Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
suzanka Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Lasagne pro úplné začátečníky
Plátků lasagní se prodávají dva druhy: jeden, který se musí před
použitím uvařit, ty nekupuj, je to strašná práce, kup si ty, které se
rovnou mohou použít. Nebuď vystrašená, že jsou tvrdé - i když to taky
někdy není špatný - teď vážně, změkne to při samotném
zapékání.
**Příprava směsi masa:** Nakrájenou cibuli a česnek osmažíme do mírně zlatova na velké pánvi, kam postupně přidáváme ostatní suroviny: mleté maso, které se musí uzavřít a oddělit od sebe, až se oddělí, tak přidej konzervu celých rajčat, 1 rajský protlak, bylinky dle chuti, sůl a pepř. Provaříme, ochutnáme a odstavíme. **Příprava bešamelu:** Na mírném (!) ohni v kastrůlku rozpustíme máslo a dvě polévkové lžice olivového oleje. Nastrouháme muškátový oříšek a dáme do másla a rychle přidáme 3 lžice hladké mouky a rozmícháme. Jestě tam přidej trošku soli a pepře. (Všechno měj po ruce jde o vteřiny, aby se nám nic nepřipálilo, muškátový ořech by zhořknul). Začneme po malých částech přilévat mléko a metličkou mícháme a to svižně, směs musí houstnout - ale jde to pomalu! Dle potřeb přidáváme mouku - velmi málo a to nejlépe přes sítko, aby nevznikly hrudky. Stále mícháme jak o život. Takto pokračujeme, až nám nezbyde mléko. Příprava dobrého bešamělu chce trpělivost, nesmí se podléhat panice, když směs nehoustne, ale jen přidat špetku mouky - ale nepřehánět. Tím, jak se mléko ohřívá, tak i pomalu houstne. Konzistence by měla být asi hustá jako sladké Salko. (Případné hrudky ostraníš svižným mícháním metličkou). A ještě, vlastně by to nemělo absolutně projít varem, ale mělo by to být celou dobu v teplotě těsně před varem, má to tendence připalovat se na dno a proto to svižné míchání. Odstavíš z plotny a jdeme do finále... **Lasagne:** Tak a teď si připravíme vyšší zapékací misku, dno vytřeme kouskem másla nebo oliv. olejem. První vrstva budou plátky na lasagně. Vyložíme a rozprostřeme na ní masovou směs (asi tak 1 cm, ale musíš i trošku odhanout - na kolik vrstev máš směs i bešamel), polijeme bešamelem a posypeme sýrem. Dáme druhou vrstvu těstovinových plátků, maso, bešamel a sýr. Takto pokračujeme až do úplného vyčerpání (ingrediencí, ne sil). Poslední vrstva je vrstva masa, bešamelu a sýru. Vložíme do středně vyhřáté trouby a tak hodinku necháme na 180°C v troubě. Pak už instrukce nepotřebuješ :-) Nejlepší lasagně jsou ale až druhý den, kdy se to všechno do sebe vsákne, propojí a dobře se to porcuje. Mňam. Hodně štěstí a očekávám reportáž z přípravy.
Recept je z kategorií: Těstoviny
dobré červené víno
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
15.11.20 08:49
Podle tohoto receptu jsme vařili naše první lasagně a byly prostě SUPER!!! Chutnaly celé rodině, takže už jiný recept hledat nebudeme.
Líbí se mi14.4.20 19:22
Perfektní recept, takto popsané by měly být všechny. Povedlo se hned napoprvé a neustále se k němu vracím.
Líbí se mi31.10.19 10:59
Jsou vynikajicí, doporučuji. Připravuji jen podle tohoto návodu.
Líbí se mi10.3.19 14:32
Recept je skvělý,Jenom jsem podcenila přípravu,takže oběd byl později.
Líbí se mi23.4.17 14:00
famózní, dělala jsem lasagne poprvé a výsledek byl ohromující. Díky moc za recept!!
Líbí se mi2.12.16 13:29
Poprvé jsem dělala lasagne a výsledek je naprosto luxusní!!! Zařazuji na
seznam svých pravidelných receptů a určitě se k němu budu vracet
častěji Bešamel se povedl exkluzivně a
celková chuť je na úrovni nejlepších, co jsem zatím jedla. Moc děkuji za
skvělý recept a úžasný popis přípravy jídla, podle kterého to zvládne
opravdu každý
1.10.16 12:53
Udělala jsem je podle receptu a jsou výborné!! Bohužel nevím jak by chutnaly zítra, mladi je „sežrali“ na posezení!!!
Líbí se mi20.7.16 21:32
Výborný recept, vařila jsem po druhé a nemají chybu. Sice jsem přípravou strávila asi dvě hodiny, ale jsou fakt poctivé jak za restaurace, takže to za to stojí.
Líbí se mi17.7.16 21:09
Poprve jsem delala lasagne, a skvele se povedly! Recept doporucuju naprosto
vsem, vse je pekne popsane a kdyz se toho budete drzet, neni co zkazit. Jen bych
priste mozna do zapekaci misy dala mene besamelu a mozna na sebe dva platky
testovin. Ale i tak, chut je skvela
28.4.16 23:48
ja si je nachystam vecer predem do zapekaci misy, do rana se rozlezi, pak
upecu. a jsou krasne mekkoucke, znacka ideal!
1.3.16 12:26
Výborné! Jednoduchý recept a chutnají jako z restaurace, určitě
doporučuju
19.2.16 19:55
Lasagne podle vašeho receptu dělám již po několikáté a jsou luxusní,
dokonce přítelova sestra oznámila jejich mámě, že ty moje, jsou lepší
než její! Děkuji, a jen doporučuji!
Momentálně je jdu vytáhnout z trouby, možná přidám i foto, když je
stihnu vyfotit
24.1.16 13:25
Už asi po 10 se povedly! TOP recept, podle jiného nedělám. Nemám problém ani s připékáním spodní vrstvy, ani s ničím jiným. Koření (italské bylinky) dávám menší lžičku, soli 2-3 špetky, pepř sypu z mlýnku, prostě to tak trochu popráším, nedávám ho moc, spíš jen tak symbolicky posypu, aby se neřeklo.
Líbí se mi22.1.16 11:25
recept dobrý, ale pokud je pro začátečníky, tak heslo „koření dle chuti, sůl a pepř“ aniž by bylo označeno aspoň +- množství, je fakt blbý…Já jsem uplnej začátečník a prostě nevim..tápu..soli lžíci? Koření celý pytlík? Ochutnávat syrové maso se mi nechce a až se uvaří, tak už ho nedochutím…Dík, pokud mi někdo napíše.
Líbí se mi29.12.15 19:28
Ano, toto je správný recept na italské lasagne. Škoda, že ho nečtou v našich restauracích, kde velmi často przní lasagne tím, že je na talíři polijí raskou omáčkou. (A ještě horší je dávat do lasagní kuřecí maso.)
Líbí se mi29.12.15 11:27
Celkem solidní recept, děkuji za jeho sdílení. Akorát mám poznámku k bešamelu, u nás se učil standartně nejdříve přivést mléko s půlou cibule třema hřebíčky a bobkovým listem k varu, potom jíška z másla a mouky, a poté do provařeného mléka( ze kterého jsme předtím vyndali všechny tuhé „věci“)přidat hotovou světlou jíšku, pořádně míchat a cca 15 minut povařit. Muškátovej oříšek se přidává až do mléka, určitě ne na pánev, na pánvi ztratí většinu hodnotných aroma esencí .)))
Líbí se mi20.12.15 20:38
Podle tohoto receptu dělám po několikáté.Úplně nejvíc
nejlepšovatější!!!
Měl jsem problém.Úplně spodní se připekli.Takže spodní trošičku
povařím.
Moc děkuji za báááječný recept
P.S.Foto nedávám,páč to nestíhám,hned to sežerou!
26.10.15 14:33
Super mnamka! Nechtelo se mi do besamelu straaasne moc… nakonec jsem si
rekla, ze se premuzu a proste to zkusim.. A nelituji, besamel tomu da tu
spravnou chut. Mela jsem lasagne v Milane a chutnaly presne takhle. Takze
besamel skutecne neni marny Diky za recept:)
24.10.15 15:16
Výborné už je dělám asi po páté,jen nedělám bešamel místo toho přidám do směsi 1-2 smetany a je to super.
Líbí se mi14.10.15 11:34
Mňamka, moje 1.lasagne akorat testo jsem delala, byla to makacka ale stalo to za to davam plny počet , delala jsem se spenatem
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lasagne pro úplné začátečníky
Jarmila258, podle množství masa bych uvařila pro cca 7 lidí. Ono docela dost záleží na tom, kolik a jakých hladovců máš u stolu
. Také v ingrediencích udávaný
balíček plátků na lasaně je zavádějící
. Kolik je ten balíček? 200 gr, 250 g,
500 g, 1000 g? Já bych pro 7 porcí dala max. 500 g
. A sýra určitě dej víc, tím nic
nepokazíš

1 příspěvek 6.1.15 01:35
Dělala jsem lasagne poprvé a když jsem oddělovala maso od pánvičky, začlo krapet připalovat. Musela jsem ho oplachnout studenou vodou a znovu osmahnout. Těsto mám domácí můj muž mi sním rád pomáhá a někdy jsou na něm dropky ze stolu po dětech, to byste nevěřili jakou chuť má kombinace těsto a rohlík. Sýr tam nedavam, protože můj muž je na něj alergickej jak na kočku. Byly výborné až na tu hromadu nádobí kterou jsem umila až ve středu. Skvělý recept.
Ježišmarjááá… mám já to zapotřebí??

Příspěvek upraven 30.09.14 v 19:51
1 příspěvek 28.6.14 01:39
By mě zajímalo, proč „správná kuchařka nikdy nepoužívá ten prášek“ tedy mletý muškátový ořech, ale používá rajčata z konzervy namísto čerstvých? Asi „zbytečná práce navíc“ nakrájet místo nastrouhat.
1 příspěvek 15.6.14 14:06
Dulezite je, aby omacka byla ridka, aby lasagne mely z ceho nabobtnat! Pak nemuzou byt tvrde.
74 příspěvků 16.12.13 08:11
Ahoj…recept dobry jen davam nejprve na dno zapekaci misy trochu besamelu a potom platky testa. Take nahoru jako konecnou vrstvu davam dam besamel a zasypu syrem. Myslim, ze to vypada lepe a uhledne.
Pokud to jiz nekdo zminil, tak se omlouvam…mozna jsem to prehledla
Minule jsem přidala do rajčatové směsi čerstvý špenát, ne jen že se to celé krásně zazelenalo, ale jídlu to přidalo uplně jinou dimenzi
Jinak děkuji za kladné komentáře a za
vyzkoušení

1 příspěvek 2.8.12 15:07
Díky moc za super recept je to bomba
Ještě jsem si tam přidal žampiony a zelí a papriky
1 příspěvek 14.4.12 18:24
Recept úžasný, lasagne byly božské… Udělaly jsme je dnes s kamarádkou pro naše příbuzné, na obrovský plech a hned se po nich zaprášilo… a to jsme s kamarádkou měly jen každá jeden kousek, dokonce i děda - stará konzerva na jídla (kdy jí jen guláš a omače) nám to pochválil. Moc díky za recept, je opravdu úžasný. Myslím,že bude zanedlouho repete
děkuji všem
1 příspěvek 9.1.12 07:13
Báječný recept, budu je dělat už po několikáté a hrozně se na ně opět těším…Děkuji
253 příspěvků 25.9.11 16:49
a který ital by tam dal eidam?
1 příspěvek 25.9.11 12:51
No co dodat?! Recept je luxusní. Dělal jsem je před cca dvěma měsíci a dnes je dělám podle tohohle receptu znovu, tak jsem zvědavý…
4813 příspěvků 13.8.11 01:52
Ivo, máš pravdu. Všechny tři mé snachy (i jejich manželé) vaří božsky.
Já jenom nestačím zírat a často se i něco nového přiučím.
jj, Esme, někdy nás mládí k našemu údivu hodně obohatí…
4813 příspěvků 12.8.11 23:57
Poslední dobou používám čerstvé těstoviny (podle mé snachy). Jsou o hodně chutnější než ty tvrdé destičky.
1 příspěvek 12.8.11 13:10
Vařily jsme s kamarádkou a bylo to vynikající!! Určitě si ještě někdy ukuchtím
1 příspěvek 30.7.11 15:32
děkuji za skvělý recept, poprvé jsem vařila lasagne a byly vynikající

Všichni jedlíci si moc pochutnali
1 příspěvek 19.6.11 08:19
Moc dobré, vařila jsem je poprvé a povedlo se. Děkuji
1 příspěvek 22.2.10 02:10
4813 příspěvků 26.2.09 13:48
Lasagne (nebo singulár Lasagna).
4813 příspěvků 26.2.09 04:34
já vařím mleté na lasanne (nebo na spaghetti bolognese) dvě hodiny i déle.
Nejjednodušší je to v mikrovlnce. Vařit na co nejnižší příkon. Stačí pak zamíchat tak jednou za hodinu. A když si to připravuješ večer, můžeš jít klidně spát. Mikrovlnka to dovaří i bez tebe a vypne se sama.
2302 příspěvků 25.2.09 15:40
Suzanko, díky Tvému rceptu jsme se dostali zase o kus dál. Podle podobného receptu vařím už delší dobu- a všem to taky moc chutná. Ovšem rady zkušených labužníků beru s ochotou a s vděčností. Už jsem si zvykla, že rady jsou tady na Labu opravdu míněny dobře a hltám každý příspěvek.
Někdy, pravda, dobře míněná rada nemá smajlíka a ta pak může vyznít jízlivě. Rada: Nebýt přemrštěně vztahovačná - i to jsem se tu naučila
no ja kdyz varim bolonske ragu, tak ho varim i 4h
a to je tak dobre, ze ho testoviny kazi
ale je fakt ze ho varim, jednou za cas velke
mnozstvi a mrazim si krabicky
1642 příspěvků 25.2.09 06:15
Musím souhlasit s buraci, nejen v italské kuchyni má pomalé vaření význam. Dnešní doba tomu příliš nepřeje, to naše babičky vařily polévku pět hodin. Ale občas to vyzkoušejte a uvidíte, jaký je to rozdíl. Právě u toho mletého masa je to znát také - jak na uvedené lasagne, tak třeba i na chilli…
No, já bych suzanku nerad popouzel, o přípravě bešamelu by se dalo polemizovat, ale mě spíše zaujaly ty dva druhy těstovin z úvodu receptu. Vím, dají se použít čerstvé, nebo sušené. Ale sušené se buď předem vaří, nebo ne (tomu je dobré přizpůsobit při zapékání množství tekutin) Snad se mýlím, ale není mi známo, že by na trhu byly dva druhy
)
1136 příspěvků 25.2.09 05:13
Suzanko, je tu dost strašných českých zpotvořenin, tvůj recept mezi ně nepatří, není špatný a co je důležité, strávníkům chutná a začátečníci podle něho uvaří. Já jsem svoje poznámky mínila spíš tak, že se od začátků můžeme pozvolna odpíchnout k výšinám:-) Třeba také přijdeš na chuť pomalému vaření a zjistíš, že má pro výslednou chuť velký význam.
jo, spousta věcí by se měla asi dělat jinak než se dělají… avšak si nemyslím ž e můj recept je takový ten typický „český“ to mě štve že to z něj děláte…je to velmi dobré a do dnes nebyl nikdo kdo by to měl něco proti nebo by mu nechutnalol, a to si myslím že jsem velmi vybíravá.
prave Italové vari mleté maso 2 hodiny i déle. A jako zaklad si osmahnou cibulku, petrzelku zelenou, celer rapikaty, mrkev a cesnek (na olivovém oleji) a pak delaji jeste dalsi upravy. Nakonec to nechavaji probublavat na tom nejmensim plaménku 2 i vice hodin. A rozdil je znat! Jako koreni k této omacce nemichaji bazalku, tymian a oregan. To delaji Cesi. Ale proti gustu…
Zdravi Te Sona.
díky Hanyyyy, jsem ráda že jste vyzkoušeli a chutnalo. Ohledně položení plátků a omáčky, myslím že je to vcelku jedno, co jiný výrobce - to jiný návod…ale ok, beru tvůj názor
. Jinak také nic ve zlém, ale kdo z Vás
labužníci vaří mleté maso DVĚ HODINY?
1136 příspěvků 24.2.09 23:21
Lasagne se píší lasagne. Bez háčku. Nic ve zlém, ale tohle mi rve oči:-) A k postupu: Pokud se používají sušené plátky, je lepší začít vrstvou omáčky a pak teprve položit do misky první plátky. Doba pečení se pohybuje spíše okolo půl hodiny, hodina je moc, doporučuji držet se doby uvedené na krabici. Masová omáčka by se měla vařit aspoň půl hodiny, dvě hodiny mírného bublání jí neuškodí, ba právě naopak. Na kilo masa by měly přijít aspoň dvě plechovky rajčat, s jednou bude omáčka dost hustá, přitom potřebujeme poměrně vodnatou omáčku, aby lasagne nezůstaly tvrdé. Eidam bych asi nepoužila, ale chápu to z finančních důvodů, když už, tak ten, co má 45 procent tuku. Jinak dobré a asi autentičtější lasagne tu má lassienka: http://www.labuznik.com/recipe.php?…
1 příspěvek 24.2.09 17:27
Ahoj,
Vše je tu dobře popsáno a přesně uvedeno.
I když je to kalorická bomba, tak stojí za to! Mňááám:-D
moooc dobrý recept, nahodou na něj natrefil můj manžílek, protože se rozhodl, že bych mohla vyzkoušet lasagně
Tak všem co to ještě nezkusily, tak do toho! Je to moc dobrý!
PS: Recept moc dobře popsán, i pro začatečníky, já vařím moc ráda, tak to pro mě nebyl problém. Vše se povedlo a lasagně zbyly i na druhý den, což jsou ještě lepší. DOBROU CHUŤ