Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Vlastinka02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru, 2 lžíce mouky a tochu vlažného mléka. Necháme v teple vzejít na kvásek. Máslo utřeme s vejci, zbylým cukrem a žloutkem do pěny. Přidáme vzešlý kvásek a střídavě s moukou (do které jsme přidali špetičku soli a špetku strouhaného muškátového oříšku) vlažné mléko. Vypracujeme řidší těsto a nakonec do něho vpracujeme sekané vlašské ořechy. Bábovku vymastíme tukem, vysypeme moukou nebo strouhankou a do hřbetů bábovky můžeme (ale nemusíme) nalepit půlky jader ořechů. Do formy naplníme těsto, uhladíme a přikryté utěrkou necháme kynout. Vykynutou bábovku pečeme asi 1 hodinu v hodně vyhřáté troubě (asi 200 °C). Ke konci pečení teplotu snížíme. Zdá-li se nám, že nahoře hnědne a není ještě úplně propečená, můžeme přikrýt formu namaštěným alobalem nebo pečícím papírem. Upečenou bábovku necháme asi 1/4 hodiny ve formě a teprve potom ji opatřně vyklopíme a ihned sypeme cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, aby se vytvořila cukrová kůrčička.
Recept je z kategorií: Bábovky
káva, čaj, mléko, kakao
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kynutá bábovka s ořechy ze starého notýsku
73 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmelado, mám řadu starých sešitů po babičce a tetách, ale s tím mojím časem na psaní je to horší, budu se snažit …
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Dávám do oblíbených, Vlastinko, jako většinu tvých receptů. Určitě nejeden vyzkouším a dám vědět. Doufám, že máš ještě velkou zásobu rodinného stříbra ke zveřejnění.