Recept Povltavská koketka (aneb Slepice na víně podle Sněhurky)

Sněhurka Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Slepici naporcujeme na 8 dílů, naložíme do marinády na 12 až 24 hodin. Ve velkém hrnci rozehřejeme kousek másla a na mírném ohni opečeme na kousky nakrájenou slaninu. Naporcovanou slepici vyjmeme z marinády, necháme okapat a osušíme. Poprášíme hladkou moukou a opékáme na slanině a na másle na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme osušenou zeleninu z marinády a tu také mírně opečeme. Přelijeme koňakem (možno nahradit Calvadosem, irskou nebo skotskou whisky), necháme chvíli restovat a pak mírně podlijeme vínem z marinády. Osolíme, opepříme čerstvě drceným černým pepřem. Přidáme velký svazek bylinek z marinády a necháme na mírném ohni dusit. Občas podlijeme vínem. Asi po hodině a půl na másle a oleji (v poměru zhruba 1:1) necháme za občasného míchání zesklovatět cibulky a šalotky. Přidáme do kastrolu ke slepici. Zároveň dolijeme zbytek vína, vývar a zahustíme hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě. Necháme ještě půl hodiny dusit. Mezitím oloupeme žampiony, pokud jsou trochu větší rozpůlíme nebo rozčtvrtíme je a opečeme na pánvi, na které jsme opékali cibulky. Když se žampionky hezky zabarví, vyjmeme je a přidáme ke slepici. Necháme ještě asi čtvrt hodiny vše společně dusit.

Recept je z kategorií: Slepice

Nahlásit recept

  • 25.09.04 vloženo
  • 5418x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hodiny

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 slepice (cca 2,5 kg)
  • 150 g slaniny
  • 6 menších cibulek
  • 6 šalotek
  • 400 g žampionů
  • 3 šálky vývaru (drůbeží vývar, příp. provensálské bylinky)
  • 1 šálek vody
  • koňak
  • hladká mouka
  • máslo
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • Marináda:
  • 1 l suchého červeného vína
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 1 nadrobno nakrájená šalotka
  • 1 karotka nakrájená na kolečka
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 3 hřebíčky
  • několik celých pepřů
  • 1 velký svazek bouquet garni – tymián, naťová petržel, rozmarýn, bobkový list,…

Doporučená příloha

  • vařené brambory a současně i bagety

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Povltavská koketka (aneb Slepice na víně podle Sněhurky)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Povltavská koketka (aneb Slepice na víně podle Sněhurky)

trikolka
383 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Povltavská koketka (aneb Slepice na víně podle Sněhurky)

Snehurko, tak jsme uvarili :) muz se tak namlsal, vsichni chvalili, me moc chutnalo a ty vune. co mam dodat, diky moc, bylo to bajecne (i z kurecich nohou, ktere se rozpadaly, jak jsi predvidala, ale nam to chutnalo tim vic). Diky diky, zkratila jsem doby dle stupne rozpadani se masa a trochu jsem omacku nakonec rozmixovala a s ryzi jsme si tak pochutnali.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz