Recept Parzybroda

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Parzybroda

Úvod

Tento pokrm je tradiční polské jídlo, zapsané na listině tradičních produktů EU. Recepis je původem z regionu częstochowskiego, woj. Ślaskie.Śląska parzybroda / parzy-broda, je prostou venkovskou potravou, která má charakter husté polévky. Kdysi práce na polích, bez mechanizace, o žních, o senách, o bramborách trvala značně déle a stála daleko více sil. Aby bylo sklizeno včas nebylo možno se zdržovat dlouhým vyvařováním. Všichni museli na pole. Nedostatek času nutil hospodyni do přípravy jídel prostých, vydatných z jednoho hrnce. Jídel, na jejichž přípravu bylo všecno doma. Co zbylo od zimy, co dala zahrádka. Polévky se vařily ve velkém množství, zahušťované jížkou, maštěné sádlem nebo rozpuštěným bůčkem. Pro ty chudší byl omastek jen ve sváteční čas. Bída byla všude stejná, jestli na Slezsku, na Vysočině, v Kašperkách nebo na Moravách.

Postup

Hlávku mladého zelí pokrájíme a spaříme vařící vodou - cca 1 - 2 naběračky. Posolíme, přidáme trochu cukru, kmín, marjánku a polovici vytopených škvarků spolu se sádlem. Postavíme na kamna a bez pokličky vaříme 5 - 10 minut.
Přidáme oloupané a pokrájené brambory dál vaříme. Na zbývajícím bůčku zesklovatíme jemně pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, necháme lehce zrůžovět, přidáme pár lžic studené vody a provaříme.
Zásmažku vlijeme do hrnce se zelim, opepříme, okyselíme citronem. Vše podle chuti a domowych zvyklostí. Horkou parzybrodu podáváme jako přílohu k masům, vařenému hrachu, fazolím, čočce nebo jako samostatný pokrm.

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 23.10.09 vloženo
  • 3855x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 hlávka mladého zelí cca 800 g
  • 600 g brambor (cca)
  • 150 g syrového bůčku
  • 1 cibule
  • 1 KL mouky
  • kmín
  • majoránka
  • bobkový list
  • 1 KL cukru
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z citronu

Doporučená příloha

  • prase pečené, uzené, vařené…

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Parzybroda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Alis
2617 příspěvků 25.10.09 21:22
Re: Parzybroda

Bigós je bigós, brada je brada… S kouskem uzeného to možná bude jiná brada, ale určitě taky moc dobrá, stejně jako si umím představit bradu autentickou. Až si budu moct dovolit škvarky (za sto padesát let?), jdu na to :-)))

hezkou neděli všem
A.

 
anickav
2904 příspěvků 24.10.09 16:57
Re: parzybroda

Všetko, kde je kapusta, zemiaky musí byť skvelé! Viem si to predstaviť s kúskom údeného, čo na to Manek?

 
dag
539 příspěvků 24.10.09 03:56
Re: parzybroda

Chvála naší zelňačce.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.10.09 02:41
Re: parzybroda

No, zlatíčko, tohle teda neznám a doufám, že jako přílohu k masu nikdy nepoznám. Vypadá to jako takový nepovedený bigós… :D

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz