Recept Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

Postup

Na vysokém ohni rozehřát 4 lžíce vody se 175g cukru. Bez míchání uvařit karamel (asi 4-5min.)a když se zbarví hnědě, tak sejmout s ohně. Vlít karamel do ohnivzdorné misky s rovnými stěnami asi 1l obsahu a rychle s ní zatřepat, aby se karamel rozdělil na dně misky. Karamel rychle tvrdne.(Pozor, karamel je horký!) Smíchat mléko a šlehačku s vanilkovým cukrem, nebo semínky vanilky a přivéct za stílého míchání do varu. Sejmout s ohně a nechat stát po 15-20min. V míse našlehat vejce, žloutky se zbytkem cukru do hladka a krémova. Postupně, za stálého šlehání, pomalu přidávat svařené mléko se šlehačkou. Předehřát troubu na 170°C. Přelít krém přes síto do ohnivzdorné misky s karamelem. Přikrýt alobalem a položit misku do větší, hlubší nádoby a tu naplnit vařící vodou tak, aby sahala do poloviny výšky ohnivzdorné misky. Vložit vše opatrně do trouby a péct asi 40-45min., až je krém ztuhlý a až nožík zapíchnutý aso 5cm od stěny misky je po vyjmutí čistý. Nechat úplně vychladnout v misce a potom nechat v chladničce do druhéhé dne. Před vyklopením proběhnout ostrým nožem okolo stěny misky, aby se krém uvolnil. Nahoru položit servírovací talíř a vše společně obrátit. Jemně nadzdvihnout hranu misky, aby karamel mohl vytéct na talíř a potom opatrně sejmout ohnivzdornou misku. P.S. Dezert se nazývá ¨Creme caramel¨nebo také ¨Creme renversée¨. TIP: Lze připrait v individuálních malých ohnivzdorných miskách s rovnými stěnami s tím rozdílem, že ty se pečou kratší dobu.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 22.07.03 vloženo
  • 20862x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 250g jemného krystalového cukru
  • 4 lžíce vody
  • 425ml mléka
  • 250ml neušlehané šlehačky
  • vanilkový cukr, nebo semínka z rozkrojené tobolky vanilky
  • 5 vajec
  • 2 žloutky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ja-konvalinka 10.12.10 03:52

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ja-konvalinka
32 příspěvků 12.12.10 00:14

Dekuji za oceneni! :-) Bylo to moooooc chutne!

babi
6360 příspěvků 11.12.10 23:29

jeee, nekolik dni zde nejsem a pak se zde motam…
Tak jeste jednou a znova. Kdopak mi pridal tu moooc peknou fotecku??? Ze by konvalinka? Tak Ti devce natisickrat dekuju :wink:

ja-konvalinka
32 příspěvků 11.12.10 23:12

Ano, ano, je to ma fotecka!!!

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.10 23:08

babi, uz vim! :-) to konvalinka pekla sobe, pak vlozila foto tobe !

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.10 23:05

........
nevim, nevim, kdo to byl, kdo v ten pudink lasku skryl ? 8-o

babi
6360 příspěvků 11.12.10 22:58

tak a ted nevim, komu dekovat za opravdu peknou fotku, ze by wydricce? Pochutnala sis i kdyz to neni na ohlodavani? Recept je snadny a muze se zdobit bobulovitym ovocem, creme fraiche anebo napriklad s dopredu upecenym tuiles…

babi
6360 příspěvků 09.12.10 18:50

caramilla, pripravit karamel chce trosinku zkusenosti, avsak, jakmile se Ti podari, mas vyhrano a vis co priste udelat. U karemelu se musi stat, proces jde velice rychle a chvilicka rozhodne o uspechu, nebo horkem spalenem neuspechu :mrgreen: Jestli se Ti cukr vari rychleji na jedne strane, je dobre kastrolek nahybat do stran. Tesi me, ze jsi s dezertem uspela a pochutnala si na nem…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.12.10 15:51

Jsem ho uplne poprve jedla va Vodickove ul. v cinske restauraci pred nekolika desetiletimi :-) a od teby o nem vim, strasne mi to chutnalo a kdyz jsme tam sli, vzdycky jsem si ho dala. Pak jsem ho jedla u Kubancu v Praze zijicich a v Egypte na lodi … jak ja si ho rada udelam! Jen nevim, trva to desne dlouho, to nemuzu vydrzet!!!! :-) Babi, ty ses skvela, ty vis co moji hube lahodi :-)

Příspěvek upraven 05.12.10 v 15:52

caramilla
71 příspěvků 11.09.10 17:55
Re: Populární francouzský dezert vzhůru nohama-Creme renversée.

Creme caramel jsem si zamilovala na dovolené ve Francii. Jsem ráda, že jsem našla tenhle recept - jediný v češtině na internetu:-) Dezert je opravdu výborný, jen karamel jsem napoprvé připálila. Jak mi nehřála rovnoměrně plotýnka, tak se bez míchání na jedné straně připálil. Na druhý pokus s občasným míchnutím dopadl karamel perfektně a dezert také. Dělala jsem do malých mističek a vyšlo to na 8 porcí. Dezert pro regiment:-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz