimikova,
doufám, že zébulon neodpoví…; nejistota může být někdy milejší než čistá pravda :-P
sveva,
doplňuji komentář z 10.12.10 00:29
Plát těsta na plechu potřu marmeládou, pokladu rybízem (čerstvým, nebo zmrazeným, nebo rozmrazeným - okapaným) nebo teď posledně jsem použil zmrazenou lesní směs u které, když trochu povolila, jsem překrájel velké kusy ovoce (ostružiny, maliny, jahody), rozpeču (190°C horkovzduch) až okraje povolí od plechu. Pak navrším sníh, stáhnu šavlí do roviny a pak krátce zapeču - sníh má zůstat takřka bílý…

 
mimikova
84 příspěvků 19.12.10 11:51

Zebulon, mne zaujal nazev :wink: Je to „Rybízový koláč s pusinkou“ pro Casino, nebo je to „Rybízový koláč“ s pusinkou pro casino :-D

 
zébulon  17.12.10 23:18

Díky za fotky. Můj koláč je kulatý, mívá tenčí těsto a rybíz se rozprostře do sněhu v kuličkách (v různých stádiích placatosti), jinak je to ono.

 
sveva
751 příspěvků 15.12.10 17:38

Tak se mi podařilo přiložit fotky. Upřesňuji, že jsou pouze ilustrační, příprava je spíše podle receptu od casino.
Jak vidím, zatím se to tady zase pěkně rozjelo, admini budou spokojení. Osobně tento dezert si nedovedu představit s jiným ovocem než s rybízem. Možná způsob pečení by si zasloužil trochu upřesnit.
Zdravím.

 
casino
4463 příspěvků 12.12.10 22:51

2905
Nevím, jaké by byly knedlíky s rybízem :-) ale tento „koláč“ co je spíše luxusním dezertem (pokud tam samozřejmě není těsta více než 5 mm) tak s borůvkami to bude rozhodně jiné než s rybízem. Dovolím si citovat sveva a nemám co dodat: „Sladké těsto s kyselým rybízem a sladká sněhová pusinka (to se mi naopak líbí) jsou jednoduchá ale přímo božská kombinace.“
Takže volba by měla býti jednoduchá a jednoznačná :-)

 
2905
753 příspěvků 11.12.10 03:09

Casino má : recept :palec: , hezký recept, škoda že období borůvek je daleko. V mrazáku mám trochu na knedlíky, teď mám dilema - řezy nebo kneddlíky… :think:

 
zébulon  10.12.10 17:59

Dobrý večer! To je psaní, děkuju za zájem :-).

Casino, vzpomněla jsem si ještě, že se koláč (dělám ho totiž do kulaté formy s vroubky po obvodu) dá vylepšit přidáním vanilkového krému pod rybíz, babička dělala takový nějaký z pudinku, bohužel nevím, JAK ho dělala, ale bylo to taky moc dobré. K těm fazolím - dřív jsem těsto předpékala bez fazolí, jde to, to jo, ale někdy se mi stalo, i když jsem těsto propíchala tak, že by se přes něj dal cedit čaj, že se nafouklo, to se takhle nestane. Používám stejné fazole víckrát, maximálně tedy čtyřikrát, pak už nevoní :-), schovávám je v pytlíku ve špajzu.

Svevo, fotky sem dávejte, to bude prima, já jídlo fotit neumím, vždycky to vypadá děsně, ale líbí se mi porovnávat různé výtvory a diskutovat o tom, jak to komu šlo. Dávat sem profi fotky z webu „jak by to mělo vypadat, kdyby se to mimořádně povedlo“ je mi blbé.

 
glama  10.12.10 00:49

Sveva, dva stejné a přece jiné…ale oba skvělé.. :mrgreen:

 
sveva
751 příspěvků 10.12.10 00:46

Glama domnívám se, že mluvíme o dvou hodně odlišných dezertech. Pokud mi to zébulon dovolí, až budu mít fotku tak ji přidám.
Zdravím.

 
sveva
751 příspěvků 10.12.10 00:40

Jako obvykle po vložení komentáře už tam byl jiný. Casino jsem ráda, že tomu také říkáš řezy a tvůj recept je bez chyby.
Zdravím

 
glama  10.12.10 00:37

Ano…stačilo se podívat do obvyklé studnice receptů…tak se najde vše… :mrgreen:
 http://www.labuznik.com/…izovy-kolac/

 
sveva
751 příspěvků 10.12.10 00:35

Přiznám se, že tuto sladkost mám moc a moc ráda. Ale nenazvala bych to ‚koláč‘. Jsou to řezy z výborného těsta podobného lineckému. Sladké těsto s kyselým rybízem a sladká sněhová pusinka (to se mi naopak líbí) jsou jednoduchá ale přímo božská kombinace.
Díky a zdravím.

 
casino
4463 příspěvků 10.12.10 00:29

Jj, zébulon, díky, jsem rád že jsem Vám byl inspirací k napsání receptu :-) Je to přesně jak to dělám :palec:
Tedy, skoro :mrgreen:
Vyzkoušejte bez těch fazolí, fakt to není potřeba. No, možná proto, že nedávám do lineckého PDP.
Dělám na plech, takže těsta potřebuji trochu víc; mám přepočítáno na 1/4 kg másla, tedy 130 g cukru, 400 g mouky, a 6 žloutků, takže se jedná o trošku levnější těsto než to Vaše. Za pozornost stojí množství žloutků; oproti linecké klasice je jich tady skoro 3× víc… Samozřejmě, jedlé to je i ze základního lineckého, ale ty žloutky udělají z výborného koláče vynikající zákusek (toto má samozřejmě zébulon ověřeno)
A protože to na plechu KRÁJÍM, tak se tomu u nás říká ŘEZY :-P …rybízové

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz