Recept Kuře na bobku (a fenyklu na smetaně)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kuře na bobku (a fenyklu na smetaně)

Úvod

Původně jsem chtěla prověřit recept Františky (6. 6. 2012), ale kuře důrazně protestovalo, že nechce být nahaté. Tak jsem recept modifikovala a přidala jsem v záchvatu inspirace fenykl dušený na másle a smetaně.

Postup

Pod kůži kuřete na prsou vložíme 2 tenké plátky slaniny a všude kam to jen jde, bobkové listy.
Kuře uvnitř osolíme, přidáme plátek slaniny, bobkové listy a 1 rozčtvrcené jablko (máte-li po ruce, dejte raději hrušku). Dutinu zašpendlíme a kuřátku svážeme nožičky.
Celé kuře zvenku osolíme a poklademe plátky másla. Vložíme do nohavice pečící fólie, uzavřeme a uložíme do druhého dne v chladničce (odležení není nutné, můžete péci hned).
Kuře vložíme do trouby a pečeme min. 1 a 1/4 hodiny.
(Co se mě týče, ve folii už péci nebudu, kuřátko se nedá přelévat šťávou! Ale záleží na vašich zkušenostech.)
Zatímco se kuře peče, oloupeme si brambory, které uvaříme (přidáme sůl a kmín), pěkné a zejména nové brambory je možné uvařit i ve slupce.
Poté si očistíme růžice fenyklu, které nakrájíme příčně na kolečka. Zelené lístečky ponecháme na ozdobu.
Na pánvi rozpustíme máslo, fenykl na něm osmahneme, osolíme a okořeníme mletým bílým pepřem, nakonec přilijeme smetanu a necháme částečně redukovat (celé to trvá asi 10 - 15 minut).
Upečené kuře naporcujeme, na talíři uložíme do hnízda podušeného fenyklu, přiložíme brambory a z dutiny kuřete vyjmuté pečené jablko, nebo hrušku. Ozdobíme fenyklovými lístky.
Fenyklem navoněná smetana se se šťávou z kuřete velmi dobře, lahodně doplňuje.

Nahlásit recept

  • 16.03.13 vloženo
  • 3050x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 a 3/4 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • 15 - 20 bobkových listů
  • 3 tenké plátky bílé slaniny (neuzené)
  • sůl
  • 1 jablko (lépe hruška)
  • 3 plátky másla
  • Na dušený fenykl:
  • 2 "bulvy" fenyklu
  • 2 plátky másla
  • 1 velká špetka soli
  • 1 špetka bílého pepře mletého
  • 2 dl smetany

Doporučená příloha

  • brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.03.13 14:17

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kuře na bobku (a fenyklu na smetaně)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
tlustá bába
1211 příspěvků 18.03.13 13:53
Varuj dušu na dolině!

A už vidím nutnost revidovat!
Tak prosím pěkně:
a) kdo z vás jste odkázaní, jako já, na nákup bobkového listu, pocházejícího z věnců dávno pochovaných vítězů a navíc oblibujete fenykl, můžete vyzkoušet, chcete-li, ten recept nahoře.
b) vy, kdož se povalujete kolem Středozemního moře pod keři Laurus nobilis, vyzkoušejte ten Františčin recept a podejte reference. A, dle sdělených informací, se fenyklu osříhejte. Dejte si ho s lososem, tam je žádoucí.
:lol: :mavam:

 
casino
4480 příspěvků 18.03.13 01:28
Máme v rodině případ...

…který syrový fenykl nepozře, že je moc voňavý 8) ale když ho udělám poteplu, tak dotyčná jenom mlaská :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.03.13 01:06

Krása…kuře mohu kdykoliv.

Velice mě láká ten fenykl, z kterého jsem zatím vyráběla pouze salát.

Trochu se bojím těch bobkových listů.
Jednou jsem dala do pokrmu dva čerstvé lístky (no, nedej to tam když to roste na dvorku) a ty přebily chuť celého pokrmu.
Se sušenými je to možná jiné.

 
tlustá bába
1211 příspěvků 16.03.13 18:52

No, v tom to asi bude, v tom kupovaném bobku.
Má to jenom velmi jemnou chuť a vůni, proto to kuře asi nechtělo být nahatý. Ale manžel to velmi chválil, takže to už je dost, co říct. Chválí zřídka. Ale musím sebekriticky říci, že se nemám za co stydět. Přiznala bych to, nebo bych to sem nedala. Ale musí člověk oblibovat fenykl, ne každému sedí.
Po tom receptu už jsem očkem házela, ale chtěla jsem původně vyzkoušet to Františčino kuře. Že se to takhle vyvinulo, za to může ten pták! :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 16.03.13 18:31

Neviem si predstavit tu chut kurcata na bobkovom liste a k tomu fenykl..ale pravda je ze mam bobkovy list fajnovy a je to ina rec dat ten moj a kupovany, mozno preto..ale ked zas budes mat fenykl a kurca tak skus tohle..
 http://www.labuznik.cz/…n-finocchio/

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz