Recept Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sušené švestky překrájíme na kousky a namočíme do bílého vína. Hroznové víno rozpůlíme a odstraníme pecičky. Krůtí prsa nakrájíme na plátky.

Na másle osmahneme osolené a opepřené plátky krůtích prsou, když jsou měkká a propečená, vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme sušené naložené švestky a spolu s vínem je na mírném plameni dusíme asi 5 minut. Pak přidáme hroznové víno a citrónovou šťávu a prohřejeme. Ovoce vyjmeme a také udržujeme v teple. Do šťávy přidáme mleté ořechy, přivedeme k varu. Vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali trochu mouky - jen tolik, aby vznikla lehká šťáva, nikoli hustá omáčka. Provaříme. Můžeme také přilít smetanu bez mouky, trochu zredukujeme.
Návrh na podávání: Na talíř naaranžujeme věnec z těstovin, do věnce z těstovin vytvoříme menší věnec z masa a úplně doprostřed vložíme ovoce. Omáčku podáváme zvlášť

Recept je z kategorií: Drůbež Hlavní jídlo Krůta či krocan Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 27.11.09 vloženo
  • 3293x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g krůtích prsou
  • 100 g sušených švestek
  • 300 g hroznového vína (bílého i modrého)
  • 1 dl bílého vína
  • citrónová šťáva
  • 50 g mletých vlašských ořechů (může být i trochu více)
  • 2 dl smetany 12%
  • ½ PL hladké mouky (nemusí být)
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • tagliatelle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
rysikkocik
6 příspěvků 11.03.12 13:43

Tak jsem dnes kápla na tento recept a po modifikaci podle mých zásob a preferencí (suš. brusinky místo švestek, zázvor místo pepře a bez smetany, zato ještě s trochou nakrájených mandlí) z toho vyšla veliká dobrota! Měli jsme to s rýží Basmati a ořechy jsem byla líná umlít, tak byly jen nahrubo nasekané, a i tak jsme se olizovali až za ušima.
Děkuju, Alis!

 
anickav
2904 příspěvků 01.12.09 01:37
Re: Krůtí prsa s hrozny, svato,

…to bola parafráza z mojej strany …(Lenin, konzerva alebo chladnička, atď.)

 
svato
1417 příspěvků 01.12.09 01:00
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem - Anička,

chladničku sa otvoriť nebojím, lebo momentálne toho veľa nevarím (nie je komu), len cez víkendy

 
svato
1417 příspěvků 01.12.09 00:56
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

tak mi ešte napadlo, že by som možno nedala orechy do šťavy, ale vyskúšala by som ako prílohu orechové halušky z receptu „Jakubkova sviečková“

 
anickav
2904 příspěvků 28.11.09 17:51
Re: Krůtí prsa s hrozny, svato,

bojíš sa aj ty otvoriť chladničku?

 
svato
1417 příspěvků 28.11.09 04:26
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Mňau - to je mojej strany jediná reakcia, presne…

 
anickav
2904 příspěvků 28.11.09 02:11
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

…mám dojem, že cituje už klasika…

 
Alice_G
505 příspěvků 28.11.09 01:56
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem - Alis,

to cituješ přísloví - nepoznáš nikoho, pokud neujdeš míli v jeho střevících? AG

 
Alis
2617 příspěvků 27.11.09 21:26
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem, Kamilio,

pokud se ocitne můj recept mezi pečlivým výběrem vašeho vánočního maratónu, budu hlavně spokojená, jestli bude chutnat :-) Dej pozor na ořechy, nepřevař je, potvůrky mají tendenci hořknout. Nosím dříví do lesa, vím :-)))

 
Alis
2617 příspěvků 27.11.09 21:26
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem, Miloši...

Svatoštěpánská koleda na tenkém ledu :-))

Poslouchej, ty koledníku, Alis kritizuješ, ač v jejích střevíčkách jsi krok neudělal :-)))
Když namočíš švestky do rumu, budeš blahem bez sebe, to chápu, je mi jasné, co uděláš se zbytkem i macerátem, ale sladké švestky budou moc vonět a budou moc sladké… Chtěla jsem je navinulé, protože již hrozny jsou dost sladké. Proto taky víno a šťáva z citronu… A zázvor? Proč ne? Zase to posuneš trochu do staročeské kuchyně, já bych už další voňavou příchuť nedávala, jsem trochu konzervativní?

 
gmp
1603 příspěvků 27.11.09 20:59
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Já bych to tak nepřechválil - určitě bych švesky dal na pár hodin do rumu. víno přeci jen oplývá kyselinkami a když do toho ještě přijde citronová šťáva… a určitě bych moukou zaprášil a pak teprvá smetanu. Ja a místo pepře zázvor. Ach jo to si zas koleduju. Miloš

 
kamilio
551 příspěvků 27.11.09 19:11
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Teda Alis, řeknu ti, že to je ale exkluzivní recept! Budu uvažovat o jeho zařazení do vánočního labužnického maratonu. Super!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz