Recept Rozpouštějící se chvíle ze Švédska

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V míse našlehat máslo a postupně přidávat cukr. Našlehat do hladka. Přidat prositou mouku s kukuřičnou moučkou a dobře vše promíchat. Nakonec dovnitř zamíchat ochucení. Přikryté dát do chladna na 1 hodinu. Z těsta vyválet kuličky (24 kousků, ale mohou se dělat menší s upravenou délkou pečení) položit je na pečícím papírem vyložené plechy asi 5cm odsebe a pomocí dna lahve, nebo sklenice navlhčené ve vodě, zploštit kuličky na placky. Péct v předem vyhřáté troubě na 180°C po 10min. Cukroví nehnědne. Přesít cukr a zamíchat do něj máslo a obojí šťávy. Našlehat do hladka. Polevou potřít povrch cukroví. P.S. Cukroví se rozpouští na jazyku, proto asi ten jeho název.

Recept je z kategorií: Rohlíčky a kuličky

Nahlásit recept

  • 14.11.03 vloženo
  • 5611x zobrazeno

Ingredience

  • Na 2 tucty:
  • 1 hrnek másla (225g)
  • 5 1/2 lžic přesitého moučkového cukru
  • 1 1/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku kukuřičné moučky
  • 1/4 lžičky mandlového extraktu, nebo několik kapek mandlového oleje Dr. Oetker (ochucení)
  • 1/4 lžičky pomerančového extraktu, nebo několik kapek pomerančového oleje Dr.Oetker (ochucení)
  • Poleva:
  • 1 hrnek mletého cukru
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové šťávy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rozpouštějící se chvíle ze Švédska

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Šárko...

budu velice ráda, když se ti cukroví povede a bude chutnat.

Vím, žes vloni měla zájem o Panettone (už jsem k slavnostnímu i jednoduchému poslala ty slíbené obrázky) a tak jsem letos přidala další recept se jménem ¨Božský Pandoro¨, který je velice podobný až na to, že je z Verony místo z Milána. Má krásně vanilkovo- citronovou chuť, a je bez kandovaného ovoce.

Pěkný večer Ti přeje,

Labužník Sarka
433 příspěvků 16.11.03 03:24
Babi,

dekuji za informaci a dam vedet jake jsou me pracovni vysledky. Pekny pozdrav i do Kanady.

Labužník Sarka
433 příspěvků 16.11.03 03:18
Ejo,

promin, ale ja jiny cukr mouckovy neznam. Ja mela vzdy za to, ze mlety cukr a pudr jsou to jedno a same.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Ejo...

cukr je to pudrový/moučkový (promiň, opravím). Toho škrobu tam je opravdu tolik, schválně jsem všechno překontrolovala :-)

Měj se pěkně!

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rozpouštějící se chvíle ze Švédska.

Babi, používám jen bramborový škrob a právě proto mám pocit, že to asi úplně stejné nebude, protože se mi ho zdá opravdu moc v poměru k mouce. Na tento recept radši koupím kukuřičný. Ale Babi, co je to mletý cukr ??? Podle charakteru receptu si nejsem jista, mohl by to být moučkový/ ale tomu ty myslím říkáš pudrový/, ale utřít máslo s cukrem krupicí by taky šlo, tak fakt nevím.
Přeji Ti taky hezký víkend.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Šárko...

máš naprostou pravdu, ten olej Dr. Oetkera je v malých skleněných ampulkách a stačí, jak zajisté víš, jenom několik kapek na ochucení pečiva a pokrmů. Extrakt je něco jako třeba vanilkový. Návod na příprau vanilkového extraktu je částí článku ¨Vanilka¨. Podobně se připravuje extrakt z pomerančové kůry, mandlí atd. Extrakt se může skladovat časově neomezeně, díky jeho alkoholickému základu. Prodává se v malých skleničkách.

Pozdrav z Kanady do Švýcarska :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Gustin versus Solamyl...

Milá Ejo, mám ve spíži obojí a nikdy jsem v podstatě nezaměňovala jeden škrob za druhý. Běžně do českých, německých atd. receptů dávám bramborový škrob a třebas do asijských dávám kukuřičný (jednoduše ten, který je napsán v receptě). Vyzkoušelas někdy škroby zaměnit? Asi by to mělo být v podstatě to stejné, nebo ne? Cukroví je hodně máslové a tak nepotřebuje proležet.

Příjemný víkend Ti přeji z Kanady ;o)

P.S. Omlouvám se, ale asi mám v počítači nějakého šotka a ten si od včerejška mačká na nějakou klávesu.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rozpouštějící se chvíle ze Švédska.
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Takže Gustin...

se nazývá kukuřičná moučka, (měla jsem napsat škrobová moučka) a Solamyl je ta bramborová. Děkuji Ti Iro za odpověď a objasnění!

Pěkný víkend Ti přeje,

Labužník Sarka
433 příspěvků 15.11.03 15:26
Babi,

ten olej od Dr.Oetker je to aroma v te ampulce a nebo neco jineho co jeste neznam? Nevim jak u vas, ale tady se to aroma prodava v ampulce. Pekny den

ira
24 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Babi,

v Česku je bramborová moučka Solamyl, též snad Naturamyl a kukuřičná tuším Gustin - ale už jsem ji dlouho neviděla(protože ji moc nekupuju) takže to omrknu jak je to s tím názvem.
Zdravím

Eja
3854 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rozpouštějící se chvíle ze Švédska.

Já bych si taky myslela, že místo kukuřičné moučky lze použít bramborovou
/tedy v podstatě škrob/, ale váhala bych s množstvím, přijde mi to moc v poměru k množství mouky. I když je to určitě podstata receptu tj.„rozplývání na jazyku“. Zkusím to z menšího množství a poreferuji, jak to dopadlo. Babi, tohle cukroví se asi nemá nechat dlouho rozležet před vánoci ???

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Iro...

kukuřičná moučka je jako bramborová a je to škrobová moučka. Pouč mě prosím, která se česky řekne jak, recept pak podle toho upravím a budu se snažit si to zapamatovat…;-) předem Ti děkuji.

P.S. Ten název receptu je poctivě přeložen ze švédštiny.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rozpouštějící se chvíle ze Švédska.
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rozpouštějící se chvíle ze Švédska.
ira
24 příspěvků 25.01.09 03:43
BABI

kukuřičná moučka je mouka anebo cosi jako škrob?V Cesku existuje kukuřičná moucka jako bramborová, ale funguje to jako škrob.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz