Recept Mozarella domaca.

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Ako si urobit mozarellu doma.
Naucila sa z videa znacky syridla ktore pouzivam.
Pani nie je moc sikovna v natahovani a stacani guliciek.
Princip guliciek je spravny! len viac zohriat a natiahnut syr a skladat, potom gulicku.

https://www.youtube.com/watch?…

Postup

Do mlieka zamiesame v pol salke vody rozmiesany citric acid a zahrievame ho na 35 stupnov.

Vypneme zdroj tepla.

Do zahriateho na 35 st C mlieka zamiesame syridlo rozmiesane v druhej casti salky vody.

Prikryjeme pokrievkou a nechame stat 15-20 minut.

Vyskusame v strede ci je syrenina dobra. To znaci ze rez je pevny nerozpada sa a ukazuje sa syrenina. Syrenina vyzera ako puding.

Syreninu porezeme poriadnym nozom (noz s tupym koncom/zarovnanym) na syrarsku mriezku. To znamena: oddelit od stien , potom na kocky na 5×5 cm a dat si zalezat poriadne syreninu prerezat zhora az do dna.

Pockame asi 5 minut , nech syrenina akoby sadne a pusti syrovatku.

Potom vsetko zahrievame pomalym opatrnym obracanim na teplotu 42-45 st.C. Skusime narezane zrno, ma byt elasticke , poskocit pod prstom a nie sa rozpadat.

Vypnut a syr vybrat do cedniku.

Syrovatku zahrejeme na 82-85 st.C , davame do nej zo syru kusky ktore zahreje v syrovatke a vyberame ,natahujeme, skladame a tvarujeme do guliciek napriklad…ale aj korbacikov , uzlov,tehliciek ,,co chcete..

Tie ukladame do studenej vody.

Cast syrovatky prevarime s vodou a stipkou soli a do studenej nalozime mozarellu. Ulozime do chladnicky.

PS: nakladam ich len do syrovatky, aj tak ich zjeme raz dva.
Domaca je ovela chutnejsia ako kupovana. Aby vynikla chut mozarelly(akej­kolvek cerstvej mozarelly) nepodavajte ju studenu . Vyberte ju skor aby pri podavani mala izbovu teplotu. Vtedy je najchutnejsia.

Z 5 litrov mam okolo 650 gr mozarella. Podotykam ze mlieko je priamo z farmy.
Nepasterizujem ho, pretoze tak ci tak sa potom syrenina pasterizuje sama (aj so syrovatkou) pri teplote 82-85 st.C.

Ochladenu syrovatku precedim cez velmi huste platienko, ostane mi ricotta 3 - 5 PL.

Syrovatku pouzivam pri vyrobe peciva a napriklad polievky syrovatkovej… recept tu napriklad..
 https://www.labuznik.cz/…oji-babicky/


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.01.17 vloženo
  • 1099x zobrazeno

Ingredience

  • 5 l cerstveho mlieka (z farmy/mliekomatu)
  • 1,5 KL citric acid
  • syridlo primerane na mnozstvo mlieka podla navodu na pouzitie
  • 1 salka sladkej nevapenatej a nechlorovanej vody!!! cize filtrovana 1
  • teplomer
  • Syridla sa vseobecne pridavaju pri 35-38 st. Viac nie. A ani menej nie. Optimalna telota pre dosiahnutie dobrej syreniny.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mozarella domaca.

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 17.01.17 11:22

@birkana, presne tak…asi to je ten najjednoduchsi syr na domacu vyrobu…a vyborny! skoda ze nefunguje fotak ake su gulicky krasne… ten recept je zaruceny, a podla videa to dokaze kazdy! navyse kto ma pristup ku cerstvemnu mlieku a chut si vyrobit domace..

Ricottu si doprajem vzdy aspon tych zopar lyziciek :mrgreen:

Syrovatku aj pijeme. mame radi..

Polievku zo syrovatky robim ako tvoj recept… alebo oprazim namocene krupy na nakrajanej cibuli na oriesku masla s olejom, pridam jalovcinky 2, pepr cely, bobkovu list, kopor nakrajany, nakrajane udenene maso len na vonu, zemiaky, a nakoniec zeljem syrovatkou a pomaly sa vari az sa uvari!..k tomu krajec chleba..tiez je velice lahodna :mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 17.01.17 08:59

@jolana, za recept 10× :palec: :mavam:.

Dělala jsem již několikrát podle velice podobného receptu staženého kdesi z netu. Povedla se vždy. Ricottu jsem již necedila, ze syrovátky i s „usazeninou“ na dně dělám tu polévku ;).

Pro dobrý výsledek je třeba pečlivě dodržet teploty, časy i hygienu. Pak je to hračka.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz