Recept Syrovátková polévka mojí babičky Pra

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Syrovátková polévka mojí babičky

Úvod

Našla jsem ten recept ve starých poznámkách. Tvaroh vyrábím často a syrovátka zbývá. Většinou ji vypiju „jen tak“ jako osvěžující a nutričně hodnotný nápoj. Tentokrát jsem z ní uvařila polévku – takovou, jakou si pamatuji od babičky z dětství. Množství surovin jsem upravila na 3 slušné porce. V poznámkách totiž žádná množství napsaná nebyla.

Poznámka pro ty, kdo nejí houby – uvařte polévku bez nich, i tak je velice chutná!

Postup

Očištěné brambory nakrájíme na menší kostky. Sušené houby předem povaříme ve vodě a scedíme. Brambory vložíme do hrnce a zalijeme vodou (vývarem) jen tolik, aby byly právě ponořeny (tekutiny stačí i méně než ½ l). Přidáme houby, osolíme, okmínujeme. (Použijeme-li vývar, nesolíme / k bramborám přidáme posekanou nať libečku). Uvaříme do měkka.

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku (nebo kořenovou zeleninu osmažíme na tuku, pak zasypeme moukou, zasmažíme / okořeníme paprikou / pepřem). Za stálého prošlehávání vlijeme syrovátku a necháme provařit.

Do provařeného základu zamícháme hotové brambory s houbami, krátce necháme přejít varem. Dokořeníme čerstvou petrželkou. Při podávání do talíře vkládáme předem natvrdo vařená vejce nebo ztracená vejce.

Poznámka na závěr: Kdo nemá rád výrazně kyselé polévky, dá syrovátky třeba jen polovinu a tekutinu nahradí vývarem. Kyselost syrovátky se také liší podle způsobu výroby tvarohu. Já mléko očkuji smetanovým zákysem (na 36 – 48 hodin) a syrovátka je pak dost kyselá! Při sýření mléka syřidlem je kyselá méně – aspoň podle mých zkušeností ;-)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové polévky

Nahlásit recept

  • 23.12.13 vloženo
  • 7647x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 40 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • základní ingredience:
  • 6 brambor velkých jako vejce
  • velká hrst sušených hub nebo 150 – 200 g čerstvých
  • voda
  • sůl
  • kmín
  • 1 vrchovatá PL másla nebo sádla
  • 1 PL hladké mouky
  • cca 800 ml syrovátky zbylé po výrobě tvarohu
  • zelená petrželka
  • 3 natvrdo vařená vejce nebo ztracená vejce
  • volitelné ingredience:
  • 3 PL nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny
  • vývar
  • libeček
  • mletá sladká paprika
  • mletý pepř

Doporučená příloha

  • pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Ala_V 29.03.14 22:19

Polévka byla dobrá, ale příště musím dát méně syrovátky. Děkuji za inspiraci, jak zpracovat syrovátku z domácího tvarohu.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 12.02.14 15:07

Dnes opět (náhodou zbylo trochu syrovátky od výroby „Lučiny“), dnes jsem použila sušený hnojník…
Je to výborná houba, roste nám na zahradě. Ale pozor: ne všechny druhy se papají ;)
Sbírají se pouze bílé plodnice - jak začnou černat a téci, už neee!
Navíc pozor: na hnojník se nepije alkohol, asi by vám nebylo nejlépe…
Ale kdo se vyzná, dosvědčí, že hnojník je výborná houba…
ještě jedna rada: NESUŠIT KLASICKY! Roztekl by se… Sušit lze v sušičce, jinak raději sníst čerstvý - hned po sběru, delší skladování také nepřipadá v úvahu…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 03.01.14 13:35

Ke snídaňo-svačině podávána červená varianta (s paprikou, bez hub a vajec) a jako příloha tyčinky z bramborovo-sýrového těsta (těsto jako na bramborové pečivo, polovinu dávky tuku však nahrazuji strouhanými sýry různých druhů - tvrdé, zrající, plísňové i rozdrobené měkké druhy).

Suroviny použité k přípravě polévky: sádlo, cibule, mrkev, mletá sladká a pálivá paprika, hladká mouka, mletý pepř, trocha vývaru, syrovátka zbylá po výrobě tzv. farmářského sýra, vařené brambory (sůl a kmín na jejich vaření) i s vodou a sušená petrželová nať.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 28.12.13 12:04

Teď po svátcích byla ta tvá polívčička jako balzám…
 DÍKY!

Syrovátka zbyla od domácí „Lučiny“, tak nebylo co řešit :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 23.12.13 08:49

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Syrovátková polévka mojí babičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
netservis
8 příspěvků 12.11.14 10:09
uvařeno....

Polévka výborná… děkuji za inspiraci.. :)

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 13.02.14 09:21

@birkana To mi taky nejsme zarytí abstinenti :)
Na polévku stačí jeden větší hnojník nebo dva malé, víc netřeba - má silnou chuť.
Ten alkohol by se neměl jen bezprostředně po jídle, ale když byla polévka k obědu, večer u telky už jsme si dvoudecku pivka dali taky a žijem :) :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 13.02.14 08:52

@Zuzka1973, hezky jsi tu polévku uvařila :kytka:. Hnojník u nás také roste, nikdy jsem jej v kuchyni nepoužila. Asi proto, že nejsme 100%-ní abstinenti :mrgreen: a kdoví, jak dlouho ty neblahé látky z hnojníku v organismu působí :cert: :cert: :cert:

 
birkana
1674 příspěvků 10.02.14 13:01

Dnes jsem tuto polévku vařila z „jogurtové“ syrovátky. Byla jako vedlejší produkt výroby Labnehudomácího jogurtu ;)

Z „jogurtové“ syrovátky je polévka velmi jemná. Méně kyselá než ze syrovátky po výrobě tvarohu z kyselého mléka (nesráženého syřidlem).

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 30.12.13 20:49

My měli dnes zbytek od předvčíra… dnes byla ještě lepší, pěkně uleželá :palec:
Já buď syrovátku vypiju nebo s ní zadělám rohlíky… ale co jsme ochutnali tuhle polívčičku, už na mě syrovátka asi zbyde málokdy :D :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 30.12.13 15:49

… a když se tam přidá paprika (nepovinná součást), chutná jako „červená“ zelňačka bez zelí :lol: ;)

 
Cisajda
37 příspěvků 30.12.13 13:41
Polívčička

Výborná, vzdáleně připomíná „podkrkonošské kyselo“ a když přidám smetanu a kopr, tak už je to skoro kulajda. Jen ta paprika mi tam nějak „nesedí“.

 
jolana
5065 příspěvků 23.12.13 16:12

Birkano, ta ale je! a padla dobre.. Vdaka :kytka:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz