Recept Měkké "Oktoberfest"preclíky k pivu a klobáskům

(Hodnoceno 1x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Měkké

Postup

Rozpustit kvasnice ve vlažné vodě, nechat je po několik minut vzejít, přidat 1 1/2 hrnku mouky společně s olejem a cukrem. Našlehat asi po 3 min. na hladké těstíčko. Postupně přidávat dostatek zbylé mouky, aby vzniklo měkké těsto. Přendat těsto na vál a vypracovat ho pomocí rukou na hladké těsto (asi 5min.). Vložit ho do vymaštěné mísy, několikrát ho otočit, aby se taktéž pomastilo, přikrýt těsto utěrkou a nechat stát na teplém místě a nakynout do dvojitého objemu (asi 1 hodinu). Lehce vymastit plechy. Vyjmout těsto, srazit ho dolů pěstí a nakrájet z něho 12 stejných dílků. Každý dílek vyválet na dlouhý, asi 45cm váleček a překroutit ho do tvaru preclíku. Preclíky poskládat na plechy s 5cm odstupem a nechat je znovu vzejít, asi po 25min. Předehřát troubu na 220°C. Ve velkém nerezovém, nebo smaltovaném hrnci smíchat sodu se 6 hrnky vody. Přivéct do varu, snížit teplotu a vodu nechat jenom jemně probublávat. Vložit jeden preclík do hrnce a nechat ho ovařit po 10vteřin na každé straně. Vyjmout jej plochou děrovanou naběračkou a osušit na obrousku. Položit opět na plech. Nechat preclík oschnout po 1 min. a posypat ho hrubou solí. Nechat je nepřikryté stát během doby, co se uvaří zbytek. Upéct preclíky po 12-15min. do zlatohněda. Přendat na mřížku a podávat je s máslem, hořčicí a klobáskama.

Recept je z kategorií: Rohlíky

Nahlásit recept

  • 20.09.03 vloženo
  • 9954x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 sáček suchých kvasnic (7g), nebo 21g droždí
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 1/2-3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 6 lžic jedlé sody
  • 6 hrnků vody
  • hrubá mořská sůl (a kmín chcete-li)

Doporučená příloha

  • Pivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 13.05.13 16:08

precliky :)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Měkké "Oktoberfest"preclíky k pivu a klobáskům

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 25.08.15 15:24

@jolana, já recept mám :mavam: ; babička je občas dělala. Dost receptů je na webu v němčině, stačí zadat do vyhledávače „laugenbrezel“ 8o. A proč odvahu? Vždyť postup s louhem je jednoduchý; jen ten louh (NaOH) by měl být čistý (pro laboratorní účely p. a.), ne ten technický :think:. Z vlastní zkušenosti ti mohu říci, že 3%-ní louh „žere“ ruce míň, než čistič odpadů, grilů a odstraňovače rzi a vodního kamene nebo bělidla. Samozřejmě, že je dobré použít alespoň jednorázové ochranné rukavice a chránit oči - kdyby to při neopatrnosti vystříklo :mrgreen:

Poznámku jsem napsala proto, že recept se jmenuje Oktoberfest preclíky a ty pravé, mnichovské, autentické jsou máčené v louhu a ne vařené ve vodě se sodou :srdce::mavam:

jolana
5066 příspěvků 25.08.15 15:03

@birkano, robievam ich v tej sodovej vode a su dobree…myslim, ze malokto dojde na to ze nie su v luhu…ale ked chces a mas na to odvahu, som videla myslim ze na www. maskrtnice a www. pekarnmanie robia v luhu..skus tam vyhladat ako na to… :mavam:

birkana
1687 příspěvků 25.08.15 08:51
Laugenbrezel

Bavorské louhované pečivo se máčí po vytvarování ve studeném 3%-ním roztoku NaOH (sodný louh) po dobu 3 - 10 sekund, Pak se přendá na plech, nařízne a nechá kynout. Tak znám přípravu já :nevim:.

Tento postup mi spíš připomíná přípravu Bagel, kdy se již nakynuté tvary povaří ve vodě. Jenže bez sody :think:.

Edit: překlep

Příspěvek upraven 25.08.15 v 09:11

pepicek
1309 příspěvků 08.01.10 22:46
Re: Měkké ¨Oktoberfest¨preclíky - přidán obrázek
:)
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Jahodový pohár Jahodový pohár
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz