Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
liqua Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kdo nezná Hrašku, tak jen lehce na úvod - je to sypká směs, taková mouka z hrachu, bezlepkových obilovin, směsi koření… bez Éček, konzervantů, bohatá na hrubou vlákninu, zinek nebo hořčík. Dá se s ní pracovat mnoha způsoby. Nahradí Vám trojobal - úplně celý, jen přidáte vodu, nedáváte bálou mouku, strouhanku ani vajíčko. Používám ji jako jíšku k zahušťování polévek a omáček. V zapečených pokrmech ji používám jako vajíčko, nebo do sekané. Lze z ní však vytvořit i výborný základ pro pomazánku. Má vysoké výživové hodnoty. A opravdu chutná dobře.
Pro osobu použijeme 10 g Hrašky na cca 50 ml vody. Těstíčko rozmícháme s vodou a vaříme na hustou kaši, zvolna, alespoň 20 min. Po vychladnutí našleháme s tukem 10 g na osobu (olej, máslo apod.), dochutíme najemno nakrájenou cibulí či nastrouhaným okurkem, cca 30 g na osobu. Podle chuti přidáme (cca 20 g na osobu) buď třený česnek, nastrouhaný křen anebo najemno nakrájenou papriku či rajče. Jak říkám, fantazii bych meze nekladla.
Recept je z kategorií: Pomazánky
čerstvé pečivo, zelenia, salátek
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pomazánka s Hraškou bohatá na vlákninu
49 příspěvků 4.6.09 22:42
nějak tomu nerozumím.
Co je na takových pomazánkách rychlého, když se 20 minut vaří a pak ještě musí zchladnout?
Co je na nich snadného, když musím vařit kaši a pak do ní přimíchávat další ingredience?
Jak můžou být mouky, popřípadě upravené extrudérem nebo něčím takovým zdravější základ pomazánek, než třeba tvaroh.
nemám nic proti hrašce jako takové, ale takovéhle podivné PR recepty jsou spíš odrazující…
1136 příspěvků 3.6.09 23:21
Dělat z hrašky pomazánku je příliš drahá záležitost. Vzhledem k tomu, že je to luštěninová mouka bych doporučila namočit hrách, uvařit ho a rozmixovat.
Anickov, takže v závěru ta pomazánka může chutnat velice podobně jako hrachová kaše.
Jinak je to vynikající záležitost. Většinou z hrašky udělám těstíčko, ve kterém pak obaluji zeleninu a tu potom smažím v oleji. Podávám s bramborovou kaší.
Maso se v ní obalovat nedoporučuje, ale to jen z toho důvodu, že luštěninová bílkovina s vlákninou a bílkovina z mase se v břiše perou a nadýmají dvojnásob než jen samožné luštěniny.;-)
2904 příspěvků 2.6.09 23:21
Ako chutí? Ja to nepoznám.
18 příspěvků 2.6.09 23:15
hrašku jsem si koupila na Floře Olmouc a velice mě zaujalo široké použití