Recept Měkké "Oktoberfest"preclíky k pivu a klobáskům

(Hodnoceno 1x) Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Měkké

Postup

Rozpustit kvasnice ve vlažné vodě, nechat je po několik minut vzejít, přidat 1 1/2 hrnku mouky společně s olejem a cukrem. Našlehat asi po 3 min. na hladké těstíčko. Postupně přidávat dostatek zbylé mouky, aby vzniklo měkké těsto. Přendat těsto na vál a vypracovat ho pomocí rukou na hladké těsto (asi 5min.). Vložit ho do vymaštěné mísy, několikrát ho otočit, aby se taktéž pomastilo, přikrýt těsto utěrkou a nechat stát na teplém místě a nakynout do dvojitého objemu (asi 1 hodinu). Lehce vymastit plechy. Vyjmout těsto, srazit ho dolů pěstí a nakrájet z něho 12 stejných dílků. Každý dílek vyválet na dlouhý, asi 45cm váleček a překroutit ho do tvaru preclíku. Preclíky poskládat na plechy s 5cm odstupem a nechat je znovu vzejít, asi po 25min. Předehřát troubu na 220°C. Ve velkém nerezovém, nebo smaltovaném hrnci smíchat sodu se 6 hrnky vody. Přivéct do varu, snížit teplotu a vodu nechat jenom jemně probublávat. Vložit jeden preclík do hrnce a nechat ho ovařit po 10vteřin na každé straně. Vyjmout jej plochou děrovanou naběračkou a osušit na obrousku. Položit opět na plech. Nechat preclík oschnout po 1 min. a posypat ho hrubou solí. Nechat je nepřikryté stát během doby, co se uvaří zbytek. Upéct preclíky po 12-15min. do zlatohněda. Přendat na mřížku a podávat je s máslem, hořčicí a klobáskama.

Recept je z kategorií: Rohlíky

Nahlásit recept

  • 20.09.03 vloženo
  • 10131x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 sáček suchých kvasnic (7g), nebo 21g droždí
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 2 1/2-3 hrnky polohrubé mouky
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 6 lžic jedlé sody
  • 6 hrnků vody
  • hrubá mořská sůl (a kmín chcete-li)

Doporučená příloha

  • Pivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jolana 13.05.13 16:08

precliky :)

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Měkké "Oktoberfest"preclíky k pivu a klobáskům

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 25.08.15 15:24

@jolana, já recept mám :mavam: ; babička je občas dělala. Dost receptů je na webu v němčině, stačí zadat do vyhledávače „laugenbrezel“ 8o. A proč odvahu? Vždyť postup s louhem je jednoduchý; jen ten louh (NaOH) by měl být čistý (pro laboratorní účely p. a.), ne ten technický :think:. Z vlastní zkušenosti ti mohu říci, že 3%-ní louh „žere“ ruce míň, než čistič odpadů, grilů a odstraňovače rzi a vodního kamene nebo bělidla. Samozřejmě, že je dobré použít alespoň jednorázové ochranné rukavice a chránit oči - kdyby to při neopatrnosti vystříklo :mrgreen:

Poznámku jsem napsala proto, že recept se jmenuje Oktoberfest preclíky a ty pravé, mnichovské, autentické jsou máčené v louhu a ne vařené ve vodě se sodou :srdce::mavam:

jolana
5066 příspěvků 25.08.15 15:03

@birkano, robievam ich v tej sodovej vode a su dobree…myslim, ze malokto dojde na to ze nie su v luhu…ale ked chces a mas na to odvahu, som videla myslim ze na www. maskrtnice a www. pekarnmanie robia v luhu..skus tam vyhladat ako na to… :mavam:

birkana
1687 příspěvků 25.08.15 08:51
Laugenbrezel

Bavorské louhované pečivo se máčí po vytvarování ve studeném 3%-ním roztoku NaOH (sodný louh) po dobu 3 - 10 sekund, Pak se přendá na plech, nařízne a nechá kynout. Tak znám přípravu já :nevim:.

Tento postup mi spíš připomíná přípravu Bagel, kdy se již nakynuté tvary povaří ve vodě. Jenže bez sody :think:.

Edit: překlep

Příspěvek upraven 25.08.15 v 09:11

pepicek
1309 příspěvků 08.01.10 22:46
Re: Měkké ¨Oktoberfest¨preclíky - přidán obrázek
:)
Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz