Recept Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

Alis Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Kdysi ses, Mrtvolko, někde vyjádřila, že se u vás pečená krůta nejí s knedlíkem, nejčastěji ji podáváš s bramborami. U nás si ji umíme představit i rýží a dokonce i s houskovými knedlíky. Pokusím se tě inspirovat k nové „dimenzi“ :-) Krůtí maso (já preferuji horní stehna, ty asi zvolíš oblíbená prsa) okořeň, podlij a dej za občasného přelévání šťávou péci do předehřáté trouby. K masu přidej cibuli nakrájenou na hrubší kostky a dle uvážení přidej pár stroužků česneku. Prostě upeč krůtí maso podle svých zvyklostí. Peč nejprve přikryté, odškrabuj výpek ze stěn pekáče a nakonec odkryj a opeč do zlatova a křupava. Vyjmi maso, ulož na teplé místo a slij vzniklou šťávu, že které je v tuto chvíli nejlepší čas odstranit tuk a poradit si s cibulí a česnekem, které můžeš sice nemilosrdně vyhodit, já je ale doporučuji propasírovat, osobně je mám ve šťávě moc ráda. Mezitím, co se krůta peče, můžeš pracovat na druhé frontě: Omytá a očištěná kuřecí srdíčka překrájej na poloviny nebo třetiny (na kolečka). Omyté a očištěné kuřecí žaludky překrájej na poloviny. Dej vařit do hrnce s vodou a veškerou kořenovou zeleninou a cibulí. Ve chvíli, kdy je maso měkké, přidej část vývaru ke šťávě z masa a dle vlastního uvážení buď zredukuj na lehkou jemně hustou šťávu, pokud by se ti zdála šťáva příliš řídká, přidej trochu mouky rozmíchané v troše mléka nebo vývaru. Toto pečené maso podávej s houskovým knedlíkem a dušeným kysaným zelím. Věřím, že nebudeš litovat a sklidíš úspěch. Zbyly ti žaludky, srdíčka, zelenina a značná část vývaru, že? Nezoufej. Buď odlož vše do mrazáku, pokud se cítíš v tuto chvíli už kuchyní opotřebená nebo pokračuj, protože druhé kompletní jídlo se přímo nabízí. Obsah hrnce sceď, zeleninu vyber a propasíruj, po částech do ní zašlehej vývar, přidej smetanu, ve které jsi rozmíchala mouku dle vlastního úsudku a důkladně povař do zhoustnutí a provaření mouky. Na závěr přidej lžičku rybízového nebo brusinkovému džemu, dochuť solí, cukrem a octem dle chutí. Troufám si tvrdit, že ani vaše kulinářsky rozhlédnutá rodina rozdíl mezi klasickou svíčkovou a touto drůbkovou svíčkovou ani nerozezná. Podávej s brusinkovým kompotem, máte-li ho v oblibě. Že ti jako přílohu navrhuji houskové kynuté, to snad ani nemusím dodávat, že?

Recept je z kategorií: Krůta či krocan

Nahlásit recept

  • 25.01.09 vloženo
  • 6625x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • První chod:
  • Krůtí maso dle vlastního výběru
  • 2 velké cibule
  • pár stroužků česneku
  • pepř
  • sůl
  • paprika sladká mletá
  • vegeta
  • kmín
  • (předchozí výčet koření je čistě orientační, jen inspirace, doporučuji použít koření, jaká je kdo zvyklý používat na pečená masa)
  • vývar z kuřecích drůbků
  • hladká mouka (nemusí být)
  • mléko (nemusí být)
  • Druhý chod:
  • ½ kg drůbežích srdíček
  • ½ kg drůbežích žaludků
  • 3-4 mrkve
  • 1-2 petržele (dle velikosti)
  • ½ celeru
  • 1 cibule
  • sůl
  • cukr (nemusí být)
  • 1 ČL rybízové nebo brusinkové zavařeniny (dle vlastního uvážení)
  • 200 ml smetany
  • 2 PL hladké mouky (možná o trochu méně, možná o trochu více)
  • kompotované brusinky

Doporučená příloha

  • kynuté knedíky :-)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

mrtvola
1394 příspěvků 14.10.09 03:56
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

Už před časem jsem přišla na to, že se k tomu skvěle hodí špecle :-).

gmp
1603 příspěvků 13.10.09 19:34
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

Já bych volil chlebový knedlik od Jindřišky http://www.labuznik.com/recipe.php?…. v obou případnostech. Miloš

mrtvola
1394 příspěvků 27.1.09 21:46
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

U mrtvolčat se zatím krůta s knedlíkem nejedla, ale po tomhle receptu to zcela jistě prubnem :)). Mám hlad jen to čtu.

Alis
2617 příspěvků 27.1.09 03:40
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – aháááá...

mé pomalé vedení — „že se u vás jí pečená krůta nejí s knedlíkem“… už to opravuji :-)))

Čteš nádherně pozorně, Aničko, klobouk dolů! :-)

Alis
2617 příspěvků 27.1.09 03:38
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – Aničko,

to je spíš otázka pro Mrtvolku a mrtvolčata… Ale kdysi se v jedné diskuzi mrtvola podivila, že my jíme pečenou krůtu s knedlíkem, tak jsem si řekla, že bych ji mohla ispirovat… A třeba nejen ji :-) Například svíčkovou (viz druhý chod) bych směle servírovala Jankovi :-)

A.

anickav
2904 příspěvků 27.1.09 03:32
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – alis,

ja stále neviem, či mrtvolčatá jedia alebo nejedia s knedlíkom…(prvá veta v návode na prípravu) :-))

Alis
2617 příspěvků 27.1.09 03:28
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku, Eji...

u nás se peče krůto-knedlo vepřo určitě častěji, než klasika s vepřovým. Naše rodina dá vždy přednost stehnu (jetě nejlépe hornímu) a peču také dost pomalu, kůrčička se mi povede jen občas, je to povětšinou závislé na náladě mé trouby

Zdravím
A.

Eja
3883 příspěvků 26.1.09 21:08
Re: Krůta s knedlíkem na druhou – inspirace pro Mrtvolku

V tomto případě je krůtí stehno určitě lepší volba než prsa. Krůto-knedlo-zelo je u nás oblíbené víkendové slanostnější jídlo. I tady bych se klonila k relativně pomalému pečení, které propaguje myslím Esme a já ho taky hojně využívám. Kůrčičku dodělávám až v poslední fázi.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz