Recept Pasovské adventní řezy (Passauer Adventsschnitten)

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tak jako každý advent, měli jsme včera na pasovském biskupství setkání spolupracovníků. Krom spousty přátel, s nimiž jsem se rok neviděla, tam byla i spousta dobrot. Nemohla jsem odolat a vzala si recept aspoň na pár z nich, o něž se s vámi chci podělit.
Tenhle recept tedy není německý v pravém smyslu slova. Je bavorský.

Postup

Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Vyndáme a dále šleháme do vychladnutí. Pak do nich opatrně zamícháme strouhané mandle. Dvě třetiny hmoty natřeme na voskovaný plech (nebo použijeme silikonový pečící papír), z jedné třetiny uděláme malé pusinky.

Obojí dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180°C cca 7 minut a pak dlouho (i několik hodin) dosoušíme při cca 60 -70°C. Vyndáme, necháme vychladnout.

Smetanu v míse smícháme se ztužovačem a moučkovým cukrem a vyšleháme do tuha. Do vyšlehané opatrně vmícháme filtrovanou i mletou kávu a likér. Plát přepůlíme, jednu polovinu natřeme polovinou smetany, přikryjeme druhou polovinou, natřeme zbývající smetanu a vršek hustě poklademe pusinkami. Necháme cca 8 hodin rozležet, nařežeme na menší, podlouhlé řezy a podáváme ke kávě.

FAQ:
Kde sehnat moučkový vanilkový cukr? Do dobře uzavíratelné sklenice nasypeme obyčejný moučkový cukr a napícháme několik vanilkových lusků. Za týden máme moučkový vanilkový cukr, dobře použitelný do mnoha moučníků.

Proč je důležitých 40% u šlehačky? Kdybyste kávou a likérem naředili 30% smetanu, nevydržela by tuhá.

Co je silikonový pečící papír? Černý papír voskového vzhledu, který vydrží asi 200 použití.

Proč filtrovanou a ne rozpustnou kávu? Z mně neznámých důvodů, šlehačka po použití rozpustné kávy rychle řídne.

Proč moučník z tolika bílků a co se žloutky? Při předvánočním pečení je obvykle mnohem větší spotřeba žloutků a bílky zbývají.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.11.09 vloženo
  • 2707x zobrazeno

Ingredience

  • Na těsto:
  • 12 bílků
  • 32 dkg moučkového vanilkového cukru
  • 36 dkg jemně strouhaných mandlí bez slupky
  • Na náplň:
  • 1 l 40% sladké smetany (těch 40% je důležitých)
  • 4 PL vanilkového moučkového cukru
  • 3 PL silné filtrované černé kávy (ne rozpustné)
  • 2 PL kávového likéru
  • 1 KL mleté kávy
  • Ztužovač

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pasovské adventní řezy (Passauer Adventsschnitten)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
martin_etzl
280 příspěvků 06.12.09 03:31
Re: Pasovské adventní řezy (Passauer Adventsschnitten)

Krom holoubků jsem vyzkoušel i tyhle řezy. Dort byl koupený, ale moučník ke kávě jsem chtěl udělat domácí. Příprava jednoduchá, výsledek vynikající. Opravdu nemají chybu. Nechal jsem je přes noc v lednici rozležet a vrchní šlehačkou ozdobil až před podáváním. Děkuji.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz