Recept Mramorová bábovka třená ze dvou cukrů (Barčina)

jARKA77 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Máslo šleháme robotem s moučkovým cukrem a se žloutky z vajíček do pěny. Z bílků ušleháme velmi tuhý sníh a přidáme do sněhu jemně pískový cukr (krupici). Poté těsto a bílkovou pěnu jemně spojíme. Přidáme mouku, citron. kůru a špetičku soli. Část těsta odebereme a obarvíme kakaem. Těsta po částech vléváme do vymazané a vysypané formy tak, aby vzniklo mramorování. Vložíme do trouby do mírně vyhřáté formy, pokryjeme povrch alobalem nebo novinami (přes formu) a pečeme zvolna v mírné troubě 60, spíše 90 minut. Po upečení formu překlopíme na talíř, ale až do vychladnutí formu nesundáváme. Pokud se nesní, zůstane i několik dní vazká.

Recept je z kategorií: Bábovky

Nahlásit recept

  • 13.05.08 vloženo
  • 5676x zobrazeno

Ingredience

  • 190 g hladké mouky OO
  • 7 celých vajec
  • 120 g moučkového cukru - dodržet!
  • 120 g cukru pískového (krupice) - nutno dodržet!
  • 120 g másla
  • 20 g kakaa
  • citronová kůra
  • trocha másla na vymaštění formy + strouhanka
  • prášek do pečiva
  • špetička soli
  • Velká bábovková forma

Doporučená příloha

  • kakao, grog, čajík a nebo ozdobíme šlehačkou a ozdobíme malinami, jahodami

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mramorová bábovka třená ze dvou cukrů (Barčina)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mramorová bábovka třená ze dvou cukrů (Barčina)

jARKA77
141 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mramorová bábovka třená ze dvou cukrů (Barčina)

Miloši, přísahám, že jsem to opsala přesně. Taky jsem došla k systému, že oba cukry vyšlehám s vejci a nakonec dám do těsta jen neslazený sníh - povedla se. Zkoušela jsem jen jeden cukr-krupici do těsta, bábovka se zdrcla. Dodnes netuším, proč. Forma se vyklopí, pokud ji vzorně vymažeš 100% tukem a nebo vystříkáš sprayem olejovým a vysypeš jemnou strouhankou. Pokud se ti to nebude zdát, dej na horkou formu namočenou utěrku ve studené vodě. Držím palce. Dej vědět.

gmp
1603 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mramorová bábovka třená ze dvou cukrů (Barčina)

Jaruš, přísahej, že ty cukry jsou rychtig. Maně si vzpomínám, že to maminka dělala vždycky obráceně. Dcera slaví 27. jsem odhodlán realisovat bábovku, jestli se mi to zdrcne… A jak to mám krájet když nesundám formu. S plechem bych si poradil, rozbrušovačku mám, ale keramika…?Miloš

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kuře na kapustě

Nejlepší recepty

Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Karbanátky Karbanátky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz