Recept Králičí ragú - Blanquette de Lapin Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Fantasticka kombinace horcicne chuti kralika se zazvorovou chuti hrusek je urcite neobvykla. Kdyz kupujete celeho kralika, je nejlepsi ihned pocitat se dvema recepty. Masity hrbet a zadni stehna se hodi prave na tento recept a predek napriklad na jeden z receptu Babiččin zaječí předek na černo nebo Prabábin sekaný zaječí předek a take Sekaný zajíc.
Recept se zda byt komplikovany, avsak v podstate neni… Marinuje se sam a pece se sam.
V nasi rodine oblibene jidlo kolem Velikonoc se sirokymi nudlemi a lehkym listovym salatem a zajiste vybornymi hruskami.

•1 X recept na hrusky se zazvorem https://www.labuznik.cz/…u-gingembre/?…

TIP: Vite ze recepty na kralika se mouhou pouzit na kure a opacne?

Postup

Ingredience pro marinadu vlozit do nereaktivni misy a vse dobre promichat. Pridat nakrajeneho kralika a kousky nekolikrat v marinade otocit. Misu prikryt plastickym filmem a dat do chladnicky. Denne kousky masa otocit. Marinovat po 2 – 3 dny. TIP: Mate-li kralika zmrzleho, muzete jej rozmrazit primo v marinade.

3 hodiny pred podavanim vyjmout kousky kralika z marinady a dobre je osusit kuchynskym papirovym ubrouskem. Precedit marinadu a uschovat tekutinu a take uschovat cesnek a salotky.

Predehrat troubu na 150 stupnu C.

Na velke tezke panvi rozehrat drubezi tuk nebo rostlinny olej s maslem a osmazit ne nem kostky slaniny. Slaninu prendat pomoci derovane naberacky do ctyrlitroveho nejlepe litinoveho kastrolu. Na panvi se zbylym tukem postupne ze vsech stran osmazit kousky kralika do zlatohneda a prendat je do kastrolu ke slanine. Povrch posypat peprem, bylinkami a trochou soli podle chute.

Z panve odstranit vsechen tuk az na dve lzice a na nich bez spaleni osmazit cibuli spolecne s uschovanym cesnekem a salotkami do mekka a zlatava.

Mezi tim smichat vzniklou stavu na spodu kastrolu se 6 lzicemi horcice a dobre vse promichat.

Pomoci derovane naberacky anebo pavouka pritlacit cibuli, salotky a cesnek ke dnu panve a vymackat z nich co nejvice tuku a prendat je do kastrolu. Kuchynskym papirovym ubrouskem odsat tuk z panve a nalit tam precezenou marinadu. Privest do varu, volnit jakykoliv pripek na panvi a sebrat jakykoliv vznikly sum z povrchu tekutiny. Pridat vino a privest opet do varu. Varici tekutinu nalit na kralici kousky. Primo na povrch pokrmu pritisknout kruh peciciho papiru a kastrol prikryt dobre prilehajici poklici.

Kastrol vlozit do trouby a pect po dve hodiny, az je kralik opravdu mekky. Nepospichat s pecenim a neni-li kralik opravdu mekky, tak jeste pridat nejakou dobu na peceni. Vyjmout porce do servirovaci misy a prikryte udrzovat teple.

Precedit stavu a vymackat cibuli. Pridat nejake kostky ledu, ktere na sebe nachytaji tuk a ty opet vyjmout a zahodit. Tekutinu nalit na tezkou panev a tu postavit pouze polovinou na tepelny zdroj. Privest k varu a redukovat obsah celkem asi na 250 ml. Behem te doby nekolikrat odstranit sum z povrchu stavy.

5 minut pred podavanim dohromady v misce naslehat zloutky s muskatovym oriskem, zbytkem horcice a smetanou. Do teto smesi zaslehat nekolik lzic horke stavy (temper) a nakonec tuto smes postupne zaslehat zpet do zredukovane horke stavy. Jemne zahrivat a slehat tak dlouho, az vse zacne houstnout, ale uz nevarit! Pridat citronovou stavu, pepr a sul podle chuti. Zamichat dovnitr pazitku. Tuto omacku nalit kolem kralika a zbytek do omacniku. Podavat se sirokymi nudlemi a zazvorovymi hruskami.

Recept je z kategorií: Králík


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.04.11 vloženo
  • 4995x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Marinada:
  • 350 ml sucheho bileho vina
  • 3 lzice olivoveho oleje (mate-li francouzsky)
  • 2 velke strouzky cesneku s vyjmutym klickem
  • 4 velke hnede salotkym rozpulene
  • ................................................................
  • 1 az 2 mlade kraliky, celkem asi 1800 g, nebo pouze hrbety a zadni nohy ze dvou kraliku, nakrajene na raqu
  • 6 lzic prepusteneho drubeziho sadla, nebo 120 ml smichaneho rostlinneho tuku s rozpustenym maslem
  • 150 g slaniny, na 5 minut blansirovane ve vode, osusene a nakrajene na 2 cm kostky
  • cerstve pomlety pepr
  • 1/2 lzicky bylinek z Provence
  • hruba morska sul
  • 3 zlute cibule (asi 350 g) na jemno nakrajene
  • 120 ml dijonske horcice
  • 350 ml sucheho bileho vina
  • 2 zloutky
  • spetka nastrouhaneho muskatoveho orisku
  • 250 ml plnotucne smetany
  • stava z 1/2 citronu
  • 3 lzice cerstve nastrihane pazitky

Doporučená příloha

  • siroke nudle

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Králičí ragú - Blanquette de Lapin

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 08.04.13 23:22

Neznam Te, takze nevim, proc se neustale navazis do mych receptu a do me. Az do nedavna jsem mlcela. Udelal bys lepe, kdybys se venoval receptum ktere na priklad pridavas Ty http://www.labuznik.cz/…y-nadychany/#… anebo http://www.labuznik.cz/…s-od-anicky/ a navic abys neodcizoval fotografie z webu a predkladal je jako svoje.

 
gmp
1603 příspěvků 30.04.11 19:51

Tento recept nemá ani hlavu, ani patu, je to špatně přeložená slátanina, autorka se ani neobtěžovala to po překladači přečíst. Viz suroviny: kde končí marináda? toho vína celou sedmičku? Mimochodem moje mamimnika mě učila, že muškátový ořech je do pečiva a květ na maso, ale to je drobnost.
„Mezitim smichat stavu na spodu kastrolu se 6 lzicemi horcice.“ kde se tam ta šťáva vzala?
„Uvolnit jakykoliv pripek na panvi a sebrat jakykoliv sum z povrchu tekutiny.“ jaký šum z jaké tekutiny, kde se co vaří.
„Pridat vino a privest opet do varu. Varici tekutinu nalit na kralici porce. Povrch pokrmu prikryt pecicim papirem a kastrol dobre prilehajici poklici.“ Opětovně laskavý čtenář necht sobě domyslí, co chtěl autor říci
kde jsme vařili tekutinu, když jí máme přelít králika daného do kastrolu? atd… atd… :-(

 
babi
6360 příspěvků 25.04.11 01:37

Protoze vlastne dva recepty patri k sobe, vytahuji na svetlo bozi take ten hlavni. Nenechte se odradit delkou receptu, protoze vysledny zazitek je chutove nesmirne zajimavy. Kdo ma rad kralika, zajiste neopovrhne dalsim napadem na jeho pripravu…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz