Recept Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny Pra

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Recept jsem původně vymazala a nechala ho jen komentářích pod Muchachovým receptem. Protože si mé dcery stěžovaly, že ho tu nemohou najít a musela jsem ho opisovat do mailu, vracím na původní místo.

Postup

Jazyk, srdce i játra očistíme a odblaníme, kůži na jazyku ponecháme.

V tlakovém hrnci na půl lžíci sádla opečeme kořenovou zeleninu a jednu oloupanou, rozčtvrcenou cibuli. Zalijeme horkou vodou, vody nedáváme moc, jen tolik, aby to co vaříme, bylo potopeno. Osolíme, vložíme v gáze zabalené všechno koření, včetně česnekových stroužků. Když se voda dostane do varu vložíme srdce a jazyk (játra ponecháme stranou), hrnec uzavřeme poklicí a vaříme 40 až 60 minut, podle velikosti vnitřností. Ani největší jelen by neměl mít srdce, které by za tuto dobu nezměklo.

Během vaření si uchystáme slaninu pokrájenou na drobné kostičky, na drobno rozkrájíme cibuli a játra na kostky o hraně cca 2cm.

Hrnec zchladíme, otevřeme, vyndáme jazyk a ihned vložíme do studené vody s ledem. V ní necháme několik minut, vyndáme, okapeme a kůže by měla jít lehce sloupnout (je to stejné jako u vepřového nebo hovězího jazyka). Jazyk i srdce rozkrájíme na lístky tloušťky asi 5mm a zatím odložíme stranou. Vývar zcedíme do džbánku. Zeleninu, s výjimkou mrkve, použijeme jinde, mrkev rozkrájíme na kostky asi 1 cm a rovněž odložíme.

Ve větším silnostěnném kastrole (nejlepší je litina) rozpálíme na troše sádla slaninu, když pustí tuk a vyškvaří se, přihodíme játra, okořeníme čerstvě mletým pepřem a opečeme do hněda. Z tuku vyndáme děrovanou naběračkou a udržujeme v teple. Do tuku vsypeme cibuli a smažíme do žluta, pak zasypeme moukou a připravíme tmavší jíšku. Tu zaléváme prochladlým vývarem střídavě se zhruba 2/3 množství vína a prošleháváme, aby se neudělali pucky. Vložíme citronovou kůru.

Důkladně povaříme, nejméně 20 minut, jinak je v omáčce cítit mouka. Podle potřeby přiléváme vývar a pořád ode dna mícháme. Potom vmícháme veškerý šípkový protlak a necháme už jen přejít var. Ochutnáme a podle potřeby omáčku dosolíme, dochutíme vínem, případně přisladíme nebo připepříme. Pokud přislazujeme (a většinou to není nutné), použijeme hnědý cukr nebo karamel. Játra, srdce i jazyk vrátíme do omáčky a necháme prohřát. Také na kostičky nakrájenou mrkev z vývaru. Kůru před podáváním odstraníme.

Na stole to vypadá moc hezky, když servírujeme v terině a obsah posypeme zelenou petrželkou.
Jako příloha jsou tradiční noky z odpalovaného těsta nebo servítkový knedlík. Zapíjíme vínem, z něhož jsme připravili omáčku, ale pro „nevinaře“ může být i pivo.

Jméno jídla je odvozeno od starého práva, podle něhož ten, kdo kus skolí, má právo na tzv. kořínek, což jsou právě srdce, jazyk a játra. Plíce a mozek se už dnes nepřipravují.
Je to báječné a slavnostní jídlo, které jsme často mívali na sv. Štěpána.

Recept je z kategorií: Zvěřina


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.11.08 vloženo
  • 6508x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • jelení nebo srnčí jazyk, srdce, játra
  • kořenová zelenina (2 střední mrkve, jedena menší petržel, půl menšího celeru)
  • 3 střední cibule
  • cca 2 dcl drsnějšího červeného vína s vyšším obsahem tříslovin (já mám nejraději italské Barolo)
  • kvalitní slanina cca 100g šípkový protlak (nebo i zavařenina) – sklenice 0,33l
  • sůl, pepř (mletý i celý), nové koření, bobkový list, tymián, 3 celé stroužky česneku
  • cca 1– 2 lžíce hladké mouky
  • kousek citronové kůry
  • 2 lžíce sádla
  • zelená petržel

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 21.02.09 18:25
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Mrtvolko, upřímně, tvá teta Malvína nevařila identicky jako Muchacho, uvítala bych, kdybys recept překopírovala zpět :-)

 
casino
4463 příspěvků 21.02.09 17:52
Re: Lovcovo právo - mrtvolko

Zrovna mě Eja s marmeládou na VZKAZECH TVŮRCŮM poučili kterak lze odstranit recept … :-)

 
Alice_G
505 příspěvků 21.02.09 16:58
Re: Lovcovo právo - Martine

http://www.labuznik.com/recipe.php?… ,
„jágrecht“, myslivecké právo
AG

 
martinsog
103 příspěvků 21.02.09 14:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Nazdar mrtvola. Možno sa niekto teší, že si recept odstránila, ale ja ten „pôvodný“ od Muchacho nemôžem nájsť…

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Děkuji za upozornění, recept jsem odstranila, aby zbytečně neduplikoval.

 
gabi
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

je to super…takmer identicky recept tu dal pred Tebou muchacho, tak sme ho vlani vyskusali

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Marmeládko, nikdy se tohodle neodříkej, já to raděj než srnčí pečeni :)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Jo, goralko, klobásy ze skopce, to je pochoutka, ale měla jsem je v životě asi 2×, je to vzácnost ;).

 
goralka
271 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

už sú to veru roky, čo som to jedla naposledy. Asi bez šípkového lekváru a z baraních vnútorností, ale pochúťka to bola. A z toho barana dokonalá klobása. Takže spomínam…

 
marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Jejda! Proč já nechtěla pajšl z poslední koupené srny ?! No příště budu chytřejší! Krásně napsaný recept, chuťové pohárky byly po přečtení v pohotovosti.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny
;))
 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Tak díky, jdu do toho. S tím hovězím máš pravdu, takže prase už je potenciální mrtvola :-)

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Mrakoplasi, já to imituju z vepřových vnitřností, hovězí srdce je občas neuvařitelné a hovězí jazyk jsem vidělas jen uzený. Ani lovec v dnešní době toho práva tolik nemá ;).

 
Mrakoplas
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lovcovo právo neboli Jägerrecht podle mé tety Malvíny

Teda Mrtvolo, recept vypadá báááječně. Jen SAKRA nejsem lovec a tak nemám ani právo (leda tak ve formě papírové a to stejně nekupuju). Myslíš, že by to šlo z hovězích vnitřností? Na ty si v masně právo udělám.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz