Recept Pasovské adventní řezy (Passauer Adventsschnitten)

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tak jako každý advent, měli jsme včera na pasovském biskupství setkání spolupracovníků. Krom spousty přátel, s nimiž jsem se rok neviděla, tam byla i spousta dobrot. Nemohla jsem odolat a vzala si recept aspoň na pár z nich, o něž se s vámi chci podělit.
Tenhle recept tedy není německý v pravém smyslu slova. Je bavorský.

Postup

Bílky s cukrem šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Vyndáme a dále šleháme do vychladnutí. Pak do nich opatrně zamícháme strouhané mandle. Dvě třetiny hmoty natřeme na voskovaný plech (nebo použijeme silikonový pečící papír), z jedné třetiny uděláme malé pusinky.

Obojí dáme do vyhřáté trouby, pečeme při 180°C cca 7 minut a pak dlouho (i několik hodin) dosoušíme při cca 60 -70°C. Vyndáme, necháme vychladnout.

Smetanu v míse smícháme se ztužovačem a moučkovým cukrem a vyšleháme do tuha. Do vyšlehané opatrně vmícháme filtrovanou i mletou kávu a likér. Plát přepůlíme, jednu polovinu natřeme polovinou smetany, přikryjeme druhou polovinou, natřeme zbývající smetanu a vršek hustě poklademe pusinkami. Necháme cca 8 hodin rozležet, nařežeme na menší, podlouhlé řezy a podáváme ke kávě.

FAQ:
Kde sehnat moučkový vanilkový cukr? Do dobře uzavíratelné sklenice nasypeme obyčejný moučkový cukr a napícháme několik vanilkových lusků. Za týden máme moučkový vanilkový cukr, dobře použitelný do mnoha moučníků.

Proč je důležitých 40% u šlehačky? Kdybyste kávou a likérem naředili 30% smetanu, nevydržela by tuhá.

Co je silikonový pečící papír? Černý papír voskového vzhledu, který vydrží asi 200 použití.

Proč filtrovanou a ne rozpustnou kávu? Z mně neznámých důvodů, šlehačka po použití rozpustné kávy rychle řídne.

Proč moučník z tolika bílků a co se žloutky? Při předvánočním pečení je obvykle mnohem větší spotřeba žloutků a bílky zbývají.

Recept je z kategorií: Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 30.11.09 vloženo
  • 2800x zobrazeno

Ingredience

  • Na těsto:
  • 12 bílků
  • 32 dkg moučkového vanilkového cukru
  • 36 dkg jemně strouhaných mandlí bez slupky
  • Na náplň:
  • 1 l 40% sladké smetany (těch 40% je důležitých)
  • 4 PL vanilkového moučkového cukru
  • 3 PL silné filtrované černé kávy (ne rozpustné)
  • 2 PL kávového likéru
  • 1 KL mleté kávy
  • Ztužovač

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pasovské adventní řezy (Passauer Adventsschnitten)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
martin_etzl
280 příspěvků 06.12.09 03:31
Re: Pasovské adventní řezy (Passauer Adventsschnitten)

Krom holoubků jsem vyzkoušel i tyhle řezy. Dort byl koupený, ale moučník ke kávě jsem chtěl udělat domácí. Příprava jednoduchá, výsledek vynikající. Opravdu nemají chybu. Nechal jsem je přes noc v lednici rozležet a vrchní šlehačkou ozdobil až před podáváním. Děkuji.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štika na smetaně

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Kuře na medu Kuře na medu
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz