Recept Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sušené švestky překrájíme na kousky a namočíme do bílého vína. Hroznové víno rozpůlíme a odstraníme pecičky. Krůtí prsa nakrájíme na plátky.

Na másle osmahneme osolené a opepřené plátky krůtích prsou, když jsou měkká a propečená, vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku přidáme sušené naložené švestky a spolu s vínem je na mírném plameni dusíme asi 5 minut. Pak přidáme hroznové víno a citrónovou šťávu a prohřejeme. Ovoce vyjmeme a také udržujeme v teple. Do šťávy přidáme mleté ořechy, přivedeme k varu. Vlijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali trochu mouky - jen tolik, aby vznikla lehká šťáva, nikoli hustá omáčka. Provaříme. Můžeme také přilít smetanu bez mouky, trochu zredukujeme.
Návrh na podávání: Na talíř naaranžujeme věnec z těstovin, do věnce z těstovin vytvoříme menší věnec z masa a úplně doprostřed vložíme ovoce. Omáčku podáváme zvlášť

Recept je z kategorií: Drůbež Hlavní jídlo Krůta či krocan Vánoční recepty


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.11.09 vloženo
  • 3194x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g krůtích prsou
  • 100 g sušených švestek
  • 300 g hroznového vína (bílého i modrého)
  • 1 dl bílého vína
  • citrónová šťáva
  • 50 g mletých vlašských ořechů (může být i trochu více)
  • 2 dl smetany 12%
  • ½ PL hladké mouky (nemusí být)
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Doporučená příloha

  • tagliatelle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
rysikkocik
6 příspěvků 11.03.12 13:43

Tak jsem dnes kápla na tento recept a po modifikaci podle mých zásob a preferencí (suš. brusinky místo švestek, zázvor místo pepře a bez smetany, zato ještě s trochou nakrájených mandlí) z toho vyšla veliká dobrota! Měli jsme to s rýží Basmati a ořechy jsem byla líná umlít, tak byly jen nahrubo nasekané, a i tak jsme se olizovali až za ušima.
Děkuju, Alis!

 
anickav
2904 příspěvků 01.12.09 01:37
Re: Krůtí prsa s hrozny, svato,

…to bola parafráza z mojej strany …(Lenin, konzerva alebo chladnička, atď.)

 
svato
1415 příspěvků 01.12.09 01:00
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem - Anička,

chladničku sa otvoriť nebojím, lebo momentálne toho veľa nevarím (nie je komu), len cez víkendy

 
svato
1415 příspěvků 01.12.09 00:56
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

tak mi ešte napadlo, že by som možno nedala orechy do šťavy, ale vyskúšala by som ako prílohu orechové halušky z receptu „Jakubkova sviečková“

 
anickav
2904 příspěvků 28.11.09 17:51
Re: Krůtí prsa s hrozny, svato,

bojíš sa aj ty otvoriť chladničku?

 
svato
1415 příspěvků 28.11.09 04:26
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Mňau - to je mojej strany jediná reakcia, presne…

 
anickav
2904 příspěvků 28.11.09 02:11
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

…mám dojem, že cituje už klasika…

 
Alice_G
505 příspěvků 28.11.09 01:56
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem - Alis,

to cituješ přísloví - nepoznáš nikoho, pokud neujdeš míli v jeho střevících? AG

 
Alis
2617 příspěvků 27.11.09 21:26
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem, Kamilio,

pokud se ocitne můj recept mezi pečlivým výběrem vašeho vánočního maratónu, budu hlavně spokojená, jestli bude chutnat :-) Dej pozor na ořechy, nepřevař je, potvůrky mají tendenci hořknout. Nosím dříví do lesa, vím :-)))

 
Alis
2617 příspěvků 27.11.09 21:26
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem, Miloši...

Svatoštěpánská koleda na tenkém ledu :-))

Poslouchej, ty koledníku, Alis kritizuješ, ač v jejích střevíčkách jsi krok neudělal :-)))
Když namočíš švestky do rumu, budeš blahem bez sebe, to chápu, je mi jasné, co uděláš se zbytkem i macerátem, ale sladké švestky budou moc vonět a budou moc sladké… Chtěla jsem je navinulé, protože již hrozny jsou dost sladké. Proto taky víno a šťáva z citronu… A zázvor? Proč ne? Zase to posuneš trochu do staročeské kuchyně, já bych už další voňavou příchuť nedávala, jsem trochu konzervativní?

 
gmp
1603 příspěvků 27.11.09 20:59
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Já bych to tak nepřechválil - určitě bych švesky dal na pár hodin do rumu. víno přeci jen oplývá kyselinkami a když do toho ještě přijde citronová šťáva… a určitě bych moukou zaprášil a pak teprvá smetanu. Ja a místo pepře zázvor. Ach jo to si zas koleduju. Miloš

 
kamilio
548 příspěvků 27.11.09 19:11
Re: Krůtí prsa s hrozny a ořechovým přelivem

Teda Alis, řeknu ti, že to je ale exkluzivní recept! Budu uvažovat o jeho zařazení do vánočního labužnického maratonu. Super!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Chilli con carne Chilli con carne
Cuketové placky Cuketové placky
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz