Recept Mozarella domaca.

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Ako si urobit mozarellu doma.
Naucila sa z videa znacky syridla ktore pouzivam.
Pani nie je moc sikovna v natahovani a stacani guliciek.
Princip guliciek je spravny! len viac zohriat a natiahnut syr a skladat, potom gulicku.

https://www.youtube.com/watch?…

Postup

Do mlieka zamiesame v pol salke vody rozmiesany citric acid a zahrievame ho na 35 stupnov.

Vypneme zdroj tepla.

Do zahriateho na 35 st C mlieka zamiesame syridlo rozmiesane v druhej casti salky vody.

Prikryjeme pokrievkou a nechame stat 15-20 minut.

Vyskusame v strede ci je syrenina dobra. To znaci ze rez je pevny nerozpada sa a ukazuje sa syrenina. Syrenina vyzera ako puding.

Syreninu porezeme poriadnym nozom (noz s tupym koncom/zarovnanym) na syrarsku mriezku. To znamena: oddelit od stien , potom na kocky na 5×5 cm a dat si zalezat poriadne syreninu prerezat zhora az do dna.

Pockame asi 5 minut , nech syrenina akoby sadne a pusti syrovatku.

Potom vsetko zahrievame pomalym opatrnym obracanim na teplotu 42-45 st.C. Skusime narezane zrno, ma byt elasticke , poskocit pod prstom a nie sa rozpadat.

Vypnut a syr vybrat do cedniku.

Syrovatku zahrejeme na 82-85 st.C , davame do nej zo syru kusky ktore zahreje v syrovatke a vyberame ,natahujeme, skladame a tvarujeme do guliciek napriklad…ale aj korbacikov , uzlov,tehliciek ,,co chcete..

Tie ukladame do studenej vody.

Cast syrovatky prevarime s vodou a stipkou soli a do studenej nalozime mozarellu. Ulozime do chladnicky.

PS: nakladam ich len do syrovatky, aj tak ich zjeme raz dva.
Domaca je ovela chutnejsia ako kupovana. Aby vynikla chut mozarelly(akej­kolvek cerstvej mozarelly) nepodavajte ju studenu . Vyberte ju skor aby pri podavani mala izbovu teplotu. Vtedy je najchutnejsia.

Z 5 litrov mam okolo 650 gr mozarella. Podotykam ze mlieko je priamo z farmy.
Nepasterizujem ho, pretoze tak ci tak sa potom syrenina pasterizuje sama (aj so syrovatkou) pri teplote 82-85 st.C.

Ochladenu syrovatku precedim cez velmi huste platienko, ostane mi ricotta 3 - 5 PL.

Syrovatku pouzivam pri vyrobe peciva a napriklad polievky syrovatkovej… recept tu napriklad..
 https://www.labuznik.cz/…oji-babicky/

Nahlásit recept

  • 16.01.17 vloženo
  • 1179x zobrazeno

Ingredience

  • 5 l cerstveho mlieka (z farmy/mliekomatu)
  • 1,5 KL citric acid
  • syridlo primerane na mnozstvo mlieka podla navodu na pouzitie
  • 1 salka sladkej nevapenatej a nechlorovanej vody!!! cize filtrovana 1
  • teplomer
  • Syridla sa vseobecne pridavaju pri 35-38 st. Viac nie. A ani menej nie. Optimalna telota pre dosiahnutie dobrej syreniny.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mozarella domaca.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5065 příspěvků 17.01.17 11:22

@birkana, presne tak…asi to je ten najjednoduchsi syr na domacu vyrobu…a vyborny! skoda ze nefunguje fotak ake su gulicky krasne… ten recept je zaruceny, a podla videa to dokaze kazdy! navyse kto ma pristup ku cerstvemnu mlieku a chut si vyrobit domace..

Ricottu si doprajem vzdy aspon tych zopar lyziciek :mrgreen:

Syrovatku aj pijeme. mame radi..

Polievku zo syrovatky robim ako tvoj recept… alebo oprazim namocene krupy na nakrajanej cibuli na oriesku masla s olejom, pridam jalovcinky 2, pepr cely, bobkovu list, kopor nakrajany, nakrajane udenene maso len na vonu, zemiaky, a nakoniec zeljem syrovatkou a pomaly sa vari az sa uvari!..k tomu krajec chleba..tiez je velice lahodna :mavam:

birkana
1682 příspěvků 17.01.17 08:59

@jolana, za recept 10× :palec: :mavam:.

Dělala jsem již několikrát podle velice podobného receptu staženého kdesi z netu. Povedla se vždy. Ricottu jsem již necedila, ze syrovátky i s „usazeninou“ na dně dělám tu polévku ;).

Pro dobrý výsledek je třeba pečlivě dodržet teploty, časy i hygienu. Pak je to hračka.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz