Recept Syrovátková polévka mojí babičky Pra

(Hodnoceno 2x) birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Syrovátková polévka mojí babičky

Úvod

Našla jsem ten recept ve starých poznámkách. Tvaroh vyrábím často a syrovátka zbývá. Většinou ji vypiju „jen tak“ jako osvěžující a nutričně hodnotný nápoj. Tentokrát jsem z ní uvařila polévku – takovou, jakou si pamatuji od babičky z dětství. Množství surovin jsem upravila na 3 slušné porce. V poznámkách totiž žádná množství napsaná nebyla.

Poznámka pro ty, kdo nejí houby – uvařte polévku bez nich, i tak je velice chutná!

Postup

Očištěné brambory nakrájíme na menší kostky. Sušené houby předem povaříme ve vodě a scedíme. Brambory vložíme do hrnce a zalijeme vodou (vývarem) jen tolik, aby byly právě ponořeny (tekutiny stačí i méně než ½ l). Přidáme houby, osolíme, okmínujeme. (Použijeme-li vývar, nesolíme / k bramborám přidáme posekanou nať libečku). Uvaříme do měkka. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku (nebo kořenovou zeleninu osmažíme na tuku, pak zasypeme moukou, zasmažíme / okořeníme paprikou / pepřem). Za stálého prošlehávání vlijeme syrovátku a necháme provařit. Do provařeného základu zamícháme hotové brambory s houbami, krátce necháme přejít varem. Dokořeníme čerstvou petrželkou. Při podávání do talíře vkládáme předem natvrdo vařená vejce nebo ztracená vejce. Poznámka na závěr: Kdo nemá rád výrazně kyselé polévky, dá syrovátky třeba jen polovinu a tekutinu nahradí vývarem. Kyselost syrovátky se také liší podle způsobu výroby tvarohu. Já mléko očkuji smetanovým zákysem (na 36 – 48 hodin) a syrovátka je pak dost kyselá! Při sýření mléka syřidlem je kyselá méně – aspoň podle mých zkušeností ;-)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové polévky

Nahlásit recept

  • 23.12.13 vloženo
  • 10761x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 40 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • základní ingredience:
  • 6 brambor velkých jako vejce
  • velká hrst sušených hub nebo 150 – 200 g čerstvých
  • voda
  • sůl
  • kmín
  • 1 vrchovatá PL másla nebo sádla
  • 1 PL hladké mouky
  • cca 800 ml syrovátky zbylé po výrobě tvarohu
  • zelená petrželka
  • 3 natvrdo vařená vejce nebo ztracená vejce
  • volitelné ingredience:
  • 3 PL nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny
  • vývar
  • libeček
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 29.3.14 22:19

Polévka byla dobrá, ale příště musím dát méně syrovátky. Děkuji za inspiraci, jak zpracovat syrovátku z domácího tvarohu.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.2.14 15:07

Dnes opět (náhodou zbylo trochu syrovátky od výroby „Lučiny“), dnes jsem použila sušený hnojník…
Je to výborná houba, roste nám na zahradě. Ale pozor: ne všechny druhy se papají ;)
Sbírají se pouze bílé plodnice - jak začnou černat a téci, už neee!
Navíc pozor: na hnojník se nepije alkohol, asi by vám nebylo nejlépe…
Ale kdo se vyzná, dosvědčí, že hnojník je výborná houba…
ještě jedna rada: NESUŠIT KLASICKY! Roztekl by se… Sušit lze v sušičce, jinak raději sníst čerstvý - hned po sběru, delší skladování také nepřipadá v úvahu…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 3.1.14 13:35

Ke snídaňo-svačině podávána červená varianta (s paprikou, bez hub a vajec) a jako příloha tyčinky z bramborovo-sýrového těsta (těsto jako na bramborové pečivo, polovinu dávky tuku však nahrazuji strouhanými sýry různých druhů - tvrdé, zrající, plísňové i rozdrobené měkké druhy).

Suroviny použité k přípravě polévky: sádlo, cibule, mrkev, mletá sladká a pálivá paprika, hladká mouka, mletý pepř, trocha vývaru, syrovátka zbylá po výrobě tzv. farmářského sýra, vařené brambory (sůl a kmín na jejich vaření) i s vodou a sušená petrželová nať.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.12.13 12:04

Teď po svátcích byla ta tvá polívčička jako balzám…
DÍKY!

Syrovátka zbyla od domácí „Lučiny“, tak nebylo co řešit :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 23.12.13 08:49

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Syrovátková polévka mojí babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Syrovátková polévka mojí babičky

netservis
8 příspěvků 12.11.14 10:09
uvařeno....

Polévka výborná… děkuji za inspiraci.. :)

Zuzka1973
2369 příspěvků 13.2.14 09:21

@birkana To mi taky nejsme zarytí abstinenti :)
Na polévku stačí jeden větší hnojník nebo dva malé, víc netřeba - má silnou chuť.
Ten alkohol by se neměl jen bezprostředně po jídle, ale když byla polévka k obědu, večer u telky už jsme si dvoudecku pivka dali taky a žijem :) :mavam:

birkana
1723 příspěvků 13.2.14 08:52

@Zuzka1973, hezky jsi tu polévku uvařila :kytka:. Hnojník u nás také roste, nikdy jsem jej v kuchyni nepoužila. Asi proto, že nejsme 100%-ní abstinenti :mrgreen: a kdoví, jak dlouho ty neblahé látky z hnojníku v organismu působí :cert: :cert: :cert:

birkana
1723 příspěvků 10.2.14 13:01

Dnes jsem tuto polévku vařila z „jogurtové“ syrovátky. Byla jako vedlejší produkt výroby Labnehudomácího jogurtu ;)

Z „jogurtové“ syrovátky je polévka velmi jemná. Méně kyselá než ze syrovátky po výrobě tvarohu z kyselého mléka (nesráženého syřidlem).

Zuzka1973
2369 příspěvků 30.12.13 20:49

My měli dnes zbytek od předvčíra… dnes byla ještě lepší, pěkně uleželá :palec:
Já buď syrovátku vypiju nebo s ní zadělám rohlíky… ale co jsme ochutnali tuhle polívčičku, už na mě syrovátka asi zbyde málokdy :D :mavam:

birkana
1723 příspěvků 30.12.13 15:49

… a když se tam přidá paprika (nepovinná součást), chutná jako „červená“ zelňačka bez zelí :lol: ;)

Cisajda
37 příspěvků 30.12.13 13:41
Polívčička

Výborná, vzdáleně připomíná „podkrkonošské kyselo“ a když přidám smetanu a kopr, tak už je to skoro kulajda. Jen ta paprika mi tam nějak „nesedí“.

jolana
5068 příspěvků 23.12.13 16:12

Birkano, ta ale je! a padla dobre.. Vdaka :kytka:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz