Recept Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

Postup

Na vysokém ohni rozehřát 4 lžíce vody se 175g cukru. Bez míchání uvařit karamel (asi 4-5min.)a když se zbarví hnědě, tak sejmout s ohně. Vlít karamel do ohnivzdorné misky s rovnými stěnami asi 1l obsahu a rychle s ní zatřepat, aby se karamel rozdělil na dně misky. Karamel rychle tvrdne.(Pozor, karamel je horký!) Smíchat mléko a šlehačku s vanilkovým cukrem, nebo semínky vanilky a přivéct za stílého míchání do varu. Sejmout s ohně a nechat stát po 15-20min. V míse našlehat vejce, žloutky se zbytkem cukru do hladka a krémova. Postupně, za stálého šlehání, pomalu přidávat svařené mléko se šlehačkou. Předehřát troubu na 170°C. Přelít krém přes síto do ohnivzdorné misky s karamelem. Přikrýt alobalem a položit misku do větší, hlubší nádoby a tu naplnit vařící vodou tak, aby sahala do poloviny výšky ohnivzdorné misky. Vložit vše opatrně do trouby a péct asi 40-45min., až je krém ztuhlý a až nožík zapíchnutý aso 5cm od stěny misky je po vyjmutí čistý. Nechat úplně vychladnout v misce a potom nechat v chladničce do druhéhé dne. Před vyklopením proběhnout ostrým nožem okolo stěny misky, aby se krém uvolnil. Nahoru položit servírovací talíř a vše společně obrátit. Jemně nadzdvihnout hranu misky, aby karamel mohl vytéct na talíř a potom opatrně sejmout ohnivzdornou misku. P.S. Dezert se nazývá ¨Creme caramel¨nebo také ¨Creme renversée¨. TIP: Lze připrait v individuálních malých ohnivzdorných miskách s rovnými stěnami s tím rozdílem, že ty se pečou kratší dobu.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 22.07.03 vloženo
  • 21273x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250g jemného krystalového cukru
  • 4 lžíce vody
  • 425ml mléka
  • 250ml neušlehané šlehačky
  • vanilkový cukr, nebo semínka z rozkrojené tobolky vanilky
  • 5 vajec
  • 2 žloutky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ja-konvalinka 10.12.10 03:52

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

ja-konvalinka
32 příspěvků 12.12.10 00:14

Dekuji za oceneni! :-) Bylo to moooooc chutne!

babi
6360 příspěvků 11.12.10 23:29

jeee, nekolik dni zde nejsem a pak se zde motam…
Tak jeste jednou a znova. Kdopak mi pridal tu moooc peknou fotecku??? Ze by konvalinka? Tak Ti devce natisickrat dekuju :wink:

ja-konvalinka
32 příspěvků 11.12.10 23:12

Ano, ano, je to ma fotecka!!!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.10 23:08

babi, uz vim! :-) to konvalinka pekla sobe, pak vlozila foto tobe !

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.10 23:05

........
nevim, nevim, kdo to byl, kdo v ten pudink lasku skryl ? 8-o

babi
6360 příspěvků 11.12.10 22:58

tak a ted nevim, komu dekovat za opravdu peknou fotku, ze by wydricce? Pochutnala sis i kdyz to neni na ohlodavani? Recept je snadny a muze se zdobit bobulovitym ovocem, creme fraiche anebo napriklad s dopredu upecenym tuiles…

babi
6360 příspěvků 9.12.10 18:50

caramilla, pripravit karamel chce trosinku zkusenosti, avsak, jakmile se Ti podari, mas vyhrano a vis co priste udelat. U karemelu se musi stat, proces jde velice rychle a chvilicka rozhodne o uspechu, nebo horkem spalenem neuspechu :mrgreen: Jestli se Ti cukr vari rychleji na jedne strane, je dobre kastrolek nahybat do stran. Tesi me, ze jsi s dezertem uspela a pochutnala si na nem…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.12.10 15:51

Jsem ho uplne poprve jedla va Vodickove ul. v cinske restauraci pred nekolika desetiletimi :-) a od teby o nem vim, strasne mi to chutnalo a kdyz jsme tam sli, vzdycky jsem si ho dala. Pak jsem ho jedla u Kubancu v Praze zijicich a v Egypte na lodi … jak ja si ho rada udelam! Jen nevim, trva to desne dlouho, to nemuzu vydrzet!!!! :-) Babi, ty ses skvela, ty vis co moji hube lahodi :-)

Příspěvek upraven 05.12.10 v 15:52

caramilla
71 příspěvků 11.9.10 17:55
Re: Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée.

Creme caramel jsem si zamilovala na dovolené ve Francii. Jsem ráda, že jsem našla tenhle recept - jediný v češtině na internetu:-) Dezert je opravdu výborný, jen karamel jsem napoprvé připálila. Jak mi nehřála rovnoměrně plotýnka, tak se bez míchání na jedné straně připálil. Na druhý pokus s občasným míchnutím dopadl karamel perfektně a dezert také. Dělala jsem do malých mističek a vyšlo to na 8 porcí. Dezert pro regiment:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz